Kulttuuri

Ritva Oksanen kieltäytyy tv-rooleista: ”Ne pistää meidät mummu­rooliin huutamaan hävyttömyyksiä keinutuolista”

Lavatähti näkee toistuvasti painajaista, jossa keikalla 12-henkisen orkesterin on korvannut yksinäinen haitaristi, joka ei osaa soittaa.

Haastattelu Ritva Oksasen kotona Töölössä päättyy. On syytä. Näyttelijällä on kiire pankkikonttoriin.

”Lähden mökille. Siellä pankista ei voi nostaa rahaa”, Oksanen sanoo naulakolla ja kiiruhtaa ovesta. Oksanen on vanhan kansan ihminen ja tunnettu laulaja ja näyttelijädiiva, joka jatkaa esiintymisiä yhä.

Kun haastattelu yli tuntia aiemmin alkoi, kattoi Oksanen kahvit, karkit ja paakkelsit pöytään.

”Tässä on hyvejä”, Oksanen sanoi, istui alas ja luetteli keikkojaan tahtiin, joka hengästyttää. On veteraani-iltaa, lauluesitystä ja dokumenttia. Nämä siis tulevia.

”Sitten loppuu, kun jalat ei kanna eikä pää ota tekstiä vastaan”, Oksanen sanoo.

Keikkaa riittää niin kauan kuin on sanottavaa, Oksanen jatkaa.

”Ei ennen ollut helpompaa, mutta ihmisyys tahtoo nykyään unohtua. Nyt ihminen hoidetaan kotona. Kotiin jaetaan lääkkeet ja sanotaan ’Päivää ja näkemiin’, ja sitten tulee seuraava, jakaa ruoan ja sanoo: ’Olkaa hyvä ja näkemiin’. Vaan kukaan ei tule koskaan hakemaan ulos”, Oksanen sanoo.

Oksanen on nähnyt tätä tapahtuvan tutuilleen ja siteeraa saman tien lavoilla esittämäänsä tekstiä: Päättäjät unohtavat että yhtenä päivänä heidänkin elämänsä on vana vaipassa.

Seinäkello kahvipöydän yllä tikittää merkitsevästi. Tik-tak.

Kello on perintö, vanhempien häälahja vuodelta 1938. Oksanen on sota-ajan lapsia, isä oli palokunnan ruiskumestari, äiti maatalon tytär, josta tuli kotirouva. Hääkuva isästä ja äidistä on vastaseinällä.

Näyttelijä tarttuu kahvikuppiin. ”Mulla on kädet ihan ruskeat”, Oksanen hämmästyy itsekin iloisena. Takana on kesäpäivä ulkona, Senaatintorin portailla istuen. Tarinan mukaan pikku-Ritva ilmoitti kahden ja puolen vanhana haluavansa näyttelijäksi.

”En voi sitä selittää”, Oksanen sanoo.

Kutsumusammatti.

Oksasella on neljä tytärtä, viisikymppisiä jo. Yhdestäkään ei tullut näyttelijää. ”Ne kai näki miten kauhea työ tämä on. Äiti on paperi kädessä ja tekee kastiketta, laulaa kuulokkeet päässä”, Oksanen arvioi.

Esiintyjä sanoo nähneensä toistuvasti kahta painajaista. Ensimmäisessä on tiiliseinä, josta ei pääse läpi edes puskemalla. Toinen painajaisista sijoittuu punaisen palokunnantalon eteen.

”On iso lava ja katsomo täynnä penkkirivejä, mutta väkeä ei ole. Lavalla pitäisi olla 12-henkinen orkesteri, mutta on vain haitaristi, joka ei osaa soittaa”, Oksanen kertoo.

Painajaiset ovat merkkejä. Oksanen tietää siitä, että harjoiteltu esitys alkaa olla valmis.

Tyttönä Oksanen kiinnostui näytelmistä, elokuvista, jazzista.

Anita O´Daytä ihailin ja yritin laulaa käheästi. Rockit ja beatlesit menivät minulta vähän ohi, kun minä sitä jazzia lauloin”, Oksanen sanoo.


Isompi ura laulajana alkoi ravintolalavoilta ja 1971 kuultiin Lapin eksotiikkaa ja erotiikkaa yhdistävä Tuli mies. ”En olisi halunnut laulu-uraa tehdä, mutta se vain urkeni”, Oksanen sanoo.

Teatteri kiinnosti enemmän. Yhtenä esikuvana oli Brigitte Bardot. Näyttelijän töitä Oksanen on saanut tehdä muiden muassa Emma Väänäsen, Jurkan veljesten, Ansa Ikosen ja Tauno Palon kanssa. ”On se valtava rikkaus ollut”, Oksanen sanoo kuin ohimennen.

Tik-tak.

Virheitäkin tuli tehtyä. Vuosikymmeniä sitten Oksanen joi. ”Ei sitä silloin tiedä, että olet allerginen alkoholille kokonaan, kun ekan kerran otat mukista kiinni. Tästä olen saanut tarpeeksi puhua toimittajille, joilla oli omat juomaongelmansa.”

Pedro Hietasen kanssa Oksanen on kiertänyt 17 vuotta. Pedro on säestäjä, kapellimestari ja mentori, Oksanen määrittelee.

”Ehdotti, että laulaisin Tahdon rakastella sinua. Sanoin, että ’emmää semmosta laula’. Laulu on sillä tavalla huudettu. Pedro toppuutteli, että ’älä nyt hosu’.”

Laulu tehtiin ja kahvikupin ääressä Oksanen laulaa pätkän Pelle Miljoonaa. Sama sovitus kuullaan valmisteilla olevassa Anu Kuivalaisen rakkausaiheisessa dokumentissa, jossa Oksanen on mukana.

Lisää kahvia? Oksanen kysyy. Toisella pöydällä lojuu Tommy Hellstenin kirja, hyllyssä on Oiva Toikan lintuja sekä tekstejä Jumalasta. Tik-tak.


Uusiin tv-sarjoihin Oksasta on pyydetty. Ei mene. Ei niissä ole kuulemma näyteltävää.

”Ne pistää meidät akkarooliin tai mummuksi huutamaan hävyttömyyksiä keinutuolista. En minä semmoisiin lähde. Minä olen elävä ja vireä. Se rooli, minkä nyt otin, on nainen. Ei mikään akka- tai mummurooli”, Oksanen sanoo.

Uusi elokuvarooli on siis tulossa mutta mikä, sitä ei Oksanen paljasta. Isoja päärooleja Oksanen on saanut näytellä, Niskavuoren Loviisaa (”suomalainen diivarooli”) tai Niemisen Eilaa (”suomalaisen naisen kuva”).

”Voimanaisia”, Oksanen arvioi.

Lavatähdellä on aina ollut pitävä suhde yleisöön.

”Esitysten päätteeksi he kertovat minulle syöpänsä, eronsa, miehensä kuoleman ja kaikki. Sitten me halataan.”

Eikö tuo kuuntelu ole raskasta? Ei, Oksanen väittää.

”Saan myös paljon. Olen laittanut heidät itse ensin käyntiin.”

On jo kiire pankkiin, käteisen hakuun. Minkä neuvon Oksanen antaisi nuorelle itselleen? ”Pakottamalla ei tule mitään. Osaa luovuttaa, anna asioiden kehittyä. Eteenpäin et pääse väkisin”, Oksanen sanoo.

Seinäkello tikittää. Tik-tak.

Kuka?

Ritva Oksanen


 Syntynyt Vaasassa.

 Tunnettuja rooleja: Niemisen Eila Elämänmenossa (1978), Zarah Leander (1984), Maria Callas (1997), Marlene Dietrich (2002), Niskavuoren Loviisa (2010).

 Teatteritöitä mm Kotkassa, Intimiteatterissa, Radioteatterissa ja Jyväskylässä.

 Tunnettuja laulutulkintoja: Tuli mies, Iitin Tiltu sekä Tuulessa soitto sousi.

 Täyttää 80 vuotta 16. kesäkuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  3. 3

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  4. 4

   Metso siirtää palvelukeskuksen Tampereelta Liettuaan – työt loppuvat noin 30:ltä

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  7. 7

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  8. 8

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  9. 9

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  10. 10

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää