MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Kulttuuri

Perttu Häkkisen kuoleman jälkeen ystävä sai salaperäiseltä MM-kiekkoilijalta tarjouksen – Syntyi säätiö, joka aikoo nostaa marginaali­taiteen kukoistukseen

”Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tahi kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi digannut, niin lähesty meitä”, säätiön tiedotteessa sanotaan.

Lokakuussa 2018 toimittaja Panu Hietaneva sai hämmentävän soiton. Linjalla oli mies, joka halusi jutella Perttu Häkkisestä, Hietanevan pari kuukautta aiemmin kuolleesta ystävästä ja työtoverista.

Miehen nimi ei sanonut Hietanevalle mitään, mutta hän suostui mielellään.

”Ajattelin, että mikä jottei, jutellaan”, Hietaneva kertoo. ”Olin Pertun kuoleman jälkeen saanut samanlaisia puheluita paljonkin, joten siinä ei ollut mitään ihmeellistä.”

Puhelun edetessä mieli muuttui. Mies kertoi, että hän ei ollut tuntenut Häkkistä henkilökohtaisesti, mutta arvosti hänen ajatteluaan.

Erityisen merkittävänä tämä piti sitä, että Häkkinen ei arvottanut ihmisiä yhteiskunnallisen statuksen, poliittisten aatteiden tai koulutustason perusteella, vaan suhtautui kaikkiin tasavertaisesti ja kunnioittavasti.

Jossain vaiheessa puhelua mies ehdotti Hietanevalle Perttu Häkkisen nimeä kantavan säätiön perustamista.

Ajatuksena oli, että säätiö pitäisi yllä kuolleen toimittaja-kirjailijan henkistä perintöä ja keskittyisi tukemiskohteissaan alakulttuureihin ja marginaali-ilmiöihin.

”Sanoin, että kuulostaa hyvältä, mutta ymmärtääkseni säätiön perustamiseen tarvitaan pääomaa”, Hietaneva kertoo.

Mies sanoi vaurastuneensa urheilun parissa ja ilmoitti olevansa valmis maksamaan säätiön perustamiseen tarvittavat 50 000 euroa.

Silloin Hietanevalla välähti. Topi Jaakolaksi esittäytynyt mies oli jääkiekkoilija Topi Jaakola.

Hän sopi tapaamisesta.

Puhelun jälkeen googlaillessaan Hietaneva huomasi, että Jaakola oli mukana leijonien vuoden 2011 MM-mestaruusjoukkueessa.

Ansiolistalla oli myös neljä Suomen mestaruutta.


Nyt, kahdeksisen kuukautta myöhemmin, säätiön asiakirjat ovat valmiina Ajankohta on sopiva, sillä juuri tänään, 10. kesäkuuta, Perttu Häkkinen olisi täyttänyt 40 vuotta.

Periaatteet ovat selvillä. Perttu Häkkisen säätiö tukee salatieteiden ja uskontojen tutkimusta, undergroundkulttuuria, ITE-kirjallisuutta, valtavirrasta poikkeavaa kuvataidetta, omaperäistä tutkimustyötä ja marginaalisia kulttuuri-ilmiöitä.

Kaikki perinteisten säätiöiden katveeseen jääviä alueita, joiden harrastajat harvemmin saavat apurahoja.

Varsinaista apurahahakua säätiöllä ei ole vaan säätiö tekee päätökset kokoamansa asiantuntijaverkoston suosituksesta.

Marginaaliasioista kiinnostuneita ihmisiä tosin kannustetaan omaankin aktiivisuuteen.

”Jos oma häröily henkiolentojen, syntetisaattoreiden, roskaelokuvien tahi kansanperinteen parissa on sellaista, josta Häkkinen olisi digannut, niin lähesty meitä”, hallituksen puheenjohtaja ja Häkkisen työkaveri Heidi Laaksonen kehottaa tiedotteessa.

Hietanevan kokoamassa hallituksessa istuu Laaksosen, Jaakolan ja hänen itsensä lisäksi ohjaaja Otso Tiainen ja Startup Refugees -kansalaisjärjestön toimitusjohtaja Elisa Vepsäläinen.

Tiainen on tehnyt Hietanevan ja Häkkisen kanssa tv-ohjelmapilotteja, Vepsäläinen taas on Häkkisen ja tämän lesken Linda Fortmann Häkkisen ystävä vuosien takaa.

”Perttuhan tunsi mielettömän määrän ihmisiä, joten hallituksessa voisi olla ketä vaan. Valitsin siihen sitten yhteisiä ystäviämme”, Hietaneva selittää.

Hän myöntää, että 50 000 euron pääomalla ei vielä kovin suurta toimintaa pyöritetä.

”Toivomme tietysti, että tähän lähtee muitakin tahoja edistämään Häkkisen perintöä”, hän sanoo. ”Säätiöissä on yleensä vähän herraskainen klangi, ja uskomme, että tälle on tilausta suomalaisella säätiökentällä.”

Ainakin säätiön tiedote poikkeaa perinteisten säätiöiden kielenkäytöstä. Tiedotteen mukaan Perttu Häkkisen Säätiö sr tukee “marginaalipaskaa” eli omaehtoista taidetta ja tutkimusta.

Sr muuten tarkoittaa säätiörekisteriin merkittyä.


Ensimmäisen kerran Hietaneva tapasi monissa yhtyeissä vaikuttaneen Häkkisen, kun hän haastatteli tätä vuonna 2007 Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen skweee-musiikista.

Seuraavaksi kesäksi molemmat pestattiin Nyt-liitteeseen toimittajiksi.

Yhdessä perustetun osakeyhtiön nimi tuli kokoomusnuorten silloiselta puheenjohtajalta Saul Schubakilta. Tämä ilmoitti vuonna 2012, ettei ’heikomman aineksen lisääntymistä tulisi tukea verovaroin.

Osakeyhtiön ironiseksi nimeksi tuli Vahvempi Aines Oy.

Vuosien aikana heillä oli yhteinen työhuone ainakin neljässä paikassa eri puolilla kaupunkia. Sisustuksena työhuoneilla oli bändikämppäestetiikkaa, kuten Leninin patsas ja omituista natsiesineistöä.

”Voin sanoa, että Perttu oli paitsi työtoverini myös paras kaverini”, Hietaneva sanoo. ”Vaikka näin häntä vuosikausien ajan melkein päivittäin, emme koskaan riidelleet. Hän myös piti aina lupauksensa.”

”Hänen nuoremman lapsensa kummi olen edelleen.”

Yhteistyö loi persoonallista journalismia. Yle Puheella esitetyssä Perttu Häkkinen -ohjelmassa kaksikko haastatteli muun muassa nukeilla leikkiviä aikuisia, uskonnollisia hörhöjä ja jopa nuorta perheenäitiä, jolla oli seksisuhde koiransa kanssa.

Kaikessa tekemisessä kuitenkin tuntui kunnioitus ihmistä kohtaan.

”Suomalainen mediakenttä elää pitkälti umpiossa, jossa radiojuontajat siteeraavat iltapäivälehtiä, jotka puolestaan kertovat, mitä televisiossa tapahtuu. Sanomalehtiä toki kannattaa lukea, mutta tärkeintä on löytää oman intohimonsa kohde ja syventää tietämystään suhteessa siihen”, Häkkinen sanoi Journalisti-lehden haastattelussa vuonna 2016.

Häkkinen itse yritti löytää aiheita sieltä, mistä muut eivät osaa etsiä. Huomionsa hän toi julki radio-ohjelmissa ja kolumneissaan.

Yksi Häkkisen journalismin uskollisista kuluttajista oli Topi Jaakola.

Hietanevan mukaan Topi Jaakola ei kuulunut Häkkisen ystäviin tai edes tuttaviin, vaan ilmeisesti jääkiekkoilija ehti tavata toimittajan vain yhden kerran. Tuolloin lätkätoimittajankin hommia tehnyt muusikko Edu Kehäkettunen oli esitellyt heidät toisilleen ravintolassa.

Julkisuudessa Jaakola ei aio puhua säätiöstä mitään.

”Topi haluaa olla mieluummin tällainen taustalla pysyvä alakulttuurimesenaatti”, Hietaneva selittää. ”Hän on päättänyt, että antaa haastatteluja vain jääkiekosta.”

Sen verran Jaakola on periaatteestaan kuitenkin tinkinyt, että menneistä haastattelusta saa poimittua tiedonmurusia hänen persoonastaan.

Bassoradion vuonna 2012 julkaistussa haastattelussa hän toteaa kuuntelevansa Kyuss-yhtyettä. Kyuss on amerikkalainen stoner rock -bändi 1990-luvulta.

Vuoden 2016 Kaleva-lehden jutussa Jaakolaa kuvataan ”syvälliseksi ajattelijaksi, jonka kanssa on helppo jutella lähes kaikesta maan ja taivaan välillä”.

Jutun mukaan hän kerää 1960- ja 1970-lukujen vinyylilevyjä ja haaveilee oman levykaupan perustamisesta sitten, kun ura kiekkokaukaloissa loppuu. Hän oli myös innostunut oululaisen räpyhtye Perusjätkien tuoreesta sinkusta.

Se lienee yhtyeen kappale Aika kasvaa (2016), joka julkaistiin muutamaa viikkoa ennen haastattelun julkaisemista.

”Kertakäyttökehitys kehittyy, josta kestämättömyys välittyy, välinpitämättömyys levittyy”, siinä räpätään.

Voit kuunnella kappaleen alla olevalla videolta.Sen sijaan Arttu Wiskari ei vaikuta Jaakolaan kolahtavan.

”Ei ole vielä Arttu Wiskarin levyä ostettu eikä osteta. Musiikki on hieno aihe keskustella, kun jokaisella on oma mielipiteensä ja jokainen voi ja saa tykätä siitä mistä tykkää”, hän lähettää joukkuetovereilleen terveisiä vuonna 2014 faneille.comin haastattelussa.

”Itse yritän tuoda lyhyttä musiikin oppimäärää joukkueeseen joillekin pelaajille, ja siihen ei Wiskari kuulu. En halua missään nimessä dissata tai ottaa Wiskarilta mitään pois, mutta omaan musiikkimakuun se ei uppoa”.

Hietaneva uskoo, että Jaakola kokee sielunyhteyttä Häkkiseen myös musiikkimaun ansiosta.

”Oli siinä paljon yhteistä. Ehkä sillä erotuksella. että Topi on vähän enemmän sähkökitaraihmisiä, kun Perttu piti erityisesti syntetisaattoreista.”

Traagisen pyöräonnettomuuden takia Panu Hietanevalta jäivät kesken hänen Perttu Häkkisen kanssa aloittamansa monet projektit.

Ikuisesti tekemättä jää Ylen jo ostama yhteiskunnallinen tv-sarja. Sen sijaan aloitetun dokumentin Hietaneva pyrkii tekemään ohjaaja Otso Tiaisen kanssa loppuun.

Dokumentti kertoo ihmisistä, jotka etsivät Etelä-Ranskan syrjäseudulla legendaarista Graalin maljaa. Näin se kunnioittaa Häkkisen perintöä kuvaamalla poikkeuksellisia ihmisiä. Eräskin etsijöistä, vanha ukko, asuu maakuopassa ja harjoittaa valkoista magiaa.

Häkkistä Hietaneva on muistellut yhdessä Topi Jaakolan kanssa.

”Olemme käyneet yhdessä keikoilla ja jutelleet kaikenlaista. Hyvin voi sanoa, että olemme ystäviä.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat nostavat neljä murhasyytettä malesialais­koneen pudottamisesta

  2. 2

   Perussuomalaisten nuorten avustus perutaan

  3. 3

   Tuoreet tiedot HSL:n vyöhyke­uudistuksesta julki: Myyrmäen ja Leppävaaran suosio kasvoi, kahden bussilinjan suosio räjähti

  4. 4

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  5. 5

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  6. 6

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsalaisfirma valmisti auton, jonka huippunopeus on 480 kilometriä tunnissa, ja sillä saa ajaa tavallisen liikenteen seassa

  8. 8

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  9. 9

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  10. 10

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  4. 4

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää