Kulttuuri

Krista Siegfrids suututti viisukatsojat selostuksellaan, eikä se ole ensimmäinen kerta, kun hän aiheuttaa kohun Euroviisuissa

Jos suomalainen 2010-luvun euroviisukulttuuri pitäisi tiivistää yhteen henkilöön, se olisi Krista Siegfrids. Tänä vuonna Siegfrids on ensimmäistä kertaa selostamassa Euroviisuja Ylelle, mikä ei ole sujunut täysin ongelmitta.

Tel Aviv

”Minä rakastan Euroviisuja.”

Tämän lauseen suomenruotsalainen laulaja ja juontaja Krista Siegfrids, 33, toistaa kymmenisen kertaa 20 minuutin haastattelun aikana Tel Avivin rannan lähellä sijaitsevan hotellin sohvalla.

Siegfrids hymyilee leveästi, selittää Euroviisuista innoissaan, levittelee käsiään ja innostuu puhumaan tämän vuoden viisuartisteista.

Oikeastaan Siegfridsin ei tarvitsisi edes toistaa sitä, kuinka paljon hän rakastaa Euroviisuja. Se näkyy kaikesta.

”Olen lapsesta lähtien tykännyt – ei tykännyt – rakastanut Euroviisuja”, Siegfrids sanoo ja hymyilee leveästi.

Vuonna 2013 Siegfrids edusti Suomea Malmön Euroviisuissa kappaleella Marry Me ja sijoittui finaalissa sijalle 24. Se on kuitenkin vain pieni osa Siegfridsin ja Euroviisujen välistä rakkaustarinaa. Vuosien aikana Siegfrids on ollut muun muassa Euroviisuissa osana Ruotsin delegaatiota, pyrkinyt Ruotsin euroviisuedustajaksi, ilmoittanut Suomen pisteet euroviisufinaalissa ja juontanut useana vuonna Suomessa Uuden musiikin kilpailut.

Jos 2010-luvun suomalainen euroviisukulttuuri pitäisi tiivistää yhteen henkilöön, se on Siegfrids. Mrs. Eurovision.

Tänä vuonna euroviisurakkaus toi Siegfridsin Tel Aviviin Hän on istunut ensimmäistä kertaa Euroviisujen vakioselostajan Mikko Silvennoisen vieressä ja selostanut viisuja yhdessä. Ollut ”Mikon sidekick”, kuten Siegfrids itse kuvailee.

Kun Siegfridsiä pyydettiin mukaan, hän vastasi heti myöntyvästi. Miten muutenkaan?

”Halusin uusia seikkailuja. Täytyy sanoa, että tämä on ollut todella hauskaa, vaikka täällä on ollutkin paljon treenejä ja työtä. Ihmiset eivät ehkä hahmota, että katsomme täällä myös harjoitukset ja tuomariesitykset.”

Siegfridsin selostuspari Silvennoinen on tunnettu rauhallisena ja yltiömyönteisenä viisuasiantuntijana. Siegfrids on puolestaan persoonana hyvin epäsuomalainen: räiskyvä, iloinen, äänekäs ja valmis sanomaan mitä mieleen tulee. Juuri sen takia Yle halusi hänet mukaan viisuselostamoon.

Siegfridsin selostustyyli keräsi heti tiistain semifinaalissa huomiota: hän vitsaili illan aikana muun muassa oman yksityiselämänsä tapahtumilla.

Torstaina huomio kasvoi. Sekä Ilta-Sanomat että Iltalehti tarttuivat Siegfridsin selostukseen ja erityisesti siihen, minkälaisia reaktioita Siegfridsin kommentit herättivät katsojissa sosiaalisessa mediassa. Syntyi… Mikä olisi oikea sana?

”Myrsky”, Siegfrids itse sanoo ja naurahtaa.

Hän on ehtinyt nähdä selostuksestaan kirjoitetut jutut. Esimerkiksi Iltalehti ilmoitti, että ”Krista Siegfridsin viisuselostus nostatti raivon tv-katsojissa”.

Jutuissa oli nostettu esille kommentteja, joissa ihmiset arvostelivat Siegfridsiä siitä, kuinka negatiivisesti tämä puhuu esiintyjistä, joista ei pidä. Siegfrids oli muun muassa ilmoittanut ennen Latvian esitystä pistävänsä kappaleen ajaksi Instagram-liven pystyyn, koska kappale ei ole hänen mieleensä. ”Ette menetä mitään”, Siegfrids oli sanonut. Osa kommentoijista oli sitä mieltä, että Siegfrids loukkasi kommenteillaan muiden maiden esiintyjiä.

Mitä Siegfrids itse ajattelee tapauksesta?

”Tuntuu, että medialla ei ole nyt muuta kirjoitettavaa Euroviisuista, joten siellä sitten tartuttiin tähän aiheeseen. Eivät ne vitsit mielestäni olleet niin pahoja. Tässä on tehty kärpäsestä härkänen.”

Siegfridsin mielestä on oleellista, että hän ja Silvennoinen eivät ole kaikesta samaa mieltä ja myötäile toisiaan. Siegfrids on päättänyt sanoa rehellisesti, mistä esityksistä pitää ja mistä ei. Instagram live -kommentista hän huomauttaa, että alkoi tehdä esityksen aikana Instagram-liveä Ylen euroviisukanavalle.

”Ei ole järkeä, että kaikkea vain kehutaan. Kehun kyllä todella paljon niitä esityksiä, joista pidän. Sellaisia kuin Ruotsi, Hollanti, Sveitsi ja Australia. Australialla on aivan upea esitys!”

Siegfrids epäilee, että osa kommenteista johtuu siitä, että ihmiset ovat tottuneet Silvennoisen rauhallisempaan tyyliin. Siegfrids ei kuitenkaan halua ”keskittyä negatiivisuuteen”, vaan kertoo saaneensa paljon myös myönteistä palautetta omintakeisesta tyylistään. Ja lopulta:

”Minusta on vain hyvä, että selostus herättää tunteita. Ei ole ainakaan tylsää”, hän sanoo.


Tämä vuosi ei ole ensimmäinen kerta, kun Siegfrids aiheuttaa niin sanotun kohun Euroviisuissa. Vuoden 2013 Marry Me -esitys päättyi siihen, kun hän suuteli lavalla taustatanssijaansa Reetta Korhosta. Kahden naisen välinen suudelma oli liikaa esimerkiksi Georgialle ja Turkille.

Tuolloin ei ollut Siegfridsin mukaan kyse vain siitä, että ”oli tehty kärpäsestä härkänen”.

”Se oli hurjaa. Se oli iso mediakohu. Osa maista vaati boikottia esitykselle ja sen esittämiselle. Me olemme Suomessa niin edellä, että on vaikea tajuta, miten iso juttu se oli joillekin konservatiivimaille”, Siegfrids sanoo.

Siegfrids ei muuttaisi mitään esityksestä.

”Seison edelleen sen takana. Se oli oikea ratkaisu”, Siegfrids sanoo.

Entä jos Marry me esitettäisiin tänä vuonna Euroviisuissa samalla tavalla? Aiheuttaisiko se samanlaisen kohun? Siegfrids jää pohtimaan asiaan.

”En ole varma. En tiedä, kuinka paljon näissä asioissa on päästy eteenpäin esimerkiksi Georgiassa.”

Vaikka vuoden 2013 euroviisuedustus ei tuonut Siegfridsille voittoa, se muutti hänen elämänsä. Juuri vuodesta 2013 alkoi Siegfridsin elämä Euroviisujen ympärillä.

”Urani lähti niistä Euroviisuista. Olen sen jälkeen saanut tehdä mahtavia hommia. Tehdä musiikkia, juontaa – tehdä viihdettä. Tykkään olla entertainer”, Siegfrids sanoo.

Entertainer, viihdyttäjä, on juuri oikea sana kuvaamaan räväkkää Siegfridsiä. Luultavasti juuri siksi viisukansa on ottanut hänet paljon enemmän omakseen kuin suurimman osan Suomen euroviisuedustajista.

Koska Siegfrids on joka vuosi mukana Euroviisuissa mitä moninaisemmissa rooleissa, herää jopa kysymys, mitä muuta hän tekee vuoden aikana. Kun tätä kysyy, Siegfridsiä alkaa naurattaa.

”Elän Euroviisuja ympäri vuoden. Niin voi sanoa.”

Sitten Siegfrids kuitenkin vakavoituu hetkeksi ja kertoo, kuinka hän on tehnyt paljon erilaisia esityksiä, juontanut tv-ohjelmia ja kirjoittanut kappaleita artisteille esimerkiksi Etelä-Koreaan ja Itävaltaan. Viime vuonna Siegfrids kirjoitti korealaiselle pop-yhtyeelle AOA:lle kappaleen Bingle Bangle, josta tuli Etelä-Koreassa listahitti.

”Nyt minua voisi välillä kiinnostaa tehdä kappaleita itsellenikin. En ole tehnyt omaa musiikkia pitkään aikaan.”

Siitä herää vielä yksi kysymys.

Monilla muilla mailla on tapana lähettää Euroviisuihin samoja artisteja kuin aiempina vuosina. Suomi sen sijaan ei ole lähettänyt Katri Helenan jälkeen kertaakaan samaa artistia toiste Euroviisuihin. Eikö juuri Siegfridsin kohdalla kannattaisi kokeilla tätä?

Siegfrids on niin täydellinen euroviisuhenkilö, että hän voisi hyvin toimia Suomen viisuedustajana vaikka vuodesta toiseen. Ehkä lopulta tulisi myös voitto.

Siegfrids ei torppaa ideaa kokonaan, vaikkei kamalan vakavasti sitä analysoikaan.

”Jos olisi oikea kappale, miksi ei. Never say never”, Siegfrids sanoo.

Yhdestä asiasta hän on sen sijaan varma. Jos häntä pyydetään uudestaan selostamaan viisuja, hän suostuu ehdottomasti.

”Jos nyt enää uskaltaa sanoa mitään, kun olen niin negatiivinen”, Siegfrids sanoo haastattelun lopuksi ja nauraa jälleen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää