MAINOS:

Kesätarjous! HS Digi 5,95€/kk vain tänään. Tilaa nyt! Aikaa tehdä tilaus:

Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Kun maailma menee yli kohtuuden, maalaisuudestaan ylpeä kirjallisuusmies Matti Mäkelä pamauttaa päin näköä

Muistelmansa julkaisseen Mäkelän vakioaiheita ovat vähemmistö-vouhotus, city-elämä, viheridealismi, maailmanparannusopit ja naisasia.

Muistelmat

Matti Mäkelä: Pitelemätön. Matti Mäkelän muistelmat. Siltala. 352 s.

Pohjalaisesta lestadiolaiskodista maailmalle lähtenyt Matti Mäkelä kuuluu messiaanisen 60-lukulaisen ja nykyisten hyveen harjoittajien väliin jäävään kirjailijapolveen, johon asettuvat myös kirjailijatoverit Hannu Raittila, Kari Hotakainen ja Juha Seppälä, kaikki 50-luvulla syntyneitä.

Määritys ei perustu ikään vaan asemaan kentällä. Maailmaa ja etujoukkojen komeaa ja kovaäänistä etenemistä katsotaan hieman sivusta, etäältä ja epäsuorasti. Kirjailijarooliaan Mäkelä täsmentää yksiselitteisesti: ”Sanon asiasta, kun se menee kaiken kohtuullisuuden ja järjen yli”.

Vakioaiheita ovat vähemmistö-vouhotus, city-elämä, viheridealismi, maailmaparannusopit ja tuo ikuinen naisasia. Humoristi esittelee itsensä maalaisena ja talonpokaisdemokraattina, kaiken takana seisoo konservatiivi.

Muistelmateoksensa Pitelemätön Mäkelä jakaa ensimmäiseen ja toiseen ”elämään”. Näiden väliin sijoittuu teoksen painokas, miehinen keskiosa, työura. Kirjailija on pitänyt nuoresta lähtien päiväkirjaa ja lainaa sitä runsaasti. Otteet ovat tekijälleen rakkaita, mutta hajottavat paikoin muutoin ehyttä, hyvin juoksevaa tekstiä.

Muistelun kaari kattaa nuoren miehen haaveet, työuran saavutukset ja varttuneen elämän rauhoittumisen. Kaikkea tarkastellaan itseironian ja huumorin valossa, toisinaan leppoisan jutustelevasti, joskus terävästi leikaten.

Tyyliin kuuluu myös kontrapunkti. Sivupoluilla käydään läpi epäonnistumisia, hävettäviä törmäilyjä, luonteenheikkouksia ja savuna ilmaan haihtuvia tupakkalakkoja. Tummat sävyt seuraavat pääjuonta.

Nuoren Mäkelän intellektuaalinen herääminen tapahtuu kirjaston, perustavan suomalaisen sivistyslaitoksen ansiosta. Nuorena hankitun Tiedon portaat -teossarjaan liittyvän itseopiskelumenetelmän kautta yleissivistystä. Koulussa menestynyt nuori mies jatkaa opettajan kannustamana Helsingin yliopistoon opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta.

Tämä yliopiston lippulaiva tuottikin 70-luvulla ja pitkään sen jälkeenkin runsaasti eteviä kirjallisuusmiehiä ja -naisia.

Nuorena Mäkelä haaveilee tutkijan urasta. Haaveet eivät innosta lähipiiriä. Appivanhemmatkin olivat toivoneet vävykseen diplomi-insinööriä, mutta saivat kirjallisuudentutkija-haihattelijan. Voin kuvitella pettymyksen karvauden.

Leipätyöt vievät onneksi muualle, kirjallisiin sekatöihin, joista Mäkelä antaa erinomaisen monipuolisen ja elävän kuvan. Näistä töistä avautuu kirjailijan ammattikin kuin varkain. Ammatillinen hätälasku tarkkailuluokan opettajaksi osoittautuu arvokkaaksi kokemukseksi ja avaa silmät.

Aiheesta syntyy ensin essee ja sitten esikoiskirja Hanhet (1983). Samalla hahmottuu ajatus, miten ja mistä kirjoittaminen sujuu luontevasti.

Läpimurtoteos Kaksi vaimoa kertoo kirjailijan elämästä kahden naisen ”loukussa”. Käsikirjoitus tyrmättiin Otavalla. Mäkelä siirtyi WSOY:hyn uuden kustantajan, Touko Siltalan syliin.

Kirja teki Mäkelästä yhdellä iskulla älykkö-julkkiksen, joka asian erikoisasiantuntijan. Julkisuus hyväilee aluksi itsetuntoa, mutta paljastaa myös ikävät puolensa. Mäkelä muistaa useammankin henkilön poistuneen tilaisuudesta välittömästi hänen saapuessa paikalle.

Kirjailijan työtä tarkasteleva osuus on muistelmien kovaa ydintä, persoonallisia havaintoja kirjoista ja kirjoittamisesta. Osio sisältää napakoita katsauksia kirjallisen toiminnan eri alueisiin, kuten kustantajan ja kirjailijan suhteeseen, kirjailijan ammattiin ja kysymyksiin kirjoittajan leipälajeista: miten tiedeartikkeli eroaa kirjailijan esseestä, mikä on kolumni ja mitä on kirjallisuuskritiikki?

Yli 40 vuotta arvostelijana toimineena Mäkelä ilmoittaa kriitikontyön tavoitteenaan olleen sen, että joku vertaisi häntä edes joskus Pekka Tarkkaan. Valitettavasti pyyntöön ei voida suostua nytkään. Mäkelän parhaiden kritiikkien yllättävistä näkökulmista, iskevästä tyylistä ja huumorista rakentuu erityinen omintakeisuus, ja se on määritelmällisesti verratonta.

Kyllä tämän pitäisi riittää.

Vuosien pesti Topelius-akatemian kirjailijakoulun rehtorina on tärkeä elämänvaihe. Ystäväpiiri laajenee, työt ja vastuut lisääntyvät. Toimessaan Mäkelä törmää tuttuun asenteeseen, ettei kirjoittamaan voi opettaa, se on itse opeteltava. Kumma kyllä, kaikilla muilla taiteen aloilla se on mahdollista, jopa välttämätöntä. Kirjoittajakoulusta onkin sitten syntynyt lukuisia kirjailijoita.

Kirjailijan toinen elämä alkaa uuden puolison myötä. Tuoreelta vaimolta, joka on feministi, vihreä, yliopistotutkija ja kotoisin Turusta, kysytään puolisonvalinnasta tunnettuun varsinais-suomalaiseen tapaan:

”Jäik tommotti viel sinne, mistä sää ton hait?”

Akateeminen veto perheessä on voimakas. Mäkelä palaa yliopiston helmaan ja väittelee vanhoilla päivillään taiteellisista provokaatioista.

Kirjan synkkä aloitus on laadittu viimeiseksi. Kirjailija kuvaa siinä vuoden takaista pikkuvaivaa, joka vaatii lääkärissä käyntiä. Laboratoriokokeet paljastavat vakavan sairauden. Perspektiivi muuttuu ja muutos näkyy kirjan loppusivuilla.

Vanhuuden lähestyminen kirjataan ylös, kun poika käy kotona ja alkaa huomautella: traktorin hihna on katkennut, veneestä ovat öljyt vuotaneet, piharuoho on jätetty liian korkeaksi. Virsu lipsuu.

Pitelemätön on muistelma mutta ennen muuta tunnustuskirja. Kirjoittajan omakuva on pohjalaisen kaksijaksoinen: on julkaistu yli kaksikymmentä erinomaista kirjaa, hankittu ohessa talot ja kesämökit, alustettu seminaareja, opetettu yliopistossa, johdettu oppilaitosta, kuljettu maailmalla panelistina, radioäänenä ja tv-kasvona.

Ja sitten on tämä tuhlaajapoika, joka on rypenyt maailman synnissä ja hekumassa. Katumusvuosikymmenellä tuskaillaan syyllisyyden tunnoissa, mutta tämäkin tehdään jotensakin nautinnollisesti.

Mäkelä ei jostain syystä mainitse Aleksis Kiven seuran myöntämää tunnustuspalkintoa, Eskon puumerkkiä. Huomionosoitus kertoo kaiken. Maailmalla melskattuaan mies palaa lopulta kotiin. Hattu ja toinen kenkä ovat matkalla kadonneet. Kotipiirissä leimausta ja jyrinää seuraa sovinnon kirkas taivas.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suora lähetys: Tutkijat nostavat neljä murhasyytettä malesialais­koneen pudottamisesta

  2. 2

   Lappi-sarjan kuvaukset jäivät kesken, verottaja hakee tuotantoyhtiötä konkurssiin: ”Miten tuollaiseen sotkuun on mahdollista päästä”, sanoo päätähti

  3. 3

   Mies tuomittiin seitsemän vuoden vankeuteen viidestä raiskauksesta, raiskauksen yrityksestä ja 55 muusta rikoksesta

  4. 4

   Päivi Räsänen arvosteli kirkon Pride-yhteis­työtä, arkki­piispa vastaa Räsäselle: ”Kirkko on kaikkia varten”

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  7. 7

   Mies kutsui alaikäisiä tyttöjä ostarilta kotiinsa Espoossa ja käytti heitä seksuaalisesti hyväkseen

  8. 8

   Lehtisaaressa makaa kivi, jonka tarkoitusta ei tunnu tietävän kukaan – Ainoa johtolanka on kiveen hakattu numerosarja

  9. 9

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  10. 10

   HJK:n Mestarien liigan arpaonni loppui lyhyeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  3. 3

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  4. 4

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  5. 5

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kun Riku Rantala halusi lahjoittaa Suomelle muovi­pussillisen rahaa, valtio keksi ohjeistaa kansalaisia lahjoituksista – Poliisihallitukselle tämä ei käynyt

  7. 7

   Suomalaisten keskipalkka kahdeksanneksi korkein Euroopassa, listaus näyttää 32:n maan palkkaerot

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  10. 10

   ”Kukkaisekonomi” Mari Männistö nousee Helsingin kulttuurijohtajaksi – vasemmistoliiton ja perussuomalaisten edustajat vastustivat päätöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää