Kulttuuri

Heikki Sarmanto on sukupolvensa suomalaisten jazzmuusikoiden kirkkaimpia tähtiä, jonka tuotanto on hengästyttävän laaja, ja hän säveltää yhä päivittäin

”Säveltäjänä olen etupäässä itseoppinut. Tärkeintä oli, että kuuntelin hirveästi levyjä. Nuuskin, analysoin ja kirjoitin ylös, tein harmonisia tutkimuksia, ”jazzpianisti ja -säveltäjä Heikki Sarmanto sanoo.

Heikki Sarmanto pyöräilee 80-vuotishaastatteluunsa hiukan myöhässä, koska hänen viimeisin sävellystyönsä oli vielä intensiivisesti päällä. Viimeiset nuotit syntyivät paperille juuri ennen haastatteluun lähtöä.

Sarmanto alkoi viime vuonna säveltää 1800-luvun amerikkalaista lyriikkaa. Puolentoista vuoden aikana hän urakoi melodian 262 runoon, jotka löytyivät vanhoista runokirjoista. Laulut hän on omistanut vaimolleen Marialle.

”Olen ollut täysin koukussa tähän lyriikkaan ja projektiin. Siksi en ole viime aikoina ollut täällä Helsingissä näkyvissä”, Sarmanto kertoo.

Amerikkalainen runous alkoi kiinnostaa häntä jo 1960-luvun lopussa, kun hän asui Bostonissa ja opiskeli jazzia Berklee College Of Musicissa. Kirjakaupasta löytyi Emily Dickinsonin ja Ralph Waldo Emersonin lyriikkaa, mutta vasta vuosikymmeniä myöhemmin runot saivat sävelen.

”Vaikka olen niin sanottu jazzmuusikko, tämä lyyrinen osasto on ollut hyvin tärkeää. Olen säveltänyt myös paljon suomalaista lyriikkaa.”

Sarmannon hengästyttävän laaja tuotanto käsittää lyriikan lisäksi modernia jazzia, lattareita, sinfoniaa, elokuvamusiikkia, hengellisiä messuja ja musikaaleja. Näiden tyylien parissa hän työskentelee edelleen.

Viime aikojen töitä ovat olleet myös Valto Baltzarin Muistojeni kahvila -elokuvan musiikki, Vexi Salmen Lautturin lauluja -runokokoelman säveltäminen sekä Manon-musiikkidraama, jota Global Music Drama -yritys parhaillaan valmistelee Broadwaylle.

”Teen koko ajan enkä mieti, mitä olen ennen tehnyt. Jokainen projekti on oma tapauksensa.”

Sarmannon monivaiheinen musiikillinen matka alkoi jazzista 1940-luvun lopussa. Nelilapsisen helsinkiläisperheen kaikki pojat soittivat, Heikille ja pikkuveli Pekalle musiikista tuli elämänura.

”Paras radio-ohjelma oli The Voice Of America. Emme koskaan halunneet mennä nukkumaan ennen kuin saimme kuunnella sen. Näkkileipää syötiin ja kuunneltiin jazzia”, Sarmanto muistelee.

”Olihan meillä myös veivattava grammari ja savikiekoilla Alfred Tannerin kupletteja. Meillä kuunneltiin kaikenlaista musaa, mikä on jättänyt voittamattoman lähtökohdan meikäläiselle.”Kerran 1950-luvulla Sarmanto soitteli pianolla bluesia ja ryhtyi muuntelemaan sointuja. Tuloksena oli ensimmäinen sävellys The Freak. Kun ensimmäiset suomalaiset modernin jazzin LP:t ilmestyivät 1960-luvun puolivälissä, hän oli niillä mukana pianistina ja säveltäjänä.

”Säveltäjänä olen etupäässä itseoppinut. Tärkeintä oli, että kuuntelin hirveästi levyjä. Nuuskin, analysoin ja kirjoitin ylös, tein harmonisia tutkimuksia.”

Viimeistään opiskelu Yhdysvalloissa teki Sarmannosta sukupolvensa suomalaisten jazzmuusikoiden kirkkaimpia tähtiä. Pian hänen kokoonpanonsa levyttivät vuosittain, ja häneltä tilattiin sävellyksiä Helsingin juhlaviikoille ja Pori Jazziin.

Sen jälkeen teoksia esitettiin maailmalla. Uuden toivon jazzmessu kuultiin Newportin jazzfestivaaleilla, Suomi-sinfonia kantaesitettiin Carnegie Hallissa.

”Etelä-Amerikassa oli hienoja hetkiä, ja Uuden toivon messu esitettiin Etelä-Afrikassa. Oli upeaa, kun siellä oli valtava musta kuoro. Kansa tanssi ulos kirkosta, vain rumpali jäi soittamaan sooloja.”

Kaikkea Sarmannon musiikkia ei ole vielä kuultu. Tänä vuonna ilmestyy Juhani Aaltosen kanssa tehty duolevy, ja suunnitelmissa on myös äänityksiä basistiveli Pekan kanssa. Arkistojen kätköistäkin on löytynyt nauhoja, joiden julkaisusta Sarmanto on yhtä innoissaan kuin uudesta tuotannostaan.

Musiikki on täyttänyt hänen päivänsä pian 70 vuoden ajan. Alan muutoksessa mietityttää elävän musiikin aseman heikentyminen.

”Nyt on hirveästi soittajia ja vain muutama jazzklubi, joissa he soittavat. Tavarataloissa ja kahviloissa tulee musiikkia vain kaiuttimista, jotka ovat usein niin huonosti säädettyjä, ettei tahdo kuulua muuta kuin bassoääni pum, pum, pum. Miten saataisiin elävä musiikki palaamaan?”

Tätä elävää musiikkia myös Sarmanto aikoo olla soittamassa. Kun häneltä kysyy tulevaisuudensuunnitelmia, vastaus on ytimekäs.

”Säveltää ja soittaa mahdollisimman paljon lähimpien hyvien soittajakollegoiden kanssa.”

Kuka?

Heikki Sarmanto


 Syntynyt 1939 Helsingissä, jossa asuu edelleen.

 Jazzpianisti ja -säveltäjä. Opiskellut Sibelius-Akate­miassa ja Berklee College Of Musicissa Bostonissa. Sävellysopintoja Joonas Kokkosen, Abram Daviden ja Herb Pomeroyn johdolla.

 Ensimmäinen oma albumi Flowers In The Water julkaistiin 1969. Yli 30 albumia eri kokoonpanojen ja muusikoiden kanssa.

 Oli 1970-luvulla mukana käynnistämässä Sibelius-Akatemian jazzopetusta ja UMO Jazz Orchestraa. Palkittu muun muassa Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnolla 1970, Montreux’n jazzfestivaalien pianosarjan voitolla 1971 sekä Pro Finlandia -kunniamerkillä 2009.

 Asunut Helsingin lisäksi New Yorkissa ja Brysselissä.

 Täyttää 80 vuotta lauantaina 22. kesäkuuta. 80-vuotisjuhlakonsertit 1.9. New Yorkin Saint Mark'sissa, 15.10. Helsingin Savoy-teatterissa ja 17.10. Tampere-talossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää