Kulttuuri    |   HS-analyysi

Suomalainen tietokirjailija jäi taas kiinni Wikipedia-lainailusta – sotkuun olisi ratkaisu, mutta kustantajia ei tunnu kiinnostavan

Markkinoilta vedetty Pedot-tietokirja on viimeisin, mutta ei ainoa kerta, kun suomalainen tietokirja on jäänyt kiinni plagioinnista.

”Kai­nuulais­voiminkin tehdyssä Pedot-tieto­kirjassa kopi­ointia Wiki­pediasta – kustan­tamo vetänyt pois markki­noilta”, otsikoi Kainuun Sanomat juttunsa tiistaina.

Kainuun Sanomien jutun mukaan Pedot-teos vedettiin markkinoilta sen jälkeen, kun Wikipedia-artikkeleiden kirjoittaja otti yhteyttä kustantamoon.

Asiasta on kertonut myös Lapin Kansa.

Parikymmentä suomalaista petoeläintä esittelevä kirja on syntynyt inarilaisen tietokirjailijan Mauri Niemisen ja kajaanilaisen luontokuvaajan Lassi Rautiaisen yhteistyönä.

Kirjan tekstistä vastannut filosofian tohtori ja dosentti Nieminen kertoo hänellä olleen epäselvyyksiä sen kanssa, miten Wikipediaa lainataan.

”Se on oudompi minulle, kun ei sieltä niin helposti näy sitä kirjoittajaa varsinaisesti”, Nieminen selittää Kainuun Sanomissa.

Nieminen on arvostettu porotutkija, joka on julkaissut useita teoksia Lapin luonnosta ja eläimistä.

Bonnierin omistaman Readme.fi-kustantamon mukaan kirja on jo poistuttu valikoimasta ja se pyritään saamaan pois myynnistä sekä kirjakaupoista että verkosta.

”Tekijä oli vähän liian huonosti kopioinut tiettyjä asioita Wikipediasta. Olisi pitänyt tuottaa vähän enemmän, muokata tekstiä”, kustantaja Ari Saha­nen kommentoi Kainuun Sanomille.

Noloa, muttei ainutkertaista.

Tapaus on viimeisin, mutta ei ainoa kerta, kun suoma­laista tieto­kirjaa on epäilty plagi­oinnista. Edellinen enemmän julki­suutta saanut tapaus oli viime vuoden lopulla, kun dosentti Risto Pulkkista ja emeritus­professori Juha Pentikäistä syytettiin uuden Saamelaisten mytologia -tietokirjan yhden tekstiosion plagioinnista ja valokuvien väärinkäytöstä.

Tuolloinkin tapaus tuli tietoon alkuperäistekstin kirjoittajien ansiosta, jotka jättivät asiasta ilmoituksen Helsingin ja Lapin yliopistoille.

Tutkijatohtori Taarna Valtosen mukaan Saamelaisten mytologia -teokseen oli kopioitu tekstiä paitsi Wikipediasta, myös hänen ja tutkijakollega Leena Valkeapään toimittamasta vuonna 2017 julkaistusta teoksesta.

Valtonen oli erityisen tuohtunut siitä, että asialla oli niin arvovaltaisia tahoja.

Kirjoittajat ovat tohtorismiehiä, ja kirjan kustantanut Suomalaisen kirjallisuuden seura maamme suurin humanistisen alan tiedekustantaja.

”Suurin kritiikkini kohdistuu tässä tämänhetkisen tiedekustantamisen toimintatapoihin”, Valtonen sanoi haastattelussa.

Kirjoittaja myönsi virheensä HS:n haastattelussa.

”Joudun tunnustamaan huolimattomuuteni”, hän sanoi. ”Tämä on virhe, jollaista ei etenkään tässä vaiheessa uraa saisi tapahtua. Kirjan tiedot eivät silti ole tulleet vääriksi edes näiden kiisteltyjen sivujen osalta.”

Aiemmin ainakin Talentumin kustantama Virtuaalimaine-kirja on vedetty myynnistä plagiointiepäilyjen takia.

Tietokirja-alalla siis on kasvava ongelma.

Hassua kyllä, se olisi ilmeisen helposti ratkaistavissa.

Yksi Suomen johtavista plagiarismin asiantuntijoista on Ilona IT -yrityksen myyntijohtaja Risto Korhonen.

Yritys on maailman ehkä tunnetuimman plagiaatintunnistusjärjestelmä Turnitinin maahantuoja Suomessa, ja Korhonen on työskennellyt asian parissa kymmenkunta vuotta.

Nykyisin Turnitinilla tarkastetaan väitöskirjat, lisensiaatintutkielmat ja gradut useimmissa korkeakouluissa Suomessa.

Korhosen mukaan saman yrityksen kustantajille suunnatulla iThenticate-järjestelmällä tietokirjojen kopioidut osat olisivatkin paljastuneet vaivattomasti.

”Esimerkiksi Wikipedia lähettää kuukauden välein koko tietokantansa indeksoitavaksi Turnitinille”, Korjonen sanoo. ”Siellä on Wikipedia-artikkelit kaikilla kielillä viimeisen viidentoista vuoden ajalta.”

Turnitin-järjestelmän ohella suomalaisissa oppilaitoksissa käytetään ruotsalaista Urkundia, joka on paljastaa plagiointiyrityksiä monissa ammattikorkeakouluissa ja Helsingin sekä ­Oulun yliopistoissa.

Korhonen myöntää, että myös kilpailijan työkalu olisi havainnut ainakin Wikipediasta kopioidut osa.

Jos se olisi jollakin kustantajalla käytössä. Itse hän on yrittänyt kaupata Turnitinia kolmellekymmenelle suurimmalle suomalaiskustantajalle jo kolmen vuoden ajan.

Turhaan.

”Tällaiset virheet olisi tosi helppo eliminoida, mutta yksikään suomalaiskustantamo ei ole mukaan lähtenyt”, hän to­teaa. ”Luulen, että kaikki odottavat sitä, että kuka tekee sen ensimmäisenä.”

Tällä hetkellä myös suomalaistekijöiden omat teokset jäävät suojaamatta, sillä kustantajista ainoastaan lääkäriseura Duodecim antaa aineistonsa indeksoitavaksi Turnitin-järjestelmään.

Näin kustantaja ei huomaa, jos vaikkapa ulkomainen kirjoittaja käyttää suomalaisteosta luvattomasti aineistossaan.

Plagioinnin vastaiseen työhön Korhosella on luonnollisestikin taloudellinen intressi. Ilona IT on asiantuntijayritys, joka on tehnyt suomalaisten korkeakoulujen kanssa miljoonien arvoisia sopimuksia oppimisjärjestelmillä.

Myyntijohtajan mukaan kustantamoille kirjan tarkistaminen ei kuitenkaan olisi suuri kustannus. Yhden teoksen syynäys maksaa 50 euroa riippumatta kirjan paksuudesta, ja vie viitisen minuuttia.

Suurimpana syynä kustantajien nihkeyteen Korhonen pitää jämähtäneitä käytäntöjä.

”Kustannusprosessiin pitäisi lisätä yksi vaihe eli tekstin alkuperäisyyden tsekkaaminen”, hän sanoo. ”Itse virheen korjaaminen olisi sitten pieni vaiva verrattuna teoksen takaisin vetämisen aiheuttamiin kustannuksiin.”

Palataan vielä inarilaisen Mauri Niemisen kirjoittaman Pedot-kirjan surulliseen kohtaloon. Teoksen vetäminen markkinoilta harmittaa ymmärrettävästi Niemistä, mutta yksi takaisku ei ole häntä lannistanut.

Kainuun Sanomien mukaan tietokirjailija aikoo tehdä kesän aikana vaadittavat korjaukset ja toivoo, että teoksesta julkaistaan uusi versio syksyllä.

Myös kustantaja Ari Sahanen suhtautuu tilanteeseen varovaisen myönteisesti.

”Katsotaan jatkossa, että saadaanko semmoinen kirja aikaiseksi, joka voisi toimiakin”, hän sanoo.

Saa nähdä pannaanko kesällä töihin jokin markkinoilla olevista tarkastustyökaluista.

Tarkennus 1.7 klo 10.51: Lisätty maininta Lapin Kansasta, joka kertoi Kainuun Sanomien ohella asiasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  7. 7

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  10. 10

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää