Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Madonna osoittaa uudella levyllään olevansa sekä eriskummallinen miljonääri että muusikko, jolla on näkemystä

Madonna: Madame X

★★★

Puerto­ricolaisen Luis Fonsin toissa­vuoden mega­hitti Despacito saattoi olla rasittava renkutus, mutta siitä tuli vuosikymmenen pop-musiikin käännekohta.

Despaciton jälkeisenä aikana läntisen maailman valtavirtamusiikissa espanjaksi laulaminen ei ole tuntunut enää samanlaiselta kuriositeetilta kuin niinä aikoina, jolloin shakirat ja rickymartinit julkaisivat levyillään hitit ensin englanniksi ja bonusraitana espanjaksi.

Viime vuonna Youtuben kolme striimatuinta artistia olivat puertoricolaiset Ozuna ja Bad Bunny sekä kolumbialainen J Balvin. Vaihtoehtopuolella noin joka toinen vastaantulija on vaahdonnut katalonialaisen Rosalían flamenco nuevosta.

Música urbana tai pelkkä urbano ovat sateenvarjotermejä kaikelle sille espanjankieliselle popille, jota ei pääse mihinkään karkuun. Dancehall tulee Draken hitteihin. Cardi B:n kappaleissa soi reggaeton. J Balvin ja Bad Bunny fiittaavat.

Ja mitä Despacito edellä, sitä Madonna perässä.

Samaan aikaan, kun poptimismistä – popin ja rockin raja-aidan murtumisesta – on tullut vallitseva musiikki-ideologia, popin kuningatar Madonna on tehnyt uransa heikoimmat levyt: Hard Candyn (2008) MDNA:n (2012) ja Rebel Heartin (2015).

Neljästoista levy Madame X palauttaa näkemyksen Madonnan musiikkiin.

Albumi on deluxe-mitassaan (Spotifyssa julkaistu muutaman biisin cd:tä pidempi versio) yli tunnin mittainen kiehtova mötkö. Se kuulostaa samanaikaisesti vuodelta 2019 sekä kummajaiselta, joka ei yritäkään puhutella kuin hermeettiseen Madonna-versumiin käännytettyjä.

Toisaalta: juuri tällaisella periaatteella Madonna on tehnyt uransa parhaat levyt.

Aikoinaan Madonna oli askeleen edellä ja ennusti tekemisillään tulevaa. 1990-luvun kuluessa asetelma kääntyi: kuolevaiset hoitivat popin edistämisen ja aina silloin tällöin Madonna laskeutui heidän keskuuteensa antamaan näkemyksensä aiheeseen.

Silti syntyi Ray of Lightin (1998) ja Confessions on the Dance Floorin (2005) kaltaisia kehuttuja levyjä, joiden arvo tuntuu jälkikäteen vain nousseen.

Madame X on henkistä jatkoa juuri tuolle kaksikolle. Ray of Light oli Madonna-levy 1990-luvun elektronisesta viileydestä, Confessions on the Dance Floor Madonna-levy diskohistoriasta.

Madame X on sekin Madonna-levy, jota ei kehtaa väittää música urbanaksi, vaikka vaikutukset ovat ilmiselvät: Levyllä lauletaan englanniksi, espanjaksi ja portugaliksi. Kolumbialainen supertähti Maluma ja brasilialaislaulaja Anitta vierailevat. Favela funk ja reggaeton pumppaavat.

Madonna sanoo, että levyllä kuuluu hänen nykyinen kotikaupunkinsa Lissabon ja sen musiikkihistoria. Me haluamme uskoa häntä, vaikka Madame X:ää voisi aivan yhtä hyvin pitää opportunismina.

Madame X:n puolivälissä kuultava Crazy on levyn tyylipuhtain ja paras pop-single. Sen kertosäkeen rytmikoukku tuo mieleen M.I.A.:n Paper Planes -klassikon.

Mielleyhtymään tiivistyy Madame X:n outous ja poikkeuksellisuus.

Srilankalais-brittiläinen M.I.A. käänsi globalisaation ympäri: otti siirtomaataustasta käsin koko globaalin musiikkikulttuurin käsittelyynsä.

Madonna toimii päinvastoin: hän on popissa jumalasta seuraava ja tietoisesti muiden yläpuolella. Hän osoittaa maailmankarttaa, ottaa mitä tahtoo ja vaikka kastaa Tšaikovskin Pähkinänsärkijää Auto-Tuneen, kuten Dark Ballet -kappaleessa, jos siltä tuntuu.

Madame X on läpipoliittinen pop-levy, mutta tavalla, josta monimuotoistuneen ja identiteeteistä sairaalloisen kiinnostuneen nykypopin maailmassa harvinaisuus.

Yhdysvaltain aselakeja kommentoiva God Control on sentään viiden tähden avaruusdiskoa ja selvä klassikko, mutta Killers Who Are Partying -kappaleella Madonna heittäytyy koko maailman Jeesukseksi ja laulaa olevansa homot, islam, Israel, naiset, ja tarpeen mukaan muutkin sorretut.

Madonna-versumin sisältä Madame X on ehkä klassikko, mutta ulkopuolinen etäisyys tuo selvyyden siihen, että levyn rooliksi jää olla omalakinen jättiläisteos kaukana popin ulkokehällä.

Vuonna 2019 popmusiikkia muokkaavat ihan toiset levyt ja artistit. Madonna on enää se eriskummallinen miljonääri, joka ajelee limusiinillaan muiden leikkeihin, tuo mukanaan parhaat mahdolliset lelut ja näyttää, miten asiat kuuluisi hänen mielestään tehdä.

Nuoremmat ehkä katsovat tätiä ihmeissään, mutta sekin rooli pukee häntä yllättävän hyvin. Miksei pukisi.

Oikaisu 18. 6. klo 16.03: Madonnan levy Confessions on the Dance Floor julkaistiin vuonna 2005 eikä 2006.

Oskari Onnisen valinnat: sesonkimusiikkia keskikesään

Viileyttä helteeseen, hellettä viileyteen

Elektroninen / albumi

Hot Chip: A Bath Full of Ecstacy.Domino. ★★★★

Sideways-festi­vaalilla huippu­keikan soitta­neelle elektro­yhtyeelle Hot Chipille popnörttiys on ollut keino kehittää musiikkia levy levyltä. A Bath Full of Ecstacya paremmin bändi ei ole osunut ainakaan sitten vuoden 2006 The Warning -levyn. Ei tarvitse olla synesteetikko kuullakseen albumissa kirkkaita värejä, jotka asettuvat päällekkäin toisiinsa sotkeutumatta, taianomaisen virheettömästi. Uutuus on bändin uran psykedeelisin ja kaikuilee niin italoa ja housea kuin Suicidea ja Primal Screamiakin. Tarjoiluehdotus ei katso kesäsäätä: A Bath Full of Ecstacy on tarpeeksi viileä helteelle ja tarpeeksi helteinen viileyteen.

Kappale taidelukiolaisten kasaribileistä

Rock / single

Einari Stylman: Worldwide Meditation Day. M.dulor. ★★★

Einari Stylman saavutti nuorelta Pave Maija­selta kuulos­taneella Energia­luuranko-singlellään Suomen pop-innokkaiden huomion. Berlin Parkplatz Disko herätti loputkin. Worldwide Meditation Day kuulostaa Stylmanin julkaistuista kappaleista eniten niiltä taidelukiolaisten kasaribileiltä, joilta hänen keikkansa näyttävät. 1980-luvulta on tällä kertaa löydetty se B-luokan tukkarock, jonka polttoaine on kyvyttömyys häpeään. Kun luulee kuulleensa kaiken, kappale moduloi ja yrittää vielä kerran astua kohtuuden rajojen yli. Vaihtoehtoja jää kolme: viha, rakkaus ja hämmennys, joka lopulta johtanee jompaankumpaan ensimmäisistä.

Keskeneräisiä kappaleita

Elektroninen / indie / albumi

Jai Paul: Leak 04-13 (Bait Ones). XL. ★★★★

Britti­tuottaja Jai Paulin albumi on vuosi­kymmenen suuria indie­mysteereitä. Levy vuodettiin huhtikuussa 2013. Levy nousi pikkuklassikoksi, ja moni luuli, että vuodon takana on artisti itse. Nyt Jai Paul julkaisi kirjeen, jossa hän kertoi, ettei ollut. Sen sijaan hän oli ottanut vuodon niin raskaasti, että albumi jäi lopullisesti viimeistelemättä. Paul itse on tuottajana ainutlaatuinen, kuten aikakauden soundia määritellyt BTSTU-kappale osoittaa. Merkittävä osuus albumin tekijyydestä jäi tuntemattomalle vuotajalle: biisijärjestys on hänen kynästään. Tynkämittaisten kappaleiden nimien perässä lukee ”unfinished”.

Róisin Murphy kiinnostavimmillaan

Elektroninen / single

Róisin Murphy: Incapable. Loaded. ★★★★

Róisin Murphy oli viime vuosi­kymmenen tyyli-ikoni, mutta uransa kiinnos­tavinta musiikkia hän tekee vasta nyt. Vuonna 2014 ilmestyi Mi senti -ep italialaisista pop-klassikoista. Sitä on seurannut yksi albumillinen ja lukuisia pitkiä singlejä niukalle huomiolle jäänyttä uusdiskoa. Kahdeksan ja puolen minuutin Incapable tarvitsee vain surumielisen laulukoukun (”Never had a broken heart / I’m incapable of love”) ja hypnoottisen biitin ja siinä se. Anakronistisesti katsoen Incapable voisi olla Robynin viime vuoden Honey-levyn innoittaja. Sopiva vastalahja olisi, että Murphy nousisi takaisin kirkkaimpiin parrasvaloihin vaikka Robynin nykylinjan siivellä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  7. 7

   Kaksi ihmistä kuoli liikenne­onnettomuudessa Luumäellä noustuaan autosta rekan eteen kuutostiellä

  8. 8

   Yhtenä päivänä Pekka Niemen puhelin soi, ja JVG:n Jare pyysi hänet kanssaan Ruisrockin päälavalle – Näin yksi video nosti 25-vuotiaan viulistin kuuluisuuteen

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvaltalainen sotilas joutui omiensa pommittamaksi Dresdenin tulimyrskyssä – Kotona hän kirjoitti muistoista kirjan, ja Teurastamo 5:stä tuli klassikko

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  3. 3

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  4. 4

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  9. 9

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  10. 10

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää