Kulttuuri

Ismo Alanko palasi rockiin ja on nyt siinä asemassa, että voi sanoa mitä huvittaa: ”Mua oikein hävetti, että olen kirjoittanut sen lauseen”

Ismo Alanko palaa uudella levyllään energiseen kitararockiin. HS seurasi Alangon bändin treenejä Kaapelitehtaan kellarissa ja kysyi, onko Ismo Alangolle maailmassa mikään pyhää.

rac
Kaapelitehtaan kellarissa haisee hiki. Ei ihme, sillä ahtaassa treenikämpässä on paiskittu ruumiillista työtä aamupäivästä alkaen.

Työnjohtajana häärää suomalaisen rockin ikihonka Ismo Alanko. Hänen kaulastaan roikkuu elämää nähneen näköinen Fender Telecaster -sähkökitara. Meneillään on Alangon viisihenkisen yhtyeen treenit.

”Mahdollisimman törkeätä törinää, älä soita niitä liukuja”, Alanko ohjeistaa saksofonisti Joakim Berghälliä, kun treenivuorossa on kappale nimeltään Vihaan Kalevalaa.

Rumpali Niko Votkin naputtaa tahtia neljään. Kellarin täyttää korvia huumaava punkrock.

”Mun on pakko lukea Kalevalaa

vaikka Kalevala vituttaa”, Alanko, 58, karjuu mikrofoniin rikotulla äänellä.

Biisissä yritysmaailmastakin tutut nimet Sampo ja Ilmarinen ”kusettavat kansaa”, ja Ainon huulilla roikkuu joukahainen.

Tietäjät tietävät, mihin tälläkin viitataan.

Yksi asia on selvää: uudella levyllä Alanko on palaamassa tietyllä tapaa juurilleen.

”Tämä on tavallaan palaamista siihen, mistä olen aloittanut”, Alanko kertoo matalanterävällä äänellään treenien päätyttyä. Hän on vaihtanut hikisen t-paidan puhtaaseen ja hörppii kauramaidolla lantrattua kahvia treenikämpän tuolilla.

”Mulle musiikin perusyksikkö on rokkibändi. Aika ajoin haluan palata kitararäimeeseen. Siinä on vaan jotakin sykähdyttävää.”

Kontrasti on suuri varsinkin verrattuna edelliseen, vuonna 2015 julkaistuun levyyn Ismo Kullervo Alanko, jota leimasi rauhallisuus ja kauneuden tavoittelu. Levy ilmestyi samoihin aikoihin kun Alangon 27 vuotta kestänyt avioliitto oli päättynyt eroon.

Heijasteleeko energinen kitararock muutosta rocktähden elämässä?

Alanko myöntää, että uuteen elämänvaiheeseen liittyvä positiivinen energia välittyy myös levylle.

”Sanotaan niin, että mulla on nyt nuppi kirkas ja rakkautta elämässä”, Alanko naurahtaa.

Ei siitä sen enempää.

Vaikka tuore levy on tietyssä mielessä paluuta vanhaan, kyse ei ole Alangon mielestä mistään retroilusta. Ulvovien ja rämisevien sähkökitaroiden rinnalla levyn äänimaisemassa kuuluvat syntetisaattorit ja elektroninen säksätys.

Levyn tekotapakin oli varsin moderni, Alanko paljastaa. Hän kertoo lähteneensä aluksi kehittelemään kappaleita yksin tietokoneella. Ensin luotiin elektroniset rytmit, sitten Alanko soitti niiden päälle kitarat ja basson omalla karkealla tyylillään.

Albumia voikin pitää pitkälle soololevynä.

”Halusin tehdä kerrankin sellaisen levyn, jossa soitan mahdollisimman paljon itse. Tähtäsin siihen, että saisin tuotettua oman visioni mahdollisimman puhtaasti.”

Myöhemmin hän päätti kiinnittää levylle oikean rumpalin, Apocalypticasta tutun ja aggressiivisesti soittavan Mikko Sirénin. Artturi Taira sai tehtäväkseen jalostaa kosketinsoitinosuuksia ja levyn elektronisia maailmoja.

Tämä selittää sen, miksi jo seitsemän vuotta Alangon kanssa soittanut bändi on ylipäätään harjoittelemassa uuden levyn kappaleita: kappaleet ovat suurimmalle osalle soittajista tuntemattomia, ja nyt he ottavat niitä haltuunsa kesän ja syksyn kiertuetta varten.

Ismo Alanko on kuvia kumartelematon individualisti, joka painii suomirockissa aivan omassa sarjassaan. Neljän vuosikymmenen ajan hän on kolunnut tyylilajeja laidasta laitaan, eikä ole oikeastaan missään vaiheessa pitänyt taukoa.

Monipuolisuuden taustalla on se, että hän sai jo lapsena tutustua erilaisiin musiikkityyleihin musiikkiluokalla ja klassista musiikkia harrastaessaan.

Itse asiassa uuden levyn nimi Minä halusin olla niin kuin Beethoven viittaa juuri tähän. Värssy on ensimmäinen lause kappaleesta Nuorena nukkuneet.

Minä halusin olla niin kuin Beethoven

Leinon Einona tahdoin keinua

Kappaleessa ”nerouden löyhkä” noituu nuoren miehen mielen. On helppo huomata takauma 24 vuoden takaiseen hittiin Taiteilijaelämää, jossa maalattiin eräänlainen karikatyyri boheemielämää viettävästä itsetuhoisesta taiteilijanerosta.

Alanko kertoo ihailleensa lapsena Ludwig van Beethovenia, pystytukkaista ja tuimakatseista miestä, jonka kuva roikkui luokkahuoneen seinällä.

”Oli lapsuuden haave, että tulisin suurmieheksi, joka vielä kuuronakin säveltäisi upeaa musiikkia, jota ihmiset vielä satojen vuosien jälkeenkin kuuntelevat”, Alanko kertoo.

Teini-iässä fanituksen kohteet muuttuivat, kun Alanko alkoi tuntea vetoa kynttilää molemmista päistä polttaviin taiteilijarenttuihin.

”Minua alkoi erittäin paljon kiehtoa rappioromantiikka. Oli hirveä tarve kokea mahdollisimman paljon.”

Ja kyllä hän myös koki. Vuonna 2019 Alanko sanoo tarkastelevansa taiteilijaneromyyttiä iän tuomalla kypsyydellä.

Alanko tunnetaan lyriikoista, joissa ei välttämättä aina ole helposti ymmärrettävää, loogista kertomusta. Varsinkin uudella levyllä tekstit ovat paikoin hyvinkin surrealistisia.

Hän kertoo kirjoittavansa täysin intuitiivisesti. Silti teksteissä välähtelee katkelmia aikamme suurista, suorastaan perimmäisistä kysymyksiä.

Kun Alangolta kyselee tekstien merkityksistä, hän kuittaa ne tällaisilla heitoilla:

”Mä vaan ryöpytin tulemaan.”

”Mä en kirjoittanut tietoisessa tilassa vaan päästelin höyryjä ulos.”

Tai: ”Mun tekstit ovat tällaista alitajunnan pulputusta.”

Otetaanpa esimerkki uuden levyn Aaltoja-kappaleen värssystä:

”Apinoiden planeetalla kapinoiden palmun alla

sinertävä enkelimme juo

kolibri on seuranansa elefantin kanssa

mikä tyrmäävän verevä duo.”

Mistä moinen juolahti mieleen?

Ei aavistustakaan, Alanko sanoo ensin, mutta suostuu sitten tulkitsemaan tekstiä ikään kuin ulkopuolisen silmin.

”Mä kuulen tuossa ihmisen ja luonnon välistä ristiriitaa. Sitä löytyy aika paljon tältä levyltä.”

Tämä voisikin olla yksi levyn kantavista teemoista – ihmisen ja luonnon välinen ristiriitainen suhde, joka selvästi huolestuttaa Alankoa.

”Mä ajattelen sitä päivittäin, oikeastaan monta kertaa päivässä. Että me ollaan yksinkertaisesti kusessa.”

Toinen kantava teema voisi olla nykyihmisen rakentama ristiriitainen maailma, jossa on helppo elää, mutta helppous synnyttää ahdistusta.

Ei meill’ oo helppoo, helppo on vaikeempaa kuin luuliskaan, lauletaan metallisena möyryävässä Ukkosenjumala Raunissa.

Hittipotentiaalia sisältävässä Orjantappurakruunussa Alanko etsii perimmäistä kysymystä.

”Kappaleessa ydinlause on se, että osaatko olla ihminen. Se on saatanan kliseinen. Mua oikein hävetti, että olen kirjoittanut sen lauseen. Yritin muuttaa sitä hienommaksi, mutta en pystynyt, koska kyse on tavallaan niin yksinkertaisesta asiasta. Osataanko me olla?”

Entä sitten jo jutun alussa mainittu raivokas punkralli Vihaan Kalevalaa? Alanko on kohdellut biiseissään kaltoin muun muassa siniristilippua. Pitääkö kansalliseepostakin kurmottaa?

Alanko kertoo laulun syntyneen ahdistuksesta, kun ”Hande” eli Tuomari Nurmio pyysi häntä kirjoittamaan kappaleen elokuussa julkaistavalle kokoelmalevylle Kalevala elävänä tai kuolleena. Alanko muistuttaa, että hänen viime vuonna kuollut äitinsä Anna-Liisa Alanko oli runonlausuja. Kalevala tuli tutuksi jo lapsuudessa.

Tilaustyön tekeminen osoittautui kuitenkin vaikeaksi. Niinpä hän kanavoi ahdistuksensa punkbiisiksi.

”On siinä ehkä sitäkin, että kun koti-uskonto-isänmaa, kristillinen arvopohja ja nationalismi ovat taas vahvasti pinnalla, niin halusin kommentoida sitä.”

Ne eivät siis ole sinun juttujasi?

”Eivät missään tapauksessa.”

Alanko on saavuttanut aseman, jossa hän voi tehdä ja sanoa oikeastaan mitä ikinä huvittaa. Onko maailmassa hänelle mitään pyhää?

Tämä on haastattelun ainoa kysymys, joka saa Alangon muutamaksi sekunniksi hiljaiseksi.

Hetken pohdinnan jälkeen hän sanoo, ettei mieleen tule mitään sellaista asiaa, jota hän ei voisi käsitellä brutaalistikin. Mutta ketään ihmistä hän ei voisi tuhota tai repiä kappaleiksi.

”Elämä sinänsä on pyhää. Mä olen yrittänyt ihmetellä koko ikäni, mistä maailmassa on kysymys, mutta muusta en ole päässyt selvyyteen kuin siitä, että elämää täytyy vaalia.”

Kun Hassisen Koneen ensimmäinen albumi Täältä tullaan Venäjä ilmestyi 1980, Alanko oli vasta 19-vuotias. Ensi vuonna siitä tulee kuluneeksi neljäkymmentä vuotta.

Kuluneet vuosikymmenet Alanko on tehnyt lähes tauotta samaa: Luonut, treenannut, levyttänyt, keikkaillut. Luonut, treenannut, levyttänyt, keikkaillut.

Nyt hän on kypsään ikään ehtinyt 58-vuotias taiteilija. Hän on sutjakassa kunnossa – vuodet ovat tehneet päälaella ehkä pientä yläharvennusta – mutta olemukseltaan ja liikkeiltään hän vaikuttaa ikäistään nuoremmalta.

Miten Ismo Alanko suhtautuu ikääntymiseen?

”En mä oikein tiedä. Mä olen tehnyt tätä niin helvetin kauan. Siinä se elämä on vaan mennyt, mutta erittäin mielenkiintoista on ollut”, hän sanoo.

”Tässä bändissäkin on jannuja, jotka ovat kaksikymmentä vuotta minua nuorempia. Ei sitä edes huomaa, että olemme eri ikäisiä. Jotenkin se menettää merkityksensä.”

Sitä paitsi nykymaailmassa ei ole tavatonta, että rocktähdet keikkailevat vielä kahdeksankymppisinä.

”Olen varautunut siihen, että tässä menee vielä tovi.”

Kun Ismo Alanko oli nuori, hän tunsi vetoa taiteilijaneroihin, joista moni nukkui nuorena pois. Puhtoisen lapsuuden säveltäjäsankari Beethovenkin eli lopulta vain 56-vuotiaaksi.

Ismo sen kun porskuttaa.

Kuka?

Ismo Alanko


 Syntynyt 1960, vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Joensuussa.

 Hassisen Koneen ja Sielun Veljien solisti 1980-luvulla, minkä jälkeen tehnyt soolouraa ja esiintynyt useissa omaa nimeään kantavissa yhtyeissä.

 Soittaa bassoa, kitaraa, selloa ja pianoa.

 Rock-musiikin lisäksi säveltänyt muun muassa elokuva- ja teatterimusiikkia.

 Vihitään kesäkuun alussa Itä-Suomen yliopiston kunniatohtoriksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää