Kulttuuri

Surkeissa oloissa nälkään kuollut kulkuri maalasi itsensä taidehistoriaan – Nyt Pirosmanin töistä on maksettu miljoonia

Georgialainen Niko Pirosmani oli aikansa hyljeksitty outolintu. Sittemmin maine on kasvanut ja töistä maksettu miljoonia. Harvinainen näyttely on nyt esillä Tallinnassa.

Tallinna

Suoraan kohti katsovia pysähtyneitä hahmoja, arkista elämänmenoa ja paljon juhlia, muotokuvia ja eläimiä, poikkeuksellisen paljon eläimiä. Niko Pirosmanin näyttely Tallinnassa Mikkelin museossa ei ole suuren suuri, mutta tarpeeksi iso antaakseen hyvän kuvan erikoislaatuista itseoppineesta maalarista.

Alun perin näyttelyn piti tarjota paljon laajempi kattaus georgialaisen Pirosmanin tuotantoon:

”Kaavailimme sitä Kumun isoon saliin”, kertoo Viron taidemuseoiden tiedotuspäällikkö, FT Liia Rebane. Kaavailut kaatuivat siihen, ettei Georgiasta annettu Tallinnaan lainaan tarpeeksi teoksia.

Niko Piros­manash­vili (1862–­1918) on yksi Georgian kansallis­aarteita. Hänen töistään suurin osa löytyy Tbilisistä, eikä suuria näyttelyitä ulkomailla ole ollut ruuhkaksi asti. Äskettäin sellainen tosin koettiin Wienissä, Albertina-museossa. Ja Sothebyn huutokauppahuoneella myytiin yli kahdella miljoonalla yksi pirosmani samoihin aikoihin, viime vuonna.

Tallinnassa on siis nyt harvinainen tilaisuus nähdä moniin taiteilijoihinkin vaikuttaneen naivistin töitä, jotka jäävät kyllä mieleen.

Niko Pirosmanashvili syntyi Mirzaanissa Itä-Georgiassa köyhään maanviljelijäperheeseen. Jo ennen kuin hän ehti kymmenen vuoden ikään, hän oli menettänyt molemmat vanhempansa. Kalantarovin perhe otti suojiinsa Nikon ja hänen sisarensa: Niko Pirosmani oli perheessä osin palvelija, osin lasten leikkikaveri. Perheen kanssa Pirosmani muutti Tbilisiin.

Sittemmin hän kokeili useita toimia maitokaupan pitäjästä junan jarrumieheksi (tai konduktööriksi, tiedot vaihtelevat), mutta ne eivät lyöneet leiville. Maalaaminen veti vastustamattomasti puoleensa.

Taidemaailman ulkopuolella kehittynyt ja työskennellyt Pirosmani tuli laajempaan tietoisuuteen, kun venäläiset taiteilijat Mikhail Le Dentu ja Kirill Zdanevitš löysivät hänen työnsä. Jotkut niistä päätyivät venäläisen avantgarden näyttelyyn. Moskovassa ja Pariisissa niistä kirjoitettiin 1900-luvun alkupuolella kritiikkejäkin. Sittemmin Kirill Zdanevitšin nuoremman taiteilijaveljen Ilian kerrotaan esitelleen Pirosmanin tuotantoa Pablo Picassolle, joka innostui siitä kovin.

Pirosmanista alkoi hänen eläessään kehkeytyä legenda köyhänä kiertolaisena ja kärsivänä nerona. Sitä, mikä tarkalleen on totta, on vaikea sanoa: tutkijoilla on vielä paljon töitä Pirosmanin parissa, todetaan Tallinnan näyttelyn oheismateriaalissa.

Pirosmanin taiteella on suuri arvo paitsi esteettisten ansioiden takia, myös siksi, että taiteilija tuli tallentaneeksi useiden yhteiskunnallisten kerrostumien katoavaa perinnettä monine tapoineen ja sosiaalisine tilanteineen. Pirosmani oli kiinnostunut historiasta, ja näyttelytekstien mukaan syvästi uskonnollinen mies. Joissakin teoksissa on vaikutteita ikonitaiteesta. Suoranaisia poliittisia viitteitä teoksissa ei juuri ole.

Hänen elämästään on monia tarinoita, joista yksi tunnetuimmista liittyy ruusuihin. Pirosmani oli palavasti rakastut ranskalaiseen näyttelijään (tai tanssijaan, joissakin tarinan versioissa) jolle lahjoitti ”kukkameren”, tuhlasi pienet rahansa ja josta maalasi teoksen Näyttelijätär Margarita (1909). Rakkaus loppui, kun kohteelle selvisi, että ihailija oli köyhä kulkuritaiteilija eikä sittenkään mikään kreivi.

Tarina jatkoi elämäänsä esimerkiksi lauluna, josta venäläisen Alla Pugatšovan (s. 1949) esittämänä tuli megahitti. Sanat olivat merkittävän venäläisen runoilijan Andrei Voznesenskin (1933–2010). Suomeksi tuon laulun levytti Vera Telenius: Miljoona ruusua, mutta sen sanoissa yhteys taiteilija Pirosmaniin on kadonnut. Sävel on latvialaisen Raimonds Paulsin.

Pirosmani maalasi kylttejä liikkeisiin ja koristeli teehuoneita ja oluttupia eli dukhaneita. Taiteilijan kerrotaan asuneen siellä, missä maalasi: vakituista asuntoa hänellä ei koskaan ollut. Teosten tummanpuhuvaan värimaailmaan vaikuttaa se, että suurin osa niistä on maalattu mustalle öljykankaalle, joka kuultaa värien läpi.

Peite- ja pakkausmateriaalina käytetyn öljykankaan valinta ei johtunut pyrkimyksestä tietynlaiseen taiteelliseen vaikutelmaan. Se johtui rahan puutteesta. Pirosmaniin jos kehen voi liittää usein viljellyn käsitteen nälkätaiteilija.

Maalarin kerrotaan kuolleen aliravitsemukseen ja kylmään Tbilisissä vuonna 1918. Haudan sijainti on hämärän peitossa. Viisi vuotta sitten tosin levisi uutinen, jonka mukaan se olisi mahdollisesti löytynyt.

Pirosmanin tuotannon ajatellaan kuuluvan 1900-luvun alun avantgardeen. Taiteilijan elinaikana hänen taiteensa vaikutti muun muassa nuoren Marc Chagallin ja abstraktin maalauksen pioneereihin kuuluneen Kazimir Malevitšin tuotantoon.

Hänestä on tehty elokuvia, ja tunnetun liettualaisen teatteriohjaajan Eimuntas Nekrošiuksen (s. 1952) näytelmä Pirosmani, Pirosmani on nähty Suomessakin. Pirosmanista vaikuttunut Pablo Picasso teki hänestä vuonna 1972 etsauksen: pieneen, energiaa pursuavaan kuvaan törmää Tallinnassa heti näyttelyyn astuessaan.

Tampereella Hildénin taidemuseossa juuri esittäytynyt amerikkalaistaiteilija Kiki Smith (s. 1954) on myös vaikuttunut Pirosmanin taiteesta.

Taiteilijakollegat Tbilisissä suhtautuivat itseoppineeseen, nousukiitoon lähteneeseen kollegaansa hämmentyneesti, ehkä kateellisinakin.

Pirosmani uhkui hengen paloa ja intohimoa taiteeseen. Kun hänet pyydettiin Georgian taideyhdistyksen kokoukseen vuonna 1916, Pirosmanin kerrotaan pitäneen siellä lennokkaan puheen, jota siteerataan myös näyttelyssä:

”Se mitä tarvitsemme, veljet, on tämä: keskelle kaupunkia, jokaisen tavoitettavaksi, meidän pitäisi rakentaa puinen talo, missä kokoontua. Meidän tulisi ostaa suuri pöytä ja suuri samovaari, juoda paljon teetä ja puhua maalaamisesta ja taiteesta. Mutta tätä te ette halua. Te puhutte muista asioista.”

Pirosmani: Yksinäisen neron maailma, 11. elokuuta asti Mikkeli-museossa, A. Weizenbergi 28, avoinna 10–18, ke 10–20, suljettu ma.  

Kuka?

Niko Pirosmani


 Georgialaissyntyinen taiteilija. Eli kulkurielämää.

 Syntymävuodeksi ilmoitetaan useimmiten 1862, mutta myös vuosi 1866 on tutkijoiden mukaan mahdollinen.

 Eli lapsuusvuotensa Mirzaanissa Kakhethin alueella Itä-Georgiassa. Vanhempien kuoltua muutti Tbilisiin.

 Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen myötä tilaukset romahtivat ja Pirosmani ajautui äärimmäiseen köyhyyteen. Kuoli Tbilisissä huhtikuussa 1918.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  2. 2

   Yllättääkö Leijonat nyt Venäjän NHL-tähdet? HS seuraa hetki hetkeltä jääkiekon MM-välierää

  3. 3

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  4. 4

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  5. 5

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  6. 6

   Saksan juutalaisia varoitettiin kipan käytöstä

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  8. 8

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  9. 9

   Yhä suurempi osa Intian parlamentin jäsenistä on syytettynä rikoksesta, jopa raiskauksesta ja murhasta

  10. 10

   Kemikaaleja sisältävä lasti syttyi tuleen satamassa Thaimaassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, mitkä koirarodut purevat ihmisiä eniten

  3. 3

   Suursuosioon noussut curly girl -pesumenetelmä lupaa tehdä hiuksista silminnähden kiharammat – Kemisti kertoo, mitä metodissa kartettavat aineet tekevät hiuksille

  4. 4

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  5. 5

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  6. 6

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  7. 7

   Metalliromun seasta löytyi säteilevä laite – Säteilyturvakeskuskaan ei tiedä, mikä se on

  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   Kommentti: Rinne heitti Heinäluoman bussin alle komissaarikisassa – Mutta paljastiko yksi sana saman kohtalon Urpilaiselle?

  10. 10

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää