Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Näytelty Aladdin-elokuva on jopa parempi kuin Disneyn klassikkoanimaatio – Nyt Jasminesta tuli feministi ja Will Smith on karismaattinen henki

Guy Ritchien ohjaama Aladdin on uskollinen vuoden 1992 animaatiolle, mutta hyviä uudistuksiakin löytyy.

Seikkailu, komedia

Aladdin. Ohjaus Guy Ritchie. Pääosissa Mena Massoud, Naomi Scott, Will Smith. 128 min. K7. ★★★

Disneyn klassikkopiirrettyjen näyteltyjä uusintaversioita tuutataan elokuvateattereihin maanisella tahdilla. Vain pari kuukautta sitten sai ensi-iltansa Tim Burtonin ohjaama uusio-Dumbo, joka ei menestynyt kummoisesti.

Mutta Aladdinista odotetaan taatusti vuoden 2017 Kaunotar ja hirviö -version tasoista miljardihittiä.

Kuten 1991 ilmestynyt alkuperäinen Kaunotar ja hirviö, vuoden 1992 Aladdin on millenniaalien sukupolvelle yksi suurimmista Disney-klassikoista.

Arabialaisiin Tuhannen ja yhden yön tarinoihin pohjautuva elokuva oli tärkeä osa Disney-animaatioiden uutta kultakautta. Yhtiön piirrosfilmien suosio oli hiipunut vuosikymmenestä toiseen, kunnes vuoden 1989 Pienestä merenneidosta lähtien menestykset seurasivat jälleen toistaan.

Aladdinista tuli ensi-iltavuotensa katsotuin elokuva Yhdysvalloissa sekä kaikkien aikojen menestynein animaatio – kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneeseen Leijonakuninkaaseen asti.

Guy Ritchien ohjaama uusi Aladdin olisi helppo tuomita pelkäksi rahastukseksi. Vanha elokuva uusissa kuorissa, ja samalla pomminvarma hitti, kun potentiaalista yleisöä ovat sekä lapset että alkuperäistä piirrettyä nostalgisesti muistelevat vanhemmat.

Mutta se on myös hyvä elokuva, viihdyttävä ja hauska. Monella tapaa vuoden 1992 versiota parempikin.

Aladdin (Mena Massoud) on kuvitteellisessa Agrabadin valtakunnassa elävä hyväsydäminen varas ja katujen kasvatti, jonka päivät kuluvat näpistellen ja vartijoita pakoillen.

Samaan aikaan Agrabadin sulttaani (Nabid Negahban) etsii tyttärelleen prinsessa Jasminelle (Naomi Scott) sopivaa sulhasta. Tämän pitäisi lain mukaan olla prinssi, jotta valtakunnalle saisi tulevan hallitsijan.

Sulttaanin neuvonantaja, ilkeä suurvisiiri Jafar (Marwan Kenzari), taas hamuaa valtaistuinta itselleen ja haaveilee löytävänsä taikalampun, joka tarinan mukaan toteuttaa haltijansa kolme toivetta.

Lamppu päätyy muutaman käänteen jälkeen Aladdinille ja sieltä pölähtävä vitsaileva Henki (Will Smith) hänen palvelukseensa. Aladdin on ihastunut palavasti Jasmineen, ja ensimmäinen toive olisi muuttua prinssiksi, jotta hänellä olisi mahdollisuus päästä prinsessalle sulhasehdokkaaksi.

Toive toteutuu, mutta prinssinä olo ei ole katupojalle aivan helppoa – ja Jafar on yhä valmis tekemään kaikkensa saadakseen taikalampun kynsiinsä.


Aladdinin juoni on siis kaikille piirretyn nähneille tuttu. Alkuperäistä elokuvaa ei ole toistettu aivan kuva kuvalta -tyyliin, mutta siitä ei olla kaukanakaan. Kaikki hahmot ja laulut ovat samoja, ja visuaalinen ilme värimaailmaa sekä lavasteita myöten muistuttaa animaatioversiosta.

Mutta erojakin vanhaan on, ja hyviä sellaisia.

Prinsessa Jasmine oli piirretyssä lähinnä koriste, mutta nyt vahva henkilöhahmo, jonka nenille miehet eivät pompi. Roolia on suurennettu huomattavasti. Esimerkiksi kohtaus, jossa Jasmine esitellään, on siirretty elokuvan alkuun.

Jasminen hahmo on laitettu myös aktiivisesti kyseenalaistamaan Aladdin-sadun ikivanhoja sukupuolirooleja. Miksi hän ei saa päättää elämästään itse, ja miksi valta siirtyy vain miehille – miksei Jasmine itse voisi olla sulttaani?

Jasminelle on tehty nyt myös oma laulunumero, jollaista alkuperäisessä ei ollut. Kappale on hyvä tarttuvaa sävellystä ja asiallisen voimaannuttavia lyriikoita myöten. Se voisi olla vaikka Frozenin Let it Go:n kaltainen hitti.

Naomi Scott on Jasminen osassa mainio, samoin kuin Kenzari Jafar-ilkimyksenä. Nasim Pedradin esittämä Jasminen hovineito Dalia on hyvä uusi lisäys henkilökaartiin.

Mena Massoud on kohtalaisen sympaattinen Aladdin, mutta ei voi mitään: hahmo on edelleen tylsä, kuten animaatioversiossakin.

Entäs Henki?

Se on uudessa versiossa varmasti eniten katsojia jakava asia.

Henki on vanhan piirretyn rakastetuin hahmo, ja henkilöityy vahvasti ääninäyttelijäänsä, 2014 kuolleeseen Robin Williamsiin. Henki oli käytännössä Williams itse: hyperaktiivinen, konekivääritahdilla höpöttävä ja imitaatioita heittelevä koomikko.

Smith taas esittää Henkeä omaan tyyliinsä, lunkina ja coolina vitsiniekkana. Williamsia ei yritetä onneksi matkia – ainakaan paljoa – ja karismaattinen Smith pärjää roolissa hyvin.

Vuoden 1992 Aladdinissa myös häiritsivät hieman Williamsin tyyliin kuuluneet tosimaailman julkkisten imitoinnit.

Se oli ensimmäinen kerta, kun Disney-piirrettyyn tungettiin viittauksia muuhun populaarikulttuuriin. Se lähinnä vanhensi elokuvaa ennen aikojaan, eikä Williamsin matkimista tyypeistä varmaan puoliakaan kukaan enää muista.

Tämä puoli on uudesta Aladdinista jätetty lähes kokonaan pois. Onneksi!

Silti Williamsin Hengen energisyyttä ei voi olla hieman kaipaamatta. Ja ylipäätään piirroselokuvan ”gageja”, pieniä visuaalisia hassutteluja, joita on äärimmäisen vaikea toistaa ihmisnäyttelijöillä tai puolirealistisiksi tehdyillä digihahmoilla. Esimerkiksi Abu-apina ja Jafarin papukaija Jago olivat vanhassa versiossa hauskoja, nyt tylsiä.

Yli kaksituntisena uusi Aladdin on myös hiukkasen liian pitkä, mutta yllättävän hyvin elokuvan parissa kaikkiaan viihtyy. Rahastusta ehkä, mutta toimivaa sellaista.

Elokuvan suomeksi puhutun version ääninäyttelijöinä toimivat muun muassa Jon-Jon Geitel (Aladdin), Anni Kajos (Jasmine) ja Joonas Saartamo (Henki).

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  3. 3

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  4. 4

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  5. 5

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  6. 6

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  7. 7

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  8. 8

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  9. 9

   Jyrki Katainen on Brysselin toiseksi lobatuin EU-komissaari

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää