Kulttuuri

Japanilainen runoilijaprofessori häätäisi ihmiskunnan pois puolelta maapallolta: ”Silloin luonto palaa”

Lahden kansainvälisen kirjallisuuskokouksen odotettu vieras Keijiro Suga varoittaa joukkosukupuutosta, mutta ei osaa vielä kompensoida hiilijalanjälkeään.

Tokio

Runoilija ja professori Keijiro Suga (s. 1958) on pian lähtemässä täältä Tokiosta Shinjukun pilvenpiirtäjien varjossa olevasta puistosta Lahden kansainväliseen kirjailijakokoukseen, jonka teemana on ”kirjailijan luonto”.

”Se sopii, sillä luonnon neljä elementtiä – eli jo antiikin Kreikan tuntemat maa, ilma, tuli ja vesi – ovat tuotantoni keskiössä”, hän sanoo.

”Näiden neljän elementin voimakentät vaikuttavat meissä jatkuvasti ja muokkaavat meissä sitä, mitä kutsumme identiteetiksi tai persoonallisuudeksi.”

Suga uskoo tutkijaraporttien tavoin, että planeettamme elonkirjo eli biodiversiteetti on kaventumassa dramaattisesti.

Hän kertoo, että kuudes sukupuuttoaalto kiihtyy ja olemme siirtymässä aikaan, jossa esimerkiksi suuret villieläimet kuolevat ja vain ihmisten kesyttämät säilyvät.

Biologi E. O. Wilson on esittänyt, että ihmisen pitäisi vetäytyä puolelta maapallolta, jotta lajien kirjo säilyisi, Suga jatkaa.

Huhtikuussa ilmestyi hieman lievempi raportti, jonka mukaan kolmannes planeetasta pitäisi suojella ja 20 prosenttia julistaa ilmaston stabilisointialueiksi elonkirjon turvaamiseksi, mutta ihmiskunnan täydellinen vetäytyminen näiltä alueilta ei olisi tarpeen.

Suga kuitenkin arvioi, että Wilsonin visio olisi todella tarpeen, mutta ei tule toteutumaan.

”Vähintään tarvitsemme enemmän luonnonsuojelualueita, joilta ihminen vetäytyy täysin. Ja silloin luonto palaa!”

Sugaa kiehtoo Hollannissa toteutettu 5000 hehtaarin Oostvaardersplassen, jonka ansiosta kahden tunnin ajomatkan päähän Amsterdamista syntyi esimerkiksi isoja villihevoslaumoja.

”Se on uskomaton tarina ja siitä on tehty dokumenttielokuva The New Wilderness, jonka japanilaisen version tuotin vuonna 2013. Ei se taloudellisesti kannattanut, mutta toivottavasti se toimi herätteenä.”Hollantilainen projekti on herättänyt myös laajaa arvostelua esimerkiksi siksi, että luonto on julma ja projekti on johtanut tuhansien eläinten nälkäkuolemiin, kun alueella ei ole tarpeeksi petoja rajoittamassa tiettyjen eläinlajien lisääntymistä.

Mutta biodiversiteetin ylläpitäjänä projekti on osaltaan toiminut.

Keijiro Suga kirjoitti runoja jo lukiossa, mutta aikuistuttuaan hänestä tuli vaikutusvaltainen runojen ja tiedekirjallisuuden kääntäjä ja kirjallisuuskriitikko.

”Esimerkiksi Jean-François Lyotardia käänsin japanilaiskustantajille jo ennen kuin valmistuin yliopistosta.”

Lyotard oli postmodernismin airut ja merkittävä filosofi sekä kirjallisuusteoreetikko.

20–30-vuotiaana Suga opiskeli ja työskenteli lähinnä Japanin ulkopuolella.

”Asuin Yhdysvalloissa viidessä eri osavaltiossa Alabamasta Havaijiin kymmenen vuoden ajan ja samalla opetin japania ja tein käännös- ja kriitikkotöitä.”

Myöhemmin hän asui esimerkiksi vuoden Brasiliassa.

”Ekologinen tietoisuuteni heräsi ja koin voimakkaasti, kuinka eri maiden elonkirjo muokkasi itseäni.”

Tästä kaikesta syntyi matkakirjallisuuteen kuuluvia esseitä hieman Jean Baudrillardin Amerikka-kirjan tapaan. Matkaesseiden kokoelma toi vuonna 2011 hänelle Japanissa arvostetun Yomiuri-palkinnon.

Vuotta aikaisemmin hän oli vihdoin debytoinut myös runoilijana kypsässä yli 50 vuoden iässä.

Suga on maailman­runouden suuri tuntija, joten rima oman runo­kokoelman julkaisemiseen oli korkealla.

”Lopulta päättelin, että on runoja, jotka vain minä pystyn kirjoittamaan.”

Miksi vain hän, jos keskeiset elementit eli maa, ilma, tuli ja vesi, ovat tuttuja kirjallisiakin symboleja jo antiikin ajoilta?

”Koska vain minuun nämä neljä elementtiä ovat vaikuttaneet eri ympäristöissä ympäri maailmaa juuri tällä tavalla.”

Hän keksi oman muodon: 16-riviset runot. Muoto on lähellä sonettien mittaa, mutta itse ilmaisussa on myös japanilaisten haikujen taloudellisuutta.

”Neljän elementin lisäksi numero neljä on avain runouteeni. Se lausutaan japaniksi shi, ja samoin lausutaan myös kuolema ja runous. On kuin yrittäisin kertoa negatiivisia asioita yhteen kunnes niistä tulee plusmerkkisiä”, Suga sanoo.

Suga kirjoittaa luonnosta, mutta runot eivät ole julistavia.

”Proosani voi olla julistavaa, mutta runoni eivät. Runoni ovat enemmänkin kuin maalauksia. Runoja on vaikea selittää sanoin.”

Kiinnostava kommentti kirjallisuuskriitikolta! Mutta minkälainen kriitikko olet? Kostivatko kritisoimasi taiteilijat, kun tulit heidän tontilleen?

”Eivät lainkaan. Taidan olla aika kiltti ja olen tuonut nuoria runoilijoita esille järjestämällä heille lausuntatilaisuuksia jo pitkään.”

Seuraavalla videolla Suga lukee runonsa ”pohjoisista rinteistä” ja silmänräpäyksestä tietoisuuden syntymän ja kuoleman välillä.


Suga on ehtinyt tehdä akateemistakin tutkimusta niin, että hän nousi tokiolaisen Meijin yliopiston apulaisprofessoriksi vuonna 2000 ja professoriksi viisi vuotta myöhemmin. Hän opettaa kriittistä teoriaa sanan laajassa merkityksessä Max Horkheimerista Michel Foucault’n teorioihin.

Suga käyttää professorin ja intellektuellin julkisuusarvoaan myös yhteiskunnalliseen kritiikkiin.

”Japanin yhteiskunta on rapautumassa, koska vallassa ovat neoliberaalit sanan pahassa merkityksessä ja korporaatiot ajattelevat kaiken rahan kautta. Abenomics on pelkkää paskaa”, hän sanoo tuomiten termin, jolla kuvataan pääministeri Shinzō Aben talouspolitiikkaa.

Abe on Japanin perinteisen valtapuolueen liberaalidemokraattien johtaja ja samalla vanhoillisen ja nationalistisen Nippon Kaigi -yhdistyksen erityisneuvonantaja.

”Politiikan pitäisi pystyä tuottamaan yleistä hyötyä, siis hyötyä myös köyhille, mutta nyt ajatellaan kaikkea vain rahanteon näkökulmasta. Se on pelottavaa ja hullua.”

Tokion ensi kesän olympialaisetkin saavat osansa arvostelusta.

”Olen kisoja vastaan. Vuonna 1964 olympialaiset johtivat köyhien karkotukseen rakennusprojektien tieltä myös juuri täältä, Shinjukun alueelta. Kysymys on jälleen kaupunkisuunnitteluprojektista ja lopulta rahasta”, hän suomii.

”Tokio ei myöskään ole kaukana Fukushiman vuoden 2011 ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi saastuneelta alueelta. En usko, että tänne on turvallista tulla.”

HS kävi ennen Sugan haastattelua myös Fukushimassa ja Sugan käsitys on viranomaisraporttien vastainen.

Säteilyvaaran johdosta muodostettuja evakuointialueita on viime aikoina kavennettu ja ihmiset ovat palanneet koteihinsa vain kilometrien päähän räjähtäneestä voimalasta.

”Se on järjetöntä, kun voimalan lähialueilla lajien kirjo on sittenkin myös lisääntynyt ihmisten evakuoiduttua ja Fukushiman prefektuurissa pitäisi nimenomaan jättää luonto rauhaan ihmisiltä. Mutta mitä vielä. Ja ydinvoimaloita on ryhdytty jälleen käynnistämään ja käyttämään.”

Eikö Japani toisaalta ole panostanut entistä voimakkaammin myös uusiutuviin energialähteisiin kuten aurinkopaneeleihin ja lisäksi vetytutkimukseen?

”Joitakin asioita tehdään oikeansuuntaisesti ja uusiutuvat energialähteet ovat tärkeä välivaihe seuraavan puolen vuosisadan ajan. Mutta planeettamme on suljettu yksikkö eikä rajaton energiantuotannon kasvu millään metodilla ole toivottavaa tai edes mahdollista planeettamme kantokyvyn kannalta.”

Tästä kaikesta kuullaan varmasti lisää myös Lahden kansainvälisessä kirjailijakokouksessa. Miten Suga muuten aikoo kompensoida hiilijalanjälkensä Lahden-lennon osalta?

”Ah, sille asialle en olekaan tehnyt mitään”, hän tunnustaa. ”Olen siis kävelevä paradoksi”.

Ja mitkä ovat professorin seuraavat projektit?

”Tänä vuonna ilmestyy kaksi uutta runokokoelmaa ja käännän karibialaisen, Martiniquelta kotoisin olevan Édouard Glissantin (1928–2011) tuotantoa japaniksi. Sen lisäksi julkaisen ensimmäisen albumini.”

Runoalbuminko?

”Ei vaan biisejä”, Jimi Hendrixiä, Creamia ja Buddy Guyta ihaileva amatöörikitaristi yllättää.

”Olen säveltänyt täysin unohdetun Mura Jiron runoja. Ei siitä Hendrixiä tule, vaan eräänlaista folkia”, hän kertoo.


Koira nimeltä Papyrus

Lapsena minulla oli koira

sen nimi oli Papyrus, tiikerinkirjava

ja se seurasi minua kaikkialle,

alkukeväällä juoksentelimme mustaa maata

peittävällä ohuella lumella

ja kun huusin poskipäitä purevaan tuuleen

"me ollaan Etelämantereen tutkimusryhmä!"Papyrus katsoi minua riemastuneena

sen korvat olivat pystyssä kuin sudella

sen häntä oli rullalla kuin pyörremyrsky

sen katse oli terävä kuin valo,

Papyrus kuoli loismatoihin puoli vuosisataa sitten.Viime kesänä Thaimaan vanhassa pääkaupungissa Ayutthayassa

istuessani puun varjossa kävelystä uupuneena

tuli luokseni lauhkea kellertävänkirjava koira

ja istahti viereeni

sen kuono oli aivan musta

ja kun rapsutin sitä korvan takaa

siristi se silmiään kuin olisi nauranut

”Papyrus”, minä sanoin

ja se heilutti raukeasti häntäänsä.Minä odotan sinua

tuon vuoren juurella

kun suuntaat sen huipulle

tulen minä mukaasi

minä olen Papyrus

olen sydämessäsi

ja kaiken minkä sinä olit unohtanut

minä muistan

Keijiro Suga; suom. Mayu Saaritsa

Julkaistu Yomuri Shimbun -sanomalehdessä tammikuussa 2018 ja Vuoden runot -kokoelmassa Japanissa. Lahden kansainvälinen kirjailijakokous 14.–15.6. Keijiro Suga on mukana yhtenä alustajana perjantaina 14. 6. klo 10.-11.45. Lahden kansanopistolla (Harjukatu 46) sekä kansainvälisessä runoillassa Lahden konserttitalon Felix Krohn -salissa lauantaina 15.6. klo 18 osoitteessa Sibeliuksenkatu 8. Lisäksi Suga esiintyy Lahden runomaratonin pääjuhlassa sunnuntaina 16.6. klo 17.20. osoitteessa Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26 B. Koko ohjelmat: www.liwre.fi ja runomaraton.fi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää