Kulttuuri

Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

Like A Prayer -hitin 30-vuotispäiviä muisteleva sovitus oli hämmästyttävän avuton, kirjoittaa musiikkitoimittaja Vesa Sirén.

Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisujen finaalin vierailuesityksessä? Sitä ihmettelee nyt puoli maailmaa, mukaan lukien Tel Avivissa paikalla ollut HS-toimittaja Juuso Määttänen.

”Jokin virhe on täytynyt tapahtua, koska Like A Prayer kuulosti niin kamalalta. Autotunea tai playbackia olisi kaivattu”, Määttänen kommentoi pitkän yövuoron jälkeen.

(Voit lukea Määttäsen monipuoliset reportaasit ja kommentit euroviisufinaalista tästä, tästä ja tästä linkistä).

Like A Prayer -hitin 30-vuotispäiviä muisteleva sovitus oli hämmästyttävän avuton. Epämääräinen munkkihyminä, vaisu urkusoundi, epävireinen basso ja kolmen pennin rumpukomppi jättivät pienistä vireongelmista halki vuosikymmenten kärsineen laulajan aivan liian yksin etsimään niitä viittä säveltä, joista laulumelodia pitkälti koostuu.


On kaiketi mahdollista, että laulajan virettä korjaava autotune-ohjelma tai jokin vastaava ohjelma vain unohtui laittaa päälle. Mahdollista oli myös, että Madonna uskoi selviävänsä luomulaululla tutusta kappaleesta, mutta monitorointi petti ja aiheutti osan epävarmasta hapuilusta.

Ja oliko sovitus todella tarkoitettu noin ohueksi? Jäikö jokin melodiaa tukeva instrumentti kuulumatta sekä Madonnalle että yleisölle?

Sääli sinänsä, sillä suunnitelmahan oli Madonnan näkökulmasta varmasti aivan kelvollinen.

Madonna on esittelemässä jälleen yhtä olomuotoa itsestään. Hän on nyt kesäkuussa julkaistavan albuminsa nimen mukaisesti Madame X, ”salainen agentti, joka matkustaa ympäri maailmaa, taistelee vapauden puolesta ja tuo valoa pimeyteen” vuoroin tanssijan, professorin sekä esimerkiksi nunnan ja prostituoidun asuissa.

Ensimmäinen Medellín-single julkaistiin huhtikuussa, mutta se ei noussut listoille aivan toivotusti, vaikka duetto Maluman kanssa on kunniallinen suoritus.Myöskään I Rise -promosingle (julkaistu toukokuun 3. päivä) ja Crave-single (julkaistu toukokuun 10. päivä) eivät ole nousseet listoille Madonnan huippuvuosikymmenten tapaan.

Lisämenestystä toivottiin säästämällä Future-singlen julkaisu samoille päiville Madonnan euroviisuesiintymisen kanssa – Madonnahan ei kuulu Israelin boikotoijiin ja esiintyi siellä viimeksi vuonna 2012.

”En koskaan lakkaa soittamasta musiikkia kenenkään poliittisen agendan vuoksi”, Madonna perusteli uutistoimisto Reutersille.

”Sydämeni särkyy joka kerta, kun kuulen henkensä menettäneistä viattomista ihmisistä ja väkivallasta, joka edistää tästä konfliktista hyötyvien poliittisia tavoitteita. Toivon ja rukoilen, että saamme tämän kauhean kierteen pian katkaistua ja luotua polkua kohti rauhaa”, laulaja kommentoi.

Samalla Madonna lupasi taistella ihmisoikeuksien puolesta Euroviisuissa. Näin tapahtui, mutta takavuosikymmenten provokaattori valitsi miedon lähestymistavan, eikä tämäkään osuus ehkä ollut Madonnan maineen veroinen.

Yritelmä oli kuitenkin kiinnostava. Se alkoi katastrofaalisen Like a Prayer -esityksen jälkeen yllättäen Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin sävelin. Sen päälle Madonna lausui kiinnostavan välipuheen: ”He ovat niin naiiveja. He luulevat, että emme tiedä heidän rikoksistaan. Me tiedämme, mutta emme ole vain vielä valmiita toimimaan. Myrsky ei ole ilmassa vaan sisällämme”, hän aloitti.

Tästä käynnistyi reggae-vaikutteinen Future ja nyt sekä Madonnan että Quavon duettolaulu oli singlen tapaan erittäin efektoitua. Autotune- tai vastaava ohjelma oli epäilemättä päällä.

Hienoinen provokaatio syntyi siitä, että kahdella tanssijalla oli pienet Israelin ja Palestiinan liput selkämyksissään, kun he kävelivät lopuksi portailla käsi kädessä ennen erkaantumistaan, vaikka viisujen säännöt kieltävät poliittisten tarkoitusperien edistämisen.


Tämä oli provokaatioasteikolla ehkä vähintä, mitä Madonnalta saattoi odottaa. Viestihän oli mitä miedoin. Pyrkimyksenä oli epäilemättä välittää rauhanomainen viesti siitä, että myös israelilaisten ja palestiinalaisten kannattaisi löytää yhteisymmärrys konfliktin ratkaisusta ja kulkea käsi kädessä kohti tulevaisuutta.

Tämäkin provokaatio laimeni kuitenkin sen vuoksi, että pienet liput tanssijoiden selissä eivät välittyneet suurelle osalle yleisöä kuin viiveellä.

Ja siksi, että paljon suuremman huomion aiheuttivat Islannin edustajat eli Hatari-yhtye nostaessaan esiin pistelaskun aikana Palestine-tekstillä varustetun ja Palestiinan lipun värejä toistavan kankaan.

Tämän saattoi nähdä suorempana kannustuksena myös Palestiinan valtiolliselle olemassaololle ja samalla arvosteluna Israelin miehitystoimille.


Kaiken kaikkiaan molemmat konfliktin osapuolet voivat julistaa viisut voitoksi itselleen. Israelin nykyjohto voi riemuita siitä, että Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun tiukentuva linja miehitysalueilla ei estänyt yli 40 yleisradioyhtiötä osallistumista kilpailuun.

Myös miehityslinjan vastustajat saivat julkisuusvoiton, kun palestiinalaisliput liehuivat viisuissa ja pohdinta monimutkaisen konfliktin syistä ja seurauksista käynnistyi ehkä myös sellaisissa ihmisissä, jotka eivät ole asiaa toistaiseksi juuri ajatelleet.

Mutta Madonnalle tämä ei ollut voitto, vaan nöyryytys, joka olisi voitu välttää ihan helposti.

Jos Like a Prayer -fiaskoa ei olisi ollut ja koko show olisi koostunut kiinnostavasta Tšaikovskin ja puheosuuden yhdistämisestä sekä autotunen avittamasta Future-esityksestä lopun Wake Up -kehotukseen, hän olisi vaikuttanut huomattavasti ajankohtaisemmalta – ja laulutaitoisemmalta – legendalta kuin mitä nyt tapahtui.

Voit katsoa yhdeksän minuutin Madonna-osuuden Ylen Areenasta tämän linkin takaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  7. 7

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  10. 10

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää