Kulttuuri

Laulu on tuonut Virolle vapauden jo kaksi kertaa, ja taas kymmenet tuhannet kokoontuvat Tallinnan laululavalle

Viikonloppuna vietetään Tallinnassa laulujuhlien 150-vuotisjuhlaa. Laulamisella on ollut merkittävä rooli Viron itsenäistymiskamppailussa.

Virolaiset Kristel Seer (s. 1967) ja Aarne Saluveer (s. 1959) seisovat keskellä valtavaa kenttää, joka aukeaa suuren esiintymislavan edessä. Kenttä ja lava olivat tyhjillään, mutta tulevana viikonloppuna on jo eri meininki: silloin Tallinnan laululava täyttyy kymmenistä tuhansista ihmisistä.

Täällä on perinteisesti järjestetty Tallinnan laulujuhlat, ja tänä vuonna luvassa on kaikkien aikojen suurin tapahtuma. Tallinnan laulu- ja tanssijuhlille odotetaan tänä vuonna 35 000:tä laulajaa ja 10 000:tä tanssijaa. Silloin mukana ovat myös Kristel Seer ja Aarne Saluveer.

”Ensimmäisen kerran olin laulamassa täällä vuonna 1975”, kertoo Kristel Seer.

”Minä en muista tarkkaa vuotta, mutta kulkueessa olin 1969”, sanoo puolestaan Aarne Saluveer – laulujuhlien perinteeseen kuuluu konserttien lisäksi muutaman kilometrin mittainen kulkue Tallinnan keskustasta laululavalle.

Laulujuhlille on perinteisesti tultu siis jo nuorina, ja monille virolaisille laulamisesta on tullut elämäntapa. Sosiologi Marju Lauristinin tekemän tutkimuksen mukaan peräti joka toinen virolainen on osallistunut elämänsä aikana Tallinnan laulu- ja tanssijuhlille.

Monille laulamisesta on tullut ammattikin. Esimerkiksi Aarne Saluveerille: hän on kuoronjohtaja ja säveltäjä, ja johtaa myös tämänkertaisilla laulujuhlilla. Vuosina 2000–2012 hän oli Viron kuoroliiton puheenjohtaja.

Kristel Seer on opiskellut kuoronjohtajaksi, vaikka työskenteleekin nykyisin markkinointitehtävissä. Kuoroharjoituksissa hän käy edelleenkin joka viikko. Tänä viikonloppuna hän laulaa myös laulujuhlilla.

Viron laulujuhlaperinne on jo 150 vuotta vanha, sillä ensimmäiset laulujuhlat järjestettiin vuonna 1869 Tartossa. Juhlavuoden kunniaksi tämän vuoden festivaalikin on kaikkien aikojen suurin. Tallinnassa laulujuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1880.

Nykyisin laulujuhlat järjestetään viiden vuoden välein. Silloin tapahtuma kerää Tallinnan keskustan itäpuolella sijaitsevalle laululavalle valtavat ihmismassat, jotka kokoontuvat nostattamaan kansallistunnetta isänmaallisten laulujen parissa.

Kansallistunne onkin laulujuhlien merkittävä osatekijä. Virossa laululla on herätelty ja vahvistettu isänmaallisia tuntoja – muunlaiseen protestointiin ei aina ole ollut mahdollisuutta.

”Ympäri maailmaa on miljoonia laulajia ja tuhansia kuoroja, mutta Viro on ainoa paikka, missä laulaminen on ollut kaksi kertaa vapaudelle erittäin tärkeää. Kun laulujuhlat aloitettiin 1869, ei ollut valtiota, vaan päätettiin vain laulaa. Tästä meni 50 vuotta siihen, että päästiin vapaaksi ja saatiin itsenäisyys, joka kesti toiseen maailmansotaan asti. Toisessa maailmansodassa teillä Suomessa oli myös vaikeaa aikaa, mutta teille kävi hyvin ja meille Virossa ihan toisin. Ja taas meni 50 vuotta”, Aarne Saluveer sanoo.

Merkittävässä osassa Viron laulujuhlien historiassa on säveltäjä Gustav Ernesaks, joka elvytti laulujuhlaperinteen vuonna 1947, Viron jo tultua Neuvostoliiton valloittamaksi. Samoin kuin 1800-luvun lopulla, myös neuvostovuosina laulamisen avulla saatiin yhtenäisyyttä, hiljaista voimaa valloittajaa vastaan.

Lopulta 1980-luvun lopulla Virossa ja muissa Baltian maissa alkoi laulava vallankumous: protestit alkoivat spontaanisti, ja laulamalla itsenäisyyden puolesta ja neuvostovaltaa vastaan pystyttiin ilmaisemaan joukkovoimaa.

”Täytyy olla realisti: tietysti mukana oli paljon onnea”, Aarne Saluveer sanoo. ”Ja oli politiikkaa, ei laulaminen yksin riitä siihen että saadaan itsenäisyys. ”

Silti laulaminen oli merkittävässä roolissa: ei 1980-luvun lopun tapahtumia syyttä kutsuta laulavaksi vallankumoukseksi.

Toimiessaan Viron kuoroliiton puheenjohtajana 2000-luvun alkuvuosina Aarne Saluveer päätti tilata tutkimuksen siitä, miten laulaminen ja laulujuhlat ovat vaikuttaneet virolaisten elämään. Tuloksena oli jo aiemmin mainittu Marju Lauristinin tutkimus, jonka mukaan laulujuhlilla oli merkittävä vaikutus demokratian palauttamiseen 1990-luvun alussa.

”Se oli tärkeää, että näin paljon ihmisiä tuli laulamaan. Se toi voimaa ja turvaa, koska meitäkin on viety paljon Siperiaan, ja jos vallankumous Moskovassa olisi onnistunut, kaikki olisi mennyt toisin”, Aarne Saluveer kertoo, viitaten elokuun 1991 vallankaappausyritykseen, jossa vanhoilliset kommunistit pyrkivät kaappaamaan vallan uudistusmielisiltä. Epäonnistuttuaan se johti koko Neuvostoliiton luhistumiseen.

Tärkeä etappi Viron itsenäistymisessä oli Tarton musiikkipäivät toukokuussa 1988. Festivaali keskittyi kevyeen musiikkiin, ja siellä kantaesitettiin säveltäjä Alo Mattiisenin Viisi isänmaallista laulua, josta tuli itsenäistymisprosessin tärkeä symboli.

Kristel Seer lauloi tuolloin Noorus-nuoriso­kuorossa ja oli laulamassa Mattiisenin kappaletta samana kesänä Tallinnassa. Kesällä 1988 ei järjestetty Tallinnan laulujuhlia, mutta kymmenet tuhannet ihmiset kerääntyivät laululavalle spontaaneihin yökonsertteihin. Siellä esitettiin myös Mattiisenin tuore teos.

”Tapasin silloin tulevan mieheni Martin, joka lauloi samassa kuorossa. Siinä sekoittui vahvoja tunteita: yhtäältä olin euforinen siitä, että ihmiset kokoontuivat laulamaan vapauden puolesta, ja toisaalta olin rakastumassa. On vaikea sanoa, kumpi tunne oli vahvempi! Joka tapauksessa nykyäänkin nousee pala kurkkuun, kun kuulen Mattiisenin teoksen”, Kristel Seer sanoo.

Toinen huippuhetki koitti vuotta myöhemmin. 23. elokuuta 1989 Noorus-kuoro hyppäsi bussiin ja ajoi Raplamaan maakuntaan Tallinnan eteläpuolella. Siellä kuoron laulajat, mukaan lukien Kristel Seer, ottivat toisiaan käsistä kiinni ja liittyivät koko Baltian kattavaan, noin kahden miljoonan ihmisen ketjuun.

Ja mitä teki Viron, Latvian ja Liettuan läpi jatkuva ihmisketju? Lauloi, lauloi.

”Isänmaallisia lauluja. Kaikki tunsivat niiden sanat”, Kristel sanoo.

Laulaminen on toki jatkunut senkin jälkeen, ja viikonloppuna koko Seerin perhe eli Kristel, Mart ja kaksi lasta, saapuvat laulujuhlille laulamaan.

Monet laulavan vallankumouksen tapahtumista olivat epävirallisia, spontaaneja tapahtumia eivätkä varsinaisesti liittyneet Tallinnan laulujuhliin. Vuosikymmenten ajan laulujuhlat olivat Neuvosto-Viron virallista ohjelmaa, joten siellä lauletun musiikin piti sopia myös vallanpitäjille.

”Ihmiset pelkäsivät viidenkymmenen vuoden ajan”, sanoo Aarne Saluveer. ”Laulujuhlillakin laulettiin kappaleita Leninistä ja Stalinista, mutta samalla löydettiin paikkoja sellaisille lauluille, joissa tärkeää on se, mitä sanojen takana on.”

Gustav Ernesaks (1908–1993) oli ensimmäisen kerran laulujuhlien yleisössä vuoden 1923 festivaalilla, johti kuoroja 1930-luvulla ja oli sen jälkeen pitkään festivaalin johtotehtävissä. Vuoden 1990 juhlat pidettiin jo laulavan vallankumouksen aikana, ja tunnelma oli täysin erilainen kuin vain viisi vuotta aiemmin. Enää ei laulettu Leninille, sirpistä ja vasarasta ei ollut jälkeäkään.

Myös Ernesaks ehti nähdä vapautumisen ajan ja johti vuoden 1990 laulujuhlilla esiintyneistä kuoroista yhdistettyä 30 000 laulajan suurkuoroa Tallinnan laululavalla.

Hieman yli vuoden kuluttua Viro oli taas itsenäinen.

Fakta

Tallinnan laulu- ja tanssijuhlat


 Tallinnan laulu- ja tanssijuhlat järjestetään yleensä samana viikonloppuna Tallinnassa.

 Ensimmäiset laulujuhlat järjestettiin 1869, ensimmäiset tanssijuhlat 1934. Tulevana viikonloppuna järjestetään laulujuhlat 27. kertaa ja tanssijuhlat 20. kertaa.

 Tanssijuhlat järjestetään Tallinnan Kalev-stadionilla 4.–5. heinäkuuta.

 Laulujuhlat järjestetään Tallinnan laululavalla 6.–7. heinäkuuta.

 Laulujuhlat alkavat lauantaina 6. heinäkuuta kulkueella, joka etenee Vapaudenaukiolta Tallinnan vanhasta kaupungista Tallinnan laululavalle. Kulkue lähtee liikkeelle kello 13 ja pääsee perille noin klo 18.

 Laulujuhlien ensimmäinen konsertti on laululavalla 6. heinäkuuta klo 19.

 Laulujuhlien toinen konsertti on laululavalla sunnuntaina 7. heinäkuuta klo 14.


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää