Kulttuuri

Monet Agatha Christien klassikkojen vanhoista suomennoksista ovat täynnä kömpelöä kieltä, nyt suomalaisten suosikkikirjailijaa käännetään uudelleen

Kesällä luetaan paljon dekkareita, ja siksi HS-kriitikot arvioivat 22 uutuutta. Myös dekkarikuningatar Agatha Christie on yhä ajankohtainen: hänen klassikkokirjojaan käännetään uudelleen ja luetaan Suomessa enemmän kuin missään muualla Pohjolassa.

Dekkarikuningatar Agatha Christien (1890–1976) suhde Suomeen on erityinen: meillä luetaan hänen kirjojaan enemmän kuin muissa Pohjoismaissa – tai jopa missään päin maailmaa. 2000-luvullakin niitä on myyty eri formaateissa yli 370 000 kappaletta.

”Kirjoja myydään tosiaan Suomessa enemmän kuin muualla Pohjolassa”, vahvistaa agentti Christina McPhail sähköpostitse teosten oikeuksia hallinnoivasta Agatha Christie Limited -yhtiöstä.

”En uskalla sanoa, oletteko koko maailman kärjessä, sillä myös esimerkiksi Tšekissä luetaan Christietä todella paljon. Mutta väkilukuun suhteutettuna myyntimäärät ovat todella merkittäviä.”

Tämän kirjailija tiesi itsekin, kuten Helsingin Sanomille 1951 annetusta haastattelulausunnosta voi päätellä:

”Muuten, olen huomannut kirjojeni painoksista, että teillä Suomessa luetaan hyvin paljon. Varmaankin se johtuu siitä, että siellä on pitkät, pimeät talvet. Suomi oli muistaakseni ensimmäisiä, ellei peräti ensimmäinen kieli, jolle kirjojani käännettiin.”

Christie antoi haastattelun HS-reportteri Kari Suomalaiselle Lontoon-kodissaan, ja Suomalainen piirsi samalla muotokuvankin. Molemmat julkaistiin lehdessä 22.11.1951.

Jo tuolloin Christien suosio oli meillä vankka. Hän oli julkaissut esikoisteoksensa 1920, ja jo samalla vuosikymmenellä saatiin suomeksi kuudes romaani Odottamaton ratkaisu (myöhemmin Roger ­Ackroydin murha).

1950-luvun alussa käännöksiä oli pitkälti toistakymmentä. Nykyään runsaasta sadasta romaanista on suomeksi luettavina suurin osa, myös salanimellä Mary Westmacott kirjoitetut.

Etenkin kirjasarjat, joissa salapoliisina on belgialainen Hercule Poirot tai perienglantilainen neiti Marple, keräävät jatkuvasti uusia lukijoita, myös siksi, että niitä dramatisoidaan ahkerasti elokuviksi ja tv-sarjoiksi.

Esimerkiksi Yle esittää tänäkin kesänä tusinan Poirot-elokuvia 2000-luvun alusta, pääosassa David Suchet. Helsinkiläisen Ryhmäteatterin perinteinen Suomenlinnan kesänäytelmäkin on sovitus Idän pikajunan arvoituksesta. Poirotin roolissa nähdään Kristo Salminen, ja ohjaus on Juha Kukkosen.

 

”Kirjoissa ei ole kuvailua tai muuta turhaa.”

Uusille sukupolville Agatha Christien kirjoja tietysti on käännettävä uudelleen.

”Vanhat ovat vanhentunutta suomea, eivätkä tee oikeutta alkutekstille, jonka englanti ei, outoa kyllä, ole vanhentunut lainkaan”, perustelee suomentaja Jaakko Kankaanpää.

Hän on viime vuosina kääntänyt uudelleen Idän pikajunan arvoituksen (1934), Roger Ackroydin murhan (1926), Lentävän kuoleman (1935) ja romaanin Eikä yksikään pelastunut (1939).

Vanhempia suomennoksia teoksista oli 1920-luvulta 1960-luvulle.

”Toisista huomasi, ettei kääntäjä ollut osannut englantia kunnolla, toisista taas, että lähdekielenä oli ollut ruotsi”, Kankaanpää kertoo.

Näin suukosta poskelle tuli käännöksessä nipistys ja ginistä kömpelösti katajanmarjaviinaa.

Dekkareissa Kankaanpäätä viehättää se, miten Christie käyttää etenkin puhekielen eri rekistereitä.

”On brittiläisen yhteiskunnan eri tasojen puhetta ja myös eri kulttuureista tulevien ihmisten erilaisia englanteja. Hercule Poirot’kaan ei belgialaisena osaa sitä kovin hyvin vaan puhuu ikään kuin ranskaa englanninkielisin sanoin.”

Poirot ei liioin aina tunne brittisanontoja vaan sotkee niitä keskenään, mistä on kääntäjälle lisää haastetta.

Lentävän kuoleman nimettömäksi jäänyt kääntäjä on 1937 jättänyt esimerkiksi kokonaan suomentamatta kohdan, jossa Poirot lupaa apua kiristäjää vastaan ja sotkeutuu brittisananlaskuihin, joissa on vuohia ja aaseja.

Kankaanpää otti pohjaksi meikäläiset sananlaskut ja käänsi kohdan näin:

Lupaan teille kunniani kautta, että ette enää näe häntä tai kuule hänestä. Minä osaan panna hänelle – panna – kuinka se sanonta kuulukaan – taikinan – ei, jauhot – jauhot käteen.

Muutenkin Kankaanpää pitää Christietä todella hauskana kirjailijana. Teokset vilisevät eksentrisiä sivuhenkilöitä ja lakonista pilkkaa brittiläistä yläluokkaa kohtaan.

Oma lukunsa on Christien maineikkain arvoitusromaani ja sen käännöskoukerot.

Alkuperäinen nimi Kymmenen pientä neekeripoikaa oli jo ilmestymisvuonna 1939 liikaa yhdysvaltalaisille, ja myös Suomessa kirja sai Helka Varhon käännöksessä 1940 nimen Eikä yksikään pelastunut.

Vuonna 1968 WSOY valitsi uuteen painokseen brittinimen. Myöhemmin palattiin taas neutraaliin nimeen, mutta tekstin käännös jäi entiselleen. 2010-luvulla koko alkuperäinen käsikirjoitus muokattiin uuteen uskoon, ja Jaakko Kankaanpään uusi suomennos ilmestyi tämän vuoden alussa.

”Se on Christien oikeudenhaltijan auktorisoidun tekstin mukaan tehty. Tapahtumapaikka on Sotilassaari, lorussa kerrotaan sotilaspojista ja salaperäisesti katoavat pienoispatsaat ovat sotilaita niin ikään.”

Romaani Eikä yksikään pelastunut valittiin 2015 tekijänsä parhaaksi. Kankaanpää ei lainkaan ihmettele sen tai muidenkaan Christien romaanien suosiota.

Yksi syy on hänen mukaansa vahva dialogisuus, joka tekee kirjoista helppoja lukea. Toinen on tietysti se, miten huippuunsa leppeän arvoitusdekkarin lajityyppi on niissä viritetty.

”Christie huijaa lukijaa taitavasti: kaikki ainekset arvoituksen ratkaisuun ovat koko ajan esillä, kenen tahansa nähtävissä. Kirjoissa ei ole kuvailua tai muuta turhaa. Ekonomisuuden ja yllättävyyden yhdistelmä tekee lukukokemuksesta todella palkitsevan.”

Sen, miten tämä tehdään, HS:n Kari Suomalainen kuuli kirjailijalta itseltään 1951:

”Ei, en ole tutkinut kriminaalipsykologiaa. Rakentelen juonen päässäni ja sitten kirjoitan, siinä kaikki.”

Eikä yksikään pelastunut -romaania Christie kertoi miettineensä etukäteen neljä vuotta. ”Kaiken on oltava valmiiksi suunniteltuna pikkuseikkoja myöten. Sitä ennen ei kannata ryhtyä työhön.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  10. 10

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  8. 8

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää