Kulttuuri

City of Godin ohjaajan Fernando Meirellesin mukaan Brasilian presidentti on ”hyvin tyhmä” ja tulevaisuutemme hirveä – seuraavaksi hän haluaisi tehdä ilmastoliikkeestä teinielokuvan

Brasilian tunnetuin elokuvantekijä on valmis puhumaan kaikesta, mikä maailmassa on vialla. Hänen seuraava elokuvansa nähdään myös Netflixissä, sillä hän haluaa tavoittaa miljoona ihmistä.

Kun keskustelu kääntyy Brasilian tuoreeseen presidenttiin Jair Bolsonaroon, Fernando Meirellesin ääni voimistuu. Kädet alkavat lyödä pöytää ja piirtää kuvitteellisia viivoja ilmaan.

”Ei puhuta tästä, muuten… aargh!”

Istun brasialaisen Meirellesin kanssa Hotelli Sodankylän lounge-tilassa. On torstaiaamupäivä. Ohjaaja on tullut Sodankylän elokuvajuhlille esittelemään pitkiä elokuviaan, joista esitetään täällä kaikki paitsi viimeisin 360 (2011). Siihen hän ei ole tyytyväinen.

Meirellesin tapa puhua tempaa mukaansa. Hän heiluttaa käsiään, katsoo intensiivisesti silmiin ja hymyilee. Hymyilee aina, vaikka aihe olisi raskas.

Edellisiltana festivaalin avajaiselokuvana on esitetty Meirellesin ohjaama ja John le Carren dekkariin perustuva Uskollinen puutarhuri (2005). Näytöksen alla Meirelles kertoi yrittäneensä päästä Sodankylään vuosien ajan, mutta jotain tuli aina tielle.

Nyt hän on täällä ja valmis puhumaan kaikesta, mikä maailmassa on vialla.

Fernando Meirelles on Brasilian ehkä tunnetuin elokuvantekijä. Hän nousi maailmankartalle toisella pitkällä elokuvallaan Jumalan kaupunki (Cidade de Deus), jonka hän ohjasi yhdessä dokumentaristi Kátia Lundin kanssa.

Hieman tarantinomaisesti rönsyilevä rikoskronikka kuvasi Rio de Janeiron favela-slummien syntyä ja kehitystä 1960- ja 1970-luvuilla. Paulo Linsin samannimiseen osin omaelämäkerralliseen romaaniin perustunut elokuva sai neljä Oscar-ehdokkuutta ja tuotti kymmeniä miljoonia dollareita.

Jumalan kaupungin jälkeen Meirelles pääsi tekemään kansainvälistä uraa. Uskollinen puutarhuri sai sekin neljä Oscar-ehdokkuutta ja voitti yhden, parhaasta naissivuosasta (Rachel Weisz). Sen jälkeen Meirelles filmatisoi José Saramagon romaanin Kertomus sokeudesta. Julianne Mooren ja Mark Ruffalon tähdittämä Blindness esitettiin Cannesin avajaiselokuvana keväällä 2008.

Meirelles opiskeli 1980-luvulla arkkitehdiksi São Paulon yliopistossa, mutta löysi jo opintojensa aikana kameran ja teki lopputyönsä 45-minuuttisena elokuvana.

Valmistuttuaan Meirelles perusti kavereidensa kanssa tuotantoyhtiön ja alkoi tehdä kokeellista tv-ohjelmaa sãopaulolaiselle kanavalle. Ohjelman nimi oli englanniksi 11th Hour, ”11. tunti”, ja siinä saatettiin esimerkiksi kuvata akvaariota, soittaa Brian Enoa ja pyytää katsojia soittamaan puhelinnumeroon, josta puhelu ohjautui loopilla aina vaan seuraavalle ohjelman tekijälle.

Meirelles teki televisiota vuosien ajan. Sitten hän meni naimisiin, sai lapsia ja tajusi, etteivät vaipatkaan ole ilmaisia. Hän perusti tuotantoyhtiön, joka teki mainoselokuvia. Yhtiön nimi on O2 Filmes ja se on yhä Brasilian isoimpia mainoselokuvayhtiöitä.

”Pitkään sanoi ’kyllä’ kaikkeen. Mainosala oli elokuvakouluni. Tapasin luottokuvaajani César Charlonen ja monia muita huipputekijöitä. Kahdeksan vuoden jälkeen en enää jaksanut loputtomia palavereita, joten aloin tekemään pitkiä elokuvia. Valmistelin City of Godia, ja ohjasin harjoittelumielessä pienen elokuvan nimeltä Maids.”

Maids (2001) esitetään Sodankylässä lauantaina.

Blindnessin jälkeen Meirelles ohjasi elokuvan nimeltä 360 (2011). Seksin ympärillä pyörivässä ensemble-draamassa ihmiskohtalot risteävät ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Rooleissa nähdään muun muassa Anthony Hopkins, Rachel Weisz ja Jude Law.

”Lähdin mukaan melkein lukematta koko käsikirjoitusta. En pidä 360:sta. Sain työskennellä huikeiden näyttelijöiden kanssa, mutta lopputulos ei kosketa minua.”

360:n jälkeen Meirelles palasi kotimaahansa. Hänellä oli vaimo ja kaksi lasta, ja jokainen uusi elokuva tarkoitti vuotta pois kotoa.

”Minun piti päättää otanko kansainvälisen uran vai elämän. Valitsin elämän.”

Kotona São Paulossa Meirelles tuotti elokuvia, ohjasi televisiota ja seurasi läheltä, kuinka Brasilian poliittinen järjestelmä luhistui. ”Operaatio autopesuksi” nimetty rikostutkinta paljasti laajan lahjusvyyhdin, joka johti satoihin rikostutkintoihin ja yli sataan tuomioon. Yritysjohtajat, miljardöörit ja nimekkäät poliitikot joutuivat vankilaan. Heidän joukossaan oli maan entinen presidentti Luíz Inácio Lula da Silva.

Hurja skandaali kynti maaperän hedelmälliseksi populistiselle politiikalle. Voittajaksi nousi entinen armeijan kapteeni Jair Bolsonaro. Hän lupasi presidentinvaalikampanjassaan panna korruptiolle stopin keinolla millä hyvänsä. Bolsonaron retoriikka oli vihamielistä ja väkivaltaista – ja vetosi äänestäjiin. Lokakuussa 2018 Bolsonaro äänestettiin Brasilian seuraavaksi presidentiksi.

”Elämme hassuja aikoja. Maatamme johtaa äärioikeistolainen presidentti, joka on kuin Donald Trump”, Meirelles sanoo.

Bolsonarosta puhuessaan hän nauraa epäuskoista naurua. Sellaista, jota on viime vuosina saanut kuulla paljon silloin, kun puhutaan niin hirveistä asioista, etteivät useimmat tiedä, miten niihin suhtautua.

”Bolsonaro sai nykyisen työnsä ja yrittää nyt tuhota kaikki luonnonsuojeluun liittyvät rakenteet. Metsien hakkuut ovat lisääntyneet voimakkaasti. Bolsonaron perintö tulee olemaan täydellinen tuho.”

Presidentin kannatuslukemat ovat laskeneet kovaa vauhtia virkaanastumisen jälkeen. Meirelles iloitsee siitä, että demokraattinen järjestelmä suojelee maata Bolsonaron rajuimmilta linjauksilta. Kongressin tehtävä tällä hetkellä on torpata presidentin kovimmat lakimuutosehdotukset, joilla hän yrittää muun muassa helpottaa aseiden ostamista ja kantamista.

”Hän ei saa mitään tehdyksi, koska hän on erittäin tyhmä. Siksi häntä ei myöskään valita uudelle kaudelle.”

Mutta eikö samaa ole sanottu Donald Trumpista? Hänestä puhuttiin aasina ja kannatuslukemat vajosivat pohjalukemiin, mutta parin poliittisen voiton jälkeen hän on taas varhainen ennakkosuosikki vuoden 2020 vaaleissa.

”Ero on se, että Trump on jollain tapaa fiksu. Hänellä on suunnitelma, olkoonkin typerä sellainen. Bolsonarolla ei ole mitään. Hän ei osaa artikuloida, siksi hän twiittaa. Hän vihaa tiedettä. Hän on hyvin uskonnollinen, kaikki palautuu Jumalaan. Hänen iskulauseensa on ’Jumala ennen kaikkea’. Miten voit johtaa valtiota Jumalalla? C’mon!”

Lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, ja Fernando Meirelles on nyt valmis palaamaan kansainvälisen elokuvan pariin. Hän on ohjannut Netflixille elokuvan, joka on vasta lähetetty harkittavaksi Venetsian elokuvajuhlien ohjelmistoon. Festivaalilta pitäisi kuulua lähipäivinä.

The Two Popes kertoo paaveista Franciscus ja Benedictus XVI. Rooleissa nähdään Jonathan Pryce (Franciscus) ja Anthony Hopkins (Benedictus XVI). Kyseessä on dialogivetoinen draama, jossa on Meirellesin mukaan myös huumoria – ja paljon popmusiikkia. Elokuva saa ensi-iltansa teattereissa marraskuun lopussa, ja Netflixiin se saapuu joulupyhiksi 22. joulukuuta.

Päätös hypätä suoratoistojätin kelkkaan oli yksinkertainen.

”Kyse on siitä, haluatko elokuvallesi kymmenen katsojaa teatterissa vai miljoona suoratoistossa. Pidän miljoonasta. Netflix on myös oppimassa, että he voivat saada molemmat. Roma pyörii teattereissa yhä, seitsemän kuukautta sen jälkeen kuin se ilmestyi Netflixiin”, Meirelles selittää.

”Mutta jos kysyt minulta, missä haluan ihmisten näkevän elokuvani, niin teatterissa tietenkin.”

The Two Popesin testinäytöksistä saatiin niin positiivista palautetta, että Hollywood reagoi välittömästi. Los Angelesista alettiin lähettää Meirellesille käsikirjoituksia.

Nyt Meirelles etsii projekteja, jotka liittyvät maapalloon ja sen tulevaisuuteen. The Two Popes sivuaa aihetta. Lisäksi Meirelles toimii tuottajana ilmastonmuutosta käsittelevässä dokumentissa The Great Green Wall. Hän sanoo olevansa aiheen suhteen pakkomielteinen.

Ohjaajan ääni vakavoituu.

”Tulevaisuutemme tulee olemaan hirveä. Lajimme tulee tuhoutumaan, ja se tapahtuu nopeammin kuin uskoimme. Täällä Suomessa tilanne ei ole heti niin paha, mutta Pohjois-Brasiliassa ja monissa Afrikan maissa kuivuus tulee olemaan iso ongelma.”

”Kaikki, mitä teen, liittyy siihen, miten lapsenlapseni tulevat selviämään.”

Ilmastonmuutos on aiheena käsittämättömän raskas ja lannistava. Miten tehdä aiheesta elokuva, jonka ihmiset haluavat nähdä?

”Se on isoin haasteeni. Ihmisten täytyy muuttaa toimintaansa. Miten saan heidät kuuntelemaan?”

Yksi ratkaisu muhii jo mielessä. Pari viikkoa sitten Meirelles alkoi seurata ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin Twitteriä selvittääkseen, löytyisikö 16-vuotiaan lukiolaisen syötteestä tarina kerrottavaksi.

Löytyihän sieltä.

Nyt Fernando Meirelles, 63, suunnittelee elokuvaa Greta Thunbergista ja tämän johtamasta ilmastoliikkeestä. Ja nimenomaan teinielokuvaa. Kevyttä, jossa on musiikkia ja tanssimista.

Ehkä sellaisella saisi ihmisten huomion.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  9. 9

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää