Kulttuuri

Pedro Almodovar valitsi luottonäyttelijänsä Antonio Banderasin esittämään itseään elokuvassa, jonka kiihkeät suutelukohtaukset saavat ohjaajankin kateelliseksi

Espanjan kansainvälisesti tunnetuimpiin ohjaajiin lukeutuva Pedro Almodóvar on tehnyt yhden henkilökohtaisimmista elokuvistaan ja on vahva ehdokas Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon saajaksi.

Elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar on silmin nähden iloinen. Tai ei tyytyväisyyttä silmistä näe, sillä mustat lasit peittävät ne. Ilon kuulee.

Almodóvar puhuu vuolaasti, iloisesti ja avoimesti.

Takana on yksi elämän kauneimmista illoista. Niin Almodóvar sanoo. Takana on uuden elokuvan kansainvälinen ensi-ilta.

”Olen hyvin iloinen, vaikka Cannesissa sataa”, Almodóvar sanoi viikonloppuna toimittajajoukolle Cannesissa.

”Näin onnellista sadetta ei ole ollut koskaan.”

Uusi elokuva on siis valmis, ja siitä näytetään myös pitävän, vielä enemmän kuin monista Almodóvarin viime vuosien töistä. Espanjalainen Almodóvar on kuulunut kansainvälisen elokuvan kärkinimiin 1980-luvulta saakka.

Uutuus on nimeltään Dolor y Gloria (suomeksi vaikkapa Kipu ja kunnia). Elokuva on omaelämäkerrallinen kertomus äidistä ja pojasta, elokuvaohjaajasta ja näyttelijästä, miehestä ja tämän menneistä intohimon kohteista ja rakkauksista.

Ja elokuva on myös hyvin Almodóvarin elokuvien oloinen. Melodramaattinen, värikäs ja tunteellinen. Ja on se tarina paljosta muustakin: on vanhojen filmitähtien ihailua, katolista kasvatusta, Madridia ja lapsuuden vahvoja naisia.

Elokuvassa Almodóvar käsittelee muistojaan ja elokuvallista elämäänsä Salvador-nimisen ohjaajan kautta. Salvador hapuilee tekstien kanssa ja etsii ideaa. Erityisen paljon elokuvassa puhutaan kivusta, ennen kaikkea kivun henkisestä painosta.

Ohjaajaa esittää Antonio Banderas, Almodóvarin tähti vuosikymmenten takaa. Banderas, 58, on roolissa hauska, hauras ja harmaa, erilainen kuin nuoruutensa machorooleissa.

Banderasin roolisuorituksen rinnalla elokuvaa hallitsee julkisanomaton testamentillinen haikeus: tarina tulvii vaivoja ja hyvästijättöjä, merkitseviä hiljaisia hetkiä. Kipujen vuoksi elokuvan ohjaaja Salvador kertoo olevansa öisin uskossa. Silloin kaikki kivut ovat seurana. Päivällä Salvadorista kuoriutuu Almodóvarin itsensä tapaan ateisti.

Päivänvalossa kipuja on aina vähemmän.

Almodóvarin elokuvien tunnusomainen väri punainen on kuvissa esillä, ja mukana on myös ohjaajan vakiokaartiin kuuluva Penélope Cruz, joka esittää pienen Salvadorin äitiä.


Cannesissa Dolor y Gloria kilpailee Kultaisesta palmusta, joka on jäänyt Almodóvarilta saamatta. Almodóvar on kyllä pal kittu Cannesissakin monesti, mutta pääpalkintoa ei ole hänelle kertaakaan haluttu antaa. Onko tänä vuonna tunnustuksen aika? Mahdollisesti.

Päätöksen tekee jury, jota johtaa meksikolainen Alejan­dro González Iñárritu.

Ei ole ensimmäinen kerta kun Almodóvar käsittelee elämäänsä elokuvissa. Ohjaaja täyttää syksyllä jo 70 vuotta. Biografinen tunnelma on ollut keskeinen usein, vaikkapa elokuvassa Huono kasvatus.

Uutuudessa Almodóvar tuntuu olevan monella tapaa henkilökohtaisimmillaan ja samalla myös kertojana kirkkaimmillaan. Elämäänsä Almodóvar avaa valkokankaalla kuitenkin harkiten ja raottaen vain vähän ovea: esimerkiksi sisaruksistaan ohjaaja ei elokuvassa kerro.

Koukkuun jääminen on iso teema, on sitten kyse ihmisistä, aineista, äidistä tai rakkaudesta joka ei toteutunut. Heroiinin voimin elokuvan Salvador pystyy kohtaamaan näyttelijän, jonka kanssa välit ovat menneet poikki vuosikymmeniä aiemmin. Yhdessä kaksikko alkaa ”jahdata lohikäärmeitä” ja järjestää huumepäissään yhden kaikkien aikojen yleisöluennoista kännykän kaiuttimen välityksellä.

Kohtauksessa Almodóvar käsittelee vanhaa kammoaan kertoa elokuvistaan julkisesti.

”Minun ainoa todellinen addiktioni on nukkua kahdeksan tuntia joka yö”, Almodóvar itse korosti Cannesissa.

Almodóvarilla on kyky antaa ääni, kuvia ja sanat elokuvissa tunteille ja muistoille, jotka ovat jaettavissa ja yhteisiä. Samalla hänen elokuvansa ovat aina avanneet tietä ristiriitaisille tulkinnoille. Nytkin Banderas on kuin Almodóvar, välillä elokuvan Salvador ja toisinaan kuin Banderas itse tai hänen imagonsa. Almodóvar on pitänyt Bandearia usein kuin pikkuveljenään.

Cannesissa näyttelijä ylisti ohjaajaa vuolaasti.

”Jos haluamme tuntea Espanjan, Picassot pitää nähdä, lukea Lorcaa ja katsoa Goyat ja mutta jos haluaa tietää, mitä Espanja on käynyt läpi 40 vuoden aikana, silloin pitää katsoa Almodóvarin elokuvat”, Banderas sanoi.


Esimerkkinä Almodóvarin muistojen versioinnista on uuden elokuvan kohtaus, jossa Almodóvaria muistuttava pieni Salvador-poika on yhdeksän vanha. Kotiin tulee remonttimies. Paljastuu, että miekkonen on lukutaidoton – heitä oli paljon Almodóvarin lapsuuden Espanjassa – ja äiti määrää poikansa kirjoittamaan kirjeitä ­lukutaidottomille ja opettamaan remontoijalle aakkosia. Tästä päätymisestään opettajaksi jo poikasena Almodóvar on kertonut vuosien varrella usein.

Tällä kertaa muistikuva laajenee ABC-kirjaimien opiskelusta muotokuvapiirustukseen, kunnes yhtenä päivänä pieni Salvador näkee nuoren ja kauniin remonttimiehen keittiöremontin valmistumisen jälkeen ilman vaatteita. Elokuvaohjaajan käsittelyssä oma lapsuusmuisto kääntyy hetkeksi, jolloin lapsi ensimmäisen kerran kokee intohimoa, vaikka sanaa tunteelle ei vielä tiedäkään.

Almodóvar sanoi, että hän mietti pitkään miten vaativan kohtauksen tekisi, onhan kohtauksessa lapsi, ja sanoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

”Ei minulle tällaista tapahtunut, ei pidä ottaa elokuvaa kirjaimellisesti, mutta olisi voinut tapahtua. Kun aloitat käsikirjoitusta, ensimmäiset rivit ovat sinun elämästäsi, mutta sitten tilalle alkaa tulla fiktiota, ja siihen fiktioon on tarrattava vaikka se miten irtoaisi todellisuudesta”, Almodóvar perusteli käsikirjoitusten syntyprosessiaan.

Elokuvassa käsitellään suhteellisen paljon vaivoja, katsellaan röntgenkuvia selkärangoista ja käydään lääkärillä kokeissa ja kuulemassa tuloksia.

Elokuvassa Almodóvar muistuttaa myös siitä, että kivut ja tuskat ovat aina suhteellisia. Elokuvan Salvador riutuu ja kärvistelee kauniissa madridilaisessa kaupunkikodissa maalausten ja maailmankirjallisuuden keskellä. Lapsena sama Salvador joutuu perheineen asumaan luolaan.

Banderas muistutti Cannesissa parin vuoden takaisesta sydänkohtauksestaan. Banderas uskoi, että sairauden jälkeen hänen haasteenaan on ollut löytää itsensä uudestaan, löytää ehkä kokonaan uusikin Antonio Banderas.

”Meistä kumpikaan ei ole kovin hyvässä kunnossa, mutta älkää siltikään ottako elokuvaa kirjaimellisesti”, Almodóvar muistutti.

Almodóvar myös kehui näyttelijöitään, Banderasin kanssa useita kohtauksia tekevää Leonardo Sbaragliaa.

”En ole koskaan suudellut samoin kuin he tekevät, kaksi 50-vuotiasta miestä kiihkolla, sellaisia kuvia ei näe”, Almodóvar sanoi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  2. 2

   Mitä seuraisi, jos koko Suomesta katkeaisi sähköt? Asiantuntijat kertovat

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä isoin, Björn Wahlroos yksi suurimmista tukijoista

  5. 5

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  6. 6

   Halla-aho: Populistiset liikkeet tuoneet Eurooppaan pitkä­kestoisen muutoksen, ”johon kannattaisi henkisesti valmistautua” – HS seurasi Kultaranta-keskustelua

  7. 7

   Tältä näyttää Helsinki Kalasataman tornin huipulta – katso video 134-metrisen asuintalon ylimmistä kerroksista

  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Kirjailija Juha Kauppinen eli kaksi vuotta ilman Facebookia, ja näin se muutti hänen elämänsä

  10. 10

   Finanssi­valvonta tuomitsi 110 miljoonan euron sakon lisäerän pörssi­yhtiön pääomistajalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  4. 4

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  5. 5

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  7. 7

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  9. 9

   Europarlamentaarikko Silvia Modig ilmoitti Facebookissa menneensä naimisiin

  10. 10

   Miksi Suomessa laitetaan oreganoa pizzaan? Italiassa sitä ei näy pöytämausteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  4. 4

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää