Kulttuuri    |   Levyarvostelut

Sannin tuottaja vaihtui, mutta perjantaina ilmestyvä uutuus vetoaa tutun luontevana

Ulkomailla syntynyt neljäs albumi on mittava ja antelias.

Albumi, pop

Sanni: Trippi. Warner. ★★★★

Sanni Kurki­suon matka vajaan kuuden vuoden takaisen esikois­levyn lupauk­sesta nopeassa tahdissa kotimaisen popin kestokärkeen on tarjonnut vetoavaa ja viihdyttävää seurattavaa.

Sanni on kuulunut keskei­sesti siihen Warner-levy-yhtiön jake­lemaan tähti­kaartiin, joka on luonut tällä vuosikymmenellä perustan kotimaisen popin valtavirralle, lavoilla ja levyillä.

Tähän Warnerin ”kultaiseen sukupolveen” voi laskea Sannin jatkoksi ainakin Vesalan, Chisun, JVG:n, Cheekin, Antti Tuiskun ja Jenni Vartiaisen – uudempina Ellinooran, Vestan ja Alman.

Chisu ja Vesala ovat kulttuuripiirien arvostamia taiteilijoita, JVG syystä Suomen suosituin yhtye, mutta Sannin rooli on ollut kinkkisempi – ja samalla kiehtovin.

Sanni, Chisu ja Vesala soivat tyylillisesti varsin samankaltaisina, mistä huolimatta moni tuntuu mieltävän nuoremman ja sanoituksissa räväkämmän Sannin eräänlaiseksi pissikseksi Chisun ja Vesalan rinnalla.

Tämä kertoo tietenkin lähinnä yleisön varauksellisuudesta.

Chisu on tänä kesänä mukana Helsingin laatufestareilla Sidewaysissa ja Flow’ssa, Vesala valtaa kulttuuripyhättö Huvila-teltan elokuussa.

Sanni taas on ollut kotonaan Ruisrockin kaltaisilla jättilavoilla, mutta häneen ei ole kohdistunut ”sinivalkoisen äänen” juhlavuutta. Enemmän on kauhisteltu rivoja sanoituksia.

Sanni on ollut yhtä aikaa kaupallisen populaari ja outsider.

Tekstipuolella Sannin keskeisiä oivalluksia on ollut tuotemerkkien luonteva hyödyntäminen millenniaalielämän kuvauksissa. Alepan, Corona-oluen ja Netflixin jälkeen uudella levyllä lauletaan Nickelbackista, Lindorfista, Colgate-hammastahnasta ja Ikeasta.

Nimidroppailun myötä Sanni liippaa tietenkin Paperi T:tä, jolla on omat siltasensa, alvaraaltonsa ja chiantinsa. Molemmat ovat samaistuttavia – siinä missä Paperi T on hipsteri-Helsingin pikkuvanha änkyrä, Sanni on nuoremman Vain elämää -kansanosan tykittelijä.

Perjantaina julkaistavan neljännen albuminsa kansivihkossa Kurkisuo painottaa rohkeutta hypätä uuteen. ”Halusin räjäyttää kaiken tutun ja turvallisen”, hän kirjoittaa.

Tuottajaksi on vaihtunut Henri Salosen alias Hank Solon jälkeen Antti Tuiskun työparina parhaiten tunnettu Jurek Reunamäki, jonka kanssa Sanni äänitti ja kirjoitti kappaleita Miamissa, Sisiliassa ja Nashvillessa.

Näistä lähtökohdista Trippi soi yllättävän tuttuna ja luontevana, mikä vahvistaa käsitystä Kurkisuon muusikkoudesta.

Räjäytyksen sijaan albumi kuulostaa kokeellista edellislevyä maltillisemmalta – keskiöön nousevat muutamista räväkämmistä paukutuksista huolimatta alakuloiset itsetutkiskelulaulut.

Levyn avaava Yksinäinen milleniaali herättää haikean elektronisoinnin eloon. ”En oo vielä oppinu olemaan gay, enkä ollenkaan hetero”, Sanni avautuu Pride-viikkoon sopivasti.

Albumi vertautuu Sannin mukaan vanhempaan musiikkiin, ja laulaja on korostanut kitaroiden merkitystä. Rokkenroll-elämää muistuttaa Paramore-yhtyeen keikkakitaristin soittoa, mutta levymitassa kitarat pysyvät taka-alalla.

Albumin huippu on singlenä julkaistu, haikean kipeä Hei kevät, joka leikkelee väärinpäin käännettyä lauluosuutta fantastisin tuloksin ja sisältää kouraisevan tutun huomion ohi kiitävästä ajasta.

Vielä haikeammaksi tunnelman vie hieno trap-balladi Psykologi, jossa apeat puheosuudet naulaavat helmeilevän harmauden täydellisesti. Jurekin voimaballadihenkinen kitaratilutus paisuttaa koskettavuuden juustoisen rajoille.

Viime kesän valloittavat radiohitit, Major Lazer -henkinen Italia-ilottelu Jacuzzi ja viettelevän kuulaasti soiva Sit kun mä oon vapaa puolustavat paikkojaan, mutta onneksi entuudestaan tuttuja kappaleita on vain viisi viidestätoista.

Lopussa tehdään kunniaa reilu vuosi sitten menehtyneelle Aviciille. Mä en haluu mennä himaan -kappale syntyi ruotsalaismuusikon kuoleman aikoihin, minkä johdosta stadion-EDM-herkistelystä löytyy Sannin mukaan Tim Berglingiin viittaavia sävyjä.

Tradition ja nykypäivän luontevan taitavaan yhdistelyyn sopivasti Sanni ei ole antanut periksi albumiformaatin suhteen, mikä ilahduttaa. Albumin 15 kappaletta ja 52 minuuttia on antelias paketti.

Suunnitteilla oli kuulemma jopa tuplalevy – albumilta jäi kymmenisen kappaletta yli.

Kokeellista omaäänistä tavispoppia ja helppotajuista vaikuttavuutta ilman halpaa huomion kalastelua tai yliyrittämisen makua – Sannin meiningistä on vaikea olla pitämättä.

Aleksi Kinnusen valinnat: Suomi-singlejä ja ulkomaisia nostalgia-albumeita

Hedonistin kesäunelma

Elektroninen, single.

Malla: Sabrina (Jori Hulkkonen remix). Solina. ★★★★

Kokko on sammu­nut, ja päivät ovat lyhen­tymään päin, mutta parhaita kesä­hittejä vasta sovitellaan.

Näyttelijänä tunnettu Malla Malmivaara julkaisi keväällä kaksi mainion klubisävyistä singleä. Juhannusaattona ilmestyi Turun kultasormen Jori Hulkkosen miksaus Sabrina-kappaleesta, joka voisi olla täydellisessä todellisuudessa kesän tunnuslaulu.

Kertosäkeen hedonistinen nostatus ja kosmisen hivelevä pianohouse kihahtavat päähän kuin jäähileinen drinkki laiturinnokassa. Biisi on ilmestymässä erikoisena kahdeksan tuuman vinyylisinglenä, mikä on hyvä. Kuulen kappaleessa dj-potentiaalia vuosiksi eteenpäin.

Vestamainen lohtulohko

Single, pop

Vesta: Tuun ilman huomioo toimeen. Etenee Records. ★★★

Vuoden tulokas -Emmalla oikeu­tetusti notee­rattu Vesta Burman kiertää kesällä festivaaleja viimevuotisen esikoislevynsä materiaalin turvin. Puhkitutun levyn jälkeen uutta musiikkia kaipaisi jo luureihin ja lavoille.

Erinomaisen hivelevästi soiva uutuussingle hemaisee tutun alakuloiseen Vesta-tyyliin. Tuottajana on Chisun bändiin sujahtaneen Jori Sjöroosin sijaan Matti Ahopelto, joka levy-yhtiöstä kerrotun mukaan saattaa leipoa myös tulevaa kakkosalbumia.

Vaikka kappaleessa ei ole vikaa, olisin kaivannut tähän saumaan Vestalta ronskimpaa kesäbängeriä.

Maukasta perinnerockia

Albumi, rock

The Black Keys: Let's Rock. Easy Eye Sound / Nonesuch. ★★★

Flow’n pää­esiinty­jänä 2012 vierail­leen amerikka­laisen The Black Keysin yhdeksännen albumin nimi kuulostaa itseparodialta: yhtye kun on muistuttanut kuluvan vuosikymmenen The White Stripesia perinnetietoisia garage- ja bluessävyjä popularisoivana ja riisuttuna kitara-rummut-duona.

Jos Arctic Monkeysin viime vuoden levy osoitti, miten rockyhtye voi tuulettaa nurkkia myymättä sieluaan, The Black Keys palaa yhdeksännellä albumillaan askeleen edellislevyä ytimekkäämpään soittoon. Musiikista löytyy riittävää vetävyyttä ja soinnista sävyjä, eikä yhtye vajoa pinnan alle retroriippansa painosta.

Ronson vaihtoi elektronisykkeeseen

Albumi, pop

Mark Ronson: Late Night Feelings. Sony. ★★★

Uptown Funk -hitillä potin räjäyt­tänyt ja Oscarin helmi­kuussa A Star is Born -elokuvan kappaleesta Shallow kerännyt Mark Ronson on jättänyt hyvästit tuottamalleen Amy Winehouse -retrosoulille, mutta tilalla on elektronisempaa nostalgiaa.

Supertuottajalle tyypilliseen tapaan levyllä vaikuttaisi tehtävän kuluvan vuoden yhtä vierailijaennätystä. Mukana on tähtilaulajia Miley Cyrusista Alicia Keysiin ja Camila Cabelloon.

Vaikka taso ei kanna levyn läpi, Lykke Lin laulama The Avalanches -henkinen nimikappale sekä Angel Olsenin tulkitsema True Blue sykkivät vuoden valioina.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Antakaa lenkkeilijöiden juosta rauhassa Keskuspuistossa, älkää kouriko tai tuijottako

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  9. 9

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää