Kulttuuri    |   HS Cannesissa

Itävaltalainen Franz kieltäytyi sotimasta Hitlerin nimissä ja teloitettiin – Terrence Malick teki tositarinasta parhaan elokuvansa 14 vuoteen

Elokuvatussa itävaltalaisen Franz Jägerstetterin tarinassa on yhtymäkohtia suomalaisen Arndt Pekurisen kohtaloon toisen maailmansodan melskeissä.

Cannes

Yhdysvaltalainen Terrence Malick esitteli sunnuntaina Cannesissa parhaan elokuvansa sitten The New Worldin, joka valmistui 14 vuotta sitten. Elokuvat kuten Onnellisten aika (1978) ja Veteen piirretty viiva (1999) ovat jo sementoineet Malickin yhdysvaltalaisen elokuvan suuruudeksi.

Sittemmin hänen tähtensä on himmennyt. Viime vuodet Malick on ikään kuin testaillut aiheita, joissa tarinaa ja juonta on vähän, pyrkimystä läsnäoloon ja filosofiseen kommentointiin sitäkin enemmän.

Toisin on nyt.

Uutuuden nimi on A Hidden Life, ja siinä Malickilla on taas perinteinen, jopa yksiselitteinen tarina kerrottavana alkuineen ja loppuineen. Tarina alkaa vuodesta 1939 Itävallan Alpeilla pienessä vuoristokylässä ja kolmen tunnin ajan Malick käytännössä kertaa yhtä oikeustapausta ja tilanteeseen johtaneita tapahtumia. Ensimmäisissä kuvissa nähdään Adolf Hitler paraatissa tervehtimässä kansanjoukkoja.

Kun vuonna 2004 valmistunut The New World oli tarina Pocahontasista ja Yhdysvaltojen synnystä, uutuus on Malickin näkemys itävaltalaisen aseistakieltäytyjän Franz Jägerstetterin elämästä ja periaatteista. Siitä mikä on oikein ja väärin.

Aivan kuten Suomen Arndt Pekurinen vuonna 1941, Jägerstetter kieltäytyi toisen maailmansodan melskeissä tarttumasta aseeseen. Viranomaiset ottivat Jägerstetterin kiinni, maamies päätyi vankilaan ja syksyllä 1943 sotilastuomioistuimeen, jossa hänet määrättiin teloitettavaksi.

Franz Jägerstetter ei halunnut sotia Adolf Hitlerin ja kansallissosialistien johtamien joukkojen riveissä. Kotitilaa jäivät hoitamaan vaimo, käly ja Franzin pienet tyttäret. Periaatteen mies olisi voinut valita myös toisin.

Aseistakieltäytyjää näyttelee urallaan nousussa oleva August Diehl. Näyttelijän mukaan Franzin kieltäytymisessä aseista ei ollut kyse ideologiasta. ”Kyse oli enemmänkin lapsenomaisesta tavasta sanoa ei. Ihmisen tappaminen on väärin. Piste”, Diehl kertoi Cannesissa toimittajille.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Malick ei tapansa mukaan kommentoi elokuviaan vaan antaa teosten puhua puolestaan. Näyttelijöiden tehtävä oli antaa jonkinlaisia selityksiä. Historian kätkettyihin ihmiskohtaloihin viittaavan nimen elokuvalleen Malick on lainannut 1800-luvulla eläneeltä kirjailija George Eliotilta. Suomennosta nimelle ei vielä ole.

Nimi vihjaa että Jägerstetterin tarina olisi tuntematon, mutta tosiasiassa aseistakieltäytyjän tarina on melko tunnettu Itävallassa.

Vuonna 1939 Jägerstetterin kotikylässä Itävallan Radegundissa tehdään töitä kuten aina eletty. Vilja kasvaa, eläimet laiduntavat, bierstubessa puhutaan kuulumiset.

Pian Euroopan pimeät tuulet tavoittavat vuorenrinteen kylän ja Jägerstetterin ja hänen Franziska-vaimonsa. Elokuvantekijät ovat käyttäneet inspiraationa avioparin kirjeenvaihtoa vankeusajalta.

Radegundin kylän kuvissa, jotka tosin on kuvattu Italian puolella, korostuu eräs yksityiskohta: kirkon tapuli. Uskolla onkin Malickin versiossa Franzin tarinasta iso rooli. Saksankielinen tarina kerrotaan elokuvassa pääosin englanniksi, mikä saattaa pistää korvaan, mutta on lopulta ymmärrettävää, sillä elokuva on enemmän Malickin näkemys maailmasta kuin Franzin tarina sittenkään.

Ja mikä se näkemys sitten on?

Se on kokemus ihmisestä osana maailmankaikkeutta, taivaankantta, virtaavia vesiä ja kaiken yllä vaikuttaa luoja, joka on antanut meille hyvän ja pahankin. Malick kääntää Jägerstetterin tarina näköisekseen ja kertoo yksilöstä ja hänen velvollisuudestaan ajatella itse, lukea.

”Kysyin Terryltä mitä lukisin roolia varten. ’En tiedä, hän vastasi, ehkä Raamattua?’” näyttelijä Diehl kertoi.

Toisin kuin monet natsielokuvat, Malick ei oikeastaan syytä ketään. Malick katsoo Franzin tapausta ihmisten yli, moraalin kysymyksenä. Avainkohtauksessa sotaoikeuden tuomari istuu tuoliin, jossa syytetty oli hetkeä aiemmin kertonut näkemyksiään. Kohtaus on lyhyt mutta puhutteleva.

”Tämähän on keskeinen kysymys tässä: mitä minä olisin tehnyt hänen asemassaan. Olennainen kysymys etenkin meille saksalaisille”, näyttelijä August Diehl sanoi Cannesissa.

Vanhastaan tiedetään, että Malickin tapa tehdä elokuvaa poikkeaa muista. Itseoppineella ohjaaja-käsikirjoittajalla on käytössään kyllä käsikirjoitus, mutta kovin viitteellinen. Usein kameran käydessä käsikirjoitusta unohdetaan.

Näyttelijät improvisoivat, kisailevat ja koskettelevat toisiaan, kuvaaja zuumaa auringonvalossa loistaviin viljatähkiin, lauta-aitojen syihin ja eläimiin. Äänittäjä tuo mukaan lintujen viserrystä, tuulen tuntua. Malick hakee näin puhtauden kokemusta, kosketusta luontoon, ikuisuuteen, Jumalaankin.

Malick eroaa muista merkittävimmin nopeudessa. Malick on hidas. A Hidden Life on kuvattu jo kolme vuotta sitten ja rahoittajilla on ollut kärsivällisyyttä antaa maestron viimeistellä työtä siitä asti.


Siksi valkokankaalla nähdään jotakin hämmentävää: jo edesmenneitä näyttelijöitä kuten saksalainen Bruno Ganz sotatuomarina tai ruotsalainen, suomalaisissakin elokuvissa usein nähty Michael Nyqvist opportunistisena piispana.

Hitaus johtuu siitä, että Malick kokoaa teoksen todella vasta leikkauspöydässä, kun kuvien, äänien, puheen ja musiikin palaset yhdistyvät. ”Malick etsii totuudellista hetkiä, myös tylsiä hetkiä”, näyttelijä Diehl kuvaili metodia Cannesissa.

Kuvausten ajan Diehl ja muu työryhmä käytännössä eli useiden viikkojen ajan pohjoisitalialaisella maatilalla tehden töitä kuin talonpojat. Olennaista on myös klassisen musiikin käyttö, Arvo Pärt ja muut, jotka nostavat realistisen kerronnan lähemmäs audiovisuaalista runoutta.

Cannesin maailmanensi-illassa Malick oli paikalla hetken verran. Ohjaaja ei saapunut ensi-iltaan muun väen mukana, mutta näytöksen jälkeen ja valojen syttyessä 2400-paikkaiseen jättiteatteriin Malick oli paikalla vastaanottamassa kymmenen minuuttia kestäneitä aplodeita, tervehtien yleisöä ja kiitellen elokuvan muuta tekijäryhmää, puolisoaan sekä paikalla myös ollutta Pedro Almodóvaria.

Malick on virtuoosi omassa kerrontatyylissään – mitä muuta voisi ollakaan – mutta palveleeko kolmituntiseksi venyvä elokuva Franzin tarinaa? Miten perusteltua on katsoa toisen maailmansodan tapahtumia ja aikakautta korostetusti uskonnon kautta?

Jägerstetterille toistellaan vankilassa moneen kertaan, ettei kukaan tule koskaan kuulemaan sinusta. Se haastaa muut hahmot ja elokuvan katsojat kysymään, mikä on minun roolini historian virrassa.

Malick käyttää, ei suoranaisen manipulatiivisesti, mutta ainakin hyvin sentimentaalisesti hyväkseen tarinan tunnehuipuissa Franzin perhettä, vaimoa ja lapsia.

Vaimoa näyttelee Valerie Pachner. Vaimo on tarinassa aivan olennainen hahmo, joka tukee Franzia muun kylän ja maailman kääntäessä hänelle selkänä. Pachner kertoi tavanneensa elokuvan kuvauksien yhteydessä Franzin tyttäriä, joille elokuvasta oli järjestetty oma näytös ennen maailmanensi-iltaa.

”He olivat tyytyväisiä”, Pachner kertoi.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  2. 2

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  3. 3

   Murhasta tuomittua paralympiavoittaja Oscar Pistoriusta vastaan todistanut ex-jalkapalloilija Marc Batchelor ammuttiin autoon kotinsa pihalla

  4. 4

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  5. 5

   Netflix poisti rajun itsemurhakohtauksen suositusta nuortensarjastaan, lääketieteen asiantuntijat varoittivat seurauksista lapsille

  6. 6

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  7. 7

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  8. 8

   Japanissa selvitettiin, miksi yksi kahdeksasta asiakkaasta ei aja vuokraamallaan autolla metriäkään

  9. 9

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  10. 10

   Torakkaa ei pysäytä edes pään irtoaminen, mutta se on vielä mainettaankin kova­pintaisempi: Tutkimuksen mukaan tuholainen kehittää vastustus­kykyä hyönteis­myrkyille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  2. 2

   Poliisi julkaisi kuvan miehestä, jota epäillään autoilijan pahoinpitelystä Töölössä – vihjeitä on tullut runsaasti, mutta epäiltyä ei ole vielä tunnistettu

  3. 3

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  4. 4

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  5. 5

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  6. 6

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  9. 9

   Ruotsin WWF: Halloumi voi olla jopa lihaa haitallisempaa

  10. 10

   Oliko kuulento vain huijaus? Käymme läpi kuvat, joilla salaliittoteoriaa perustellaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää