Kulttuuri

Pauli Kopu kysyi maailman mediajättien edustajilta, mikä on television tulevaisuus: tämän takia Game of Thrones ja jääkiekon MM-kisat ovat meille niin tärkeitä

Tubeconissa ja Slushissa vaikuttanut Pauli Kopu kävi jututtamassa media- ja teknologiajättien edustajia ja kirjoitti heidän sanomisistaan villejä visioita pursuavan kirjan.

Googleplexissä, teknologiajätti Googlen päämajan pihassa Kalifornian Mountain View’ssa on parvi muovisia pinkkejä flamingoja. Niitä jahtaa todelliseen kokoon rakennettu Tyrannosaurus rexin luuranko. Sanotaan, että yhtiön johto haluaa installaatiolla ruokkia työntekijöidensä luovuutta, jotta Googlesta ei tulisi samanlainen fossiili kuin dinosauruksesta.

Pinkkien flamingojen roolille ei ole kerrottu selitystä.

T-rexin fossiili on myös juuri ilmestyneen Media televison jälkeen -kirjan kannessa. Kirjoittaja, yksi Tubeconin perustajista ja Slushin taustajoukkoihin kuulunut Pauli Kopu, näki Googlen pinkit flamingot omin silmin, kun kävi Piilakson seuduilla keräämäässä asiantuntijoilta haastatteluja television ja viihteen tulevaisuudesta.

”Olemme ensimmäinen sukupolvi, jolle viihteen yhtenäiskokemukset ovat globaaleja. Menet minne tahansa, siellä tunnetaan Simpsonit. Yhtenäiskulttuuri on meille kansainvälistä”, Kopu, 32, sanoo.

Siksi kirjaan on haastateltu vain kolmea suomalaista asiantuntijaa: Yleisradion entistä toimitusjohtajaa Lauri Kivistä, Rovion menestystarinaa rakentamassa ollutta pelisuunnittelija Peter Vestbackaa sekä videopeliyhtiö Remedy Entertainmentin entistä toimitusjohtajaa Matias Myllyrinnettä.

Muuten Kopu haastatteli vuosien ajan kymmeniä kansainvälisiä asiantuntijoita, kuten Netflixin sisältöjohtajaa Ted Sarandosia, Music Televisionin perustajiin kuuluvaa Tom Frestonia sekä Vimeon pääjohtajaa Kerry Trainoria.

Kirjan nimi ja kansikuva toistavat jo vuosia hoettua teesiä television kuolemasta. Onko televisio Kopun mielestä todella jo kuoppausta vailla?

”Ei. Tässä viitataan siihen, että mikään media ei ole enää yksikanavainen”, Kopu sanoo ja selittää:

”Ennen kulutettiin levyjä, nyt biisejä, ennen luettiin vain paperisia lehtiä, nyt artikkeleita netistä. Vastaavasti ennen kulutettiin televisiokanavia, nyt yksittäisiä ohjelmia ja sarjoja erilaisilta alustoilta ja ruuduilta.”

Television jälkeinen aika on siis television valta-aseman jälkeistä aikaa, internetin aikaa. Se tarkoittaa viihteen, kulttuurin ja median sisältöjen kulutuksen hajaantumista ja tiedotusvälineiden rajojen hämärtymistä.

”Television katselulukujen sijaan pitäisi mitata liikkuvan kuvan katselua”, Kopu sanoo.

Teosta kirjoittaessaan Kopu teki yhden keskeisen havainnon, josta hän toivoisi tehtävän enemmän tutkimusta. Hänen mielestään sisältöjen pirstaloituminen eri teknologioiden myötä on johtanut laajempaan kulttuuriseen muutokseen: uuteen yhteisöllisyyden kaipuuseen.

Koska viihdettä kulutetaan yhä yksilöllisemmin eri kanavilta, on noussut myös tarve löytää suuria jaettavia kokemuksia. Siten syntyy Game of Thronesin kaltaisia yksittäisiä valtavia ilmiöitä, joista puhutaan somessa ja työpaikkojen kahvipöydissä ja joita käsitellään myös muualla mediassa.

”Ihmisten tarpeen hehkuttaa yhteisiä kokemuksia näki esimerkiksi jääkiekon MM-kullan yhteydessä”, Kopu sanoo.

Viihteestä on tullut entistä tärkeämpi liima yksilöiden välillä. Se näkyy jo nyt kulttuuriteollisuudessa. Nostalgiaan nojaava fanituskulttuuri on osa sitä. Ilmiöstä kertovat esimerkiks Disney-elokuvien uusintaversioiden ja supersankarielokuvien tehtailu sekä The Queenistä ja Elton Johnista kertovien elokuvienkin suosio.

Personointi on toinen keskeinen kehityslinja, joka tulee mullistamaan viihteen ja kulttuurin kulutuksen, Kopu sanoo.

Parhaillaan eletään tämän personoinnin ensimmäistä tasoa, mainosten algoritmipohjaista kohdistamista. Netflix on tässä edelläkävijä: sen etusivu näyttää jokaiselle käyttäjälle erilaiselta. Netflix hyödyntää myös erilaisia esittelykuvia sarjoista ja elokuvista eri ihmisille sen perusteella, minkälaiseksi se on arvioinut katsojan maun.

”Kuuluisin esimerkki tästä on Netflixin Stranger Things -sarjan markkinointi. Yhdelle ryhmälle se markkinointiin poliisisarjana, toiselle trillerinä ja kolmannelle nostalgisena skidien kasari-seikkailuna.”

Seuraavaksi algoritmit yrittävät päätellä, katsotaanko ohjelmaa yksin vai seurassa ja missä mielentilassa katselusovellus avataan. Kopu kirjoittaa tuoreessa kirjassaan, että päivittäisestä älypuhelimen käytöstä voidaan jopa arvioida tunnetilasi eli se, kaipaatko illalla komediaa vai draamaa.

Jos algoritmeille annetaan vielä enemmän valtaa, ne saattavat alkaa räätälöidä jopa ohjelmien sisältöjä yksilöllisiksi.

Kopukaan ei ole varma, ovatko ihmiset tähän valmiita nyt – tai koskaan.

”Mainonnan voi personoida lähes sataprosenttisesti, mutta yhteisöllisyys on tärkeä osa kulttuurisisältöjä. Jos esimerkiksi Game of Thronesin joku jakso olisi minulle erilainen kuin sinulle, siitä syttyisi välitön sota somessa: kuka katsoi parhaan jakson”, Kopu sanoo.

Kenties villein visio tekoälyn vallasta on, että tulevaisuudessa katsomme tekoälyn tunnetilan ja seuralaistemme perusteella meille suosittelemaa ohjelmaa tai elokuvaa, jonka juoni on räätälöity meitä yksilöllisesti miellyttäväksi ja jossa näyttelevät digitaalisesti luodut hahmot.

Tämä kaikki voisi tapahtua virtuaalitodellisuudessa, pelillisyyden ja elokuvallisuuden avulla luodussa hybridimaailmassa.

Lisäksi teoksessa spekuloidaan, että tekoäly voisi korvata myös toimittajat, eli koneen tekemiä tuotoksia arvioisivat toiset koneet. Ei olisi enää tekijöitä, olisi vain kuluttajia.

Kuulostaa dystopialta.

Kopu on kuitenkin optimistinen. Hän uskoo, että tällainen voisi johtaa toisaalta myös ihmiseltä ihmiselle tehdyn taiteen ja median renessanssiin.

”Tulevaisuudessa puhutaan ehkä tällaisen nykyisenlaisen sisältötuotannon kohdalla etuliitteellä luomu”, Kopu sanoo ja naurahtaa.

Lopulta joudumme taidefilosofisten ja moraalisten kysymyksen ääreen:

”Katsommeko taidetta siksi, että sen tekee toinen ihminen, ihmiseltä ihmiselle vai riittäisikö meille se, että se tulee koneelta ihmiselle?” Kopu pohtii.

Ja mitä tapahtuisi ihmiskunnalle, jos jokainen kuluttaisi kulttuuri- ja mediatuotteina vain omaa itseään miellyttäviä versioita todellisuudesta?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää