Kulttuuri    |   HS Cannesissa

Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

Quentin Tarantino käsittelee uudessa elokuvassaan sitä mitä eniten rakastaa: elokuvia ja taiteenlajin historiaa.

Cannes

Elokuvantekijä Quentin Tarantino on palannut harharetkiltään. Yhdysvaltalaisen elokuvantekijän uutuus esiteltiin tiistaina Cannesissa.

Once Upon a time … in Hollywood on lähellä Tarantinon uran parhaita elokuvia.

Cannes on ollut Tarantinolle kultainen ponnahduslauta, joten uuden elokuvan esitteleminen juuri Etelä-Ranskassa filmihullujen keskellä on ymmärrettävää. Kun Tarantino vain kolmikymppisenä voitti Cannesin Pulp Fictionilla vuonna 1994, hänestä ryhdyttiin puhumaan elokuvan uudistajana ja jopa ”uutena Shakespearena”. Cannes nosti videoelokuvien kanssa kasvaneen energisen nuorukaisen ilmaan.

Tiistaina Tarantino kiittelikin Cannesin elokuvayleisöä mahtavaksi.


Enää Tarantinoon ei suhtauduta aivan samalla kunnioituksella 1990-luvulla, sillä ihmepojan uraan on mahtunut jo niin monia välitöitä ja hänen tähtensä on pelätty jopa sammuneen. Kuten monien muidenkin taiteilijoiden Tarantinon on ollut vaikea vastata huutoon, ja uudistaa jokaisella elokuvallaan lajia ja toistaa alkuvuosien menestyksiä.

Once Upon a Time … in Hollywood kuitenkin todistaa, että Tarantinon koneessa on vielä bensaa ja se on myös hyvin räjähdysherkkää.

Uutuudessa Tarantino käsittelee suurinta rakkauttaan, elokuvia ja tekee sen tavalla jossa näkyy poikamainen rakkaus selviin, yksinkertaisiin sankareihin. Paha saa palkkansa, hyvät voivat poistua paikalta vitsejä murjoen.


Merkillepantavaa on, että Tarantinon myöhäis-iän comeback tapahtuu nyt ilman hänen keskeistä tukijaansa. Jos Cannesissa saatu palkinto nosti yhdysvaltalaisen lentoon, niin eteenpäin Tarantinoa on vuosien ajan ollut puskemassa elokuvatuottaja Harvey Weinstein, jonka kultapoikana Tarantinoa vuosia pidettiin. Sikamaisesti käyttänyt ja raiskaussyytteisiin vastaamaan joutunut Weinstein on nyt persona non grata ja pudotettu jalustalta ja Tarantinonkin on selvittävä ilman mentoriaan, jota isättä kasvanut Quentin on joskus kutsunut myös isäkseen.

Megalomaaninen ego on kuitenkin Tarantinolla itselläänkin. Hän uskoo saavansa tekemään ihmiset mitä haluaa. Tästä saatiin Cannesissa taas muistutus ennen uutuuden maailman ensiesitystä: toimittajista koostuvalle yleisölle tuotiin Tarantinolta ja hänen uusilta tuottajiltaan muistutus ja toive siitä, että elokuvan juonta ei mitenkään paljastettaisi mediaraporteissa. Poikkeuksellinen pyyntö, johon tarvitaan röyhkeyttä.

Elokuvan perustarina on kuitenkin ollut jo markkinoinnissa, trailereissa ja nettikeskusteluissa pitkään selvillä. Etukäteen tiedettiin että Tarantino on sijoittanut elokuvansa Hollywoodiin ja vuoteen 1969. Tarantino on itse silloin ollut kuusivuotias ja katsonut lapsuuden suosikkiaan cowboynäyttelijä Roy Rogersia ja tämän hevosta Triggeriä televisiosta. Tästä yhteydestä tarinaan tulevat westernit ja lännensankarit revolvereineen, hevosineen ja pistävine tuijotuksineen.

Vuonna 1969 lännenelokuvien ja -sarjojen valtakausi on päättynyt ja tästä kuolleesta perinteestä Tarantino kaivaa itselleen tarinaansa päähenkilöt. Leonardo di Caprio esittää lännensarjojen entistä tähteä, Rick Daltonia, jonka ura on genren ja ikääntymisen myötä viimeisessä taitekohdassa. Elokuvan alussa Al Pacinon esittämä sikarimies tuo viimeisen oljenkorren: rooli italialaisista spagettiwesterneistä.

DiCaprion rinnalla toisena päähenkilönä on Brad Pittin esittämä stuntnäyttelijä Cliff Booth. Pittin esittämä stuntnäyttelijä nousee elokuvan kantavaksi sieluksi mennyttä murehtivan tähtinäyttelijän rinnalla. Olennaista on että stuntnäyttelijä on elokuvan rivimies, työmies, jonka Tarantino nyt nostaa jalustalle omien tuskiensa kanssa painivien taiteilijoiden rinnalla.


Toinen merkittävä historiallinen asia vuoden 1969 Hollywoodissa ovat kulttimurhat, jotka Charles Mansonin klaani toteuttaa. Mansonin johtama ryhmä tappaa ohjaaja Roman Polanskin raskaana olevan vaimon ja neljä muuta ihmistä yhdessä Beverly Hillsin huviloista.

Toisin kuin elähtäneet lännensankarit Sharon Tate on uransa nousukiidossa ja hänen elokuviaan esitetään teattereissa. Roolissa nähdään koskettavasti ja viattomasti näyttelevä Margot Robbie.


Odotukset ovat Quentin Tarantinon elokuvien kohdalla korkealla. Miksi? Siksi, että Tarantinoa pidetään yhä vieläkin elokuvan uudistajana ja kapinallisena vaikka elokuvaohjaaja on jo lähempänä eläkeikää kuin luovia nuoruusvuosiaan. Kertooko Tarantinon ”kapinallisuus” enemmän kansainvälisen elokuvan veren vähyydestä vai Tarantinosta itsestään?

Joka tapauksessa Once Upon a Time … in Hollywood on Tarantinolta paluu vuosituhannen alun laadukkaisiin vuosiin. Tarantino ei enää uudista ja mullista, mutta maailmanluokan viihdyttäjä hänessä edelleen elää. Tarantinolla on erinomainen käsitys draaman kuljetuksesta, jännitteen luomisesta ja vuorosanojen kirjoittamisesta.

Lisäksi Tarantino on elokuvahistorialla leikittelyssä kehittänyt ihan oman taiteenlajinsa eikä myöskään hänen käsityksensä elokuvallisen väkivallan toteuttamisesta ole kadonnut. Tarantino rikkoo myös elokuvallista aikaa ja maailmaa taitavasti. Hän katkoo tarinaa kertojalla, joka kommentoi tapahtumia ja laittaa katsojat seuraamaan lukuisia tarinoiden sisäisiä tarinoita. Nähdään näyttelijöitä pyytämässä kuiskaajalta apua! Tarinamaailmaa rikotaan myös tavalla, jossa fiktiiviset hahmot kohtaavat todellisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten Roman Polanskin, Sharon Taten ja Steve McQueenin.

Tarantino säännöstelee väkivaltaa tehokkaasti. Se on hänen dramaturginen tavaramerkkinsä: uhka on olemassa, mutta yhteenottoja on lopulta aina vähän. Elokuva on eräänlainen sisarteos tässä mielessä Kunniattomille paskiaisille, jossa yhtä lailla Tarantino marssitti sankarinsa pahaa vastaan. Uutuuden alussa nähdäänkin kohtaus, joka on selvä viittaus natsielokuvaan. Brad Pitt suolaa silloin riemukkaalla tavalla nipullisen natsijohtoa.

Mukana on monia muitakin kumarruksia Tarantinon aiempaan tuotantoon: Death Proofin näyttelijät Zoë Bell ja Kurt Russell tulevat yhteen kohtaukseen kuin cameona. Kohtauksessa Tarantino tekee mitä on tehnyt usein ennenkin: näyttää väkivaltaa leikitellen, liioitellen ja pilkaten suurisuisimpia uhoajia.

Mukana on viitteitä monenlaisiin lajityyppielokuviin, myös aasialaiseen kamppailuelokuvaan. Parhaimmillaan nämä viitekohdat ovat Brad Pittin ja Leonardo DiCaprion kohtauksissa. Filmitähdet, etenkin Pitt, näyttelee niin hienovaraisen itseironisesti että hänen virnettään ja onelinereitaan jää todella odottamaan. DiCaprion rooli on enemmänkin antisankarin, mutta hänelläkin on paikkansa elähtäneenä tähtenä, joka näyttää toisinaan enemmän Liberacelta kuin vaikkapa komealta Clint Eastwoodilta Sergio Leonen elokuvissa.

Elokuva tulee Suomessa teattereihin tällä tietoa elokuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  2. 2

   Punastumisen hetkellä auttaa, jos sanoo mielessään tietyn turvalauseen, neuvoo psykologi ja antaa esimerkin

  3. 3

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  4. 4

   Hallituksen linja jakaa keskustan kannattajia

  5. 5

   Poliisit, syyttäjät ja tuomarit vaativat tehokkaampia pykäliä maalittamista vastaan

  6. 6

   ”Koputamme vaikka ovelle ja keitämme aamuteet, että varmasti saamme ihmisen töihin”, sanoo työnantaja, joka taistelee Yhdysvaltain kuumilla työmarkkinoilla työntekijöistä

  7. 7

   Juurihoitojen määrä näyttää lisääntyvän, ja yhtenä syynä saattavat olla muovipaikat

   Tilaajille
  8. 8

   Suurten päiväkotien johtajat hukkuvat töihin Helsingissä

  9. 9

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  10. 10

   Henna Tahvanainen suunnittelee Japanissa parempia kitaroita Yamahalle ja laittaisi Musiikkitalon remonttiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tässä ovat hommat loppumassa”, sanoi entinen työministeri Jari Lindström te-toimiston virkailijalle ja ilmoittautui työttömäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sunnuntain sähkökatko jätti 48 miljoonaa ihmistä sähköttä Argentiinassa ja Uruguayssa, vian syy on yhä epäselvä

  5. 5

   Lapio heilui, kun Aarre Heino täytti lastensa toiveen 38 vuotta sitten: Mökki­pihaan ilmestyi uima-allas, jossa vietetään yhä ”etelän­lomaa”

  6. 6

   Jutta Urpilaisen perheeseen tulee toinen lapsi – HS:n haastattelussa Urpilainen kertoo odotetusta puhelusta ja ikimuistoisesta viikostaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ompelivatko Isis-naiset pommiliivejä vai ovatko he itse uhreja? Tutkijat ja leirille jumiin jääneiden naisten omaiset vastaavat

  8. 8

   The New York Times: Yhdysvallat on asentanut Venäjän sähkö­verkkoon haitta­ohjelmia, Trump kutsui artikkelia valeeksi ja maan­petokseksi

  9. 9

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  10. 10

   Poliisi: Vantaan väki­vallan­teon uhri valikoitui sattumalta, epäilty löi rollaattorilla liikkunutta miestä useita kertoja miekalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  10. 10

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää