Kulttuuri    |   HS Cannesissa

Itävaltalainen Franz kieltäytyi sotimasta Hitlerin nimissä ja teloitettiin – Terrence Malick teki tositarinasta parhaan elokuvansa 14 vuoteen

Elokuvatussa itävaltalaisen Franz Jägerstetterin tarinassa on yhtymäkohtia suomalaisen Arndt Pekurisen kohtaloon toisen maailmansodan melskeissä.

Cannes

Yhdysvaltalainen Terrence Malick esitteli sunnuntaina Cannesissa parhaan elokuvansa sitten The New Worldin, joka valmistui 14 vuotta sitten. Elokuvat kuten Onnellisten aika (1978) ja Veteen piirretty viiva (1999) ovat jo sementoineet Malickin yhdysvaltalaisen elokuvan suuruudeksi.

Sittemmin hänen tähtensä on himmennyt. Viime vuodet Malick on ikään kuin testaillut aiheita, joissa tarinaa ja juonta on vähän, pyrkimystä läsnäoloon ja filosofiseen kommentointiin sitäkin enemmän.

Toisin on nyt.

Uutuuden nimi on A Hidden Life, ja siinä Malickilla on taas perinteinen, jopa yksiselitteinen tarina kerrottavana alkuineen ja loppuineen. Tarina alkaa vuodesta 1939 Itävallan Alpeilla pienessä vuoristokylässä ja kolmen tunnin ajan Malick käytännössä kertaa yhtä oikeustapausta ja tilanteeseen johtaneita tapahtumia. Ensimmäisissä kuvissa nähdään Adolf Hitler paraatissa tervehtimässä kansanjoukkoja.

Kun vuonna 2004 valmistunut The New World oli tarina Pocahontasista ja Yhdysvaltojen synnystä, uutuus on Malickin näkemys itävaltalaisen aseistakieltäytyjän Franz Jägerstetterin elämästä ja periaatteista. Siitä mikä on oikein ja väärin.

Aivan kuten Suomen Arndt Pekurinen vuonna 1941, Jägerstetter kieltäytyi toisen maailmansodan melskeissä tarttumasta aseeseen. Viranomaiset ottivat Jägerstetterin kiinni, maamies päätyi vankilaan ja syksyllä 1943 sotilastuomioistuimeen, jossa hänet määrättiin teloitettavaksi.

Franz Jägerstetter ei halunnut sotia Adolf Hitlerin ja kansallissosialistien johtamien joukkojen riveissä. Kotitilaa jäivät hoitamaan vaimo, käly ja Franzin pienet tyttäret. Periaatteen mies olisi voinut valita myös toisin.

Aseistakieltäytyjää näyttelee urallaan nousussa oleva August Diehl. Näyttelijän mukaan Franzin kieltäytymisessä aseista ei ollut kyse ideologiasta. ”Kyse oli enemmänkin lapsenomaisesta tavasta sanoa ei. Ihmisen tappaminen on väärin. Piste”, Diehl kertoi Cannesissa toimittajille.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Malick ei tapansa mukaan kommentoi elokuviaan vaan antaa teosten puhua puolestaan. Näyttelijöiden tehtävä oli antaa jonkinlaisia selityksiä. Historian kätkettyihin ihmiskohtaloihin viittaavan nimen elokuvalleen Malick on lainannut 1800-luvulla eläneeltä kirjailija George Eliotilta. Suomennosta nimelle ei vielä ole.

Nimi vihjaa että Jägerstetterin tarina olisi tuntematon, mutta tosiasiassa aseistakieltäytyjän tarina on melko tunnettu Itävallassa.

Vuonna 1939 Jägerstetterin kotikylässä Itävallan Radegundissa tehdään töitä kuten aina eletty. Vilja kasvaa, eläimet laiduntavat, bierstubessa puhutaan kuulumiset.

Pian Euroopan pimeät tuulet tavoittavat vuorenrinteen kylän ja Jägerstetterin ja hänen Franziska-vaimonsa. Elokuvantekijät ovat käyttäneet inspiraationa avioparin kirjeenvaihtoa vankeusajalta.

Radegundin kylän kuvissa, jotka tosin on kuvattu Italian puolella, korostuu eräs yksityiskohta: kirkon tapuli. Uskolla onkin Malickin versiossa Franzin tarinasta iso rooli. Saksankielinen tarina kerrotaan elokuvassa pääosin englanniksi, mikä saattaa pistää korvaan, mutta on lopulta ymmärrettävää, sillä elokuva on enemmän Malickin näkemys maailmasta kuin Franzin tarina sittenkään.

Ja mikä se näkemys sitten on?

Se on kokemus ihmisestä osana maailmankaikkeutta, taivaankantta, virtaavia vesiä ja kaiken yllä vaikuttaa luoja, joka on antanut meille hyvän ja pahankin. Malick kääntää Jägerstetterin tarina näköisekseen ja kertoo yksilöstä ja hänen velvollisuudestaan ajatella itse, lukea.

”Kysyin Terryltä mitä lukisin roolia varten. ’En tiedä, hän vastasi, ehkä Raamattua?’” näyttelijä Diehl kertoi.

Toisin kuin monet natsielokuvat, Malick ei oikeastaan syytä ketään. Malick katsoo Franzin tapausta ihmisten yli, moraalin kysymyksenä. Avainkohtauksessa sotaoikeuden tuomari istuu tuoliin, jossa syytetty oli hetkeä aiemmin kertonut näkemyksiään. Kohtaus on lyhyt mutta puhutteleva.

”Tämähän on keskeinen kysymys tässä: mitä minä olisin tehnyt hänen asemassaan. Olennainen kysymys etenkin meille saksalaisille”, näyttelijä August Diehl sanoi Cannesissa.

Vanhastaan tiedetään, että Malickin tapa tehdä elokuvaa poikkeaa muista. Itseoppineella ohjaaja-käsikirjoittajalla on käytössään kyllä käsikirjoitus, mutta kovin viitteellinen. Usein kameran käydessä käsikirjoitusta unohdetaan.

Näyttelijät improvisoivat, kisailevat ja koskettelevat toisiaan, kuvaaja zuumaa auringonvalossa loistaviin viljatähkiin, lauta-aitojen syihin ja eläimiin. Äänittäjä tuo mukaan lintujen viserrystä, tuulen tuntua. Malick hakee näin puhtauden kokemusta, kosketusta luontoon, ikuisuuteen, Jumalaankin.

Malick eroaa muista merkittävimmin nopeudessa. Malick on hidas. A Hidden Life on kuvattu jo kolme vuotta sitten ja rahoittajilla on ollut kärsivällisyyttä antaa maestron viimeistellä työtä siitä asti.


Siksi valkokankaalla nähdään jotakin hämmentävää: jo edesmenneitä näyttelijöitä kuten saksalainen Bruno Ganz sotatuomarina tai ruotsalainen, suomalaisissakin elokuvissa usein nähty Michael Nyqvist opportunistisena piispana.

Hitaus johtuu siitä, että Malick kokoaa teoksen todella vasta leikkauspöydässä, kun kuvien, äänien, puheen ja musiikin palaset yhdistyvät. ”Malick etsii totuudellista hetkiä, myös tylsiä hetkiä”, näyttelijä Diehl kuvaili metodia Cannesissa.

Kuvausten ajan Diehl ja muu työryhmä käytännössä eli useiden viikkojen ajan pohjoisitalialaisella maatilalla tehden töitä kuin talonpojat. Olennaista on myös klassisen musiikin käyttö, Arvo Pärt ja muut, jotka nostavat realistisen kerronnan lähemmäs audiovisuaalista runoutta.

Cannesin maailmanensi-illassa Malick oli paikalla hetken verran. Ohjaaja ei saapunut ensi-iltaan muun väen mukana, mutta näytöksen jälkeen ja valojen syttyessä 2400-paikkaiseen jättiteatteriin Malick oli paikalla vastaanottamassa kymmenen minuuttia kestäneitä aplodeita, tervehtien yleisöä ja kiitellen elokuvan muuta tekijäryhmää, puolisoaan sekä paikalla myös ollutta Pedro Almodóvaria.

Malick on virtuoosi omassa kerrontatyylissään – mitä muuta voisi ollakaan – mutta palveleeko kolmituntiseksi venyvä elokuva Franzin tarinaa? Miten perusteltua on katsoa toisen maailmansodan tapahtumia ja aikakautta korostetusti uskonnon kautta?

Jägerstetterille toistellaan vankilassa moneen kertaan, ettei kukaan tule koskaan kuulemaan sinusta. Se haastaa muut hahmot ja elokuvan katsojat kysymään, mikä on minun roolini historian virrassa.

Malick käyttää, ei suoranaisen manipulatiivisesti, mutta ainakin hyvin sentimentaalisesti hyväkseen tarinan tunnehuipuissa Franzin perhettä, vaimoa ja lapsia.

Vaimoa näyttelee Valerie Pachner. Vaimo on tarinassa aivan olennainen hahmo, joka tukee Franzia muun kylän ja maailman kääntäessä hänelle selkänä. Pachner kertoi tavanneensa elokuvan kuvauksien yhteydessä Franzin tyttäriä, joille elokuvasta oli järjestetty oma näytös ennen maailmanensi-iltaa.

”He olivat tyytyväisiä”, Pachner kertoi.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Suomalais­asiantuntijat täysin eri mieltä Facebookin uuden valuutan vaikutuksista arkeen

  4. 4

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  9. 9

   Poika juoksee taulusta ulos, kun uusi kuvankäsittely herättää kaksiulotteisen kuvan eloon

  10. 10

   Markkinaoikeus kumosi Kopioston kanteen: Yli miljoonassa koti­taloudessa katsotaan jatkossakin ilmais­kanavia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  6. 6

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  7. 7

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  8. 8

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää