Kulttuuri

Santtu-Matias Rouvalista Esa-Pekka Salosen seuraaja Lontoon huippuorkesteriin – manageri itkee, koska Rouvali haluaa jatkaa myös Tampereella

Santtu-Matias Rouvali nousee Lontoon Philharmonia Orchestran toisen päävierailijan pestiltä ylikapellimestariksi, kun Esa-Pekka Salonen jättää tämän tehtävän siirtyessään San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi.

33-vuotiaan Rouvalin kausi alkaa kesällä 2021, ja hän sitoutuu tehtävään viideksi vuodeksi.

”On hyvä merkki, että he haluavat heti viisi vuotta”, Rouvali kertoo puhelinhaastattelussa.

”Tietysti suostuin. He ovat aina terässä eivätkä valita koskaan. Reaktiokyky on uskomaton. Miten he saavatkin ne stemmansa menemään niin hyvin.”

Rouvalin sopimus kattaa vähintään kymmenen konserttiviikkoa vuodessa. Hän haluaa samalla jatkaa Göteborgin sinfoniaorkesterin johdossa noin kahdeksalla viikolla vuodessa ainakin vuoteen 2025 sekä Tampere Filharmonian kanssa ainakin neljä viikkoa vuodessa.

”Kun tulee viikkomäärät niin täyteen, on pakko tinkiä jostakin. Uusimmalle siis annetaan enemmän aikaa ja vanhimmalle yhteistyökumppanille Tampereelle vähän vähemmän, kun siellä tulee kahdeksan vuotta täyteen Lontoon-pestin alkaessa. Mutta halusin ehdottomasti jatkaa myös Tampereella.”

”Se on hyvä asia Tampere Filharmonialle, mutta saa Santtu-Matiaksen managerin itkemään, koska Tampereen-viikkojen vuoksi ei tahdo löytyä viikkoja Clevelandin orkesterille tai San Franciscoon”, Tampere Filharmonian intendentti Helena Hiilivirta kertoo HS:lle.

Rouvali on syksyllä alkavalla kaudella debytoimassa esimerkiksi Berliinin filharmonikkojen ja Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin edessä. Äskeisen München-vierailun jälkeen Münchenin filharmonikot vaativat hänet uusintavierailuille kahdesti vuodessa.

”Jos vaikka New Yorkin filharmonikot kutsuu takaisin, niin tuurissa on, että se osuisi juuri vapaaviikolle. Juuri tässä vaiheessa varmaan kannattaakin kiertää kaikki maailman bändit, kun vielä jaksaa”, Rouvali sanoo.

Lontoossa on viisi perinteistä täysimittaista orkesteria, joista budjetiltaan suurinta eli Lontoon sinfoniaorkesteria johtaa nykyisin Sir Simon Rattle. Esa-Pekka Salosen kaudella Philharmonia Orchestra on ollut ohjelmistopolitiikaltaan kuitenkin seikkailullisempi, samoin kuin paljon nykymusiikkiakin esittävä BBC:n sinfoniaorkesteri Sakari Oramon johdolla.

”Olen vielä suht nuori, ja pystyn ehkä nuoruudellani tuomaan musiikin sen vauhdin, että yleisö ottaa meidät Lontoossa ykkösorkesterikseen. Siellähän kaikki tappelevat yleisöstä”, Rouvali kaavailee.

”Esa-Pekan hienot virtuaalihommat ovat äärimmäisen kiinnostavia. Se pitää saada ehdottomasti jengin tietoisuuteen ja livestriimaukseen pitää satsata, jotta ihmiset muuallakin maailmassa näkevät meidän konserttejamme.”

Philharmonian rahoitus perustuu siihen, että Britannian konserttiohjelmat toistetaan usein myös Keski-Euroopassa ja festivaaleilla. Matkustamista siis riittää.

”Levytyksiä voisi tehdä enemmänkin. Joskus, mutta ei liian usein voi tehdä myös crossoveria. Jos Tampereella konsertoimme Eppu Normaalin kanssa, niin Lontoostahan on lähtöisin esimerkiksi Rolling Stones ja moni muu brittibändi”, Rouvali visioi.

Nykymusiikin suhteen hän pitää Britanniaa konservatiivisena.

”Esa-Pekka on jo ujuttanut nykymusiikkia hyvin ohjelmistoon ja sitä jatketaan. Mutta kun kysyin esimerkiksi voinko laittaa Hans Rottin (1858– 1884) sinfonian ohjelmistoon, sieltä sanottiin, että nykymusiikki ei vedä niin hyvin.”

Tampere Filharmonia pohtii Rouvalille uudessa tilanteessa ehkä myös uutta titteliä. Ylikapellimestarin vaativiin tehtäviin neljä viikkoa vuodessa on liian vähän.

”Joku kapellimestari siihen tarvitaan rinnalle, ja se on seuraajakseni valitun Juha Ahosen tehtävä”, eläkkeeltä orkesteria auttamaan palannut intendentti Helena Hiilivirta sanoo.

Rouvali itse käyttää Tampere-pestistä jo titteliä ”kotikapu”, koska hän on muuttanut Tampereelle. Hiilivirta pohtii, voisiko se olla englanniksi conductor-in-residence tai associate conductor.

Rouvali on esimerkiksi The Timesissa esitelty kapellimestarina, joka vapaa-ajallaan ampuu ja nylkee riistaa.

”Työn vastapainona minulla on kalastus ja metsästys ja kesäisin mökkeily. Ne viikot pitää ottaa juuri siihen eikä mihinkään muuhun”, Rouvali sanoo.

Kun tarjous tuli, hän soitti Esa-Pekka Saloselle ja kysyi, voiko moinen metsällä viihtyvä maalaispoika ajatella pestiä ja pitääkö Lontoossa käyttäytyä.

”Esa-Pekka rauhoitteli ja sanoi, että olet vain oma itsesi, koska he eivät tarvitse Esa-Pekka Salonen 2.0.-versiota vaan Rouvali 1.0.-version.”

Imago on muutenkin yhä nuorekas ja villihkö. Philharmonia Orchestra lainaakin nimitystiedotteessaan juuri The Timesia, joka kutsuu Rouvalia ”Suomen kuumimmaksi kapellimestariksi”.

Rouvali kiirehtii heti jakamaan kunniaa vanhemmalle sukupolvelle.

”Suomalainen traditio on sellainen, että vanhemmat osaajat auttavat ja antavat tilaisuuksia. Oli valtava onni, että Hannu Lintu teki niin ja ehdotti Helena Hiilivirtaa työpariksi, kun Hannu oli lähdössä Tampereelta. Sakari Oramo auttoi alkuvaiheessa myös paljon ja Esa-Pekan kanssa käydyt puhelut ovat olleet ratkaisevia tässäkin vaiheessa.”

Philharmonia Orchestran toimitusjohtaja Helen Sprott pitää Rouvalia ”tulevaisuuden edustajana” sekä luontaisena muusikkona ja kapellimestarivelhona, joka on jo osoittanut kykynsä rakentaa yleisöpohjaa.

Samalla orkesteri vahvistaa, että hänen edeltäjänsä Esa-Pekka Salonen jatkaa yhteistyötä emerituskapellimestarin arvonimellä ja saa muusikoilta myös harvinaisemman ”orkesterin kunniajäsenyyden”.

Oikaisu 22. toukokuuta klo 14.30. Sir Simon Rattle johtaa Lontoon sinfoniaorkesteria, ei Lontoon filharmonikkoja, kuten verkkoversiossa aluksi mainittiin. Oikaisu klo 16.40. Rouvali jatkaa Göteborgissa ainakin vuoteen 2025 eikä vuoteen 2016 – kuten uutisessa aiemmin virheelllisesti todettiin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläinen Mesi Kissaniitty on 14-vuotias ja elää väärän suku­puolen kehossa

  2. 2

   Antti Rintanen, 28, on jo lääkäri, neljän lapsen isä, maailman­mestari ja vaimokin tekee uraa: nyt hän paljastaa miten perheen aika riittää kaikkeen

  3. 3

   Outojen päänsärkyjen ja lihasjumien syy saattaa löytyä suusta

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   ”Ihmettelen Suomen hitautta, kun siellä on vain muutama kymmenen ihmistä” – järjestöjen mukaan kansain­välinen oikeus pakottaa tuomaan sekä lapset että aikuiset Suomeen Isis-leiriltä

  6. 6

   Antti Holma itkee, rakastuu ja juoruilee, ja juuri siksi sadattuhannet kuuntelevat hänen podcastiaan

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma jännittää Trumpin ja Xin tapaamista – osa asian­tuntijoista pelkää kauppa­sodan laajenemista ja pikaista taantumaa

  8. 8

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  9. 9

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  10. 10

   KT: Kuntien henkilöstö­kulut kasvavat 150 miljoonaa euroa enemmän kuin hallitus on laskenut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  2. 2

   Alamäkipyöräilyn suosio kasvaa nopeasti: Espoossa laskettelukeskukseen raivattiin viisi rataa, joista helpoimman ”pystyy ajamaan Alepa-fillarilla”

  3. 3

   Iiris Suomela on ajautunut julkisuudessa vihaiseksi tasa-arvo­loukkaantujaksi, vaikka haluaa puhua veroista

  4. 4

   Hollannin poliisi hoksasi toimisto­rakennuksen koossa risti­riidan ja löysi sala­huoneen: paljastui maan kaikkien aikojen huume­kätkö

  5. 5

   Tupakointi näyttää muovaavan persoonallisuutta, eivätkä muutokset ole suotuisia

   Tilaajille
  6. 6

   Yksi juoma sai täydet viisi tähteä, kun HS testasi suomalaiset siiderit – ison panimon tekele tyrmättiin limonadimaiseksi

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi epäilee: Norjalais­miljardöörin vaimon sieppaus oli lavastettu, naisen uskotaan kuolleen

  8. 8

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  9. 9

   Petteri Kontio muutti koirankopin Airbnb-asunnoksi Tapiolassa: ”Suorastaan tilava verrattuna telttaan”

  10. 10

   Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  10. 10

   Kun Pirkko Lahti luennoi, tila loppuu kesken ja yleisö haltioituu – psykologi laati kymmenen väitettä hyvästä elämästä, jotka jokaisen tulisi esittää itselleen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää