Kulttuuri

Euroviisu­spektaakkeli käytiin tänä vuonna Tel Avivissa – Näin HS arvioi kilpailukappaleet ennen finaalia

Euroviisut huipentuivat lauantaina kello 22 alkaneeseen finaaliin. Voittajan pitäisi olla tiedossa noin yhden aikaan.

Tel Aviv

Euroviisujen huipennus käytiin tänä vuonna Israelin el Avivissa. Suomi ei ollut mukana finaalissa, sillä Darude (oikealta nimeltään Ville Virtanen) ja Sebastian Rejman jäivät ilman jatkopaikkaa tiistain semifinaalissa.

Sen sijaan finaalissa olivat mukana muun muassa kaikki muut Pohjoismaat, Viro ja Venäjä, joten jos haluaa kannattaa naapurimaita, siihen on ollut hyvät mahdollisuudet.

Yöllä jäljellä oli vielä tärkein kysymys: Kuka voittaa Euroviisut?

Vahvoja voittajaehdokkaita arvioitiin etukäteen olevan useita. Voittajan nimen pitäisi olla tiedossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä noin yhden aikaan.

Tästä voit lukea HS:n ennen finaalia laatimat arviot kilpailukappaleista ja niiden mahdollisuuksista.


Alankomaiden Duncan Laurence on ollut koko euroviisukevään ajan vedonlyöjien selvä ennakkosuosikki voittajaksi, eikä Laurencen suosio ole vähentynyt yhtään varsinaisella viisuviikollakaan. Pianon kanssa tummennetulla lavalla esitettävä voimakas balladi Arcade luottaa yksinkertaisuuteen ja kappaleen sanomaan. Jos kilpailu voitetaan puhtaasti musiikillisilla ansioilla, Laurence on päivänselvä ennakkosuosikki. Lavashow on kuitenkin vaatimaton, ja siinä voi piillä Laurencen heikkous.


Australian Kate Miller-Heidke on noussut vasta viisuviikolla vedonlyönneissä yhdeksi suurimmista suosikeista. Miller-Heidken Zero Gravity -kappaleen esitys oli vielä Australian karsinnoissa hyvin keskinkertainen, mutta Euroviisuihin sitä on onnistuttu päivittämään todella näyttäväksi spektaakkeliksi, jossa Miller-Heidke keikkuu pylvään päässä korkealla ilmassa ja laulaa hurjaa pop-oopperaa. Miller-Heidken esitys on kerännyt hurjia suosionosoituksia viisuyleisöltä. Samalla Miller-Heidke on tämän vuoden miesvoittoisessa ennakkosuosikkien joukossa lähes ainut nainen.


Ruotsi kuuluu Euroviisujen kestomenestyjiin, ja myös tänä vuonna Ruotsilla on vahvat mahdollisuudet koko kilpailun voittamiseen. John Lundvikin kappale Too Late For Love lähtee liikkeelle hyvin hitaasti mutta yltyy kertosäkeessä vahvaksi kokonaisuudeksi. Ruotsilla on perinteisesti ollut Euroviisujen lavashow’ssa jonkinlainen simppeli mutta tehokas idea. Tällä kertaa se tuntuu puuttuvan, mutta voitto on silti mahdollinen.


Venäjän Sergei Lazarev osallistuu Euroviisuihin jo toista kertaa. Vuonna 2016 Lazarev joutui tyytymään kolmanteen sijaan, ja tällä kertaa hän haluaa taatusti voittaa. Scream ei ole välttämättä finaali-illan paras kappale, mutta Lazarev laulaa hyvin, ja esitys jää toimivan visuaalisuutensa ansiosta huomattavasti paremmin mieleen kuin esimerkiksi Ruotsin ja Alankomaiden esitykset. Jos viisukatsojat kaipaavat muutakin kuin vain hyvää laulua, Venäjällä voi olla vahvat mahdollisuudet voittoon.


Italian Mahmood esiintyy ensimmäisen kerran vasta finaalissa, sillä Italia on yksi Euroopan yleisradiounionin EBU:n viidestä suurimmasta rahoittajasta ja ansaitsee sillä automaattisen paikan Euroviisufinaaliin. Puoliksi egyptiläinen Mahmood on saanut jonkun verran mediahuomiota taustansa vuoksi, mutta sen lisäksi yksinkertaiselle esityksellä varustettu italiankielinen Soldi on vahva kappale, jonka välitaputukset vangitsevat katsojat.


Sveitsin Luca Hännin She Got Me on yksi illan energisimmistä kappaleista ja sellaisenaan piristävä poikkeus balladikimaran keskellä. Hännin esitys upposi torstain semifinaalissa viisuyleisöön, joka antoi Hännille raikuvat suosionosoitukset. Samalla Hänni nousi vedonlyöntitaulukoissa jälleen aivan suurimpien ennakkosuosikkien tuntumaan, joten voitto ei ole mahdottomuus.


Islanti Hatari-yhtye on tämän vuoden erikoisuus. Sadomasokismikuvastoa esityksessään hyödyntävä bändi kuvailee itseään ”kapitalismin vastaiseksi BDSM-teknoyhtyeeksi”, ja sen Hatrið mun sigra -esitys on niin erikoinen, että vastaavaa on nähty viisulavalla vain hyvin harvoin. Hatari on myös muun muassa kuvaillut Israelia apartheid-valtioksi ja julistanut esityksensä eräänlaiseksi protestiksi sille, että Euroviisut järjestetään Israelissa. On siis hyvin mahdollista, että Islanti kerää myös paljon tietynlaisia vastaääniä Israelin viisuja kohtaan.


Ranskan edustaja Bilal Hassani vastustaa aktiivisesti rasismia ja homofobiaa ja on saanut näkemyksillään mediahuomiota. Se ei ole kuitenkaan syy siihen, että Italian tavoin EBU:n suuriin rahoittajamaihin kuuluvan Ranskan edustaja on keikkunut vedonlyönneissä yhtenä potentiaalisena voittajaehdokkaana. Hassanin kappale Roi on musiikillisesti vahva ja voi olla illan yllättäjä.

Miten voittaja valitaan?

Euroviisujen valitaan tänäkin vuonna yleisön ja asiantuntijaraatien äänten perusteella.

Puolet pisteistä tulevat 41 viisuihin osallistuvan maan asiantuntijaraadeilta. Kun ääntenlasku alkaa, nämä äänet julkistetaan ensin. Suomen raadin pisteet kertoo näyttelijä ja koomikko Christoffer Strandberg.

Tänä vuonna pisteiden julkistuksen jälkimmäistä osuutta on jälleen muutettu parista viime vuodesta. Tänäkään vuonna yleisöääniä ei julkisteta äänestysmaittain yksi kerrallaan, vaan kaikkien maiden yleisöpisteet lasketaan yhteen. Viime vuosina yleisöpisteet on julkistettu siinä järjestyksessä, miten paljon maat ovat saaneet yleisöääniä. Ensin on siis kerrottu kaikkein vähiten yleisöpisteitä saanut, sitten toiseksi vähiten ja niin edelleen.

Tänä vuonna järjestystä on kuitenkin muutettu: yhteenlasketut yleisöpisteet kerrotaan nyt siinä järjestyksessä, millä sijalla maat ovat raatien antamien pisteiden jälkeen. Ensin kerrotaan siis vähiten raadeilta pisteitä saaneen maan yleisöäänet, sitten toiseksi vähiten raadeilta saaneen ja niin edelleen. Tällä muutokselle pyritään pitkittämään jännitystä aivan viime hetkille.

Mitä muuta tänään viisufinaalissa nähdään?

Illan finaalin ehdottomasti odotetuin esiintyjä on popin supertähti Madonna. Euroviisuissa on vuosien aikana nähty nimekkäitä vierailevia tähtiä, kuten Justin Timberlake Tukholmassa vuonna 2016, mutta Madonna saattaa hyvin olla koko euroviisuhistorian nimekkäin tähti. Madonnan esiintyminen pysyi epävarmana viime hetkille saakka, mutta vahvistettiin lopulta torstaina. Huhtikuussa uutisoitiin, että Madonnan esiintyminen maksaa 1,3 miljoonaa dollaria eli hieman yli miljoona euroa.

Madonnan lisäksi finaalissa on luvassa muitakin esiintymisiä. Viime vuoden viisuvoittaja Netta Barzilai esittää finaalissa uuden kappaleensa Nana Banana.

Madonnan ohella odotetuin ohjelmanumero lienee kuitenkin euroviisufaneille suunnattu erityisshow, jossa esiintyvät vuoden 2014 euroviisuvoittaja Conchita Wurst, vuoden 2015 euroviisuvoittaja Måns Zelmerlöv, vuoden 2018 Euroviisuissa toiseksi jäänyt Eleni Foureira, vuoden 2007 Euroviisuissa toiseksi jäänyt Verka Serduchka – ja vuonna 1979 Euroviisut Israelille voittanut Gali Atari. Edellisten vuosien viisutähdet esittävät spektaakkelissa toistensa hittikappaleet.

Mikä on maiden esiintymisjärjestys?

1. Malta: Michela – Chameleon

2. Albania: Jonida Maliqi – Ktheju tokës

3. Tšekki: Lake Malawi – Friend Of A Friend

4. Saksa: S!sters – Sister

5. Venäjä: Sergei Lazarev – Scream

6. Tanska: Leonora – Love is Forever

7. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

8. Pohjois-Makedonia: Tamara Todevska – Proud

9. Ruotsi: John Lundvik – Too Late for Love

10. Slovenia: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

11. Kypros: Tamta – Replay

12. Alankomaat: Duncan Laurence – Arcade

13. Kreikka: Katerine Duska – Better Love

14. Israel: Kobi Marimi – Home

15. Norja: KEiiNO – Spirit in the Sky

16. Iso-Britannia: Michael Rice – Bigger Than Us

17. Islanti: Hatari – Hatrið mun sigra

18. Viro: Victor Crone – Storm

19. Valko-Venäjä: Zena – Like It

20. Azerbaidžan: Chingiz – Truth

21. Ranska: Bilal Hassani – Roi

22. Italia: Mahmood – Soldi

23. Serbia: Nevena Božović – Kruna

24. Sveitsi: Luca Hänni – She Got Me

25. Australia: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

26. Espanja: Miki – La venda

Missä Euroviisut järjestetään ensi vuonna?

Viisut järjestetään lähtökohtaisesti siinä maassa, joka tänä iltana voittaa viisut. Paitsi jos Australia voittaa, viisut järjestetään jossain päin Eurooppaa.

Eurovision Song Contest 2019: Finaali, TV2 klo 22.00 ja Yle Areena.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää