Kulttuuri

Tšernobyl-sarjan tarina raskaana olevasta palomiehen vaimosta on uskomaton – ja aika lailla päin honkia

HBO:n sarja väittää, että Ljudmila altistui säteilylle, koska hän vietti liian kauan aikaa kuolevan miehensä vieressä. Dramaattista – mutta perustuu ilmeisesti väärinkäsitykseen. Sankarillista palomiestä haluttiinkin ehkä suojella vaimoltaan.

HBO:n Chernobyl-sarja on ollut tämän vuoden tv-tapaus, eikä vähiten koskettavien ihmiskohtaloidensa ansiosta.

Yksi sarjan traagisimmisista hahmoista on ydinvoimalassa loukkaantuneen palomiehen vaimo, joka hoitaa miestään sairaalassa loppuun saakka.

Juttu sisältää juonipaljastuksia.

Hahmo perustuu todellisen Ljudmila Ignatenkon tarinaan, joka on ensimmäistä kertaa kerrottu Tšernobylista nousee rukous -teoksessa. Nobel-palkitun kirjailija Svetlana Aleksijevitshin haastatteluromaani ilmestyi vuonna 1997, ja suomennos kolme vuotta myöhemmin Tammen kustantamana.

Kirjassa Ignetenkon kokemukset kerrotaan minämuotoisena kertomuksena ilman kirjailijan omaa kommentointia.

Näin Ignatenko muistelee kirjassa hetkeä, jolloin yritti ensimmäisen kerran päästä lääkärin ohi loukkaantuneen miehensä luo.

En päästänyt irti: – Haluan vain nähdä hänet! – No olkoon, hän taipui, – mutta mennään nopeasti! Saat aikaa varttitunnin, korkeintaan parikymmentä minuuttia.

Sama toistuu sekä kirjassa että sarjassa lukemattomia kertoja; raskaana oleva Ignatenko haluaa olla miehensä lähellä, ja hoitohenkilökunta yrittää estää häntä. Lääkärit varoittavat häntä syleilemästä, suutelemasta tai edes koskettamasta miestään.

Syyksi selitetään tappavan säteilyannoksen saaneen palomiehen ympärilleen levittävä säteily. Kirjan mukaan palomiesten yhteisessä huoneessa olivat seinätkin säteilleet niin, etteivät asteikot riittäneet mittaamiseen, ja Ljudmilan miehen kädessä jopa appelsiini muuttui vaaralliseksi asiaksi.

Monta kertaa Vasili kielsikin vaimoaan koskettamasta häntä, ja myös henkilökunta suhtautuu mieheen kuin ydinjätteeseen.

Hoitajat päästivät minut sinne. Aluksi he yrittivät puhua minua ympäri: – Sinä olet nuori. Mitä sinä olet saanut päähäsi? Hän ei ole enää ihminen vaan reaktori. Palatte yhdessä loppuun! Kuljin heidän perässään kuin koira... Seisoin tuntikausia ovensuussa. Pyysin ja rukoilin...

Joku varoitti: – Teidän täytyy muistaa, ettei edessänne enää ole miehenne, ei se ihminen jota te rakastitte, vaan erittäin voimakkaasti säteilevä radioaktiivinen kohde. Te ette ole itsemurhatyyppiä. Hillitkää itsenne.

Lopullisesti säteilevä ongelma haudataan näyttävässä kohtauksessa, jossa sinkkiarkkuun suljettujen palomiesten päälle valetaan metreittäin betonia.

Tyttölapsi eli vain neljä tuntia. Hänellä oli synnynnäinen sydänvika ja maksa oli säteilyn vaikutuksesta vaurioitunut.

Tyttöni pelasti minut, hän otti koko säteilyannoksen itseensä, hänestä tuli ikään kuin sen vastaanotin.

Vauva siis menetti henkensä, koska äiti vietti liian kauan kuolevan miehensä vieressä altistuen säteilylle.

Dramaattista. Koskettavaa.

Ja aika lailla päin honkia.

Toimittaja Michael Shellenberger oikoo HBO-sarjan epämääräisyyksiä artikkelissaan Forbesissa. Räikeimmin raja faktasta fiktioon ylittyy Shellenberger mielestä juuri sarjan olettamuksessa, jonka mukaan radioaktiivisuus siirtyisi ihmisestä ihmiseen kuin virus.

Hänen mukaansa ajatus perustuu perustavanlaatuiseen väärinymmärrykseen säteilyn olemuksesta.

Tutkimusprofessori Jaakko Leppänen VTT:ltä vahvistaa Shellenberger olevan oikeassa. Leppänen on reaktorifysiikan asiantuntija, joka on perehtynyt Tšernobylin onnettomuuden taustoihin ja seurauksiin.

”On yleinen väärinkäsitys, että säteilykenttään viety esine tai ihminen muuttuisi itsekin ennen pitkää säteileväksi”, Leppänen selittää.

”Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä radioaktiivisen hajoamisen yhteydessä syntyvät säteilylajit eivät pysty aiheuttamaan merkittävässä määrin sellaisia ydintason muutoksia, jotka muuttaisivat ei-radioaktiivisia ytimiä radioaktiivisiksi. Radioaktiivisuus ja säteily ovat siis eri asioita, eikä radioaktiivisuus siirry säteilyn mukana.”

Appelsiini ei siis ole muuttunut epäonnisen palomiehen kädessä vaaralliseksi esineeksi, sen enempää kuin palomies voimakkaasti säteileväksi radioaktiiviseksi kohteeksi tai reaktoriksi, kuten kirjassa väitetään.

Leppänen tarkentaa, että radioaktiivisia aineita voi kyllä siirtyä kosketuksen mukana paikasta toiseen. Tällöin puhutaan kontaminaatiosta eli radioaktiivisesta saasteesta.

Hänen mukaansa on vaikea sanoa, millaisen säteilytason palomiesten kehon sisäinen kontaminaatio voi kehon ulkopuolelle aiheuttaa.

Kysytään asiaa vielä toiselta asiantuntijalta.

Säteilyturvakeskuksesta löytyy laboratorinjohtaja Maarit Muikku. Hänen johtamansa laboratorion vastuualueita ovat kenttämittaustoiminta ja säteilyvalvonta, ja hän on erikoistunut sisäisen säteilyaltistuksen aiheuttamiin annoksiin.

Myös Muikku pitää puhetta ihmisreaktorista harhaanjohtavana.

”Suurimman säteilyaltistuksen palomiehille aiheutti kehon ulkopuolella olevien aineiden lähettämä säteily, joka ei tartu tai siirry mukana”, Muikku sanoo.

Muikku huomauttaa, että palomiesten vaatteet on onnettomuuden jälkeen poistettu ja ihoa puhdistettu, joten niistäkään ei koidu vaaraa sivullisille. Jonkin verran heidän kehoihinsa on kuitenkin päätynyt radioaktiivisia aineita hengityksen ja esimerkiksi haavojen kautta.

Lisäksi palomiesten eritteet, kuten virtsa, ulosteet ja hiki ovat sisältäneet radioaktiivisia aineita.

Muikku ei kuitenkaan pidä ajatusta sikiölle vaarallisesta isästä uskottavana.

”En tiedä tarkalleen, kuinka paljon radioaktiivisia aineita palomiesten kehojen sisällä oli, mutta sanoisin, ettei niin paljon, että potilaan vierellä olo aiheuttaisi omaisen kuolemisen – tai sikiönkään vaurioitumisen – säteilyaltistuksen takia.”

Todellinen syy vaimon erottamineen miehestä saattaakin olla ollut aivan päinvastainen. Tappavan säteilyannoksen saaneiden palomiesten immuunipuolustusjärjestelmä on romahtanut, ja Vasilia on mahdollisesti pyritty suojaamaan Ljudmilan tuomilta taudinaiheuttajilta.

”Potilaita, joiden vastustuskyky oli heikko, on voitu yrittää suojata pitämällä omaiset ja muutkin henkilöt kauempana”, Muikku selittää.

Traaginen tarina edelleen.

Ehkä vain toisella tavalla kuin se on meille kerrottu.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Nämä kymmenen väitettä paljastavat onko elämäsi hyvällä tolalla, sanoo koko kansan terapeutti Pirkko Lahti

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Kuvia Helsingistä: Emilia Kangas­luoma kuvasi selfieitä ottavia turisteja

  6. 6

   Suomi vetää EU-puheenjohtajuuden säästöbudjetilla: Kuluista leikattiin 20 miljoonaa euroa, vieraille tarjotaan hanavettä eikä avajaisgaalaa järjestetä

  7. 7

   Makkarakeisari Veijo Votkin järkyttyi 1969 niin pahasti, että ura oli tyssätä heti alkuunsa: ”Hallissa tapettiin päivässä 600 sikaa, pari sataa nautaa ja vähän muita päälle”

  8. 8

   Demarit kaivoivat K-linjan naftaliinista

  9. 9

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  7. 7

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  8. 8

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Kaapo Kakosta varttui kenties historian lahjakkain suomalainen jääkiekkoilija

  10. 10

   U. Pekka Kinnunen on kuvannut karhujen yksityis­elämää vuosi­kymmenten ajan – HS:n erikois­artikkeli vie ainut­laatuiselle matkalle metsiemme valtiaan elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää