Kulttuuri

Anna Muhonen on tehnyt 16 vuotta sarja­kuvia lapsille ja nuorille: Ensimmäiset rankatkin aiheensa hän ammensi metalli­musiikki­harrastuksestaan

Aloitti Muhonen aloitti sarjakuvien tekemisen vuonna 2003 Ada-sarjalla, jota ilmestyi neljä osaa. Teineille suunnatun sarjan päähenkilö oli goottirocktyttö.

Sarjakuva ei ole enää aikoihin ollut leimallisesti lastenkulttuuria. Varsinkin suomalainen sarjakuva on lähinnä aikuisten taidemuoto. Siksi Anne Muhonen on harvinaisuus. Hän on julkaissut kuusitoista lasten- ja nuorten sarjakuvakirjaa.

Muhonen aloitti vuonna 2003 Ada-sarjalla, jota ilmestyi neljä osaa. Teineille suunnatun sarjan päähenkilö oli goottirocktyttö.

Sarjassa Muhonen käsitteli raskaitakin aiheita, muun muassa itsemurhaa. Adaan Muhonen ammensi omasta metallimusiikin harrastuksestaan. Keikoilla tuli käytyä pari kertaa viikossa.

”Tuska-festivaalille pitää päästä vieläkin ainakin yhtenä päivänä”, hän toteaa.

”Yhden kaverin kanssa olimme miettineet jo aiemmin tyttörokkaria, joka ei tarvitsisi jätkiä. Sitten menin vähän vahingossa Katja Tukiaisen sarjakuvakurssille Taideteollisen avoimella puolella. Ennen sitä en lukenut sarjakuvia, paitsi lapsena Aku Ankkaa ja lukiossa löysin Sandmanin”, Muhonen muistelee.

Tukiainen tunnetaan nykyään kuvataiteilijana, mutta aluksi hän sai mainetta sarjakuvilla. Aiemmin Muhonen oli kirjoitellut novelleja, mutta ne jäivät tietokoneen pöytälaatikkoon.

Sarjakuva tarjosi hänelle kuten monelle muulle tavan yhdistää tarinat ja kuvat. Ensimmäisen Adan Muhonen julkaisi omakustanteena, kuten monet myöhemmistäkin teoksistaan.

Adan jälkeen Muhonen julkaisi sarjakuvapäiväkirjan Sydänääniä (2007), jossa kertoi omasta odotusajastaan. Sen jälkeen hänen sarjakuviensa yleisö nuoreni. Muhonen on keskittynyt lastensarjakuviin.

”Kun sain omia lapsia, aloin tehdä sarjakuvia lapsille. Universumin avaimen kehittelin osittain heidän kanssaan. Ei se eronnut kovin paljon muista. Ehkä olen itsekin sen verran lapsellinen. Siitä opin vielä paremmin, että rakenteen ei tarvitse olla tiukka vaan mitä vain voi tapahtua milloin vain.”

Muhosella on 12-vuotias poika ja seitsemänvuotiaat kaksos­tytöt. ”He sanovat tykkäävänsä sarjakuvistani, mutta eivätpä he kai voisi muutakaan sanoa.”

Uusimman sarjakuvakirjansa Kesä, jona opin soittamaan ukulelea Muhonen julkaisi viime vuonna. Sen päähenkilö Ode ei ole enää ihan pikkulapsi, potee jo särkynyttä sydäntä. Ainakin toistaiseksi se jää Muhosen viimeiseksi sarjakuvaksi.

”Lastensarjakuvista ja niiden tarpeesta puhutaan usein nätisti, mutta eivät ne sitten kuitenkaan oikein pääse esille eikä niille ole valmiita markkinoita. Sarjakuvissa on iso työ, johon nähden tienestit jäävät olemattomiksi”, Muhonen harmittelee.

Sitä paitsi hänellä riittää muita töitä. Viime vuosina Muhonen on kuvittanut eri kirjoittajien lastenkirjoja. Parhaillaan hänellä on työn alla niitä neljä ja lisäksi äidinkielen tehtäväkirjan kuvitus. Muhonen arvelee, että lastenkirjojen myynti ei ole laskenut ainakaan yhtä paljon kuin muiden.

”Ainakin niitä julkaistaan paljon ja vielä kaiken ikäisille. Ehkä lasten lukukampanjat ovat tehonneet. Monilla tosin lukeminen vähenee iän myötä. Kaksostyttöni lukevat vielä paljon, mutta pojalla se on jo vähentynyt.”


Ensi vuodeksi Muhosella on tekeillä ensimmäinen oma kuvitettu lastenkirja. Sillä ei ole vielä nimeä, mutta aiheena asenteiden vaikutus omaan ja muiden käytökseen.

”Tykkään, että lapsille tarjotaan joku sanoma, mutta en halua alleviivata tai moralisoida.”

Muitakin uusia tuulia Muhosen työssä puhaltaa. Hän on ajautunut viime aikoina katutaiteeseen ja tekee Länsimäkeen alikulkutunneliin teosta alueen paikallishistoriasta. Samaa tyyliä hän aikoo käyttää kirjassaan.

Muhonen on myös ottanut työtavoissaan askeleen nykyaikaan ja siirtynyt piirtämään tietokoneella, kuten melkein kaikki muutkin sarjakuvataiteilijat ja kuvittajat.

”Olin vannoutunut perinteisten kynän ja paperin kannattaja, mutta tietokoneella työskentelee nopeammin, kun skannaaminen jää pois. Korjauksia on helpompi tehdä ja kynä liukuu näytöllä paremmin kuin paperilla”, Muhonen tunnustaa.

Kuka?

Anne Muhonen


 Syntynyt 1979 Vantaalla, jossa asuu yhä.

 Valmistunut Taidekoulu Maasta 2002.

 Sarjakuvia muun muassa: Ada 1–4 (2003–2007), Ystäväni varjo (2009), Sirkus Rinkeli 1–2 (2015–2017, Tiina Konttilan kanssa), Universumin avain (2017).

 Kuvituksia muun muassa Nora Lehtisen ja Pauliina Miettisen kirjoihin.

 Kirjoittanut kritiikkiä Inferno-metallimusiikkilehteen ja työskennellyt Suomen monikkoperheet -yhdistyksen lehden päätoimittajana.

 Tekee katutaidetta, kirjojen kansikuvia ja muuta graafista suunnittelua.

 Täyttää 40 vuotta sunnuntaina 26. toukokuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Demokraatti: Toimittaja Matti Linnanahde on kuollut äkilliseen sairauteen

  2. 2

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  3. 3

   EU-vaalitulos on lentämässä roskiin, sanoi parlamentin suurimman ryhmän johtaja – Onko se mahdollista?

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  6. 6

   ”Naisten Viagra” tulee Yhdysvaltain markkinoille

  7. 7

   Pariisissa valmistaudutaan helleaaltoon, jossa ilma voi tuntua jopa 47-asteiselta

  8. 8

   Näyttelijät kieltäytyvät jo rooleista Ruotsissa Josefin Nilssonin tapauksen johdosta

  9. 9

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  10. 10

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  2. 2

   Suunnitelmat merelliseen Helsinkiin nousevasta 10 000 asukkaan asuinalueesta saivat kovan kolauksen: Pieni aktiivien ryhmä sai tahtonsa läpi oikeudessa

  3. 3

   Helsingin edustalla kelluu luvaton saari, jota valvoo aurinkovoimalla toimiva turvakamera

  4. 4

   Poliisi tutkii: Huijarit tekivät espoolaisen Maarit Palomäen nimissä tuhansien eurojen Airbnb-varaukset, joiden peruminen oli liian myöhäistä

  5. 5

   Grillatessa voi syntyä syöpää aiheuttavia yhdisteitä, mutta isomman riskin muodostaa vilja

  6. 6

   Sähköpotkulaudalla kolaroineita potilaita leikataan viikoittain Töölössä: Vammat kohdistuvat useimmiten päähän

  7. 7

   Moottoripyöräilijöiden kanssa Yhdysvalloissa kolaroinut kuljettaja vangittiin, syytetään seitsemästä kuoleman­tuottamuksesta

  8. 8

   Analyysi: Politiikan toimittaja ja Twitter-ässä Timo Haapala suututti Suomen tutkijat, ja riita jatkui koko juhannuksen – mutta hänellä oli myös pointti

  9. 9

   Näyttelijät kieltäytyvät jo rooleista Ruotsissa Josefin Nilssonin tapauksen johdosta

  10. 10

   Lähihoitajan täytyy Helsingissä elää huomattavasti tiukemmin kuin maakunnissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  11. Näytä lisää