MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Kulttuuri    |   Levyarvostelut

1980-luvulla heistä intoilivat kaikki kapinalliset tai trendikkäät: Maailman tunnetuin rockabilly-yhtye The Stray Cats palaa, mutta ei onnistu uudistumaan

Yhtye tekee kaiken muodollisesti oikein, mutta häviää niin heittäytymisessä kuin sovitusten kekseliäisyydessäkin isolle joukolle heidän jälkeensä tulleita yhtyeitä. Mikko Aaltonen arvioi myös Beyoncén livelevyn.

Rockabilly

Stray Cats: 40. Surf Dog. ★★★

New Yorkista Lontoon kautta maa­ilmalle ponnis­taneen The Stray Catsin vaiku­tukset Suomen nuorisoon olivat – liioittelematta – järisyttäviä 1980-luvun alussa. Jopa siinä määrin, että asian avaaminen tyystin toisenlaisessa maailmassa kasvaneelle nykyteinille on hankalaa. Olen yrittänyt.

Vähän vanhemmat saavat otteen, kun kertoo, että Stray Catsin talvella 1981 ilmestynyt, yhtyeen nimeä kantava debyyttialbumi tärisytti härmäläisnuorison tajuntoja yhtä järeällä iskuporakoneella kuin Nirvana ja grunge kymmenen vuotta myöhemmin – tai punk muutamaa vuotta aikaisemmin.

Rockabilly-yhtyeelle poikkeuksellisesti myös niin sanottu ”vakava musiikkimedia” otti Stray Catsin omakseen. Kukaan, joka oli kuullut yhtyeen omia kappaleita, ei voinut kiistää laulaja-kitaristi Brian Setzerin ilmiömäistä lahjakkuutta soittajana sekä yhtyeen visionääristä kykyä sovittaa jokin vanha ja kauan sitten tapahtunut saumattomasti osaksi uuden aallon ja Music Television -estetiikan dominoimaa 1980-luvun alkupuolen pop-kuvastoa.

Stray Catsista tuntuivat innostuvan kaikki, jotka kokivat olevansa edes hiukan ”kapinallisia” tai – herranen aika! – trendikkäitä. Runaway Boys -debyyttisinglen jälkeen itse Mick Jagger yritti houkutella kujakissoja Rolling Stonesin levy-yhtiölle polvillaan anellen – mutta veti vesiperän. Rockin kuninkaalliset George Harrisonista David Bowieen änkesivät keikoilla trion takahuoneisiin ja samoihin valokuviin.

Nämä olivat kasvaneet teini-ikäisinä alkuperäisen 1950-luvun alkuperäisen rockabillyn tahtiin. He näkivät Stray Catsissa yhtyeen, joka salakuljetti heidän nuoruutensa rakkaan ääniraidan avaruusajan ytimeen ja teki siitä näin jälleen nuorekasta ja seksikästä.

Täältä harmaasta Kekkoslovakiasta käsin Stray Catsin vetovoimaa lisäsi se, että he näyttivät olevan kuin kotonaan kaikkialla. Karismaattiset katupojat nukkuivat öitään Etelä-Lontoon vallatuissa taloissa, mutta illan koittaessa siirtyivät levy-yhtiön toimistossa otetun suihkun jälkeen suoraan Hollywood-jetsetin juhliin.

Kuten tuhkimotarinat usein, myös Stray Catsin lento katkesi lyhyeen, vain viiden vuoden ja yhtä monen albumin jälkeen. Sen jälkeen trio on levyttänyt ja toiminut periodimaisesti, esiintyen poikkeuksetta suurille yleisöille. Yhtyeen ensimmäinen studioalbumi 26 vuoteen tuskin kuitenkaan asemoi sitä kevyen musiikin kansainvälisessä nelikentässä dramaattisesti uudelleen.

Sen sijaan Stray Cats asettuu nyt ensimmäistä kertaa urallaan tahtomattaankin tarkasteltavaksi samalle viivalle osittain itse synnyttämänsä neo-rockabilly-alakulttuurin muiden edustajien kanssa. Ja heitä riittää.

Vuonna 2019 uutta rockabillyä julkaistaan määrällisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Neo-rockabilly-aalto on Stray Catsin kulta-aikojen Englanti-keskeisyydestä kasvanut globaaliksi lajiksi, jota tuotetaan kaikkialla maailmassa Japanista Australian kautta Uuteen-Seelantiin ja Suomeen. Se on myös laadullisesti keskimäärin parempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Tässä monenkirjavassa rockabilly-massassa kissakolmikko on monille yhä tärkeä esikuva, mutta sen uusi albumi 40 ei mitenkään erityisesti pomppaa joukosta esiin. Vaikka trio soittaa paremmin yhteen kuin kenties koskaan, sen 1980-luvun albumien aiheuttama vau-efekti jää syntymättä.

Yksi syy tähän on, että monet Setzerin aikoinaan raikkailta kuulostaneista kitarakuvioista ovat teknisestä taidokkuudestaan huolimatta muuttuneet rockabillyn sisäisessä kontekstissa kliseiksi, joita paitsi muut ovat pyrkineet jäljittelemään, myös itse maestro on varioinut estottomasti vuosikymmenten kuluessa niin soololevyillään kuin Grammy-palkitun Brian Setzer Orchestra -big bandinsa albumeilla.

Tämä ”tylsyyden” ongelma manifestoituu erityisesti levyn traditionaalisimmissa rockabilly-kappaleissa, kuten albumin avauskaksikossa Cat Fight Over A Dog Like Me ja Rock It Off.

Perinteisen rockabillyn ylitarjontaan asti kilpaillussa lajissa Stray Cats osaa tehdä kaiken muodollisesti oikein, mutta tekee kaiken ikään kuin ulkoluentana, ja häviää siksi selvästi niin heittäytymisessä kuin sovitusten kekseliäisyydessä isolle joukolle heidän jälkeensä tulleita yhtyeitä, myös muutamille suomalaisille.

Kujakissojen mouruamisessa ei kuulu nälkä.

”Samaan aikaan samassa huoneessa soittaen” purkitetusta 40-levystä välittyy, että toisinaan kehnoissa väleissä olleet Setzer, kontrabasisti Lee Rocker ja rumpali Slim Jim Phantom nauttivat nyt täysin rinnoin siitä, että ovat jälleen löytäneet toisensa soittajina. Soinnissa on rento klangi. Kaikki kuulostaa helpolta ja vaivattomalta ja siksi kokonaisuus kestää hyvin toistuvaa kuuntelua.

Trad-jyystöä persoonallisemmin – enemmän alkuperäisen innovatiivisen itsensä kuuloisesti – trio operoi häpeilemättömän pop-koukukkaassa Cry Danger -kappaleessa. Sen tuotannossa ja melodiankuljetuksessa on kaikuja ajasta, jolloin yhtye vielä pyrki uudistamaan rakastamaansa tyylilajia.

Yhtye esiintyy heinäkuussa Suomessa, Pori Jazzin torstain pääesiintyjänä Kirjurinluodolla.

Mikko Aaltosen valinnat: Beyoncén monumentaalinen Coachella-tallenne, Morrissey henkilökohtaisena ja riemukas trio-hyppyytys

Livetallenne jämäköittää Beyoncén asemaa

Albumi, pop

Beyoncé: Homecoming – The Live Album.

Columbia. ★★★

Beyoncén taan­noisen Coachella-esiinty­misen tallenne on monu­mentaalinen esitelmä lahjakkuudesta.

Ehkä Beyoncé tarvitsee tällaisia livetallenteita enemmän kuin hänen yleisönsä. Homecoming paitsi paikkaa ajallisia aukkoja varsinaisten studioalbumeiden välissä, myös paaluttaa Beyoncén asemaa modernin r&b:n ylipapittarena. Paineita position sementointiin tuonee sekin, että aviomies on maailman kaikkien aikojen menestynein räppäri, viime vuosina housut nilkoissa pettämisestä kiinni jäänyt Jay-Z.

Homecomingia on näin liiankin helppo kuunnella paitsi feministisenä statementtina myös entisen Destiny’s Child -tähden kasvukertomuksena; Beyoncén ääni purkautuu kuin tulivuori, hänen musiikkinsa kasvaa kappaleesta riippuen poikkeuksetta joko kokeelliseksi tai tanssittavaksi ja välispiikeissä annetaan kunniaa afroamerikkalaisen musiikkihistorian edeltäjille. Homecoming on soundtrack saman nimiselle dokumenttielokuvalle. Ilman kuvaa nautittuna 36 kappaletta käsittävä massiivinen ääniraita uhkaa aiheuttaa pahemmanlaatuisen ähkyn.

Morrissey duetoi Green Dayn solistin kanssa

Single, pop

Morrissey: Wedding Bell Blues.

BMG. ★★★

Julki­suudessa kyseen­alaiseen valoon viime vuosina ajau­tunut indie-ikoni Morrissey yrittää murtautua umpikujasta cover-albumilla California Son. Kappalelistauksen perusteella mukaan on seulottu Morrisseylle henkilökohtaisesti tärkeitä sävellyksiä.

Tällainen on mitä ilmeisimmin myös albumin avaussingle, alun perin Laura Nyron vuoden 1966 singlenä ja muutamaa vuotta myöhemmin 5th Dimension -yhtyeen hittinä tunnettu Wedding Bell Blues. Varsinaisen yllätyksen tarjoilee kappaleen vierailija, Green Day -yhtyeen solisti Billie Joe Armstrong. Jälkimmäinen edustanee varsinkin monille eurooppalaisille The Smiths -faneille kulttuuria, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä Morrisseyn kanssa.

Nykyinen kalifornialaiskaksikko muodostaa kuitenkin täysin luontevalta kuulostavan duettoparin klassiseen amerikkalaiseen popsävelmään, joka on kuin kirjoitettu kesäisen keskiluokkaisen pihapiknikin – Mad Men -sarjan kohtauksen – taustalle.

Jussi Raulamo osuu tyylillisesti lähelle napakymppiä

Albumi, rhythm’n’blues

Jo’ Buddy’s Trio Riot: Rhythm’n’Roll Rumble.

Ram-Bam. ★★★★

Eri kokoon­panojen kera koko uransa enem­män tai vähem­män New Orleans -henkisen rhythm & bluesin hetteiköissä hyppinyt Jussi Raulamo osuu uutuudellaan lähelle tyylillistä häränsilmää.

Tässä auttavat yhtyeen muut jäsenet, kontrabasisti Mitja Tuurala ja hiphop-taustan omaava rumpali Tyko Haapala, joiden rytmikäsitys on afroamerikkalaisissa tyyleissä – jazzista soulin kautta räppiin – uppopaistettu. Trio-kokoonpanossa Raulamo pääsee entistä lähemmäksi rakastamansa NO-soundin rupista ja riemukkaalla tavalla primitiivistä perinnettä. Poikkeuksia perusväritykseen tarjoavat NO-soundille sukua suoraan alenevassa polvessa oleva ska-hyppyytys Poppin’ Up Over The Top sekä rujo Link Wray -pastissi Bullhead.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Konepajan Bruno ei maksanut vuokraansa ja sai häädön, nyt omistajat haukkuvat Bruce Oreckin

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  4. 4

   Onko uusi teknokupla totta? Sijoittajille luvataan vain tappioita, silti osakkeet menevät kuin kuumille kiville

  5. 5

   21-vuotiaan Boris-kissan varkaudesta epäillyn miehen nimi ja kuva julkaistiin Facebookissa, sai osakseen kovasanaista uhkailua – Poliisi: ”Saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit”

  6. 6

   Lasta ei voi kasvattaa menestyjäksi: Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä

   Tilaajille
  7. 7

   Koulukiusatusta kympin tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä: ”Mitä alempana hierarkiassa olet, sen enemmän epäillään lusmuilusta”

   Tilaajille
  8. 8

   Asiantuntijat: Kaapo Kakosta tulee jääkiekon globaali supertähti

  9. 9

   Suomalainen hukkuu useimmiten kesä­kuumalla alkoholia veressään: kartta näyttää, missä kaupungeissa turmia sattuu useimmiten

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  6. 6

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  10. 10

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää