Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Haitaristi Antti Paalasen mörisevä mörköhahmo käynnistää edm-tanssit, jotka kelpaisivat Weekend-festivaalillekin

Paalanen yhdistää vetoavalla tavalla elektron ja pelimannimusiikin. Mari Koppinen arvioi myös Kronos-kvartetin viiden tähden Iran-levyn, jonka olemassaolosta voi kiittää Donald Trumpia.

Kansan­musiikki


Antti Paalanen: Rujo

Rockadillo ★★★★

Trendi suomalaisessa popmusiikissa on selvä: elektroninen tanssimusiikki valtaa kuulokuvaa.

Vesala siirtyi elektron pariin jo aikaa sitten, suomalaisen kitararockin pelastajaksi tituleerattu Pimeys vei uutuussinglellään yhtäkkiä diskolattialle, jopa Chisu korvaa kesän keikoilla bändinsä kahdella konemuusikolla.

Uskokaa tai älkää, mutta sama trendi pätee myös suomalaiseen kansanmusiikkiin.

Vaikka soolosoittimena veivaisi mikä tahansa leluhaitari tai munniharppu, eikös vain taustalta löydy koneellisesti toteutettua teknopoljentoa.

Ei tämä toki mikään uusi ilmiö ole, mutta viime vuosina vauhti on kiihtynyt. Enkä puhu nyt vain tanssittavasta musiikista. Hyvin monissa kansanmusiikin levyissä moderni äänitekniikka on otettu haltuun mitä kekseliäimmin tavoin.

Kevään levyistä pisimmälle trendin on vienyt haitaristi Antti Paalanen.

Levy levyltä hän on hyödyntänyt enemmän teknologiaa yhdessä ääniteknikkonsa Samuli Volannon kanssa. Haitari ja konemusiikki ovat osoittautuneet saundillisesti luontevaksi pariksi.

Nyt neljännellä soololevyllään Paalanen väläyttelee paikoin jo sellaista edm-tykitystä, että musiikki voisi olla kenen tahansa David Guetta -tyyppisen hahmon tekosia.

Rujo-levylleen Paalanen on saanut apuja popmusiikin puolelta. Robinin, Nikke Ankaran, Roope Salmisen ja kumppaneiden kanssa työskennellyt tuottaja Jonas Olsson vastaa tummanpuhuvan Child in You -kappaleen jälkituotannosta. Tuottaja Lauri Halavaaran jälki taas kuuluu Hede & Emi -kappaleen hurjassa edm:ssä, jonka voisi samantien viedä sellaisenaan Weekend-festivaalille pumppaamaan tanssijoihin puhtia.

Ei tämä musiikki silti Guettaa muistuta, ei edes Darudea. Tämä johtuu siitä, että nämä eivät soita a) vähärivistä haitaria b) örise kuin raivopäiseksi metsänukoksi muuttunut Eero Heinäluoma.

Paalanen esitteli tämän hanurilleen huutavan, lattiaa polkevan ja palkeitaan väkivaltaisesti venyttelevän hahmonsa jo edellisellä Meluta-levyllään vuonna 2014. Transsimaisen haitarinjytkeen, tasaisen pulssin ja oudon örinän yhdistelmä puri: levy oli ehdolla muun muassa Teosto-palkinnon ja Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi.

Paalasen märinä muistuttaa milloin tuvalaista kurkkulaulua, milloin heviäijän örinää. Tällä levyllä Paalanen laulaa jo melodiaakin, kappaleissa Elä sekä Jää hyvästi, jossa ääni tosin muokattu vocoderin tai muun konstin avulla 20 vuoden takaiseksi Cheriksi.

Elektron lisäksi suomalaisesta kansanmusiikista löytyy toinenkin trendi. Se on aivan kaiken läpitunkema synkkyys. Monet tuoreet levyt piirtävät eteemme hyvin tummanpuhuvan kuvan suomalaisesta kansanperinteestä. Kaikkea leimaa suomalaisen luonnon ja perinteen mystiikka. Outous ja rujous.

On kai hoksattu, että outoilu erottaa meidät muista. Eksotiikka puree ulkomailla.

Eri asia on sitten, kuinka lujaa se puree isoon suomalaisyleisöön. Itse huomaan jo hieman väsyväni ikuiseen synkkyyteen ja väkivaltakuvastoon – joka toki tulee suoraan Kalevalasta. Mutta suomalainen kansanmusiikki on niin paljon muutakin.

Paalanen on kiva poikkeus. Synkkyyttä hänkin tarjoilee, onhan jopa hänen levynsä nimi Rujo. Mutta aika monessa kohtaa päätään nostelee kunnon humoristi.

Paalasen mylvivä märisijä on symppis, jopa humoristinen hahmo. Se on sellainen mörkömäinen hahmo, joka ei ole oikeasti pelottava, vaikka siltä yrittää kuulostaakin.

Hahmon olemus kiteytyy hyvin kappaleessa, jossa se örisee uhkaavasti ”älä mulle sä ala” tai ”älä huuda, anna mä sanon sulle”. Kierrokset vain kasvavat, ja helposti sitä kuvittelisi, että kaikki päättyy vielä suomalaiskansalliseen perinteeseen, väkivallantekoihin.

Ei pääty. Tämä mörisijä haluaa antaa pusun.

Hihitystä aiheuttaa myös Paalasen tapa ottaa jokin hauskan kuuloinen suomen sana, toistaa sitä loputtomasti ja rakentaa sen ympärille kokonainen musiikillinen maailma haitarilla ja rytmeillä.

Yksi tällainen sana on vaakamambo. Kappaleessa siitä on muotoutunut Afrikan mantereelle suuntaava Wakamambo, englanniksi Mambo Horizontal.

Paalasen musiikkia voi aivan yhtä hyvin kuunnella niin konserttisalin penkissä kuin yökerhossakin.

Myös se on viehättävää, kuinka yksinkertaisista musiikillisista elementeistä kaikki lopulta syntyy. Yksinkertaisuus on toki vain näennäistä, sillä ympärille on kehitelty hyvinkin pitkälle viety, omaperäinen maailma modernin äänenkäsittelyn keinoin. Vastaavaan omaperäisyyden ja vetoavuuden yhdistelmään moni pyrkii mutta harva pääsee.

Sekin on hienoa, ettei Paalasen edustaman tanssimusiikin ydin, pelimannius, ole hävinnyt mihinkään kaiken edm:n keskellä.

Pelimannin tehtävä on ollut kautta aikain kököttää pirtin pielustalla ja veivata soittimestaan rytmit, soinnut ja melodiat vaikka vain yksinään. Niin, että porukka on intoutunut pistämään lapikasta lattiaan.

Se onnistui 1800-luvulla, ja se onnistuu Paalaselta mitä tehokkaimmin vuonna 2019.

Onnistuisi se häneltä ihan yksinäänkin, mutta koneellisen tanssitusavun kera se onnistuu vielä varmemmin.

Mari Koppisen valinnat: Iranin tunteikkaita lauluja, joikumatka Saamenmaahan sekä supisuomalaista edm-iskelmää


Viiden tähden musiikkia Iranista, kiitos Trumpin

Albumi, maailman­musiikki

Kronos Quartet, Marjan Vahdat & Mahsa Vahdat: Placeless

KKV ★★★★★

Donald Trump asetti pari vuotta sitten matkustuskieltoon useiden muslimienemmistöisten maiden asukkaat, ja siitä suivaantuneena Kronos-kvartetti aloitti projektin, jossa esitetään juuri näiden maiden musiikkia, näiden maiden tekijöiltä. Osana projektia syntyi iranilaisten laulajattarien kanssa tehty levy. Ja jestas, että se pysäyttää. Marjan ja Mahsa Vahdatin laulu on uskomattoman vahvaa ja sävykästä, jouset tuovat säestykseen juuri sopivaa ilmavuutta. Laulut on ladattu täyteen tunnetta: tuskaa, iloa, valitusta. Sanoista vastaavat ikiaikaiset persialaisrunoilijat Rumi ja Háfez sekä useat nykyrunoilijat. Sielu lepattaa.

Vildá-duo yhdistää saamelaisen ja suomalaisen

Vildá: Vildaluodda


Bafe’s Factory ★★★

Mukavan maanläheinen duo Vildá yhdistelee saamelaisen kansanperinteen ja suomalaisen kansanmusiikin tavalla, jossa ei ole mitään laskelmoitua eksotiikan yritystä ja kikkailua. Tässä puhuu musiikki.

Hilda Länsmanin vahvat joiut ja Viivi Maria Saarenkylän kaikkeen taipuva ”puhuva” harmonikka ovat levyn ydintä. Kaksikko välittää yhteistyöllään kiehtovia tunnelmia, joissa kuljetaan Saamenmaan karun luonnon keskeltä Utsjoen diskoon raivokkaaseen ilonpitoon. Länsmanilla on huima eläytymisen taito: Mäkrävaaran äijössä teurastusveri totisesti tuoksuu.

Arkinen iskelmä saa ytyä edm:stä

Albumi, iskelmä


Antti Ketonen: Olisitpa sylissäni

Warner Music ★★

Arkisuus lienee yksi olennainen osa Antti Ketosen valtavan suosion salaisuutta. Suomalaisen iskelmän perustana on turvallisuus, eikä siinä ole mitään väärää. Kokeneet lauluntekijät (kuten Petri Somer, Lauri Tähkä, Matti Mikkola, Lasse Kurki, Sinikka Svärd sekä tuottaja Samuli Sirviö) ovat punnertaneet ulos hyvin selkeitä ja melodisia lauluja, joiden sanat ovat ”en ois tässä nyt, jos et ois näyttänyt mulle, mitä rakkaus on” -tyyppisiä mitäänsanomattomuuksia. Ketosen erottaa muista rohkea edm-ilotulitus parin kappaleen kertosäkeessä. Ei ihme, että näistä Olisitpa sylissäni oli todellinen radiohitti viime vuonna. Luulenpa, että iskelmän kuulijat arvostaisivat irtiottoja useamminkin.

Tyylikästä uutta laulelmaa ilman ylenmääräistä pönäkkyyttä

Albumi, laulelma

Aarne Pelkonen: Haavekuvia

Laula Records ★★★

Kun klassinen laulaja siirtyy viihteellisemmän musiikin pariin, lopputulos on usein turhan pönäkkä. Aarne Pelkonen on poikkeus: hänen laulussaan on miellyttävää kepeyttä. Toisaalta kaikessa itsensä korostamattomuudessaan hän onnistuu olemaan toisinaan jopa tylsä. Haavekuvia on kuitenkin hyvin tyylikäs toteutus, jolle sovittajat ovat tehneet monitahoisia sovituksia eri genrejä klassisesta jazziin yhdistellen. Läpituttujen suomalaisten laulujen rinnalle ovat uusia lauluja suomalaisrunoilijoiden teksteihin säveltäneet Jukka Linkola, Iiro Rantala ja Marzi Nyman. Kaksi viimeistä myös soittavat yhtyeessä, jollaisesta kuka tahansa laulaja olisi kateellinen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  8. 8

   ”Pelkäsimme, että totuus ei koskaan paljastuisi” – Guantánamoon suljettu terroristi­epäilty vaatii tuomioonsa lievennystä raa’an kidutuksen vuoksi

  9. 9

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  10. 10

   Hampaidenpesu muistuttaa elintärkeästä rutiinista, joka unohtuu herkästi lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää