Kulttuuri

Stanley Kubrick vältteli aitoja kuvauspaikkoja ja toteutti näkemystään pakkomielteenomaisesti: ”Jokainen sekunti on minun valitsemani”

Kirveitä, ihmisapina-asuja, futuristisia autoja ja suomalaista huonekalumuotoilua. Kubrick-näyttely Lontoossa kertoo tinkimättömästä ohjaajasta, joka käytti jopa vuosia elokuviensa maailman luomiseen.

Elokuvahistorian kuuluisimmasta paperipinosta tuskin on epäselvyyttä. Se nähdään Stanley Kubrickin ohjaamassa kauhuelokuvassa The Shining – Hohto (1980).

Jack Nicholsonin näyttelemä Jack Torrance eristäytyy perheineen syrjäiseen vuoristohotelliin, jossa hän aikoo talven mittaan kirjoittaa romaanin. Totuus paljastuu, kun hänen vaimonsa Wendy (Shelley Duvall) sattuu vilkaisemaan kirjoituskoneeseen aseteltua liuskaa.

Hänen miehensä on vajonnut hulluuden syövereihin.

Paperissa toistuu yhä uudestaan sama lause: All work and no play makes Jack a dull boy – Pelkkä raadanta ilman leikkiä tekee Jackista tylsän pojan. Koneen vieressä makaa paperipino, jonka jokaiselle sivulle on kirjoitettu tuo sama lause, tuhansia ja taas tuhansia kertoja.


Hohdossa nähdyn paperipinon voi nyt todistaa omilla silmillään Lontoon Design Museumissa, jossa on avautunut elokuvaohjaajan uraa laajasti esittelevä näyttely ”Stanley Kubrick: The Exhibition”.

Kun konekirjoitusliuskaa katsoo lähietäisyydeltä, kirjaimissa voi havaita sävyeroja. Joku on oikeasti joutunut naputtelemaan tuon lauseen yhä uudestaan. Eikä siinä kaikki. Englanninkielisen version rinnalla makaa neljä muuta pinoa, joissa lause toistuu ranskaksi, espanjaksi, saksaksi ja italiaksi.

Stanley Kubrick tunnetaan elokuvaohjaajana, jonka elokuvissa jokainen yksityiskohta toteutettiin suorastaan pakkomielteenomaisella tarkkuudella. Tämä on siitä ääriesimerkki: Kubrick kuvasi kohtauksesta oman version viidelle eri kielialueelle.

Hohdon paperiarkkeihin liittyy myös näyttelyn noloin virhe. Esillä on elokuvassa nähty Adler-kirjoituskone, mutta sen telaan on pyöräytetty tietokoneella tulostettu liuska, jonka kirjasintyyppi on aivan väärä – vaikka vieressä olisi satoja aitoja papereita!

Tällaista leväperäisyyttä Kubrick ei olisi hyväksynyt.

Pelkästään Hohdon kuvauksiin Kubrick käytti yli vuoden, ja oikean tunnelman saavuttamiseksi hän ajoi päänäyttelijät, Nicholsonin ja Duvallin, lähes hulluuden partaalle lukemattomilla uusintaotoksilla. Filmiä kului yli neljäsataa kilometriä.

Valkokankaalta tuttuja esineitä on tarjolla hengästyttävyyteen saakka. Kuvasto on niin ikonista, että niiden näkeminen tuntuu suorastaan epätodelliselta.

Kun katseen kohdistaa paperipinoista ylöspäin, seinään on isketty kirveet, joiden kanssa Jack Torrance saalisti perhettään Hohdossa. Niiden alapuolella on keittiöveitsi, jonka avulla Wendy puolusti itseään.

Tieteiselokuva 2001: Avaruusseikkailua (1968) edustavat alkukohtauksesta tutut ihmisapina-asut ja satelliitin pienoismalli. Kellopeliappelsiinista (1971) on esillä muun muassa jengipomo Alexin asu, futuristinen Probe 16 -urheiluauto ja Korova-maitobaarin seksistisiä sisusteita.


Sotaelokuva Full Metal Jacketille (1987) omistetussa huoneessa katseen vangitsee kypärä, jossa ovat rinnakkain ”Syntynyt tappamaan” -teksti ja rauhanmerkki. Kubrickin viimeiseksi ohjaukseksi jäi Eyes Wide Shut (1999), joka sai ensi-iltansa vain kaksi viikkoa hänen kuolemansa jälkeen. Näyttelyssä nähdään elokuvasta tutut kasvomaskit, joiden taakse muun muassa Tom Cruise ja Nicole Kidman piiloutuivat.


Näyttelyn yltäkylläisyyttä korostavat Kubrickin arkistoista esiin kaivetut kamerat, editointipöydät ja klaffitaulut, joiden avulla elokuvat syntyivät. Ne kertovat elokuvan historiaa ajalta, jolloin lopputulosta ei voinut viilata tietokoneen ruudulla, vaan kaikki oli toteutettava oikeasti.

Esimerkiksi historiallisen Spartacus-elokuvan (1960) muistilapussa todetaan kuin ohimennen, että kuvauksiin tarvitaan ”3 600 roomalaista ja 2 000 orjaa”.


Kubrickin uran suurin pettymys oli Ranskan keisarista Napoleon Bonapartesta suunniteltu elokuva, joka hyllytettiin kaksi vuotta kestäneiden valmistelujen jälkeen. Elokuvan taistelukohtauksissa olisi nähty 40 000 jalkaväen sotilasta ja 10 000 ratsumiestä.

”En haluaisi huijata pienemmällä sotilasmäärällä, koska Napoleonin taistelut käytiin ulkoilmassa ja joukot liikkuivat muodostelmissa kuin niillä olisi koreografia”, ohjaaja perusteli suurta hankettaan.

”Haluan tallentaa tämän todellisuuden filmille.”

Lainaukset ovat näyttelyn teksteistä.

Stanley Kubrick -näyttelyn ensimmäinen versio nähtiin Saksan Frankfurtissa jo vuonna 2004, minkä jälkeen esineet ovat kiertäneet eri puolilla maailmaa. Nyt, 20 vuotta kuolemansa jälkeen, Kubrick palaa kotiin.

Lontoossa hän sai vapauden toteuttaa elokuvansa juuri niin tinkimättöminä kuin halusi. Siellä hän myös kuvasi uransa yhdeksän viimeistä elokuvaa – uskomatonta kyllä. Aitoja kuvauslokaatioita Kubrick vältteli viimeiseen saakka, koska hän ei halunnut ”noin miljoonan häiriötekijän” sotkevan hänen visiotaan.

Stanley Kubrickin (1928–1999) ura käynnistyi New Yorkissa, mutta kaikkein kiitellyimmät, kohutuimmat ja kontroversiaaleimmat elokuvansa hän kuvasi Lontoossa. Ohjaaja pakeni Hollywoodin elokuvastudioiden sananvaltaa Spartacus-elokuvan jälkeen vuonna 1961 ja asui loppuelämänsä Britanniassa.


Kellopeliappelsiini löysi luontevan kotinsa Lontoon laitamilta Thamesmeadin brutalistisesta kerrostalolähiöstä, mutta muuten vaadittiin enemmän vaivannäköä. Yhdysvaltalaiseen vuoristohotelliin sijoittuva Hohto kuvattiin tosiasiassa lontoolaisen elokuvastudion lavasteissa, ja Eyes Wide Shutissa Lontoo naamioitiin New Yorkiksi.

Ällistyttävin silmänkääntötemppu oli Full Metal Jacket, sillä vietnamilainen sotatanner lavastettiin Becktonin kaasutehtaalle Thamesjoen varteen. Tätä varten Lontooseen rahdattiin 200 palmua Espanjasta ja satatuhatta trooppista kasvia Hongkongista.

Kubrickin näyttely ei ole päätynyt vahingossa designmuseoon.

Stanley Kubrick ei ollut ensisijaisesti tarinankertoja, vaan hänen elokuvansa perustuivat yhtä poikkeusta (Kohtalokas suudelma, 1955) lukuunottamatta muiden kirjoittamiin alkuperäisteoksiin. Hänen tehtävänään oli luoda maailma tarinoiden ympärille.

”Parasta siinä, että en itse kirjoita – enkä ole lainkaan varma pystyisinkö edes siihen – on se, että tarinan lukeminen ensimmäistä kertaa on suunnaton etu. Sitä kokemusta ei voi koskaan saavuttaa uudestaan”, hän perusteli. ”Tunne on vähän samantapainen kuin rakastuessasi.”


Design Museumin suurin ansio on nostaa esiin Kubrickin visuaalista näkemystä. Uudelleen rakennettu ja teemoitettu näyttely kertoo ohjaajasta, joka vietti kuukausia tai jopa vuosia perehtyessään elokuviensa jokaiseen asusteeseen, esineeseen, miljööseen tai musiikkivalintaan. Apuna hänellä oli niin muotoilijoita, muotisuunnittelijoita, arkkitehtejä, lavastajia kuin kuvittajia.

Kaikkein eniten Kubrick kertoi rakastaneensa elokuvan editointia, leikkaamista lopulliseen muotoonsa ja mittaansa. Viimeistelyvaiheessa hänelle oli toissijaista, kuinka paljon aikaa, vaivaa tai rahaa kohtauksen toteuttamiseen oli käytetty.

”Mitään ei leikata ilman läsnäoloani. Jokainen sekunti on minun valitsemani”, hän kertoi. ”Kuvatessani haluan, että mitään ei jää toteutumatta ja toteutamme kaiken niin laajalti kuin aika ja budjetti antavat myöten. Kun editoin, haluan päästä eroon kaikesta, joka ei ole oleellista.”


Kubrickin tarkkaan harkitsemat yksityiskohdat tekivät elokuvista osaltaan ikimuistoisia.

Tohtori Outolemmen (1964) sotahuone huokuu kylmän sodan kalseaa tunnelmaa. Hohdon räikeästi kuvioidut kokolattiamatot kasvattavat syrjäisen hotellin klaustrofobista ahdistavuutta.

Kellopeliappelsiinin brutalistiset betonirakennukset kuvastavat totalitäärisen yhteiskunnan ankeutta. 2001: Avaruusseikkailun teknologia ja muotoilu kurkottavat tulevaisuuteen.

”Me suunnittelimme elämäntavan viimeiseen haarukkaan ja veitseen saakka”, 2001: Avaruusseikkailun pääsuunnittelija Tony Masters kommentoi esimiehensä kokonaisvaltaista työskentelytapaa.

Samalla hän viittaa elokuvassa nähtäviin ruokailuvälineisiin, jotka suunnitteli tanskalainen Arne Jacobsen.

Myös suomalaissyntyisen Eero Saarisen selkeälinjainen huonekalumuotoilu oli Kubrickin mieleen, sillä hänen suunnittelemansa Knoll-kahvipöytä pääsi osaksi avaruusaseman sisustusta ja nyt myös Lontoon näyttelyyn.

Stanley Kubrick: The Exhibition on esillä Lontoon Design Museumissa (224–238 Kensington High Street) 15. syyskuuta saakka.

 

Kuka?

Stanley Kubrick


  New Yorkissa vuonna 1928 syntynyt amerikkalaisohjaaja. Työskenteli Look-lehden valokuvaajana vuosina 1945–1951, minkä jälkeen siirtyi elokuvien pariin.

  Kuvasi Yhdysvalloissa neljä ensimmäistä pitkää elokuvaansa, joista sotaelokuvaa Kunnian polut (1957) voi pitää hänen läpimurtonaan. Muutti Britanniaan vuonna 1961 ja asui siellä loppuelämänsä vuoteen 1999 saakka.

  Lontoossa syntyivät Kubrickin tunnetuimmat elokuvat: Lolita (1962), Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (1964), 2001: Avaruusseikkailu (1968), Kellopeliappelsiini (1971), Barry Lyndon (1975), The Shining – Hohto (1980), Full Metal Jacket (1987) ja Eyes Wide Shut (1999).

  Kubrickin elokuvat saivat tuoreeltaan usein ristiriitaisen vastaanoton, mutta myöhemmin ne ovat saaneet tunnustusta lajityyppiensä klassikoina. Ainoan henkilökohtaisen Oscarin hän sai erikoistehosteista elokuvaan 2001: Avaruusseikkailu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  3. 3

   Kiinan vakoojat esiintyvät kykyjenetsijöinä ja konsultteina LinkedInissä: suomalaistutkijan julkaisu kertoo, kuinka kohde koukutetaan luovuttamaan luottamuksellista tietoa

  4. 4

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  5. 5

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  6. 6

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  7. 7

   Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

  8. 8

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  9. 9

   Toinen heistä on Britannian tuleva pääministeri: Boris Johnson tai Jeremy Hunt

  10. 10

   Tässä ovat Rinteen hallituksen 15 valtiosihteeriä – Ministerien kovapalkkaisiksi ”oikeiksi käsiksi” nousi kuusi entistä kansanedustajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Yksi halpalentoyhtiö kaatui, nyt koko Islannin talous sakkaa

  5. 5

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  6. 6

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  7. 7

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  8. 8

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  9. 9

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  10. 10

   Halla-aho: Perussuomalaisten nuorten avustuksen peruminen ajaa järjestön konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää