Kulttuuri

Sorjosta ohjannut Jyri Kähönen sai pitkän pestin laatusarjoistaan tunnetulta HBO:lta

Jyri Kähösen Etelä-Afrikassa ohjaama rikossarja Trackers saa ensi-iltansa lokakuussa. Suomessa sarjan esittää HBO Nordic.

Suomalainen Jyri Kähönen ohjaa paraikaa Etelä-Afrikassa kansainvälistä rikossarjaa. Trackers perustuu eteläafrikkalaisen Deon Meyerin samannimiseen romaaniin.

Kyseessä on Afrikan historian suurin tv-alkuperäisdraama, kertoo eteläafrikkalainen tv-yhtiö Multichoice tiedotteessaan.

Sarjan juonikuvaus lupaa salaliittoja, järjestäytynyttä rikollisuutta, salakuljetettuja jalokiviä, harvinaisia sarvikuonoja, kansainvälistä terrorismia ja keskenään risteäviä juonia.

Tarinan keskiössä on eteläafrikkalainen tiedusteluorganisaatio, joka yrittää purkaa epäiltyä terroristihyökkäystä.

Kähönen on ohjannut aiemmin suomalaisen trillerin Ja saapuu oikea yö (2012), jossa kihlapari (Jarkko Niemi ja Jemina Sillanpää) juonii morsiamen isän (Martti Suosalo) murhaamista. Lisäksi hän on tehnyt mainoksia ja tv-sarja Sorjosta.

Jyri Kähönen vastaa puhelimeen Kapkaupungissa, yhdessä Etelä-Afrikan kolmesta pääkaupungista. Kello on 13, lämpötila 20 Celsius-asteessa ja Trackersin kuvauksissa tunnin mittainen tauko.

Kähönen on ollut Etelä-Afrikassa melkein tauotta joulukuusta lähtien. Varsinaiset kuvaukset alkoivat helmikuussa. Ensin kuvattiin Johannesburgissa, sitten Limpopossa maan pohjoisrajalla, sitten Karoon aroalueella ja lopuksi Kapkaupungissa, johon valtaosa sarjan tapahtumista sijoittuu.

Kähönen alkaa olla väsynyt.

”Sarjalle on aikataulutettu 89 kuvauspäivää. Nyt on kuvauspäivä 82.”

Trackers on saksalaisen julkisen televisiokanavan ZDF:n ja eteläafrikkalaisen maksukanavan M-Netin yhteistuotanto. Loppuvaiheessa mukaan tuli vielä yhdysvaltalainen kaapelikanavajätti HBO.

Sarja tuli Kähösen pöydälle brittiläisen agentin kautta. Hän arvelee, että Sorjonen auttoi asiaa paljon. Netflix on levittänyt Lappeenrantaan sijoittuvaa rikossarjaa maailmalle nimellä Bordertown. ”Jos haluaa tehdä kansainvälisiä duuneja, täytyy ensin olla kansainvälinen käyntikortti. Sorjonen auttoi varmasti paljon”, Kähönen arvioi.

”Tuottajat halusivat myös ohjaajaksi jonkun, joka ei ole eteläafrikkalainen ja jolla on tuoreet silmät tähän ympäristöön. Trackersissa ja Sorjosessa on samanlaisia elementtejä. Maisema ja maantiede – se, missä tarina tapahtuu – ovat molemmissa tärkeä osa kokonaisuutta.”

Televisiossa on yhä enemmän työtä kaikenlaisille tekijöille. Kähönen kiittelee sitä, että netflixit, hbo:t ja muut tarjoavat mahdollisuuksia tehdä juttuja myös pienemmille yleisöille. Trackers ei ole mikään marginaalituotanto, mutta ilman Netflixiä ei Kähönenkään puhuisi nyt puhelimeen Kapkaupungissa keskellä uransa isoimpia kuvauksia.

Trackersin tuotantoryhmästä valtaosa tulee Etelä-Afrikasta. Sarjan kuvaa Ivan Strasburg, joka on kuvannut muun muassa Paul Greengrassin Bloody Sundayn sekä tv-sarjoja kuten Fitz ratkaisee, Treme ja viimeksi Netflixin 13 Reasons Why.

Näyttelijöissä on eteläafrikkalaisten lisäksi useampi yhdysvaltalainen, yksi britti ja yksi saksalainen – jälkimmäisin ZDF:n toivomuksesta. He ovat etupäässä tv-elokuvista ja -sarjoista tuttuja.

Kähönen ylistää paikallisia näyttelijöitä, joita ei muualla maailmalla juuri tunneta.

”Kapkaupunki on kuin pieni New York. Täällä on valtavasti erinäköistä ja eri taustoista tulevaa jengiä. Näyttelijäryhmämme heijastelee tätä.”

Ohjaaja ei tiedä sarjan tarkkaa budjettia, mutta puitteet ovat huipputasoa ja tekijät ammattilaisia. Samassa kaupungissa kuvataan paraikaa HBO:n Warriorsia ja Ridley Scottin uutta tv-sarjaa. Trackersin stunttiryhmä on tehnyt viimeksi Mission: Impossible – Falloutin.

Deon Meyer, jonka romaaniin Trackers perustuu, ei sano useimmille suomalaisille mitään. Hänen kirjoistaan on käännetty suomeksi kaksi, Kuolema päivänkoitteessa (Dead at Daybreak, 2000) ja Metsästäjän sydän (Heart of the Hunter, 2002).

Kotimaas­saan Meyer on kuitenkin Ilkka Remes -tason suosikki. Suomessa käännökset kustantanut Gummerus kuvailee afrikaansik­si kirjoittavaa Meyeriä Etelä-Afrikan suosituim­mak­si kirjailijaksi. ”Jos menet täällä kirja­kauppaan, yksi hylly on yleensä Deon Meyeria”, Kähönen sanoo.

Trackersia kuvataan ja leikataan samaan aikaan, koska ensi-ilta on Etelä-Afrikassa jo tämän vuoden lokakuussa. Kaikista kuudesta jaksoista on jo raakaleikkaukset olemassa, vaikka kuvauksia on vielä viikko jäljellä.

Kyseessä on maan historian suurin televisiodraama.

”Kuulin, että markkinointipuoli aikoo heijastaa kymmeneksi päiväksi laserilla Pöytävuoren kylkeen laskurin, joka laskee aikaa Trackersin alkuun.”

Saksassa ZDF esittää sarjan heti M-Netin perään. Yhdysvalloissa sarjan esittää HBO:n omistama kaapelikanava Cinemax.

HBO Nordicilta vahvistetaan HS:lle, että sarja esitetään heidän palvelussaan samaan aikaan Yhdysvaltojen kanssa. Tarkka päivämäärä ei vielä ole tiedossa.

Tekeminen on ollut kivaa, mutta todella raskasta, Kähönen sanoo. Etelä-Afrikassa kuvataan kaksitoista tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Tahti on ollut kova ja vapaa-aikaa vähänlaisesti.

Ohjaajan perhe kävi maalis–huhtikuussa muutaman viikon vierailulla, mutta muuten hän on ollut heistä erossa.

Ensi tiistaille on varattu paluulento, jolle Kähönen toivoo pääsevänsä.

Toisesta tuotantokaudesta on kuvauksissa jo puhuttu. Trackersin päähenkilö Lemmer (Gracie) seikkailee useammassa Meyerin kirjassa, joten materiaalia piisaisi.

Kähönen, joka ohjaamisen lisäksi pyörittää menestynyttä luomumehuyritystä, sanoo silti keskittyvänsä jatkossa muihin hankkeisiin.

”Olen sanonut, että en kyllä toista puolta vuotta täällä pysty olemaan.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  2. 2

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Isäni mielestä ilmastonmuutos on yksi iso vitsi, ja vuosi vuodelta etäännymme entisestään” – Näin politiikka saa suomalaiset riitautumaan ja jopa eroamaan

  5. 5

   Helmikuussa 1945 syntyi natsien keskitysleirissä suomalainen tyttö – Lea Kulonurmi kertoo HS:n haastattelussa, miten hän selviytyi

   Tilaajille
  6. 6

   ”Laitoin lopulta avioeron vireille ja muutin pois” – Yli 250 lukijaa kertoi HS:lle politiikan aiheuttamista riidoista

  7. 7

   Keinotekoisella kielellä esperantolla on maailmanlaajuisesti vain noin tuhat äidinkielistä puhujaa, mutta lahtelaisessa perheessä sitä puhutaan kotikielenä

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  10. 10

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  6. 6

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  9. 9

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  10. 10

   Moni eroaa loman jälkeen, mutta sen voi estää: ”Parisuhteen laatuun voi lähes aina vaikuttaa”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  4. 4

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää