Kulttuuri

”Meillä on vain yksi elämä”, sanoo Sami Sykkö, joka voi maksaa takista kuukausipalkkansa verran ja tinkii sitten muusta

Sami Sykkö aloitti uransa muotimaailmassa melkein 40 vuotta sitten Anttilan lapsimallina. Elokuusta alkaen hän luotsaa Suomen muotikaupan yhdistystä Fashion Finlandia.

Style Ambassador lukee suurin kirjaimin etusivulla heti Sami Sykön nimen alla.

Muotitoimittajana ja juontajana tunnetuksi tullut Sykkö keksi tittelin itselleen muutama vuosi sitten omia nettisivuja suunnitellessaan. Hän ajatteli, että oli jo kauan edustanut suomalaista tyyliä samaan tapaan kuin lähettiläs tai diplomaatti kotimaataan.

Titteli saattoi olla enne.

Tämän kuun alussa Sykkö nimitettiin muotikaupan yhdistyksen Fashion Finlandin liiketoimintajohtajaksi ja sen julkaisujen päätoimittajaksi. Hän on elokuussa alkavasta uudesta työstään innoissaan, sillä uskoo voivansa yhdistää siinä ekonomin osaamisensa vuosien kokemukseen muotijournalismista.

Tärkeintä Sykölle on auttaa suomalaisen muodin kentällä toimivia yrityksiä ja yrittäjiä ja nostaa alan arvostusta.

”Olen kaikki nämä vuodet toimittajana kirjoittanut siitä, ettei muodissa ole kyse pelkästään siitä, mikä on nyt muotiväri. Muoti on globaalisti iso bisnes ja sillä on myös iso kulttuurinen merkitys”, Sykkö sanoo.

”Suomessa ajatellaan edelleen usein, että muoti on turhaa ja pinnallista. Mutta jokainen meistä miettii aamuisin, mitä laittaa päälle. Miksei siitä voisi puhua ja kirjoittaakin?” hän jatkaa.

Toukokuun alussa Muotikaupan liitto vaihtoi nimensä Fashion Finlandiksi. Sykkö tietää, että hänellä riittää tehtävää, jotta ala pysyy mukana muuttuvassa maailmassa.

Hän haluaa kasvattaa liiton jäsenmäärää, lisätä yhteistyötä alalla ja toimia myös linkkinä median suuntaan.

”Suomesta on tähän asti puuttunut paikka, johon muodista kiinnostunut voisi mennä lukemaan uutisia ja hakemaan inspiraatiota. Uudet verkkosivumme ovat juuri tällainen foorumi”, hän sanoo.

Muotiala on 1970-luvulla syntyneen Sykön elämän aikana nähnyt monia vaiheita. Ennen vaatteet tehtiin ja ostettiin Suomessa, nykyään niiden tuotanto on siirtynyt ulkomaille ja kuluttajat osin nettikauppoihin.

”Toivoisin, että suomalaiset ostaisivat vaatteita kotimaisista liikkeistä ja verkkokaupoista. Se työllistää ja luo verojen myötä hyvinvointia yhteiskuntaamme. Ja jos tuemme kivijalkamyymälöitä, kaupunkimme säilyvät eläväisinä”, hän sanoo.

Fashion Finlandin jäseniin kuuluu isoja ketjuja ja pieniä kauppoja ympäri maata. Sykön tulevaan toimenkuvaan kuuluukin paljon matkustamista, sillä hän haluaa tavata mahdollisimman monia alan toimijoita. Vaikka alalla on haasteita, Sykkö näkee alan tulevaisuuden valoisana. Menestystarinoitakin on paljon.

”Pienemmistä yrityksistä esimerkiksi helsinkiläisen vaatturiliike Sauma tekee vuodesta toiseen hyvää tulosta. Joensuulaisen Kekäleen ja loviisalaisen rintaliivikauppa Meritta Bran nettikauppa kasvaa koko ajan. Turo ja Makia ovat kovassa nousussa. Isoista Luhta ja Reima tekvät hyvää tulosta”, hän luettelee.

”Yritän tulevan vuoden aikana selvittää, miten he sen tekevät ja jakaa tietoa jäsenille.”

Mitenkään helpossa saumassa Sykkö ei muotialan näköalapaikalla aloita. Kuluttajat ovat viime vuosina tulleet tietoisiksi vaateteollisuuden epäkohdista. Esimerkiksi kehittyviin maihin siirretystä halpatuotannosta ja siihen liittyvistä ongelmista on puhuttu paljon. Vaateteollisuuden tiedetään myös olevan suuri saastuttaja.

”Tuotantoa ja työolosuhteita on paljon vaikeampi valvoa ulkomailla kuin Suomessa, mutta se on pakko tehdä. Vastuu ei kuitenkaan missään tapauksessa ole vain kuluttajan, sillä hänen on usein lähes mahdotonta selvittää vaatteen alkuperää”, Sykkö sanoo.

Vielä suurempi muutos on tapahtumassa alan ulkopuolella. Ilmastonmuutoksen myötä ihmiset miettivät kaikkea kuluttamistaan enemmän ekologisuuden ja eettisyyden kannalta.

Sykkö kertoo itse ostaneensa viime syksynä ruotsalaisen liivin, jonka tuotetiedoissa kerrottiin, että se oli valmistettu kokonaan kierrätetystä polyesterista.

”Ajattelin, että tätä on tulevaisuus: kuidut kiertävät maapallon päällä aika lailla loputtomasti, jolloin luontoa kuormitetaan vähemmän.”

”Me kuluttajat voisimmekin vaatia, että kaikissa vaatteissa kerrotaan niiden taustasta ja valmistuksesta. Miten vastuullisesti ne on tuotettu, mistä materiaaleista ja miten iso osa materiaaleista on kierrätetty. Tärkeää olisi myös tietää, miten paljon valmistaminen on kuormittanut luontoa”, Sykkö sanoo.

”Omalta osaltani edistän asiaa puhumalla, kirjoittamalla ja viemällä viestiä eteenpäin. Lopulta kuluttajat päättävät, mitä haluavat.”

Sykkö uskoo myös second hand -kaupan kasvuun.

”Kauppa löytää uusia ratkaisuja. Jotkut merkkiliikkeet myyvät tuotteitaan uudestaan käytettyinä jo nyt.”

Turkiskysymystä Sykkö ei halua kommentoida.

Suomalaiset tietävät Sykön linnanjuhlien pukuasiantuntijana. Muotia seuraaville hän on tullut tutuksi myös Glorian päätoimittajana sekä Kuukausiliitteeseen, Seuraan ja Kotilieteen kirjoittamiensa juttujen kautta.

Sykön matka muodin maailmaan alkoi kuitenkin jo melkein 40 vuotta sitten, kun hänet bongattiin lapsimalliksi laajasalolaisen lähiön pihalta.

”Samassa talossa kanssamme asui mallin töitä tehnyt Raili Suhonen, joka kysyi kiinnostaisivatko muotikuvaukset minua. Harrastin taitoluistelua ja olin varmaan Railin mielestä positiivinen tyyppi. iloinen. Ehkä hän näki minussa jotain malliksi sopivaa”, Sykkö muistelee.

Muotimaailma vei 11-vuotiaan pojan heti mukanaan. Anttilan kuvauksia oli lähes joka viikko. Lisäksi mallit tekivät kiertueita ympäri Suomea.

”Rakastin työtä, ja kaiken lisäksi siitä vielä maksettiin. Tuntui hienolta, että vaikka olin lapsi, tienasin rahaa. Sitä ei lapsuudenperheessäni ollut liikaa. Vanhempani tekivät kahta työtä, jotta pystyivät maksamaan kalliin luisteluharrastukseni.”

Taitoluistelua harrastava ja mallin töitä tekevä poika ei tietenkään sopinut perusjätkän muottiin, mutta Sykkö ei välittänyt, jos sai joskus kuulla huutelua.

”Sain mallintyöni takia olla paljon poissa koulusta, mikä saattoi ärsyttää muita. Mutta muistan kouluajan kivana. Minulla oli mahtava ala-asteen opettaja. Sain esiintyä sydämeni kyllyydestä ja järjestää koulussa vaikka missikisoja”, Sykkö kertoo.

Sykkö on aina rakastanut kauneutta. Hän ei kuitenkaan vaadi samaa intohimoa kaikilta, tai pidä suomalaisia tylsinä pukeutujina – kuten usein kuulee sanottavan. Hän ajattelee, että suomalaisten pukeutuminen on käytännöllistä ja ansiot ovat muualla kuin pukeutumiseen keskittymisessä.

”Me suomalaiset olemme järkevä ja ehkä maailman oikeudenmukaisin kansa. Olemme myös tehneet maailmanluokan ihmeen, kun olemme nousseet köyhyydestä vaurauteen ja hyvinvointiin. Ei meidän sen lisäksi tarvitse olla maailman tyylikkäin kansa.”

Välillä Sykkö silti toivoo, että suomalaiset ottaisivat oppia italialaisista, jotka nauttivat ja iloitsevat pukeutumisesta ja kauneudesta.

”He ovat latinoita ja kasvaneet katolisessa kulttuurissa, missä kullalla ja kimalluksella on paikkansa. Jos Suomessa yleisin adjektiivi vaikkapa sisustuksessa on käytännöllisyys, Italiassa se varmaankin on bello”, Sykkö sanoo.

Sykkö itse panostaa muotiin ja joutuu matkoillaan usein vaikeiden päätösten eteen.

”Kun näen jotain ihanaa, mietin, voinko elää ilman sitä. Tunne voi olla hyvin vahva, mutta harkinnan jälkeen vaate saattaa silti jäädä kauppaan.”

Viimeksi Berliinissä hän näki neljä ’ihanaa asiaa’, mutta pystyi kieltäytymään niistä kolmesta. Mukaan Suomeen lähti pienen englantilaisen tuottajan vanhoilla menetelmillä tekemä villakankainen puvuntakki, jonka hintaa Sykkö ei suostu paljastamaan.

”Ajattelen, että meillä on vain yksi elämä. Jokaisen kannattaa panostaa siihen, mikä tuottaa iloa ja tinkiä muusta”, hän sanoo.

Missä sitten menee muotia rakastavan ihmisen kipuraja vaatteiden hinnoissa?

”No, nyt tuntuu vähän siltä, ettei sitä ole enää ollenkaan. Kipurajani on noussut samaa tahtia kuin ikäni. Sanotaanko nyt niin, että takki maksoi kuukausipalkkani verran.”

”Mutta olen luvannut itselleni, etten nyt muutamaan kuukauteen osta mitään uutta”, hän huikkaa lopuksi.

Aalto-yliopiston Fashion in Helsinki -tapahtumakokonaisuus on parhaillaan käynnissä.

Vaatteet ja aatteet -paneelikeskustelu Fashion in Helsinki -tapahtuman yhteydessä 27.5. klo 15 Kämp Gallerian Gardenissa. Keskustelua vaateteollisuuden vastuullisuudesta työntekijöiden, yritysten, kaupan ja omistajan näkökulmasta juontaa Sami Sykkö. Aalto-yliopiston muotinäytös Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 29.5. klo 21.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   HS-analyysi: Valtio­varain­ministeriön synkkä ennuste paljastaa Rinteen uhkapelin

   Tilaajille
  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  5. 5

   Intialainen taikuri yritti onnistua kahlekuningas Houdinin klassisessa tempussa, mutta ei noussut enää pinnalle

  6. 6

   Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi kuoli kesken oikeudenistunnon

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  9. 9

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  10. 10

   Kolme eduskuntaan noussutta ilmoittanut käyttäneensä kampanjointiin yli 100 000 euroa: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  3. 3

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  4. 4

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  5. 5

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  6. 6

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  8. 8

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää