Kulttuuri    |   HS Cannesissa

Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

Quentin Tarantino käsittelee uudessa elokuvassaan sitä mitä eniten rakastaa: elokuvia ja taiteenlajin historiaa.

Cannes

Elokuvantekijä Quentin Tarantino on palannut harharetkiltään. Yhdysvaltalaisen elokuvantekijän uutuus esiteltiin tiistaina Cannesissa.

Once Upon a time … in Hollywood on lähellä Tarantinon uran parhaita elokuvia.

Cannes on ollut Tarantinolle kultainen ponnahduslauta, joten uuden elokuvan esitteleminen juuri Etelä-Ranskassa filmihullujen keskellä on ymmärrettävää. Kun Tarantino vain kolmikymppisenä voitti Cannesin Pulp Fictionilla vuonna 1994, hänestä ryhdyttiin puhumaan elokuvan uudistajana ja jopa ”uutena Shakespearena”. Cannes nosti videoelokuvien kanssa kasvaneen energisen nuorukaisen ilmaan.

Tiistaina Tarantino kiittelikin Cannesin elokuvayleisöä mahtavaksi.


Enää Tarantinoon ei suhtauduta aivan samalla kunnioituksella 1990-luvulla, sillä ihmepojan uraan on mahtunut jo niin monia välitöitä ja hänen tähtensä on pelätty jopa sammuneen. Kuten monien muidenkin taiteilijoiden Tarantinon on ollut vaikea vastata huutoon, ja uudistaa jokaisella elokuvallaan lajia ja toistaa alkuvuosien menestyksiä.

Once Upon a Time … in Hollywood kuitenkin todistaa, että Tarantinon koneessa on vielä bensaa ja se on myös hyvin räjähdysherkkää.

Uutuudessa Tarantino käsittelee suurinta rakkauttaan, elokuvia ja tekee sen tavalla jossa näkyy poikamainen rakkaus selviin, yksinkertaisiin sankareihin. Paha saa palkkansa, hyvät voivat poistua paikalta vitsejä murjoen.


Merkillepantavaa on, että Tarantinon myöhäis-iän comeback tapahtuu nyt ilman hänen keskeistä tukijaansa. Jos Cannesissa saatu palkinto nosti yhdysvaltalaisen lentoon, niin eteenpäin Tarantinoa on vuosien ajan ollut puskemassa elokuvatuottaja Harvey Weinstein, jonka kultapoikana Tarantinoa vuosia pidettiin. Sikamaisesti käyttänyt ja raiskaussyytteisiin vastaamaan joutunut Weinstein on nyt persona non grata ja pudotettu jalustalta ja Tarantinonkin on selvittävä ilman mentoriaan, jota isättä kasvanut Quentin on joskus kutsunut myös isäkseen.

Megalomaaninen ego on kuitenkin Tarantinolla itselläänkin. Hän uskoo saavansa tekemään ihmiset mitä haluaa. Tästä saatiin Cannesissa taas muistutus ennen uutuuden maailman ensiesitystä: toimittajista koostuvalle yleisölle tuotiin Tarantinolta ja hänen uusilta tuottajiltaan muistutus ja toive siitä, että elokuvan juonta ei mitenkään paljastettaisi mediaraporteissa. Poikkeuksellinen pyyntö, johon tarvitaan röyhkeyttä.

Elokuvan perustarina on kuitenkin ollut jo markkinoinnissa, trailereissa ja nettikeskusteluissa pitkään selvillä. Etukäteen tiedettiin että Tarantino on sijoittanut elokuvansa Hollywoodiin ja vuoteen 1969. Tarantino on itse silloin ollut kuusivuotias ja katsonut lapsuuden suosikkiaan cowboynäyttelijä Roy Rogersia ja tämän hevosta Triggeriä televisiosta. Tästä yhteydestä tarinaan tulevat westernit ja lännensankarit revolvereineen, hevosineen ja pistävine tuijotuksineen.

Vuonna 1969 lännenelokuvien ja -sarjojen valtakausi on päättynyt ja tästä kuolleesta perinteestä Tarantino kaivaa itselleen tarinaansa päähenkilöt. Leonardo di Caprio esittää lännensarjojen entistä tähteä, Rick Daltonia, jonka ura on genren ja ikääntymisen myötä viimeisessä taitekohdassa. Elokuvan alussa Al Pacinon esittämä sikarimies tuo viimeisen oljenkorren: rooli italialaisista spagettiwesterneistä.

DiCaprion rinnalla toisena päähenkilönä on Brad Pittin esittämä stuntnäyttelijä Cliff Booth. Pittin esittämä stuntnäyttelijä nousee elokuvan kantavaksi sieluksi mennyttä murehtivan tähtinäyttelijän rinnalla. Olennaista on että stuntnäyttelijä on elokuvan rivimies, työmies, jonka Tarantino nyt nostaa jalustalle omien tuskiensa kanssa painivien taiteilijoiden rinnalla.


Toinen merkittävä historiallinen asia vuoden 1969 Hollywoodissa ovat kulttimurhat, jotka Charles Mansonin klaani toteuttaa. Mansonin johtama ryhmä tappaa ohjaaja Roman Polanskin raskaana olevan vaimon ja neljä muuta ihmistä yhdessä Beverly Hillsin huviloista.

Toisin kuin elähtäneet lännensankarit Sharon Tate on uransa nousukiidossa ja hänen elokuviaan esitetään teattereissa. Roolissa nähdään koskettavasti ja viattomasti näyttelevä Margot Robbie.


Odotukset ovat Quentin Tarantinon elokuvien kohdalla korkealla. Miksi? Siksi, että Tarantinoa pidetään yhä vieläkin elokuvan uudistajana ja kapinallisena vaikka elokuvaohjaaja on jo lähempänä eläkeikää kuin luovia nuoruusvuosiaan. Kertooko Tarantinon ”kapinallisuus” enemmän kansainvälisen elokuvan veren vähyydestä vai Tarantinosta itsestään?

Joka tapauksessa Once Upon a Time … in Hollywood on Tarantinolta paluu vuosituhannen alun laadukkaisiin vuosiin. Tarantino ei enää uudista ja mullista, mutta maailmanluokan viihdyttäjä hänessä edelleen elää. Tarantinolla on erinomainen käsitys draaman kuljetuksesta, jännitteen luomisesta ja vuorosanojen kirjoittamisesta.

Lisäksi Tarantino on elokuvahistorialla leikittelyssä kehittänyt ihan oman taiteenlajinsa eikä myöskään hänen käsityksensä elokuvallisen väkivallan toteuttamisesta ole kadonnut. Tarantino rikkoo myös elokuvallista aikaa ja maailmaa taitavasti. Hän katkoo tarinaa kertojalla, joka kommentoi tapahtumia ja laittaa katsojat seuraamaan lukuisia tarinoiden sisäisiä tarinoita. Nähdään näyttelijöitä pyytämässä kuiskaajalta apua! Tarinamaailmaa rikotaan myös tavalla, jossa fiktiiviset hahmot kohtaavat todellisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten Roman Polanskin, Sharon Taten ja Steve McQueenin.

Tarantino säännöstelee väkivaltaa tehokkaasti. Se on hänen dramaturginen tavaramerkkinsä: uhka on olemassa, mutta yhteenottoja on lopulta aina vähän. Elokuva on eräänlainen sisarteos tässä mielessä Kunniattomille paskiaisille, jossa yhtä lailla Tarantino marssitti sankarinsa pahaa vastaan. Uutuuden alussa nähdäänkin kohtaus, joka on selvä viittaus natsielokuvaan. Brad Pitt suolaa silloin riemukkaalla tavalla nipullisen natsijohtoa.

Mukana on monia muitakin kumarruksia Tarantinon aiempaan tuotantoon: Death Proofin näyttelijät Zoë Bell ja Kurt Russell tulevat yhteen kohtaukseen kuin cameona. Kohtauksessa Tarantino tekee mitä on tehnyt usein ennenkin: näyttää väkivaltaa leikitellen, liioitellen ja pilkaten suurisuisimpia uhoajia.

Mukana on viitteitä monenlaisiin lajityyppielokuviin, myös aasialaiseen kamppailuelokuvaan. Parhaimmillaan nämä viitekohdat ovat Brad Pittin ja Leonardo DiCaprion kohtauksissa. Filmitähdet, etenkin Pitt, näyttelee niin hienovaraisen itseironisesti että hänen virnettään ja onelinereitaan jää todella odottamaan. DiCaprion rooli on enemmänkin antisankarin, mutta hänelläkin on paikkansa elähtäneenä tähtenä, joka näyttää toisinaan enemmän Liberacelta kuin vaikkapa komealta Clint Eastwoodilta Sergio Leonen elokuvissa.

Elokuva tulee Suomessa teattereihin tällä tietoa elokuussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  2. 2

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  4. 4

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  5. 5

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  6. 6

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  7. 7

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  8. 8

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  9. 9

   Ihmiset ovat erilaisia lukemattomin eri tavoin, mutta yhdessä asiassa he ovat samanlaisia

  10. 10

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  8. 8

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  9. 9

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää