Kulttuuri    |   HS-analyysi

Netflixin arvokkaimmat sarjat poistuvat palvelusta, ja suoratoistojätti voi pian olla kiipelissä

Netflix käyttää vuoden 2019 sisältöihinsä 15 miljardia dollaria. Se ei ehkä riitä, koska arvokkaimmat elokuvat ja sarjat menevät nyt kilpailijoille.

Tilaan kuutta tv-suoratoistopalvelua ja käytän niihin noin 70 euroa kuussa, 840 euroa vuodessa.

Se on paljon. Jos haluan jatkossa katsoa kaiken itseäni kiinnostavan, summa tulee vain kasvamaan.

Käytän enemmän rahaa kuin useimmat, mutta sama ongelma riivaa muitakin. Liikaa nähtävää liian monessa maksupalvelussa.

Brittiläinen data-analytiikkaa tarjoava Muso julkaisi kesäkuussa tutkimuksen, jonka mukaan eurooppalaiset kuluttajat ovat saavuttamassa katon suoratoistotilauksissaan.

66,7 % kyselytutkimukseen vastanneista sanoi tilaavansa yhtä tai kahta suoratoistopalvelua, 20,8 % kolmea tai neljää.

64,2 prosenttia sanoi, ettei tilaisi tämän vuoden aikana enää uusia palveluita.

80,4 prosenttia koki maksavansa jo liikaa suoratoistosta. Kuitenkin kaksi kolmannesta maksoi palveluistaan alle 30 puntaa (noin 33 euroa) kuukaudessa. Katto on siis matalalla.

Tämä ja ensi vuosi ovat vedenjakajia suoratoistobisneksessä. Netflix, jonka tilaajamäärät huitelevat Suomessa sadoissa tuhansissa, on toistaiseksi selkeä ykkönen.

Kohta ei ehkä enää.

Netflixin vuoden 2018 liikevaihto oli 15,8 miljardia dollaria.

Alkuvuodesta 2019 Netflix rikkoi tuhannen alkuperäistuotannon rajapyykin Yhdysvalloissa. Kansainvälisesti luku on paljon suurempi.

Huhtikuussa Netflix raportoi liikevaihtonsa ja tilaajamääriensä kasvaneen vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä nopeasti.

Netflixin tosiasiallista suosiota on melkein mahdoton arvioida, sillä palvelu ei julkaise katsojalukuja tai kävijämääriä kuin poikkeustapauksissa. Viime joulukuussa Netflix ilmoitti, että Sandra Bullockin tähdittämää Bird Boxia katsottiin ensimmäisten seitsemän päivän aikana ennätyksellisesti yli 45 miljoonaa kertaa.

Kesäkuussa 2019 Adam Sandlerin ja Jennifer Anistonin rikoskomediaa Murder Mystery katsottiin Netflixin mukaan 30,9 miljoonalta tililtä ensimmäisten kolmen päivän aikana.


Luvut ovat valtavia.

Verrataan Toy Story 4:ään, joka sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa viime viikonloppuna ja tuotti sarjan ennätyssumman, 120 miljoonaa taalaa. Lippujen keskihinta Yhdysvalloissa on 9,01 dollaria. Elokuvan näki siis noin 13 miljoonaa ihmistä.

Suoraan ei teatterielokuvien ja Netflix-tuotantojen lukuja tietenkään voi verrata. Kotiruudun ääressä elokuvaa voi katsoa useampi ihminen samaan aikaan. Netflix ei myöskään veloita mitään yksittäisten elokuvien katsomisesta, joten katselukynnys on matalampi.

Numeroiden valossa vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että Netflixillä pyyhkii erinomaisen hyvin.

Toinen tulkinta on, että suoratoistopalvelu pröystäilee isoilla luvuillaan, koska se on kriisissä tai ainakin lähellä sellaista.

Syitä hätään on kolme.

Ensinnäkään katsojien kukkarot eivät ole pohjattomat. Kun varteenotettavia palveluita tulee joka tuutista, kilpailu kuluttajien tilauseuroista käy vuosi vuodelta kiivaammaksi.

Netflix on markkinajohtaja, mutta Yhdysvalloissa Hulu, Amazon Prime ja Youtuben maksullinen puoli haastavat sitä.

Suomessa HBO Nordic ja lukuisten tv-kanavien sekä teleoperaattoreiden palvelut ovat suosittuja.

Piratismikysymyksiin keskittyvän Muson toimitusjohtaja Andy Chatterley kysyy Deadlinen haastattelussa:

”Kun useimmat tilaavat vain paria palvelua, on kiinnostavaa seurata, mitä tapahtuu, kun Disney+ ja Apple TV+ avautuvat. Jättävätkö kuluttajat jonkin olemassaolevan palvelun uusien tieltä?”

Hän lisää, että kuluttajat siirtyvät herkästi laittomien palveluiden pariin, mikäli jokin tv-sarja tai elokuva ei löydy heidän tilaamiltaan sivustoilta.

Dvd-vuokraamona aloittanut Netflix lähti suoratoistobisnekseen 2010-luvun taitteessa. Se kasvatti näkyvyyttään ja tuotantovolyymiaan vauhdilla ja piti kynsin hampain kiinni laatulupauksestaan: tästä palvelusta löytyy kaikki.

Netflix pelasi määrällä. Ajatus siitä, että ”kaiken” viihteen saisi 7,99 dollarin kuukausihinnalla, oli vallankumouksellinen.

7,99 dollarilla ei saanut kaupasta edes yhtä uutuuselokuvaa.

Netflixiä tilattiin sen katalogin runsauden vuoksi, vaikka tosiasiassa katsotuimmat ohjelmat olivatkin niitä samoja viihdemonoliitteja, joita olisi voinut katsoa muualtakin.

Siksi Netflix on pulassa vasta nyt. Monoliitit ovat nimittäin lähdössä.

Isoin syypää kriisiin on maailman merkittävin viihdetalo Disney. Alaa seuraavien rakas väittelyn aihe on kuluneen vuoden ollut se, kumpi selviää striimaussodasta voittajana, Netflix vai Disneyn tuleva suoratoistopalvelu Disney+.

Disney+ lanseerataan Yhdysvalloissa marraskuussa 2019, Euroopassa pian sen jälkeen. Vaikutus näkyy Netflixissä, jonka isoimmista nimikkeistä merkittävä osa tulee Disneyltä tai sen omistamilta tuotantoyhtiöiltä, kuten Marvelilta, Pixarilta, Lucasartsilta ja taannoisen yrityskaupan myötä Foxilta.


Netflix on jo joutunut luopumaan Marvel-sankareista kertoista sarjoistaan. Jessica Jonesin, Luke Cagen, Daredevilin, The Punisherin ja Iron Fistin tarinat jatkuvat Disneyllä, jos jossain.

Tähtien sodat, Pixar-animaatiot ja Marvel-supersankarielokuvat tulevat siirtymään Disney+:aan tämän vuoden aikana. Myös Suomessa. Samalla palveluun tehdään liuta uusia tv-sarjoja ja elokuvia, jotka hyödyntävät Disneyn ja Foxin uskomattoman laajaa brändivalikoimaa.

Disney omistaa myös suositut suoratoistopalvelut Hulun ja ESPN+:n, joilla on yhteensä liki 30 miljoonaa tilaajaa. Hulun isoin tuote on The Handmaid’s Tale, ESPN+ näyttää muun muassa jalkapalloa, tennistä ja nyrkkeilyä.


Tutut isot nimet ovat Disneylle ehdoton kilpailuetu.

Toinen on hinta. Disney on ilmoittanut palvelunsa kuukausihinnaksi 6,99 dollaria, kun Netflix maksaa noin 13 taalaa.

Ei siis ihme, että liikepankki Morgan Stanleyn analyytikko arvioi Disney+:n päihittävän Netflixin Yhdysvalloissa tulevan viiden vuoden aikana.

Yleisöt käyttävät jo nyt vuosittain kymmeniä miljardeja dollareita sisältöihin, jotka tulevat vuoden loppuun mennessä löytymään Disney+:sta. Lisäksi Disney on tilannut uusia sarjoja ja elokuvia isolla rahalla. Marvelin elokuvista tutut hahmot Loki, Talvisotilas, Haukka, Purppuranoita ja Vision seikkailevat pian omissa sarjoissaan, kuten myös monet Tähtien sota -hahmot. Kaunotar ja kulkuri tehdään uusiksi live action -versiona.

Maailmanlaajuisesti Morgan Stanley näkee Netflixin selkeänä ykkösenä, koska sen tilaajakanta on niin vahva. Sille ennustetaan 280 miljoonaa tilaajaa vuonna 2024, Disneyn palveluille yhteensä 130 miljoonaa.

Muutkin yhtiöt vetävät nyt sarjojaan ja elokuviaan Netflixistä. Televisioyhtiö NBC tiedotti tiistaina siirtävänsä Konttori-sarjan yhdysvaltalaisen version omaan suoratoistopalveluunsa vuonna 2021.

Se on äärimmäisen kova kolaus.

Konttori (The Office, 2005–2013) oli NBC:n mukaan vuoden 2018 katsotuin sarja kaikissa striimipalveluissa. Sitä katsottiin verkosta yli 60 miljardia minuuttia.
Siirto koskee vain Yhdysvaltain markkinoita – esimerkiksi Suomen Netflixistä Konttori ei edes löydy – mutta trendi on selvä. Mediajätit omivat tuotteitaan itselleen.

Ja jos eivät omi, he kynivät esitysoikeuksia janoavat puhtaiksi. WarnerMedia nyhti hiljattain Netflixiltä sata miljoonaa dollaria oikeudesta pitää tv-sarja Frendit (Friends, 1994–2004) palvelussa yhden vuoden ajan.

WarnerMedia on suunnittelemassa omaa suoratoistopalveluaan, johon Frendit mennee aikanaan.

Sata miljoonaa on hurja summa ja kertoo siitä, että valtavista tuotantomääristä huolimatta Netflixin tärkeimmät nimikkeet ovat yhä muiden omaisuutta.

Tämä on toinen syy siihen, miksi Netflix on kiipelissä.

Se on yrittänyt kompensoida lyhyttä historiaansa tuottamalla materiaalia mielettömällä tahdilla. Ongelma on, että muodostaakseen intensiivisen tunnesiteen sarjaan katsoja tarvitsee aikaa ja tilaa. Netflixillä sellaista ei ole, koska se pelaa volyymipeliä. Palveluun ilmestyy päivittäin uutta katsottavaa.

Siksi lisensoidut suosikkisarjat porskuttavat. Ne ovat vakiinnuttaneet asemansa aikana, jona telkkarissa oli vähemmän katsottavaa. Niiden äärelle löytävät yhä uudet sukupolvet.


Frendien arvo Netflixille on Business Insiderin mukaan nimenomaan se, että sitä katsovat nuoret. Sarjan katsojien mediaani-ikä on noin 25.

Kolmas haaste Netflixille on se, ettei sen korvausmalli välttämättä ole houkuttavin.

Tuottajat tekevät Netflix-rahansa pääsääntöisesti myymällä yritykselle valmiin elokuvan tai tv-sarjan esitysoikeudet. Siinä missä elokuvan teatterilevitys saattaa parhaimmillaan tahkota tuottajille mojovat voitot, Netflixin kohdalla lipputuloja ei luonnollisesti synny.

”Isot suoratoistajat eivät maksa tuotantokuluja moninkertaisina – se on harhaluulo”, sanoo eräs tuottaja Screen Dailyn artikkelissa.

Siksi valtaosa Netflixin elokuvista on sellaisia, jotka eivät teattereissa pärjäisi. Kuten vaikkapa älykkötieteisfiktio Hävitys, jonka HS:n Juho Typpö arvioi vuosi takaperin, tai kaikki Adam Sandlerin elokuvat, joiden vetovoima hiipui 2000-luvulla rajua vauhtia.

Sandlerin ja Anistonin ennätyksiä rikkonut Murder Mystery olisi tuskin haastanut Toy Story 4:ää teattereissa.

Netflix tuo muutamia elokuviaan teatterilevitykseen – viime vuoden Roma hyvänä esimerkkinä – mutta pääsääntöisesti lipputuloja on tekijöiden turha odottaa. Sama koskee tietenkin tv-sarjoja.

”Olisi mukavaa, jos tekijät pääsisivät osallisiksi elokuvan suosiosta [julkaisualustalla]”, UTA-agentuurin Rena Ronson sanoo Screen Dailylle.

”Joillain striimaajilla on enemmän joustoa kuin toisilla, joten on kiinnostavaa nähdä, miten asiat etenevät kilpailun kovetessa.”

Iso kysymys on, alkaako jokin iso suoratoistopalvelu palkita tekijöitään katsojamäärien perusteella. Jos näin käy, Netflix voi joutua reagoimaan.

Se voi käydä kalliiksi yritykselle, joka rahoittaa nykyisen toimintansa lainarahalla ja jonka tärkein valttikortti on, että se polttaa sisältöihinsä älyttömän määrän tuohta.

28.6. klo 14.14 Lisätty tieto, ettei Konttori ole katsottavissa Suomen Netflixissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  5. 5

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  6. 6

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  7. 7

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  8. 8

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää