Kulttuuri

Anne Lister oli bisnesnainen, pistooliampuja sekä vallaton rakastaja, joka kirjoitti päiväkirjaansa: ”Aina minulla on joku tyttö mielessä”

Maanomistaja Anne Lister eli 1800-luvulla niin kuin halusi ajan rajoituksista huolimatta. BBC:n tv-sarja on lisännyt Listerin mainetta modernina lesboikonina. HS vieraili Anne Listerin kotikartanossa.

Halifax, Yorkshire

Englantilainen Anne Lister oli poikkeuksellinen nainen, jolla oli hyvin epätavallinen elämä, käyttipä sitten mitä mittapuuta tahansa.

Ensinnäkin hän oli piinkova bisnesnainen ja maanomistaja, joka ei antanut 1800-luvun alun miehisen vallan rajoittaa elämäänsä ja liiketoimiaan.

Toisekseen Lister (1791–1840) oli ”ensimmäinen moderni lesbo”, joka oli sinut oman seksuaalisuutensa kanssa. Hän nautti niin rakastumisesta kuin rakastelemisestakin ilman häpeää.

”Ah, naiset, naiset! Aina minulla on joku tyttö mielessä”, Lister kirjoitti päiväkirjaansa kesäkuussa 1824.

Kolmas syy miksi Lister on jäänyt historiaan ovat hänen mittavat päiväkirjansa: huikeat 7 722 sivua eli viisi miljoonaa sanaa.

Noin kuudesosa päiväkirjoista – etenkin seksisuhteiden päivitykset, mutta myös taloudelliset pohdinnat ja piikikkäät ihmiskuvaukset – on kirjoitettu Listerin omalla salakirjoituksella, joka sekoittaa kreikkalaisia aakkosia ja numeroita.

Tytöksi Lister oli saanut hyvän koulutuksen: kreikkaa, latinaa, matematiikkaa ja puhetaitoa. Hän opiskeli itsekseen myös luonnontieteitä ja harjoitteli pistooliammuntaa isänsä aseilla.

”Majassa meni melkein rakasteluksi – – suhteemme on nyt sinetöity, ja – – valitullani on ehkä lähes kolmen tuhannen punnan vuositulot, joista kaksi kolmasosaa vapaassa käytössä”, Lister kirjoitti vuonna 1832 tavattuaan naapurikartanon Ann Walkerin, josta tuli hänen elämänkumppaninsa.

Rakkautensa sinetiksi naiset tallettivat toisiltaan häpykarvan medaljonkeihinsa.

Aivan kuin kaikessa tässä kaikessa ei olisi vielä kylliksi, Lister oli myös maailmanmatkaaja.

Lister aloitti Pariisista, mutta kolusi sen jälkeen Eurooppaa ristiin rastiin. Ranskan Pyreneillä hän nousi ensimmäisenä harrastelijavuorikiipeilijänä Vignemale-vuoren huipulle vuonna 1838.

”Kukaan ei ole niin kuin minä. Uskallan olla erilainen kuin kukaan muu”, Lister kirjoitti vuonna 1823.

Viimeiseksi kohteeksi jäi matka Tanskan, Ruotsin ja Suomen kautta Venäjälle ja nykyiseen Georgiaan. Siellä hän kuoli todennäköisesti punkinpureman aiheuttamaan kuumeeseen syyskuussa 1840.

Ann Walker -paran piti tehdä kuukausia kestävä paluumatka yksin ja tuoda ruumis takaisin kotiin Halifaxiin haudattavaksi.

Listerin ihmeellinen elämä on tullut nyt suomalaisillekin tutuksi kiitos BBC:n ja HBO:n yhdessä tuottaman televisiosarjan Gentleman Jack.

Niin Suomessa kuin Britanniassakin kiitetyn sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut palkittu brittikirjoittaja Sally Wainwright. Pääosaa näyttelee Suranne Jones.

Vaikka monet sarjan käänteet perustuvat todellisiin tapahtumiin, on mukana myös paljon keksittyä. Listerin tarina on toiminut Wainwrightille inspiraation lähteenä.

Televisiosarja kuvattiin vuonna 2018 aidossa ympäristössä eli Listerin suvun Shibden Hall -kartanossa ja sen tiluksilla Halifaxissa Länsi-Yorkshiressä.

Sukutalo on ollut jo lähes sata vuotta museo.

”Sen jälkeen kun BBC:n televisiosarja alkoi, ovat vierailijamäärämme kasvaneet räjähdysmäisesti”, museon yleisökoordinaattori Christopher Southwell kertoo.

Shibden Hallin avautuessa kesäkuisena aamuna on oven taakse kerääntynyt jo jonoa.

Sukukartano olisi näkemisen arvoinen ilman Anne Listeriäkin. Talon vanhimmat osat ovat 1400-luvun alusta. Osa esineistöä on alkuperäistä. Kirjastotornia Lister alkoi rakennuttaa juuri ennen kuolemaansa.

Yläkerran toisesta päästä löytyy Anne Listerin makuuhuone. Se on tosin niin pieni, että makuuhuonekuvaukset piti siirtää studioon.

Tuolla on Listerin kirjoitusnurkkaus: alusta ja mustepurkkilaatikko. Tuossa huoneessa nukkui Anne-täti. Ja tuossa on ruokapöytä, jonka ääressä perhe söi.

Mutta minne Anne Lister piilotti salaiset päiväkirjansa?

”Ne olivat todennäköisesti näiden puupaneeleiden takana”, näyttää Southwell.

Päiväkirjaa Lister alkoi pitää 15-vuotiaana. Kimmokkeen antoi ero ensimmäisestä tyttöystävästä Eliza Rainesta, jonka Lister tapasi koulussa.

Myöhemmin Lister kirjasi kaiken minkä näki ja koki. Päivän mittaan hän teki nopeita muistiinpanoja. Varsinainen kirjoitustyö tapahtui illalla tai aikaisin aamulla. Muistiin hän merkitsi myös rakastelut, masturboinnin ja orgasmit.

”Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Anne Listerin perinnön tärkein osa olisi juuri hänen päiväkirjansa. Hän kirjoitti lesbosuhteistaan hyvin suoraan ja värikkäin yksityiskohdin”, kertoo Listeriä tutkinut tohtori Jill Liddington Leedsin yliopistosta.

Listerin päiväkirjat kuuluvat nyt Unescon Maailman muisti -ohjelmaan. Ne eivät kerro kuitenkaan vain Listerin yksityiselämästä, vaan dokumentoivat myös 1800-luvun alun politiikkaa, taloutta, sosiaalisia suhteita, tapoja ja tieteen kehitystä.

Liddington vertaa Listeriä ja hänen elämäntyötään kuuluisiin brittiläisiin päiväkirjanpitäjiin Samuel Pepysiin ja John Evelyniin.

Päiväkirjoja säilytetään Halifaxin kirjaston arkistossa. Ne on nyt myös digitalisoitu.

”Kirjat ovat paksuja, mutta hyvin hauraita. On suorastaan ihme, että suurin osa niistä on säilynyt”, kertoo Halifaxin kulttuurikehityspäällikkö Laura Johansen.

Johansen esittelee muutamaa näytteille pantua päiväkirjaa. Teksti näyttää kimurantilta – ja nyt ei puhuta edes salakirjoituksesta.

Saako tuosta mitään selvää?

”Kyllä, jos tarkkaan katsoo.”

Listerin salakirjoituksen avain löytyi jo 1890-luvun alussa. Asialla olivat Shibden Hallin silloinen asukas ja Annen kaukainen sukulainen John Lister ja hänen ystävänsä historianharrastaja Andrew Burrell.

Kun miehille selvisi, mitä Anne Lister oikein kirjoitti, olivat he kauhuissaan. Burrell olisi polttanut koko roskan.

”Herra Lister oli ahdistunut, mutta ei suostunut noudattamaan neuvoani, että kaikki 26 päiväkirjaa pitäisi polttaa”, Burrell kirjoitti kirjeessään Halifaxin kirjastonhoitajalle vuonna 1936.

Pitää muistaa mitä aikaa elettiin.

Kaikki miesten väliset seksisuhteet oli kriminalisoitu vuonna 1885. Uutta lakia myös noudatettiin: Kirjailija Oscar Wilde tuomittiin vuonna 1895 vankilaan juuri homoseksuaalisuutensa takia. Jo aiemmin homoudesta oli saattanut joutua hirteen.

Lesboista laissa ei säädetty. Se ei silti tarkoittanut, että lesbous olisi ollut hyväksyttyä.

Lesboille elämä saattoi kuitenkin olla hieman helpompaa, mutta vain, jos naisparit pitivät kulissit pystyssä. Pahennusta – tai edes huomiota – ei saanut herättää.

Varakkaille yläluokan naisille tämä oli tietysti helpompaa kuin muille. Anne Lister sai elää kuten eli, koska sedän hänelle testamenttaama Shibden Hall takasi taloudellisen riippumattomuuden.

Yksi Listerin rakastajattarista eli Mariana Belcombe puolestaan solmi kulissiavioliiton vanhan ja rikkaan maanomistajan Charles Lawtonin kanssa. Avioliitto oli pettymys: mies ei tajunnut kuolla ajoissa.

Ympäristöltä ei jäänyt silti huomaamatta, että Lister ei suostunut ahtaaseen naisen rooliin. Hänen olemuksensa mustanpuhuvine vaatteineen sekä maskuliininen tilanotto herättivät myös paheksuntaa.

Getleman Jackiksi Listeriä ei kuitenkaan elinaikanaan kutsuttu.

”Sen sijaan hänestä käytettiin nimeä Captain Tom”, Johansen kertoo.

Listerin päiväkirjoja on tutkittu paloittain jo yli sadan vuoden ajan. Hänen naissuhteensa ja seksuaalisuutensa nousivat kuitenkin yleiseen tietoisuuteen vasta vuonna 1988, kun paikallinen tutkija Helena Whitbread julkaisi aiheesta ensimmäisen kirjan (I Know My Own Heart).

”Olin ajatellut, että Anne Listerin salaisuuksien paljastaminen voisi herättää närkästystä kotikaupungissani Halifaxissa, etenkin kun Listerit olivat aikoinaan hyvin arvostettu perhe. Pelko oli kuitenkin turha, ja kirja myi hyvin”, Whitbread muistelee.

Eniten kirja herätti huomiota akateemisissa piireissä ja lesboyhteisössä.

Whitbreadin mukaan Anne Listerin päiväkirjojen merkittävin anti on se, kuinka hän rakentaa niissä omaa lesbolaista identiteettiään.

”Läpi päiväkirjan näkee, kuinka Anne halusi ymmärtää ja määritellä seksuaalisuutaan. Kirjeessään ystävälleen hän kertoo, kuinka hän on ’arvoitus jopa itselleen, ja kiehtoo itse omaa uteliaisuuttaan’.”

Lesbo-sanaa Lister ei koskaan käyttänyt. Sana oli niinä aikoina lähes tuntematon.

Nykyään Anne Lister on jo lesboikoni sekä naistutkimuksen kohde. Oliko Lister myös varhainen feministi?

”On hieman pulmallista kutsua Listeriä feministiksi”, tohtori Liddington sanoo.

Lister käytti toki maanomistajana laajaa valtaa. Hän ei pelännyt haastaa miehiä liikeneuvotteluissa, eikä hän väheksynyt omia kykyjään.

Mutta.

Lister oli myös hyvin konservatiivinen, sekä poliittisesti sekä muutenkin. Hän oli myös uskonnollinen, eikä halunnut huojuttaa 1800-luvun alun yhteiskunnallisia valtasuhteita. Snobina hän ylenkatsoi kauppiasluokkaa, rahvaasta puhumattakaan, vaikka Listerin suvun omankin varallisuuden taustalta löytyi villakauppa.

”Lister oli itse älykkö, mutta hän suosi naisellisia naisia kuten Ann Walker. Maanomistajana Lister nautti etuoikeuksia, joita hän ei halunnut suoda muille naisille”, Liddington kertoo.

Tai kuten Lister itse kirjoitti:

”Minua eivät oppineet naiset kiinnosta. He eivät ole sellaisia suloisia ja kiehtovia olentoja, joita voin rakastaa.”

Kuka

Sukupuoli ei rajoittanut


 Maanomistaja Anne Lister syntyi Halifaxissa Länsi-Yorkshiressä 1791.

 Hän ei antanut sukupuolensa rajoittaa elämäänsä, vaan toimi liike-elämässä ja kaivosyrittäjänä sekä matkusti laajasti harrastaen muun muassa vuorikiipeilyä.

 Lister tunnetaan mittavista ja yksityiskohtaisista päiväkirjoistaan, jossa hän kuvaa muun muassa rakkauselämäänsä.

 Päiväkirjoja on 26 kappaletta, joissa on yhteensä 7 722 sivua ja viisi miljoonaa sanaa. Tekstistä kuudennes on Listerin omaa salakirjoitusta.

 Lisäksi hän kirjoitti 14 matkapäiväkirjaa ja satoja kirjeitä.

 Häntä on kuvailtu ”ensimmäiseksi moderniksi lesboksi”.

 Lister kuoli 1840 matkalla Georgiassa. Hänen elämänkumppaninsa Ann Walker kuljetti ruumiin Halifaxiin haudattavaksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  4. 4

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   ”Se oli lähestulkoon pahinta maailmassa” – Pekka Niemen musiikkimakua paheksuttiin arvostetussa musiikkikoulussa, mutta sen ansiosta hän pääsi esiintymään suomalaisella jättifestarilla

   Tilaajille
  7. 7

   Ajatus Karjalan myymisestä takaisin Suomelle oli Venäjän hätäratkaisu rahapulaan vuonna 1991, kertoo silloinen varaulkoministeri Andrei Fjodorov HS:lle

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvalloissa hikoillaan poikkeuksellisen kuuman helleaallon alla, New Yorkiin julistettiin lämpötilasta johtuva hätätila

  9. 9

   Rantamuoti on elänyt pitkistä lahkeista niukkoihin naruihin, uusin trendi on salliva kehopositiivisuus – ”Rannalla pitäisi olla oikeus olla sellaisena kuin on”

  10. 10

   Suomenkin pitäisi lopettaa ”tamponivero”, esittävät EU-parlamentti ja järjestöt – katso laskurista, paljonko säästäisit kuukautis­menoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  3. 3

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  6. 6

   Halveksittuja karkureita vai vakaumuksensa löytäneitä sodanvastustajia? HS selvitti, mitä reservinkieltäytyjien leirillä tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   Trump lupasi maksaa itse Ruotsissa pidätetyn räppäri Asap Rockyn takuut, Stefan Löfvenin mukaan hallitus ei aio puuttua asiaan

  10. 10

   Weekend-festivaalin pääesiintyjä otti yhteen järjestysmiesten kanssa, mutta kohokohta oli Armin van Buurenin ”joukkohypnoosi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää