Kulttuuri

Kustantajat vierastivat ensin synkkiä tekstejä, mutta nyt tv:stä tuttu poliisi Marko Kilpi on Suomen tunnetuimpia dekkaristeja ja myös tuore kansanedustaja

Uusi kansanedustaja Marko Kilpi on tottunut tarkkailemaan yhteiskuntaa poliisin ja kirjailijan silmin. ”Jos ihmisten luottamus oikeusvaltioon pettää enempää, seuraukset voivat olla huonot.”

Eduskuntavaaleista ei ole kulunut kuin kuukausi, mutta kuopiolainen kokoomuksen ensimmäisen kauden kansanedustaja Marko Kilpi on jo huomannut eron ihmisten käytöksessä.

”Kyllä sen huomaa heti, miten ihmisten suhtautuminen muuttuu. Kansanedustajaa katsotaan jotenkin tarkemmin”, hän sanoo.

Varsinaisessa päivätyössään poliisina Kilpi on tietysti tottunut erityishuomioon, onhan hän paitsi television tosi-tv-sarjasta Poliisit tuttu joviaali virkavallan edustaja myös kotimaisen dekkarikirjallisuuden kärkinimiä.

Kentällä on usein tullut tilanteita, joissa kirjailijuudesta on ollut hyötyä. Jostain kumman syystä kirjailijan läsnäolo laukaisee jännitteitä.

”Vaikka asiakkaissa on moniongelmaisia, heidänkin keskuudessaan kirjailijan ammattia arvostetaan”, Kilpi sanoo.

Alun perin Kilvestä piti tulla elokuvantekijä. 90-luvun puolivälissä hän elikin unelmaansa: ensimmäisen pitkän elokuvan käsikirjoitus oli saanut vihreää valoa ja viihteellisen toimintafilmin rahoituksen piti olla selvä peli.

”Sitten viimeisessä vaiheessa elokuvan tekemiselle ei yhtäkkiä tullutkaan enää tukea. Tuntui, kuin olisi törmännyt kolmea­sataa suoraan kiviseinään. Vieläkin se tuntuu epäoikeudenmukaiselta.”

Pettynyt nuorimies päätti miettiä elämänsä suuntaa uusiksi. Perheen perustaminenkin oli tullut jo ajankohtaiseksi.

”Yhtenä aamuna näin lehdessä poliisikoulun hakuilmoituksen. Silloin sinne oli vielä yläikärajat, ja minulla oli viimeiset mahdollisuudet hakea. Laitoin paperit vetämään, ja niin sitä ­pian oltiin poliisikoulussa.”

Vaan mihinpä koira karvoistaan pääsisi. Heti ensimmäisenä opiskelupäivänään Kilpi törmäsi mielestään täydelliseen dokumentin aiheeseen. Uusi kämppäkaveri, 34-vuotias oululainen maanviljelijä-metsuri-kirvesmies Erkki Keränen oli tullut vaimonsa perässä poliisikouluun. Hänestä tuli Kilven dokumentin Miekka ja leijona (2000) päähenkilö.

”Ajattelin, että jumankauta mikä hahmo, aivan mieletön porisija. Mihin tahansa hän meni, aina tuli ihmisiä ympärille. Ehdotin, että tehdään dokumentti, ja Erkki sanoi, että mikä ettei. Meillä meni koko poliisikoulu elokuvaa tehdessä.”

Viimeiset parikymmentä vuotta Kilpi on työskennellyt Kuopion poliisissa. Dokumenttejakin on syntynyt siinä sivussa, mutta varsinaisen taiteellisen kunnianhimonsa hän on suunnannut kirjoittamiseen.

”Opettelin pitkään romaanin kirjoittamista. Lähdin siihen ehkä liian kunnianhimoisesti, huikenteleva luonne kun olen. Ajattelin, että nyt uudistetaan koko genre. Sitten tuli aika paljon kiitos ei -vastauksia.”

Kilpi uskoo, että kustantajat vierastivat hänen tekstiensä synkkiä aiheita. Yksi traaginen sattuma käänsi päät.

”Se, mistä kirjoitin, tuntui kustantajista ensin epäuskottavalta. Sitten tuli Myyrmannin pamaus, ja yhtäkkiä kuvaamani maailma olikin helkatin realistinen. Se tapaus muutti yhteiskuntaa rajulla tavalla, ja sama tapahtui myöhemmin kouluammuskelujen kohdalla. Ne muuttivat yhteiskuntaamme ja ajatteluamme turvallisuudesta lopullisesti.”

Pikkukaupunkia järkyttäviä terrori-iskuja kuvaava esikoisteos Jäätyneitä ruusuja (2007) palkittiin parhaalle rikosromaanille myönnettävällä Vuoden johtolanka -palkinnolla. Seuraava teos Kadotetut (2009) oli Finlandia-ehdokkaana. Viimeisin kirja Undertaker: Kuolemanlaakso ilmestyi aivan hiljattain. Kilven romaaneja on kiitelty niiden tavasta käsitellä yhteiskunnan kipukohtia.

”Olen haistellut eri aiheita jo pitkään poliisintyössäni. Poliisi näkee niin paljon aikaisemmin nämä asiat.”


Erityisen huolissaan Kilpi on nyt nuorten mielenterveysongelmista ja siitä, ettei apua ole riittävästi saatavilla. Myös ammattimaisen rikollisuuden kasvu ja huumeongelman räjähtäminen ovat uhkia, joihin pitäisi nyt viimeistään herätä.

Samalla poliisien resurssit ovat jatkuvasti pienentyneet ja tehtäviä jää hoitamatta, Kilpi tuskailee. ”Jos ihmisten luottamus oikeusvaltioon pettää enemmän, seuraukset voivat olla tosi huonot.”

Kilpi myöntää, että yhteiskuntaa tulee katseltua poliisin silmin, ja näky on harvoin kaunis.

”Eihän poliisia koskaan kutsuta paikalle, kun jotain kivaa tapahtuu.”

On maailmassa paljon hyvääkin. ”Suomi on hieno maa. Osaammeko tarpeeksi arvostaa sitä, miten hyvin meillä on asiat täällä?”, hän miettii.

Mutta nyt kirjoittaja ja lainvalvoja antavat siis tilaa lainsäätäjälle. Ihmiset ja tavat ovat vähitellen tulleet Arkadianmäellä tutuiksi, ja eduskunnan jalkapalloporukan ensimmäisissä treeneissäkin on jo käyty.

Roolit sekoittuvat silti väkisin. Uusi työpaikka ”ison kiven” sisässä saa kirjailijan mielen raksuttamaan.

”Nyt on meneillään iso vallanjakoprosessi. On mielenkiintoista olla osallisena ja seurata, miten ihmiset käsittelevät sitä. On erilaisia ulostuloja, joiden motiiveja miettii. Että mikähän se on tuossakin loppujen lopuksi takana.”

Kuka?

Marko Kilpi


 Syntynyt 1969 Rovaniemellä, asuu Kuopiossa.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta.

 Valmistui Poliisiammattikorkeakoulusta 1999.

 Teoksia: Jäätyneet ruusut (2007), Kadotetut (2009), Elävien kirjoihin (2011), Undertaker-sarja (Kuolemantuomio 2017, Kuolemanenkeli 2018, Kuolemanlaakso 2019).

 Aku Louhimiehen elokuva (2013) 8-pallo perustuu Elävien kirjoihin -romaaniin

 Dokumentteja: Miekka ja leijona (2000), Viimeinen kaahaus (2003), Piispaa kyydissä (2006).

 Kokoomuksen kansanedustaja 2019–.

 Täyttää 50 vuotta sunnuntaina 19. toukokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Leijonilla on vahva ote, mutta maaleja ei ole nähty, HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Entä jos etelänlomalle voisikin matkustaa junalla? Ruotsalaiset matkatoimistot ovat jo haistaneet markkinaraon

  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää