Kulttuuri

Henna Tahvanainen suunnittelee Japanissa parempia kitaroita Yamahalle ja laittaisi Musiikkitalon remonttiin

Tutkimusinsinööri Henna Tahvanainen on Yamahan tutkimusryhmän ainoa ulkomainen jäsen. Työssään hän yhdistää kanteleharrastuksen ja fysiikan.

rac
Hamamatsu, Japani

Henna Tahvanainen klikkaa tietokoneen hiirtä viisi kertaa, ja ruudulla oleva akustisen kitaramallin resonointia kuvaava värikartta vaihtuu Yamahan tutkimuskeskuksessa Hamamatsussa Japanissa.

”Yhden kitaran mallintamiseen tietokoneella menee yksi päivä. Tässä tutkin, miten resonointi muuttuu, kun rimoja muotoillaan eri tavoin”, 34-vuotias Tahvanainen kertoo.

Yamaha on maailman suurin akustisten soitinten valmistaja. Tutkimusinsinööri Tahvanainen auttaa tutkimusryhmän ainoana ulkomaisena jäsenenä työnantajaa rakentamaan entistä parempia akustisia kitaroita.

”Työni pääpaino on teräskielisissä kitaroissa. Eräinä ääripäinä ovat erottelevan ja selkeän soinnin omaavat kitarat, jotka sopivat näppäilijöille ja resonoivaa lämpöä välittävät kitarat, jotka sopivat soinnuilla komppaaville”, hän kertoo.

Kuvaamme videolle näiden ääripäiden sointeja talteen. Näppäilijälle sopiva kitara soi ”kuivemmin” ja samalla selkeämmin. Toisessa mallissa on suurempi koppa ja lämpimämpi, vähemmän erotteleva sointi.

”Sitten on tietysti valtavasti välimuotoja”, Tahvanainen muistuttaa.


Tahvanainen päätyi Japaniin Pohjois-Karjalasta monen välivaiheen kautta. Hän kävi lapsesta asti kantele- ja pianotunneilla, mutta yläasteella Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia mullisti maailman.

”Olin ihan että wau. Fysiikka alkoi kiinnostaa.”

Joensuun lukiossa hän nappasi kolmannen palkinnon Suomen Akatemian valtakunnallisessa Viksu-tiedekilpailussa. Kilpailuesityksen aihe oli kanteleen soittotekniikan vaikutus ääneen. Samalla omat soittotunnit etenivät konservatoriotasolle.

”Piti päättää mennäkö Sibelius-Akatemiaan. Olin ymmärtänyt, että muusikkona työllistyminen ei ole helppoa, joten menin Helsingin yliopistoon ja otin pääaineeksi teoreettisen fysiikan.”

Sitten hän jatkoi Aalto-yliopistoon akustiikka- ja äänenkäsittelyn maisteriohjelmaan.

”Löysin jotain sellaista, mikä yhdistää musiikkiharrastuksen ja fysiikan.”

Tahvanainen teki diplomityönsä kanteleen akustiikan mallinnuksesta vuonna 2012. Kyseessä on hyödyllinen taito: kun soitinrakennustapojen muutosten vaikutusta voi simuloida etukäteen tietokoneella, se säästää aikaa ja vaivaa itse soitinrakennuksessa.

Juuri tätä taitoa Yamaha tarvitsi, ja niinpä se tarjosi neljän kuukauden työharjoittelumahdollisuuden Japanissa vuonna 2013.

”Ajattelin lähteä, koska en ollut koskaan käynyt Japanissa.”

Tuolloin hän palasi neljän kuukauden jälkeen Suomeen edistämään tohtorinopintoja, mutta Yamaha pyysi ottamaan yhteyttä heti, kun opintojen eteneminen mahdollistaisi taas työsopimuksen. Se tapahtui vuonna 2017.

”Siinä vaiheessa väitöskirja oli jo pidemmällä ja henkilövaihdosten jälkeen minua todella tarvittiin Japanissa”, Tahvanainen sanoo.

Japanin perinteisissä yrityksissä on iso määrä opittavia asioita. Esimerkiksi ikkunapaikat ovat avokonttoreissa aina vanhimmille työntekijöille, jotka eivät välttämättä ole osaavimpia.

”Status määräytyy iän mukaan. Joskus tekee mieli sanoa, että lue nyt edes se 1970-luvun tieteellinen klassikkoartikkeli ennen kuin annat minulle ohjeita. Mutta toisaalta kokeneilla työntekijöillä on valtavasti hiljaista tietoa.”

Palavereissa etsitään yhdessä sopuisaa ratkaisua tavalla, joka voi tuoda suomalaisille mieleen myös ruotsalaisyritykset.

”Ihmiset eivät ilmaise oikeaa mielipidettään suoraan, vaan etsivät usein mielipiteen, joka pitää yllä yleistä harmoniaa. Prosessi voi joskus tuntua tärkeämmältä kuin lopputulos.”

Palaute ja kiellot annetaan yleensä epäsuorasti, koska ”ei”-sanaa ei juuri haluttaisi käyttää. Samalla omista työntekijöistä pidetään yhä huolta kuin perheenjäsenistä.

”Meille annetaan työajalla jopa liikennekasvatusta. Samalla vaaditaan, että edustamme työnantajaa kunnialla myös vapaa-aikana.”

Byrokratiaakin riittää, kuten kaikki Japanissa asuneet suomalaiset tietävät. Yamahalla tarvitaan erityislupa jo siihen, että pyöräilee töihin.

Mutta iso firma antaa tutkijoiden tehdä myös perustutkimusta, jossa hyödynnetään tekoälyä, materiaalitutkimusta ja havaintopsykologiaa. Siitä Tahvanainen pitää.

”Parhaat soittimet ovat vuosisatojen kehittelyn tulos, ja tutkimuksella olemme voineet selvittää, miksi viulun f-muotoiset aukot ovat akustisesti otollisia verrattuna aikaisempiin aukkomuotoihin ja mikä kitaran tiimalasimuodossa on erityistä.”

Vapaa-aikaankin löytyy virikkeitä Hamamatsussa, jota kutsutaan Japanin Kaliforniaksi.

”Meren ja vuoriston välissä ollaan, joten täällä voi vaellella ja sukellella. Esiinnyn myös kanteleensoittajana silloin tällöin kollektiivissa tekno-DJ:n kanssa.”

Hän myös opettaa kanteleensoittoa muutamalle oppilaalle vapaa-aikanaan.

”Suomalainen kantele oli tärkeässä osassa eräässä suositussa anime-sarjakuvassa, ja nyt nuoret miehetkin haluavat opetella soittamaan sitä.”

Tahvanainen on alalla, jonka osaajia on toistaiseksi hyvin rajoitetusti.

”Akateemisesti soitintutkimusta tekevät kokoontuvat tutkijakonferensseihin kolmen vuoden välein, ja puhumme vain noin sadasta ihmisestä.”

Yrityspuolella soitinmallinnusta tehdään Tahvanaisen tietojen mukaan vain muutamassa paikassa. Ja haasteita riittää.

”Kitaran mallintaminen ilman kieliä vie päivän, mutta kitaran kielten mallinnus toistaiseksi paljon pidemmän ajan.”

Tutkijat pyrkivät saamaan laskennasta nopeampaa, sillä muuttujia riittää. Materiaalien saatavuus ja laatu, korvaavat materiaalit puulle, soinnin monipuolisuuden takaaminen ja monet muut asiat työllistävät tutkijoita.

”Ja perushaaste on tietysti tehdä mahdollisimman kestävä kitara, joka samalla resonoi riittävästi.”

Loppuvuodesta työ Yamahalla päättyy ainakin toistaiseksi, sillä hän on saanut KAUTE-säätiön apurahan väitöskirjan viimeistelyyn Suomessa.

”Ei täältä töiden puolesta ole kiire pois. Mutta puolisoni on Tampereella tutkijatohtorina ja haluaisin työskennellä opetus- ja tutkimustehtävissä myös yliopistotasolla, joten tohtorin tutkinto on välttämätön.”

Tahvanaisen väitöskirja tulee käsittelemään konserttisalien penkkien vaikutusta akustiikkaan. Väitöskirja käsittelee myös Helsingin Musiikkitaloa.

”Musiikkitalon ongelma on vähäisissä sivuttaisheijastuksia tarjoavissa pinnoissa, jotka voisivat kompensoida basson puutetta. Se johtuu myös penkeistä ja siitä, minkä verran istuintason alle jää ilmaa.”

Laittaisitko Musiikkitalon penkit remonttiin?

”Musiikkitalo vaatisi muutenkin remonttia, jos minulta kysytään.”

Myöhemmin hän pehmentää: kyse on myös makuasiasta.

”Musiikkitalo edustaa viinitarhamallia, mutta satun pitämään enemmän perinteisistä kenkälaatikon muotoisista saleista, joissa ääni ympäröi kuulijan tehokkaammin.”

Kyse taitaa olla samasta makuasiasta kuin kitaranvalmistuksessa. Erotteleva sointi tuntuu lähes väistämättä myös kuivemmalta. Lämpimämpi ja ympäröivämpi sointi ei aina ole yhtä erotteleva.

”Kyllähän viinitarhan mallisissa konserttisaleissakin on eroja. Kyse on siitä, mitä taajuuksia rakenne – konserttisali tai kitaran koppa – korostaa tai häivyttää”, Tahvanainen sanoo.

Ja tätä kaikkea hän tahtoo tutkia vielä paljon lisää.

FAKTA

Henna Tahvanainen


 Syntyi Enossa Pohjois-Karjalassa (nykyisin osa Joensuun kaupunkia) vuonna 1985.

 Valmistui diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta 2012.

 Työharjoittelussa Yamahan tutkimuskeskuksessa Hamamatsussa 2013 ja töissä Yamahan tutkimusinsinöörinä vuodesta 2017.

 Palaa Suomeen ennen vuoden loppua viimeistelemään Aalto-yliopistoon väitöskirjansa konserttisalien penkkien vaikutuksesta akustiikkaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  8. 8

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää