Kulttuuri

Kontulassa soi viikonloppuna kokeellinen elektro, avaruusrockteknoa soittavan K-X-P:n keikka alkaa keskiyöllä Aapelin baarissa

Kaikki musiikki, joka yrittää olla kiinni vain tässä hetkessä, on tuomittu epäonnistumaan, sanoo Timo Kaukolampi.

Mitä ihmettä? Progressiivista rockteknoa tekevän K-X-P:n yhtyeen Timo Kaukolampi kehuu kolmeminuuttisen radiopop-formaatin rakennetta ja lainalaisuuksia.

Takavuosina formaatti oli hänelle tärkeä työkalu, mutta nykyisin historiaa.

”Olen puhdistanut itseni poppimeiningistä, jota itsekin tein tuottajana muun muassa Annielle ja Xenomania-kollektiiville. Olin aivopessyt itseni aktiivisesti kiinni pop-rakenteeseen ja nyt olen pyrkinyt siitä pois”, sanoo Timo Kaukolampi.

Toinen K-X-P:n varsinainen jäsen Tomi Leppänen pitää kehitystä luonnollisena. Biisit ovat löytäneet muotonsa keikoilla, joilla pätevät eri säännöt kuin radiosoittokelpoisen musiikin tekemisessä.

”Vie jonkin aikaa oppia, ettei musiikkia tarvitse suorittaa kolmessa tai viidessä minuutissa”, kertoo Leppänen.

K-X-P:n uutuus on nimeltään IV ja se on laskutavasta riippuen yhtyeen viides tai kuudes pitkäsoitto. Julkaisukonsertti Kontula Electronic -festivaalilla alkaa keskiyöllä Aapelin baarissa lauantaina 18. toukokuuta.

Kolmeraitaisen albumin ensimmäisen puolen täyttää 22-minuuttinen avaruussinfoninen kappale Nimetön tie. Matka pimeydestä valoon, kuten Kaukolampi määrittelee.

Assosiaatio Kraftwerkin Autobahn-levyyn on nopea eikä edes kaukaa haettu. Leppänen on aiemmin kuvannut K-X-P:n musiikkia Kraftwerkin ja Motörheadin yhdistelmäksi, siis jonkinlaiseksi kraftheadiksi.

K-X-P:n musiikki ei solahda vakiintuneisiin lokeroihin. Rytmiä haetaan krautrockista ja teknosta, syntikoilla maalataan vahvoja melodioita ja tekstit muodostuvat sanoista, joita ei välttämättä ole olemassa.

Ja uuden levyn teema? Leppäsen ja Kaukolammen ystävyys!

”Olemme soittaneet yhdessä K-X-P:ssä vuodesta 2007. Olemme kiertäneet yhdessä ympäri Eurooppaa ja nukkuneet niin pakettiautossa kuin talonvaltaajien lattioilla. Kerran tappelimme, kun Tomi sanoi minulle että pää kiinni”, sanoo Kaukolampi.

Leppänen ja Kaukolampi päätyivät tekemään yhdessä töitä, kun norjalainen laulaja Annie (Anne Strand) tarvitsi taustabändiä 2000-luvun alkupuoliskolla. Annie ja Kaukolampi olivat jo aiemmin säveltäneet yhdessä kappaleita.

K-X-P oli alun perin K-N-P, jonka muodostivat Kaukolampi, rumpali Anssi Nykänen ja basisti Tuomo Puranen. N vaihtui X:ksi, kun Nykänen ei aina ehtinyt keikoille ja joku muu rumpali tuurasi häntä – siitä salaperäinen X.

Tällä hetkellä Leppänen soittaa myös Aavikossa, Circlessä ja sen erilaisissa variaatioissa, kun taas Kaukolampea työllistää K-X-P ja elokuvamusiikki.

Vuonna 2018 Tuomo Puranen ja Kaukolampi saivat Jussi-palkinnon Teemu Nikin Armomurhaaja-elokuvan soundtrackista. Syksyllä saa ensi-iltansa Zaida Bergrothin Marian paratiisi, jossa kuullaan kaksikon kappaleita. Tällä hetkellä työn alla on Aleksi Salmenperän ohjaaman White Wall -televisiosarjan musiikki.

K-X-P:n jäsenyyden raja on häilyvä. Esimerkiksi IV-albumilla tuntuu vahvana ulkojäsenten Nykäsen ja Purasen läsnäolo. Levyllä kuullaan lisäksi basisti Lauri Porraa, vokalisti Ringa Manneria, harmonisti Tuomas Kantelista ja jouhikkoa soittavaa Pekko Käppiä.

K-X-P koostuu siis usean ihmisen panoksesta, mutta lankoja vetelee viime kädessä Kaukolampi. Rooliaan hän luonnehtii koollekutsujaksi.

”Kirjoitan musiikkia ja melodioita, mutta ehkä todellinen vahvuuteni on toimia kuraattorina erilaisille tyypeille, jotta he voivat tehdä jotain sellaista, jota he eivät muuten välttämättä tekisi.”

Metodi on yhtyeen hyväksi havaitsema. Tärkeintä on valita musiikin tekoa varten oikea viitekehys ja oikeat luovat kyvyt.

”En mieti, että minun pitäisi tehdä kaikkea. On tapauksia, että olen ollut pari tuntia studiolta pois ja sillä välin muut ovat saaneet aikaan jotain helvetin loistavaa”, nauraa Kaukolampi.

Myös IV-albumilla musiikin teossa luotettiin intuitioon ja vapaaseen tekemiseen.

”Aluksi pyysin Lauri Porraa tekemään Nimetön tie -kappaleeseen jousisovitukset. Studiolla hän tekikin myös bassolla kappaleeseen loppuosan sointukuvion. Sillä hetkellä tiesin, että biisiin oli luotu jotain ainutlaatuista.”

Luovassa työssä tekijä voi mennä lukkoon, jos kaikki on mahdollista. K-X-P:n ratkaisu tähän on ollut asettaa itselleen keinotekoisia teknisiä raameja.

Kaukolampi ja Leppänen kirjoittivat aluksi IV-levyn kappaleet puoleksi studiossa. Sen jälkeen niitä alettiin työstää Analog 4 -syntikkamodulilla, jossa on rajoitettu yhden oktaavin koskettimisto – tai oikeastaan nappuloita koskettimiston järjestyksessä.

”Koetetaan saada rajatusta asiasta kaikki irti”, sanoo Leppänen.

IV oli 80-prosenttisesti valmis jo puolitoista vuotta sitten. Loput 20 prosenttia täydentyi keikoilla, mutta se on yhtyeen mukaan juuri se ratkaiseva viidennes.

Taipumus perfektionismiin näkyi myös kansiprosessissa. Levy oli masteroitu jo viime joulukuussa, mutta yhtye oli tyytyväinen vasta kahdeksanteen kansiversioon, jossa on valokuva K-X-P:n logosta prismana.

”Levyjämme ei julkaista kevyin perustein”, nauraa Kaukolampi.

Tuntuu hölmöltä kysyä onko IV K-X-P:n matkan kulminaatiopiste. Kysytään kuitenkin.

”Ei ole. Tämä on lähinnä dokumentaatiota yhtyeen nykytilasta, haaveista ja unelmista”, sanoo Kaukolampi. ”Olisimme ehkä menestyneet paremmin, jos olisimme tehneet samaa levyä pienillä variaatioilla. Tuntuu siltä, että meidän jokainen levy on ollut täysin erilainen.”

Leppäsen mukaan IV on lähinnä hyvä työkalu seuraavaa levyä varten. ”IV on yksi osa prosessia, eräänlainen pysäytyskuva.”

K-X-P:n tavoite onkin pikemmin matka kuin päämäärä. Musiikillaan Kaukolampi tavoittelee kauaskantoisia merkityksiä.

”Musiikin kautta yritän saada vastausta eksistentialistisiin kysymyksiin, kuten mitä ihmisenä oleminen on luontokappaleena, jolla on hyvällä onnella 80 vuotta aikaa tällä planeetalla. En usko, että mistään sanoista löytyy vastauksia.”

Radiossa nykyisin soiva musiikki on Kaukolammelle vierasta, koska se ei etsi vastaavia vastauksia olemassaolon perimmäisiin kysymyksiin.

”Se musiikki tuntuu merkityksettömältä, se vain korvaa metelin. Kaikki musiikki, joka yrittää olla kiinni tässä hetkessä, on tuomittu epäonnistumaan.”

Vavahduttavien tekstien puutteesta huolimatta K-X-P:n musiikki resonoi kuulijoissansa. Vaikka musiikki on instrumentaalista, keikkojen jälkeen yleisö on tullut kertomaan yhtyeelle kuinka heidän kuulemansa musiikki on tuottanut heille tunnetiloja elämän ja kuoleman kysymyksistä.

K-X-P resonoi myös Keski-Euroopassa. Yhtye on saanut hyvän vastaanoton keikoillaan Ruotsissa, Ranskassa ja Britanniassa. Lauantain Kontulan-keikan jälkeen yhtye matkustaa kohti Ranskaa ja Sveitsiä.

Entä mitä näkyy K-X-P:n tulevaisuudessa?

”Kolmen minuutin biisejä”, hekottelee Leppänen, mutta jatkaa vakavammin:

”Varmaan aiomme tutkia nykyistä riisutumpaa ilmaisua, mutta se voi kääntyä maksimalismiinkin. Pyrimme aina löytämään jostain asiasta ytimen, mutta matkan varrella se asia saattaa vaihtua”, sanoo Leppänen.

”Ei ole mitään suurta ohjelmanjulistusta, jonka mukaan mennään.”

Fakta

Kontula Electronic


 Kokeellisen elektronisen musiikin festivaali Kontulassa 17.–19. toukokuuta. K-X-P esiintyy Aapelin baarissa kello 00.00.

 Musiikki soi niin baareissa, uimahallissa, kirkossa ja 1960-luvulla rakennetun ostarin ulkorakenteissa, samoin tietyissä metrojunissa Kontulan ja Tapiolan välillä.

 Lisätietoja: www.kontulaelectronic.com.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  8. 8

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  10. 10

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää