Kulttuuri

Surkeissa oloissa nälkään kuollut kulkuri maalasi itsensä taidehistoriaan – Nyt Pirosmanin töistä on maksettu miljoonia

Georgialainen Niko Pirosmani oli aikansa hyljeksitty outolintu. Sittemmin maine on kasvanut ja töistä maksettu miljoonia. Harvinainen näyttely on nyt esillä Tallinnassa.

Tallinna

Suoraan kohti katsovia pysähtyneitä hahmoja, arkista elämänmenoa ja paljon juhlia, muotokuvia ja eläimiä, poikkeuksellisen paljon eläimiä. Niko Pirosmanin näyttely Tallinnassa Mikkelin museossa ei ole suuren suuri, mutta tarpeeksi iso antaakseen hyvän kuvan erikoislaatuista itseoppineesta maalarista.

Alun perin näyttelyn piti tarjota paljon laajempi kattaus georgialaisen Pirosmanin tuotantoon:

”Kaavailimme sitä Kumun isoon saliin”, kertoo Viron taidemuseoiden tiedotuspäällikkö, FT Liia Rebane. Kaavailut kaatuivat siihen, ettei Georgiasta annettu Tallinnaan lainaan tarpeeksi teoksia.

Niko Piros­manash­vili (1862–­1918) on yksi Georgian kansallis­aarteita. Hänen töistään suurin osa löytyy Tbilisistä, eikä suuria näyttelyitä ulkomailla ole ollut ruuhkaksi asti. Äskettäin sellainen tosin koettiin Wienissä, Albertina-museossa. Ja Sothebyn huutokauppahuoneella myytiin yli kahdella miljoonalla yksi pirosmani samoihin aikoihin, viime vuonna.

Tallinnassa on siis nyt harvinainen tilaisuus nähdä moniin taiteilijoihinkin vaikuttaneen naivistin töitä, jotka jäävät kyllä mieleen.

Niko Pirosmanashvili syntyi Mirzaanissa Itä-Georgiassa köyhään maanviljelijäperheeseen. Jo ennen kuin hän ehti kymmenen vuoden ikään, hän oli menettänyt molemmat vanhempansa. Kalantarovin perhe otti suojiinsa Nikon ja hänen sisarensa: Niko Pirosmani oli perheessä osin palvelija, osin lasten leikkikaveri. Perheen kanssa Pirosmani muutti Tbilisiin.

Sittemmin hän kokeili useita toimia maitokaupan pitäjästä junan jarrumieheksi (tai konduktööriksi, tiedot vaihtelevat), mutta ne eivät lyöneet leiville. Maalaaminen veti vastustamattomasti puoleensa.

Taidemaailman ulkopuolella kehittynyt ja työskennellyt Pirosmani tuli laajempaan tietoisuuteen, kun venäläiset taiteilijat Mikhail Le Dentu ja Kirill Zdanevitš löysivät hänen työnsä. Jotkut niistä päätyivät venäläisen avantgarden näyttelyyn. Moskovassa ja Pariisissa niistä kirjoitettiin 1900-luvun alkupuolella kritiikkejäkin. Sittemmin Kirill Zdanevitšin nuoremman taiteilijaveljen Ilian kerrotaan esitelleen Pirosmanin tuotantoa Pablo Picassolle, joka innostui siitä kovin.

Pirosmanista alkoi hänen eläessään kehkeytyä legenda köyhänä kiertolaisena ja kärsivänä nerona. Sitä, mikä tarkalleen on totta, on vaikea sanoa: tutkijoilla on vielä paljon töitä Pirosmanin parissa, todetaan Tallinnan näyttelyn oheismateriaalissa.

Pirosmanin taiteella on suuri arvo paitsi esteettisten ansioiden takia, myös siksi, että taiteilija tuli tallentaneeksi useiden yhteiskunnallisten kerrostumien katoavaa perinnettä monine tapoineen ja sosiaalisine tilanteineen. Pirosmani oli kiinnostunut historiasta, ja näyttelytekstien mukaan syvästi uskonnollinen mies. Joissakin teoksissa on vaikutteita ikonitaiteesta. Suoranaisia poliittisia viitteitä teoksissa ei juuri ole.

Hänen elämästään on monia tarinoita, joista yksi tunnetuimmista liittyy ruusuihin. Pirosmani oli palavasti rakastut ranskalaiseen näyttelijään (tai tanssijaan, joissakin tarinan versioissa) jolle lahjoitti ”kukkameren”, tuhlasi pienet rahansa ja josta maalasi teoksen Näyttelijätär Margarita (1909). Rakkaus loppui, kun kohteelle selvisi, että ihailija oli köyhä kulkuritaiteilija eikä sittenkään mikään kreivi.

Tarina jatkoi elämäänsä esimerkiksi lauluna, josta venäläisen Alla Pugatšovan (s. 1949) esittämänä tuli megahitti. Sanat olivat merkittävän venäläisen runoilijan Andrei Voznesenskin (1933–2010). Suomeksi tuon laulun levytti Vera Telenius: Miljoona ruusua, mutta sen sanoissa yhteys taiteilija Pirosmaniin on kadonnut. Sävel on latvialaisen Raimonds Paulsin.

Pirosmani maalasi kylttejä liikkeisiin ja koristeli teehuoneita ja oluttupia eli dukhaneita. Taiteilijan kerrotaan asuneen siellä, missä maalasi: vakituista asuntoa hänellä ei koskaan ollut. Teosten tummanpuhuvaan värimaailmaan vaikuttaa se, että suurin osa niistä on maalattu mustalle öljykankaalle, joka kuultaa värien läpi.

Peite- ja pakkausmateriaalina käytetyn öljykankaan valinta ei johtunut pyrkimyksestä tietynlaiseen taiteelliseen vaikutelmaan. Se johtui rahan puutteesta. Pirosmaniin jos kehen voi liittää usein viljellyn käsitteen nälkätaiteilija.

Maalarin kerrotaan kuolleen aliravitsemukseen ja kylmään Tbilisissä vuonna 1918. Haudan sijainti on hämärän peitossa. Viisi vuotta sitten tosin levisi uutinen, jonka mukaan se olisi mahdollisesti löytynyt.

Pirosmanin tuotannon ajatellaan kuuluvan 1900-luvun alun avantgardeen. Taiteilijan elinaikana hänen taiteensa vaikutti muun muassa nuoren Marc Chagallin ja abstraktin maalauksen pioneereihin kuuluneen Kazimir Malevitšin tuotantoon.

Hänestä on tehty elokuvia, ja tunnetun liettualaisen teatteriohjaajan Eimuntas Nekrošiuksen (s. 1952) näytelmä Pirosmani, Pirosmani on nähty Suomessakin. Pirosmanista vaikuttunut Pablo Picasso teki hänestä vuonna 1972 etsauksen: pieneen, energiaa pursuavaan kuvaan törmää Tallinnassa heti näyttelyyn astuessaan.

Tampereella Hildénin taidemuseossa juuri esittäytynyt amerikkalaistaiteilija Kiki Smith (s. 1954) on myös vaikuttunut Pirosmanin taiteesta.

Taiteilijakollegat Tbilisissä suhtautuivat itseoppineeseen, nousukiitoon lähteneeseen kollegaansa hämmentyneesti, ehkä kateellisinakin.

Pirosmani uhkui hengen paloa ja intohimoa taiteeseen. Kun hänet pyydettiin Georgian taideyhdistyksen kokoukseen vuonna 1916, Pirosmanin kerrotaan pitäneen siellä lennokkaan puheen, jota siteerataan myös näyttelyssä:

”Se mitä tarvitsemme, veljet, on tämä: keskelle kaupunkia, jokaisen tavoitettavaksi, meidän pitäisi rakentaa puinen talo, missä kokoontua. Meidän tulisi ostaa suuri pöytä ja suuri samovaari, juoda paljon teetä ja puhua maalaamisesta ja taiteesta. Mutta tätä te ette halua. Te puhutte muista asioista.”

Pirosmani: Yksinäisen neron maailma, 11. elokuuta asti Mikkeli-museossa, A. Weizenbergi 28, avoinna 10–18, ke 10–20, suljettu ma.  

Kuka?

Niko Pirosmani


 Georgialaissyntyinen taiteilija. Eli kulkurielämää.

 Syntymävuodeksi ilmoitetaan useimmiten 1862, mutta myös vuosi 1866 on tutkijoiden mukaan mahdollinen.

 Eli lapsuusvuotensa Mirzaanissa Kakhethin alueella Itä-Georgiassa. Vanhempien kuoltua muutti Tbilisiin.

 Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen myötä tilaukset romahtivat ja Pirosmani ajautui äärimmäiseen köyhyyteen. Kuoli Tbilisissä huhtikuussa 1918.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  3. 3

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  4. 4

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  6. 6

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  7. 7

   Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

  8. 8

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  9. 9

   Toinen heistä on Britannian tuleva pääministeri: Boris Johnson tai Jeremy Hunt

  10. 10

   Tässä ovat Rinteen hallituksen 15 valtiosihteeriä – Ministerien kovapalkkaisiksi ”oikeiksi käsiksi” nousi kuusi entistä kansanedustajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  7. 7

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  8. 8

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  9. 9

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  10. 10

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää