Kulttuuri    |   Konserttiarvio

Bob Dylanin ääni notkistui kovin myöhään, mutta huuliharppusoolot olivat loistavia – näin ilta eteni biisi biisiltä

Huippubändi ja kekseliäät sovitukset pelastivat pitkän illan Helsingissä.

Kun lähes kaksituntinen keikka Helsingin Areenalla ehtii viimeiseen biisiin maanantai-iltana, hymyilen vähän haikeasti.

Lauluntekijöiden legenda Bob Dylan on pitkällisten ponnistelujen jälkeen saanut lauluäänensä notkistumaan ja poimii vaivatta täydellä äänellä ne korkeammatkin sävelet, jotka kuuluvat vuoden 1965 klassikon It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry kekseliääseen kiertuesovitukseen.

Noin 7 500 lipunostajaa kuulee häntä nyt täydessä vedossa. Bändi on loistava ja soundit kohdallaan.

Tähän se päättyy, mutta tästä sen olisi pitänyt vasta alkaa.

Ehkä odotukset olivat liian korkealla Pori Jazzin vuoden 2014 hyväntuulisen keikan jälkeen. Dylan oli silloin aika hyvässä äänessä ja lauloi rennosti ja itsevarmasti.

Hän on tunnetusti tällä vuosikymmenellä pystynyt laulamaan nuotilleen alkuperäismelodioiden mukaisesti myös peräti kolme albumikokonaisuutta Frank Sinatran ja muiden mestarilaulajien tunnetuksi tekemiä ikivihreitä.

Nyt kävi kuten usein ennenkin, mutta onhan hän toki jo 78-vuotias.

Hän lauloi keikan alkupuolen kuin pahimmassa äänenmurroksessa: silloinhan ääni välillä sortuu ja karkaa yllättäen falsettiin. Juuri niin kävi nytkin, ja osin siksi hän siirtyi hyvin usein puhelauluun tai pelkkään ilmeikkääseen puheeseen.

Kun ääni lämpeni, hän pystyi vähitellen tekemään samaa kuin tällä samalla Helsingin Areenalla vuonna 2003, eli puhumaan fraasien alkuosat nopeasti ja etsimään sitten ihmeen varmasti yhden falsetissa soivan oikean sävelen kontrolloidusti fraasin loppua varten.

Ja lopulta maanantai-iltana kuultiin legenda täydessä äänessä. Liian myöhään, mutta kuitenkin.

Pitkän illan pelastivat Dylanin energisyys ja karisma: hän oli läsnä ja päättäväinen. Kun lauluääni ei ensin pelannut, hän soitti parhaat huuliharppusoolot, jotka olen häneltä viiden keikan kokemuksella vuodesta 1990 alkaen kuullut.

Dylan on lisäksi aina ollut hauska ja joskus myös vaikuttava pianisti. Nyt hän soitti välillä istuen ja välillä seisten duuriasteikkokulkuja, yhden sävelen sooloja, mutkikkaampia riffejä ja jopa modernistisia muistumia. Sitä oli ennakoinut konsertin alkunauhalta kuulunut Stravinskyn Kevätuhrikin.

Bändi oli aivan loistava. Pori Jazzissa 2014 se soitti lyyrisemmin, mutta nyt rumpali George Recelin viidakkokompeissa oli kiihkeyttä ja uusissa sovituksissa – joita Dylan mestaroi pianonsa äärestä – oli jälleen erinomaisia ideoita. Esimerkiksi vuoden 2012 Tempest-levyllä esitelty kostolaulu hengellisin vivahtein eli Pay in Blood oli saanut alkuperäistä monikerroksisemman, aivan mestarillisen sovituksen.

Dylanin pitkän linjan luottobasisti Tony Garnier soitti yhtä hyvin kuin Pori Jazzissa, joskin siellä soundit olivat hifimmät. Kitaristi Charlie Sexton oli ilmeikäs ja monipuolinen, samoin multi-instrumentalisti Donnie Herron.

On ilo todistaa, että Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2016 saanut legenda pitää tämänkin vuosikymmenen tuotantoaan arvossa peräti neljän biisin verran.

Kontrasti vaikkapa samoihin aikoihin 1960-luvun alkupuolella levytysuransa aloittaneeseen The Rolling Stonesiin on melkoinen. Kun Stones aloitti äsken Mick Jaggerin toivuttua sydänleikkauksesta kiertueen, uusin soitettu laulu oli 30 vuotta sitten levytetty Sad, Sad, Sad.

Samaan aikaan Dylanin 20 laulun setistä kaikkiaan yli puolet on levytetty vuosina 1997–2012. Uudempaakin hengellistä materiaalia hän on tiettävästi kokeillut levyttää, mutta julkaisulupaa hän ei ole vielä antanut.

Toivottavasti se vielä saadaan. Dylanin lyriikoissa riittää nauttimista ja analysoitavaa vuosikymmeniksi.


Seuraavassa luetellaan muutamin huomioin maanantai-illan biisilista, joka oli täsmälleen sama kuin Bergenissä muutama päivä aikaisemmin.

Nämä sovitukset on harjoiteltu todella hyvin, ja näitä Dylan yhtyeineen nyt haluaa esittää. Suluissa kerrotaan laulun ensiesiintyminen albumilla.

1. Things Have Changed (ensiesitys Wonder Boys -elokuvassa ja sen soundtrackilla 2000). Sama aloitus kuin Pori Jazzissa viisi vuotta sitten, mutta heikommin soundein ja huonommin laulettuna.

2. It Ain't Me, Babe (Another Side of Bob Dylan, 1964) Tämä 1960-luvun klassikko naulaa Dylanin konserttien alkuteesit: asiat ovat muuttuneet ja hän ei ole se, mitä häneltä odotetaan.

3. Highway 61 Revisited (albumin nimiraita, 1965). Klassikkojen klassikko kierrättää Abrahamin ja Iisakin tarinan Highway 61:lle. Olisipa lauluääni pelannut paremmin.

4. Simple Twist of Fate (Blood on the Tracks, 1975). Herkkä ja upea balladi, jonka erästä säkeistöä Dylan muuttelee usein. Juuri tämä versio jäi sanoitukseltaan omalle paikalleni epäselväksi, koska miksaus ei ollut vielä parhaimmillaan. Keikan ensimmäinen hieno huuliharppusoolo, ja niitä tuli monta.

5. Cry a While (Love and Theft, 2001). Päättäväinen tulkinta vuorottaisesta kärsimyksestä, mutta säveliä ei lauluun oikein löytynyt. Sen sijaan sovituksessa oli hieno idea. Kun Dylanin suuresti ihailema Link Wray kuoli vuonna 2005, Dylan lisäsi ylistämänsä Rumble-instrumentaalin ohjelmistoon muistoksi. Nyt Rumblen riffi oli muunneltu Cry A Whileen sopivaksi ja se toi sovitukseen uljasta jylhyyttä.

6. When I Paint My Masterpiece (ensijulkaisu Greatest Hits vol 2 -kokoelmalla, 1971). Dylan yllätti ensimmäistä kertaa saamalla selkeitä laulumelodioita välillä ulos hönkimisen ja puhelaulun seasta.

7. Honest With Me (Love and Theft, 2001). Kun laulu ei täysin pelaa, päättäväinenkään puhe ei aina auta.

8. Tryin' to Get to Heaven (Time Out of Mind, 1997). Suuri suosikkini sisältää kollaasin vaihtelevista lähteistä poimituista ja muokatuista riveistä. Kekseliäs, paikoin tarkoituksellisen dissonoiva uusi sovitus, mutta Dylan on laulanut tämän paljon paremminkin.

9. Scarlet Town (Tempest, 2012). Hieno kappale ja hieno tunnelma. Tähän salaperäinen puhelaulu sopii, ja melodioitakin löytyi ajoittain.

10. Make You Feel My Love (Time Out of Mind, 1997). Kekseliäs sovitus jälleen, mutta jää kauas levytetystä versiosta.

11. Pay in Blood (Tempest, 2012). Järisyttävän hieno, aivan uudenlainen entistä kehittyneempi sovitus ja tulkinta. Fantastista!

12. Like a Rolling Stone (Highway 61 Revisited, 1965). Yllätykset jatkuivat: ennen kertosäettä pulssista luovuttiin, mikä antoi Dylanin tarinankerronnalle tilaa. Ja niinpä pulssin paluuseen kertosäkeen alussa saatiin aina suuri, varsin vastustamaton nousu.

13. Early Roman Kings (Tempest, 2012). Muddy Watersin I’m A Man lienee tämän riffin tunnetuin ilmenemismuoto. Sitä uusiokäytettiin levytyksen tavoin tarinaan, joka taitaa kertoa samaan aikaan muinaisesta Roomasta ja Roman Kings -nimisestä jengistä New Yorkin Bronxissa 1970-luvun vaihteessa.

14. Don't Think Twice, It's Alright (The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963). Lankesin loveen: vapaamuotoisesti soljuva pianoballadiversio sisälsi maagisia hetkiä ja osuvia laulumelodioita!

15. Love Sick (Time Out of Mind, 1997). Bändi loisti, mutta laulusuoritus ei ihan riittänyt tässä armottomassa rakkauslaulussa.

16. Thunder on the Mountain (Modern Times, 2006). Dylan on esittänyt tätä 13 vuotta vanhaa sävellystä jo yli 700 keikalla, ja tämäkin versio oli levytystään parempi.

17. Soon After Midnight (Tempest, 2012). Verisen Tempest-levyn salauhkaava raita huomattavan hienona tulkintana.

18. Gotta Serve Somebody (Slow Train Coming, 1979). Vanha saarnaaja sai laulunsa kulkemaan jo ihmeen hyvin.

Encore:

19. Blowin' in the Wind (The Freewheelin’ Bob Dylan, 1963). Yhtyeen rullaavan huomaavainen komppi, rehevä viuluosuus ja onnistunut melodinen muunnelma ikivihreästä Dylan-klassikosta.

20. It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry (Highway 61 Revisited, 1965). Ihmeellisen täydellistä laulua 78-vuotiaalta. Olisipa tällä tasolla saatu kuulla koko keikka!

25. kesäkuuta klo 09.25. Yöllä julkaistua arviota täydennetty esimerkiksi yleisömäärän ja biisi biisiltä -huomioiden osalta. Pitkän linjan Dylan-fanien yleisökommentit keikasta löydät tämän linkin takaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  10. 10

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää