MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Kaikkien aikojen latinotähti esiintyi yli 50 vuoden uran jälkeen puolityhjälle jäähallille sietämättömässä äänentoistossa, mutta silti keikka jää aikakirjoihin

Julio Iglesias toi Helsingin jäähalliin valtavan ohjelmistokirjon, joka sisälsi kaikkea latinalaisen musiikkikulttuurin helmistä kokonaisuutta rikkoneisiin syntikkacovereihin.

Viihdemusiikki

Julio Iglesiasin konsertti Helsingin jäähallissa.

Epätodellinen olo. Olenko hypännyt ajassa taaksepäin?

Häpeilemättömän lyhyisiin hapsumekkoihin pukeutuneet tytöt ojentelevat käsivarsiaan ja laulavat taustaköörin vinkeitä tyttydyy-vastauksia. Sydämet leimuavat taustanäytöillä.

Lavan takaosaan astelee laulamaan silmät kiinni latinotähti Julio Iglesias. Hän on juuri niin ruskea, valkohampainen ja ”nuorekas” kuin aina ennenkin.

Kappaleena on vuoden 1982 Momenti-levyn limainen latinohitti Amor, amor, amor, jonka me suomalaiset toki tunnemme myös Olavi Virran hieman jäyhempänä tulkintana. Mutta tämä sähköinen synaversio on ehtaa 1980-luvun alkua.

Tästä eivät puutu kuin pitkien otsahiustensa takaa savukkeitaan puhalteleva, ruskeasävyisiin iltapukuihin sonnustautunut yleisö, paksuihin kokolattiamattoihin imeytyvä savu, yökerhon kiiltelevät messinkikaiteet.

Ikävä kyllä emme ole vuodessa 1982, emme edes yökerhossa. Olemme puolityhjässä Helsingin jäähallissa.

Ikäiseni nainen kysyy vierustoveriltaan: ”Oliks tällä jotain tekemistä Enriquen kanssa?”

Viikonlopun Sideways-festivaalin kauniit kukkakankaat on riivitty alas, tilalla ovat HIFK:n logot, kaiken kattava kolkkous ja mikä traagisinta, järkyttävän huono äänentoisto.

Julio Iglesias olisi ansainnut komeamman jäähyväiskeikan yli 50 vuoden uran jälkeen.

Espanjassa syntynyt, Yhdysvalloissa jo kauan asunut Iglesias on maailman suosituimpia ja myydyimpiä artisteja maailmassa. Todellinen latinotähti vuosikymmeniä ennen Ricky Martinia tai poikaansa Enriqueta.

Levymyyntiarviot vaihtelevat 50 miljoonasta 300 miljoonaan. Jälkimmäistä lukemaa on jo hieman vaikea sulattaa, mutta toisaalta Iglesias on nimetty suosituimmaksi kansainväliseksi artistiksi Kiinassa. Duettoja on levytetty niin Diana Rossin, Stevie Wonderin, Frank Sinatran kuin Willie Nelsoninkin kanssa, mikä on lisännyt suosiota entisestään varsinkin Yhdysvalloissa.

Levyjä hän on julkaissut noin 80, yhteensä 14 eri kielellä. Talvella hänelle myönnettiin elämäntyö-Grammy.

Helsingissä laulaja osoitti paikoitellen ansainneensa kaiken tämän glorian.

Hänen monipuolisuutensa ja tulkintakykynsä oli liki hätkähdyttävää, eikä lauluäänessäkään ollut mitään vikaa, vaikka ikää on jo 75.

Omimmillaan Iglesias oli nimenomaan omalla maaperällään, latinalaisen kulttuurin helmissä.

Hän tulkitsi sydäntä riipivästi uran alkupuolen espanjankielisiä laulelmia, esimerkiksi Un canto a Galician, hänen galicialaislähtöiselle isälleen omistetun laulun, joka teki Iglesiasista tähden Euroopassa. Pelkästään Saksassa single myi vuonna 1972 miljoona kappaletta.

Keikalla koettiin upea vanha tango A media luz tyylikkäine tanssijoineen sekä ranskalaista chansonia omasta Je nái pas changé -hitistä Jacques Brelin ääritunteikkaaseen Ne me quitte pas -lauluun.

Suomalaisyleisö sai kuulla myös mukaansa tempaavaa 1970-luvun lopun diskoa, kuten Quijote, 1980-luvun rakkausballadeja, kuten Hey (jonka teki suomeksi ikimuistoisesti Juhamatti), ja hunajaisen dueton All Of You, jonka Iglesias levytti vuonna 1984 Diana Rossin kanssa.

Jos tästä kokoelmasta ei omaa suosikkiaan löytänyt, niin jo on kumma.

Iglesiasilla on aina ollut ja on edelleen kyky ojentaa kätensä mantereelta toiselle. Tai kuten hän itse sanoo, ”Suomesta Kiinaan”.

Laulajan jutustelukin oli aika viihdyttävää, tai ainakin luontevaa.

Pääosin hän tuntui kertovan samaa tarinaa kuin uransa alusta asti. Läpi tuli käytyä lupaava jalkapalloura Real Madridin reservijoukkueessa, kolari, loukkaantuminen ja musiikin löytäminen.

Iglesias heitti myös kliseistä läppää latinojen rakastelukulttuurista, ihan joka välissä.

Hän flirttaili jatkuvasti ikivanhoilla juoruilla, jotka koskevat hänen gigolonmainettaan. Ovat tuhansien naisten kaatamiset totta tai eivät, hän näyttää päättäneen, että juuri tämä asia on se, josta ihmiset vuosikymmenestä toiseen haluavat kuulla vihjailuja ja vitsejä.

Keikan loppupuolella kliseet vaihtuivat yllättäen vedenpitäviin faktoihin Suomesta. Ei Iglesias tosiaan mikään tyhmyri ole, lakimies sentään koulutukseltaan.

Osa hänen lavapresenssiään oli bändin jäsenten jatkuva kurmoottaminen ja soittajille asetellut ilmiselvät ansat ja yllätykset. Soittajat joutuivat yksi toisensa jälkeen piinapenkkiin, matkimaan herran laulamia melodioita tuosta vain.

Jotenkin tuli mieleen pari Iglesiasin suomalaista vastinetta. Habitukseltaan hänessä oli paljon Dannya. Arvaamaton, osin jopa vaarallinen lavaoleminen taas toi mieleen Tapani Kansan.

Mutta voi hyvänen aika, kuinka piinallista kaikki sittenkin välillä oli.

En muista olleeni ikinä soundillisesti yhtä hirvittävällä keikalla. Iglesiasilla oli käytössään äärimmäisen herkkä mikrofoni, jonka piti kyetä ottamaan ääntä välillä todella kaukaakin, kun hän ulotti tulkintansa herkästä hönkäilystä kunnon espanjalaishuutoon ja vei mikin polvelle.

Tuo herkkä mikki aiheutti kiertoa koko keikan ajan. Yleissoundi oli sietämättömän metallinen. Korviin sattui. Vaihdoin välillä paikkaa taaemmaksi, mutta tilanne ei parantunut.

Paikan vaihto ei sinänsä ollut mikään ongelma: permannon paikoista liki puolet oli tyhjänä. Lippuja keikalle oli myyty vain 3 200. Aika on ajanut Suomessa Julion ohi.

Sääli! Kyllähän tämä keikka jää aikakirjoihin, kaikesta huolimatta.

Se oli hyvin kiinnostava katsaus viime vuosikymmenten viihdemusiikkiin, josta Suomen musiikkielämäkin on ammentanut loputtomasti. Iglesias on myös sen tason tähti, joka nyt vain on nähtävä kerran elämässään, ja nyt siihen tuli viimeinen mahdollisuus. Pari edellistä keikkaa vuosina 2003 ja 2008 hän perui.

Keikka olisi ollut huomattavasti upeampi, jos komeaa ohjelmistoa pilaamaan ei olisi otettu 1980-luvun puhki kuluneita popcovereita kuten The Cars -yhtyeen Drive tai George Michaelin Careless Whisper.

Jälkimmäinen sai toki asiaankuuluvan saksofonisoolon, ja ovat nämä coveritkin kuuluneet Iglesiasin ohjelmistoon maailman sivu.

Mutta 80 levyä tehneeltä, osaavalta laulaja-lauluntekijältä löytyisi yleisöön menevää materiaalia omastakin takaa.

Ihmettelen isosti myös yhtyeen valintaa. Syntikka- ja saksofonivetoinen bändi muistutti enemmän Kenny G:n taustabändiä kuin todellisen maailmantähden ja hetkittäin jopa maailmanmusiikin genreä edustaneen laulajan yhtyettä. Kuinka toiselta ne espanjalaiset laulelmat olisivatkaan kuulostaneet tyylinmukaisen yhtyeen kanssa!

Nyt bändi huljutteli löysää saundimattoa taustalla. Iglesias yritti välillä saada puhtia soittajiinsa. ”Play, play”, hän yritti hoputtaa syntikkamiestä.

Gulfstream-suihkukoneella ympäri maapalloa ajelevalla, asuntoihin ja hotelleihin sijoittaneella, miljoonia levyjä myyneellä bisnesmiehellä olisi kyllä varaa palkata kunnon yhtye ja näkemyksellinen kapellimestari, jos hän vain haluaisi.

Mutta kuten niin usein ennenkin on todettu, raha ja tyylitaju eivät aina asu samassa osoitteessa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat nostavat neljä murhasyytettä malesialais­koneen pudottamisesta

  2. 2

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  3. 3

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  4. 4

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  8. 8

   Lehtisaaressa makaa kivi, jonka tarkoitusta ei tunnu tietävän kukaan – Ainoa johtolanka on kiveen hakattu numerosarja

  9. 9

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  10. 10

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  4. 4

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää