Kulttuuri

Matvejeff tuo Savonlinnan oopperajuhlille Karita Mattilan ja Szymanowskin ”veret seisauttavan” mestariteoksen Suomen ensiesityksenä

Savonlinnan oopperajuhlien kesän 2020 ohjelmisto julkistettiin, tänä kesänä Jorma Silvastin johtajakausi huipentuu Milanon La Scalan vierailuun.

Savonlinnan oopperajuhlia voisi nyt kiittää hämmästyttävästä reagointikyvystä: 5. toukokuuta HS kysyi ”koska saisimme kuulla Suomessa Karol Szymanowskin komean Król Rogerin eli Kuningas Roger-oopperan”?

Ja nyt Savonlinnan oopperajuhlat kertoo, että seuraavan taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin ensimmäinen uusi tuotanto kesällä 2020 on juurikin tuo vuonna 1926 kantaesitetty Król Roger Suomen ensiesityksenä!

”Oliko sinulla jokin etiäinen?” Matvejeff kysyy ystävällisesti.

Sillä tottahan produktio oli suunniteltu ohjelmistoon jo ennen HS:n mainintaa.

Kyseessä on hauska sattuma, joka toki johtuu siitäkin, että niin moni oopperafani on pitänyt Szymanowskin oopperaa mestariteoksena, joka pitäisi vihdoin saada Suomeen.

”Se musiikki seisauttaa veret”, Matvejeff myöntää. ”Harva teos nousee romanttiselta pohjalta kohti ekspres­sionismia sellaisella tehok­kuudella.”

”Jo se tummasointinen alku kuorolla ja kuinka se kasvaa ekstaattiseen skrjabinmaiseen huipennukseen on vaikuttavimpia, mitä oopperoista löytyy. Kuningas Roger tarjoaa kaikki oopperan maksimaalisten tehojen hyvät puolet, mitä tulee orkesterin, kuorojen ja solistien käyttöön.”

Szymanowskin oopperan paluu alkoi aikoinaan esimerkiksi Sir Simon Rattlen levytyksellä ja jatkuu nyt produktioilla esimerkiksi Lontoon Covent Gardenissa, Tukholmassa ja Frankfurtissa.

”Kaiken lisäksi teos on dramaturgialtaan erittäin toimiva ja kompakti: kolme puolen tunnin näytöstä, joten yhdellä väliajalla Olavinlinnaan saadaan vain pari tuntia kestävä oopperailta.”

Matvejeff haluaa itse johtaa teoksen, ja ohjaajaksi hän on valinnut nuorehkon Krystian Ladan.

”Hän on jo voittanut Gerárd Mortier -palkinnon. Tulossa on syvällinen, visuaalisesti mielenkiintoinen ja videotaidettakin hyödyntävä ohjaus.”

Kesän 2020 iloisiin uutisiin kuuluu myös Karita Mattilan paluu Olavinlinnaan 60-vuotisjuhlakonsertissaan Hannu Linnun johtaman Savonlinnan oopperajuhlaorkesterin kanssa.


Matvejeff on taustaltaan paitsi Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari, myös pianisti, joka on musisoinut Mattilan lied-konserteissa supertähden kanssa ympäri maailmaa. Tämä taisi auttaa Mattilan saamisessa taas Savonlinnaan.

Lisäksi Mattila muistutti lupaavasti, että hänellä on roolidebyyttikin Savonlinnassa tekemättä. Toistaiseksi hänet on saatu Olavinlinnaan vain konsertteihin.

”Karita aikoo tuoda uusia aluevaltauksiaan ohjelmistoon, ja niistä kerromme myöhemmin”, Matvejeff lupaa.

Vierailevan talon valinnassa Matvejeff vetää reippaasti kotiinpäin.

”Ehdottomasti”, hän myöntää.

Kun nimittäin Jorma Silvastin kauden huipennuksena Olavinlinnassa vierailee tänä kesänä itse Milanon La Scala, Matvejeff tuo ensi kesänä Olavinlinnaan ”vain” Kroatian kansallisoopperan, jonka päävierailijana hän on toiminut.

”Mitä ylipäätään voisi tuoda La Scalan jälkeen? New Yorkin Metropolitanin tai Wienin valtionoopperan? Ajattelin kääntää näkökulman ohjelmistoon ja vaihtaa skaalan toisen tyyppiseksi.”


Se on myös budjetillisesti ymmärrettävää. La Scala -vierailu tarvitsi melkoisia budjetillisia erityisjärjestelyjä. Ja kyllähän myös kroatialaisten vierailu monipuolistaa ohjelmistoa kiinnostavasti.

Massenet’n Werther on Bizet’n Carmenin ohella sen aikakauden parhaita teoksia ja se nähtiin Suomessa viimeksi 1980-luvulla”, Matvejeff muistuttaa.

Händelin Julius Caesar on Händelin ensimmäinen ooppera Savonlinnan oopperajuhlilla ja vasta juhlien historian kolmas barokkiooppera. Lisäksi nämä ohjaukset ja lavastukset ovat helposti siirrettävissä Olavinlinnaan.”

Matvejeff kehuu kroatialaisia laulajia odotetusti.

”Esimerkiksi Caesarin roolin tekevä Diana Haller on hyvin mielenkiintoinen nuori mezzosopraano, joka on jo noussut Stuttgartin oopperan solistikuntaan ja päässyt vierailemaan säännöllisesti Berliinin suurissa oopperataloissa.”

Vanha ohjelmisto pyörii totutusti. Huomionarvoista kuitenkin on, että tämän kesän uutuusproduktion eli Kari Heiskasen ohjauksen Rossinin Sevillan parturin miehitys vaihtuu ensi kesänä Matvejeffin päätöksellä täysin.

”Kun sama ooppera pyörii kaksi kesää peräkkäin, tuntuu perustellulta antaa yleisölle täysin uusi miehitys ja vielä kapellimestariksi pitkän linjan Rossini-spesialisti Evelino Pidò.”

Matvejeff sanoo, että tämä ei ole epäluottamuslause tämän kesän kapellimestarille ja miehitykselle, joka on Jorma Silvastin valitsema.

”Ei mitenkään, koska tämän kesän miehityksen harjoituksiakaan en ole vielä kuunnellut.”

Kesällä 2021 Matvejeff aikoo mennä entistä syvemmälle ohjelmistoon, joka on Suomessa harvemmin kuultua tai ennen kuulumatonta.

”Täytyy tietysti olla myös suosikkiteoksia ensikertalaisille, mutta valintojen ei pidä kaventaa kokonaistarjontaa, kuten Suomessa on hieman tapahtunut.”

Tämä vaara on aina olemassa, jos Rigoletto, Carmen ja vastaavat ikisuosikit pyörivät samoina vuosina Kansallisoopperassa ja Savonlinnan oopperajuhlilla.

Vaihtoehtojahan olisi. Szymanowskin aikalaisista esimerkiksi Franz Schreker on Suomessa alihoidolla, samoin useimpien ulkomaisten säveltäjien nykyoopperat Thomas Adèsista lähtien.

Verdilläkin olisi ikuisesti pyörivien Rigoletton, La traviatan, Otellon ja vastaavien ohella upeita vähemmän esitettyjä oopperoita Luisa Milleristä Ernaniin ja vaikkapa komeaan Jerusalemiin.

Mutta saa nähdä osuvatko tällaiset vaatimukset ja niiden toteutukset yhtä nopeasti yhteen kuin Szymanowski-sattumassa.

Entä koska kuullaan seuraavan suomalaisoopperan kantaesitys Olavinlinnassa?

”Niin, teoshan on selvillä ja se on Lotta Wennäkosken Regine-ooppera”, Matvejeff pohtii.

Laura Voipio voitti vuonna 2017 oopperajuhlien librettokilpailun tekstillään Regine Olsenin (1822–1904) suhteesta filosofi Søren Kierkegaardiin. Lotta Wennäkoski valittiin libreton säveltäjäksi viime vuonna.

”Odotan kaikessa rauhassa tietoa Lotta Wennäkosken sävellystyön edistymisestä, sillä vielä kesällä 2021 kantaesitys ei ole”, Matvejeff paljastaa.

Fakta

Savonlinnan oopperajuhlat 2019 ja 2020


 2019: Jorma Silvastin johtajakauden viimeisen kesän uutuustuotanto on Kari Heiskasen ohjaus Rossinin Sevillan parturista.

 Vanhoista tuotannoista pyörii David McVicarin ohjaus Verdin Rigolettosta ja Katariina Lahden ohjaus Mozartin Ryöstöstä seraljissa.

 Tämän kesän vierailevat oopperatalot ovat Milanon La Scala (Verdin Rosvot-ooppera sekä gaalakonsertti, korkeintaan irtolippuja enää saatavissa) ja Wienin Volksoper (Johann Straussin Lepakko-operetti).

 2020: Ville Matvejeffin johtajakauden ensimmäisen kesän uutuustuotanto on Karol Szymanowskin Kuningas Roger.

 Vanhoista tuotannoista pyörivät Verdin La traviata, Bizet’n Carmen ja Rossinin Sevillan parturi.

 Karita Mattila laulaa 60-vuotisjuhlakonsertissaan.

 Vieraileva oopperatalo on Kroatian kansallisooppera (Massenet’n Werther ja Händelin Julius Caesar).

 Koko ohjelmisto ja esittäjätiedot: www.operafestival.fi


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää