Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Uusi Spider-Man käsittelee dataurkintaa ja valeuutisia, mutta kiinnostavat aiheet eivät auta, kun Marvel-väsymys painaa

Spider-Man: Far From Home on vuoden kolmas ja viimeinen Marvel-elokuva.

Toiminta

Spider-Man: Far From Home. Ohjaus Jon Watts. Pääosissa Tom Holland, Jake Gyllenhaal, Zendaya. 130 min. K12. ★★

Ei spoilereita. Jos jossain on tällainen klausuuli tarpeen niin Marvel-elokuvaa käsiteltäessä. Disneyn omistaman Marvel Studiosin tuottama supersankarielokuvasarja on paisunut ainutlaatuiseksi kulttuuri-ilmiöksi, jonka juonenkäänteitä suojellaan hartiavoimin.

Hämähäkkimiestä näyttelevä Tom Holland on kertonut haastatteluissa, ettei hän aina tiedä kuvauksissa, ketä tai mitä vastaan hän taistelee. Studio ei luota tietovuotojen pelossa edes omiin näyttelijöihinsä.

Kun Spider-Man: Far From Homen traileri julkaistiin, videoklipin alussa Holland komensi katsomaan Avengers: Endgamen ennen trailerin näkemistä.

Monet sen olivatkin nähneet. Endgame on tuottanut maailmanlaajuisesti yli 2,4 miljardia euroa ja haastaa nyt Avataria kaikkien aikojen tuottoisimpana elokuvana.

Far From Home on Marvel Cinematic Universen eli MCU:n 23. osa. Se jatkaa suoraan siitä, mihin Avengers: Endgame jäi, mutta toimii pääosin omana itsenäisenä elokuvanaan.

Niille, jotka eivät Endgamea nähneet, kerrotaan alussa pääpiirteittäin, mitä saagan edellisessä osassa kävi. Edes Marvelilla ei ole varaa olettaa, että ihan jokainen lipun ostanut on MCU connoisseur.

Nuortenelokuvan ja eurotrillerin yhdistelmä. Niin voisi uutta Spider-Mania kuvailla.

Nuortenelokuvaa on romanttinen juoni, jossa geenimuunnellun hämähäkin puremasta supervoimat saanut lukiolainen Peter Parker (Holland) käy kosioretkeään MJ:n (Zendaya) perässä. Lukiolaiset ovat luokkaretkellä Euroopassa, ja Peterillä on hurmaussuunnitelma valmiina.

Siihen tulee muutos kun Venetsian kanaalista nousee jättimäinen vesihirviö. Näin käynnistyy Spider-Manin eurotrillerijuoni. Vesihirviö on yksi neljästä hurjimuksesta, jotka ottavat muotonsa klassisista alkuaineista ja runnovat nyt kaupunkeja maan tasalle.

Maata puolustaa Nick Furyn (Samuel L. Jackson) johtaman YPKVV:n (S.H.I.E.L.D.) lisäksi omituista akvaariota päässään pitävä Quentin Beck (Jake Gyllenhaal), joka nimetään myöhemmin Mysterioksi.

Pian Hämähäkkimies, Nick Fury ja Mysterio taistelevat elementtejä vastaan yhdessä ympäri Eurooppaa kuin James Bond konsanaan.


Mysteriosta on vaikea kirjoittaa paljastamatta juonesta olennaista. Toisaalta jo nimi vihjaa, että kyseessä on illuusioiden ja hämäyksen mestari. Tämä käy selväksi puolivälin huisissa kohtauksessa, joka tuo mieleen viimevuotisen upean hämisanimaation Spider-Man: kohti Hämähäkkiversumia. Mukana on jopa vienoja kauhuelementtejä, mutta ei niin paljon, että K12-ikäraja olisi uhattuna.

Kerrottakoon, että Spider-Manissa on ainakin yksi iso juonenkäänne. Se tulee yllätyksenä osalle, vaan ei kaikille.

Harmillisesti muu elokuva ei yllä puolivälin kohtauksen kaltaiseen ilotteluun, vaan kulkee huolella tallattuja ison efektirymistelyn polkuja. Samalla ihmisten välinen draama on yllättävänkin alisteista toiminnalle. MJ:n hahmo on nyt etäisempi ja epäkiinnostavampi kuin vuoden 2017 Spider-Man: Homecomingissa.

Teemoiltaan Marvel-elokuvat ovat usein hurjan ajankohtaisia. Uusimmat Avengersit esittivät suorastaan linkolalaisia argumentteja ihmisten massatuhon puolesta, Black Panther (2018) puolestaan käsitteli orjuutta, afrikkalaista diasporaa ja historian valkopesua.

Far From Home käsittelee Mysterion ja Hämiksen oppi-isän Tony Starkin kautta kysymyksiä todellisuudesta, tiedonvälityksestä ja yksityisyydestä.

Onko dataurkinta ok, jos tarkoitusperät ovat hyvät? Voiko näkemäänsä luottaa? Missä määrin todellisuutta voi vääntää palvelemaan omia tarkoitusperiään, ja kuinka ison valheen ihmiskunta on valmis nielemään?

”Ihmiset haluavat uskoa, ja nykyään he uskovat mitä tahansa”, yksi hahmoista sanoo.

Isot teemat palautuvat Marvel-universumin keskeiseen kysymykseen siitä, miten supervoimia – tai huipputeknologiaa – tulisi käyttää.

Kaikesta kiinnostavasta huolimatta päällimmäisin tunne Spider-Mania katsoessa on väsymys. Kintuissa painaa kai uupumus supersankareihin, joista on tehty 2010-luvulla kymmeniä elokuvia, mutta kyse on myös ongelmista elokuvan sisällä.

Spider-Manin taakka Endgamen jälkeisessä maailmassa on tavattoman raskas. Elokuvan tehtävä on toimia epilogina Infinity Warin ja Endgamen maailmaa järisyttäneille tapahtumille, ja toisaalta avata ovi uuteen aikakauteen.

Far From Home on Marvelin elokuvauniversumin kolmannen vaiheen viimeinen elokuva. Neljäs vaihe käynnistyy vuonna 2020, mutta sen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

Elokuvan alku on hyvä. Whitney Houstonin I Will Always Love You säestää tarkoituksellisen köpöä kohtausta, jossa kerrataan Endgamen tapahtumat ja viritetään elokuvan hilpeänhaikea yleistunnelma. Paljon on menetetty. Peterin haasteena on nyt kasvaa aikuiseksi ja sankariksi.

Ensimmäiset hetket luokkaretkelläkin viehättävät. Teinit palloilevat Venetsian koukeroisilla kaduilla, ottavat valokuvia ja hassuttelevat turistijutuilla. Ilmapiirissä on samaa kuin Homecomingissa, joka esitteli Hämähäkkimiehen atleettisena, sosiaalisesti kömpelönä murkkuna, joka joutuu kasvukipuilun lomassa pelastamaan kotikaupunkiaan.

Mutta mitä enemmän mukaan ui Marvel-universumin trooppeja, sitä enemmän edellisestäkin osasta vastanneen ohjaaja Jon Wattsin ote lipeää siitä, mikä tekee pojankloppi-Hämiksestä niin erityisen.

MCU:n taakka painaa liian raskaana ja viittaukset sarjan laajempaan mytologiaan tulevat turhan pian Endgamen jälkeen.

Parker uhoaa elokuvan alussa olevansa loman tarpeessa ja jättävänsä sankariasunsa kotiin.

Sama tunne on katsojalla. Emmekö olisi ansainneet edes yhden itsenäisen pienoisseikkailun, jossa ei jauheta Tony Starkista, tuhota kaupunkeja tai viritellä tulevia seikkailuja?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  4. 4

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  5. 5

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   Entisen Real Madrid -pelaajan Eero Markkasen sopimus Indonesiassa on purettu: ”Emme oikein tiedä, miksi näin kävi”

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää