MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Kulttuuri    |   HS-analyysi

Jenni Vartiaisen biisi hallitsi radioennätystä lähes kymmenen vuotta, nyt Lauri Tähkän superhitti päihitti sen – Miksi juuri nämä kappaleet koskettavat niin monia?

Kappaleiden salaisuus löytyy niiden onnistuneesta dramaturgiasta, kirjoittaa Jussi Lehmusvesi.

Muusikko Lauri Tähkän Palavaa vettä -kappale teki viime viikolla suomalaisen musiikin historiaa. Palavaa vettä saavutti 14 viikon yhtäjaksoisen ajan radioiden soittolistojen ykköstilan.

Kappale syrjäytti Jenni Vartiaisen vuonna 2010 tekemän ennätyksen. Tuolloin jättihitti Missä muruseni on oli soittolistojen suosikki 13 peräkkäisen viikon verran.

Kappaleita yhdistää epäilemättä molempien artistien Vain elämää -historia, mikä on tuonut radiosoittoa, mutta niillä on paljon muutakin yhteistä.

Kuten lähes identtinen kesto. Vartiaisen kappale kestää 3,38, minuuttia, Tähkän 3,41 minuuttia. Molemmissa on myös sävellys, joka jää nopeasti mieleen ja tuottaa tunnereaktion ensimmäisistä tahdeista lähtien.

Lisäksi kappaleilla on sama tuottaja: Jukka Immonen.

Tärkein yhdistävä tekijä kuitenkin löytyy kappaleiden sanoituksesta.

Molempien hengentuotteet kertovat pienimuotoisen yksilötarinan, joka muistuttaa elokuvista tuttua kehityskertomusta. Tähkän kappaleen on sanoittanut Timo Kiiskinen, Vartiaisen tekstin on tehnyt Mariska Rahikainen.

Seuraavassa analyysi siitä, mistä kappaleiden dramatiikka syntyy.

1. Päähenkilön ongelman esittely

Molempien kappaleiden päähenkilö on minä, ja molemmissa kappaleissa tuo minä on hyvin samankaltainen henkilö: yksinäinen ihminen, joka kaipaa itselleen rakasta ihmistä. Näin päähenkilö esitetään heti alussa heikoissa olosuhteissa ja voitetaan kuulijan sympatia hänen puolelleen.

Molemmissa kappaleissa esitellään myös heti alkuun päähenkilön ongelma: Lauri Tähkän kappaleessa hän kärsii kivettyneestä sydämestä, Vartiaisen kappaleessa hän taas haluaisi olla lähempänä rakastaan.

Palavaa vettä:

Mä oon maailmassa yksin

ilman sua

Ja mun sydän menee kiinni

ilman sua

Missä muruseni on:

Yöllä taas mä menin parvekkeelle nukkumaan,

jotta lähempänä mua ois hän

Pediltäni taivas näkyy, ryhdyin oottamaan,

että näen tähden lentävän


2. Mahdollisuus muutokseen

Toisessa vaiheessa esitetään päähenkilön mahdollisuus muutokseen. Lauri Tähkän kappaleessa päähenkilön kova kuori säröilee rakkaan ansiosta, Vartiaisen kertojaminä taas kuiskaa pyynnön taivaalle. Myös luontoelementit ovat käytössä: Tähkän kappaleessa rakas on kuin vettä virtaavaa, Vartiaisen laulussa puhaltaa muutoksen tuuli.

Palavaa vettä:

Sä olet pehmee, sä olet

niin kuin vettä virtaavaa

Sä teet muhun jäljen

vaikka mun pinta onkin kovaa.

Missä muruseni on:

Sanovat jos jossain huomaa tähdenlennon niin

Toivoa voit silloin mitä vaan

Yöllä ylös taivaalle mä pyynnön kuiskasin

Kävisipä pian tuulemaan


3. Ristiriitojen kärjistyminen

Kolmannessa vaiheessa epäily vaivaa päähenkilöä. Palavaa vettä -kappaleen kertosäkeessä kysytään onko olemassa rakkautta, joka muuttaisi ihmisen. Vartiaisen minäkertoja puolestaan toivoo tuulen etsivän rakkaansa. Onnistumisen mahdollisuudet vaikuttavat molemmissa kappaleissa vähäisiltä.

Tärkeää kappaleissa on kosketus. Tähkä kysyy, onko kosketusta, joka kalliosta hioo pintaa, Vartiainen taas toivoo tuulen leikkivän rakkaansa hiuksilla ja tuntee tämän kosketuksen ihollaan.

Palavaa vettä:

Onko olemassa rakkautta, onko olemassa kosketusta,

joka kalliosta hioo pintaa?

Onko olemassa palavaa vettä, jonka alla sydän tuntee että

kiire sydämessä sulaa rintaan?

Onko olemassa palavaa vettä?

Missä muruseni on:

Tuuli tuule sinne missä muruseni on,

leiki hetki hänen hiuksillaan

Kerro rakkauteni, kerro kuinka ikävöin

Kerro, häntä ootan yhä vaan


Päähenkilö voittaa vastustajansa

Draaman kaaren huippukohdassa päähenkilö peittoaa vastustajansa, niin myös näissä kappaleissa. Tähkän päähenkilö saa kappaleen huippukohdassa vastauksen kysymykseensä ja muuttuu vahvemmaksi. Myös Vartiaisen minäkertoja voimaantuu: hän saa tiedon rakkaastaan ja nukahtaa pienen lapsen lailla.

Molempien epäilyt ovat hälvenneet.

Sinä teet minut kauniiksi sinä teet

mulle oikeesti tiedät sen sinä teet

Sinä teet minut vahvaksi sinä teet

Teet mulle oikein sä teet mulle oikein

Missä muruseni on:

Tyyni oli eilen yö, mut kohta kuitenkin:

tuuli henkäisi ja tuntee sain;

joku liikkui lähelläni, koski poskeain,

tutun käden tunsin ihollain.

Enkä enää epäillyt vaan tiesin, että voin,

Niin kuin pieni lapsi nukahtaa

Ilma jota hengitämme samaa ilmaa on

Ja jalkojemme alla sama maa


4. Häivytys

Viimeisessä vaiheessa kuulija etäännytetään tunnekuohustaan. Molemmissa kappaleissa siihen toimii kertosäkeen toistaminen.


Mikä sitten kasvattaa kappaleet tavallisia kaipuulauluja suuremmiksi?

Molemmissa on tietty uskonnollinen tai hengellinen sävy, joka nostaa kappaleen ylevämmälle tasolle. Tähkän kappaleessa palava vesi -vertauskuva löytyy ainakin Jesajan kirjasta Raamatusta.

”Jospa sinä taivaat halkaisisit, ja astuisit alas, että vuoret vuotaisivat sinun edessäs, niin kuin palava vesi kiehuu pois väkevällä tulella”, siinä sanotaan.

Kappaleessa virtaava vesi kasvaa myös vertauskuvaksi olosuhteiden hyväksymisestä. Asiat ovat kuten ovat, ja onni löytyy sen tajuamisesta.

”Kaikki virtaa, mikään ei ole pysyvää”, kerrotaan filosofi Herakleitoksen sanoneen aikoinaan.

Yhtä selvästi hengellisiä sävyjä on Vartiaisen kappaleessa, jossa tuulelle lähetetty viesti on helppo tulkita taivaalle lähetetyksi rukoukseksi.

Kumpikaan kappaleista ei myöskään typisty rakkauden perään haikailemiseksi vaan kuulija voi heijastaa niihin omat elämäntilanteensa ja -kokemuksensa. Asia käy hyvin ilmi Teoston Se biisi kosketti -sivustolta, johon ihmiset ovat jakaneet biisimuistojaan muun muassa Missä muruseni on -kappaleesta.

Yksi muistonsa jättäneistä kertoo kappaleen lohduttaneen, kun tytär oli lähtenyt Balille opiskelemaan. Toinen muisteli Nepaliin työkomennukselle lähtenyttä miestään kappaletta kuunnellessaan.

Eräs oli joutunut viemään rakkaan koiransa lopetettavaksi, toinen saanut keskenmenon ja kolmas menettänyt miehensä moottoripyöräonnettomuudessa.

Yksi koskettavimmista teksteistä on keski-ikäiseltä kokkolaislaisnaiselta, joka kertoo Vartiaisen kappaleen vaikutuksesta näin:

”Viime vuonna 01.08.2012 olin jälleen menossa hautausmaalle viemään kukkia ja sytyttämään kynttilää tyttäreni haudalle. Tuolloin tytär olisi ollut jo 17-vuotias ja vanha sanonta sanoo 17-vuotiaana on neito kauneimmillaan. Autoillessani hautausmaalle mietin miten millainen tuo ihana tyttäreni olisi, jos hän olisi elossa. Juuri kun olo oli todella ahdistunut ja saavuin hautausmaan parkkipaikalle alkoi radiosta soimaan Jenni Vartiaisen ihana kappale, Missä muruseni on.

"Tuuli tuule sinne missä muruseni on

Leiki hetki hänen hiuksillaan

Kerro rakkauteni, kerro kuinka ikävöin

Kerro, häntä ootan yhä vaan.

Sillä hetkellä minusta tuntui, että aurinko alkoi paistamaan kirkkaammin ja sain todella rauhallisen tunteen sydämeeni....tiedän että rakkaani on tuolla jossain ja kerran hänet vielä kohdata saan.”

Muokkaus 14.18: Lisätty tieto siitä, että Jukka Immonen on tuottanut molemmat kappaleet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  4. 4

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  9. 9

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  10. 10

   Tiedustelupalvelu: Saksassa asuu lähes 13 000 väkivaltaista äärioikeistolaista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  5. 5

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  6. 6

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  8. 8

   Taapero, parisuhde kriisissä ja rakennus­työmaa – Kun kuukautiset olivat myöhässä, kolmen lapsen äidillä oli edessään kipeä ratkaisu

   Tilaajille
  9. 9

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  10. 10

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää