Kulttuuri

Dosentti Ilkka Pyysiäinen, 60, on tehnyt uransa tutkimalla uskonnollista ajattelua, josta hän ei itse piittaa tippaakaan

Tuotteliaan uransa ohella uskontotieteilijä Pyysiäinen tunnetaan ankarana uskontokriitikkona. Uskonnot selittyvät hänen mukaansa ennen kaikkea ihmisten tarpeella löytää kaikelle selitys.

Haastattelun aluksi Ilkka Pyysiäinen kertoo muistikuvan omasta lapsuudestaan. Hän kertoo olleensa noin kuusivuotias ja leikkineensä isänsä kanssa perheen olohuoneessa. Pyysiäinen oli arvuutellut isältään, minkälaisia työkaluja missäkin työssä tarvitaan.

”Isä vastaili kysymyksiini kärsivällisesti. Yhtäkkiä mulla välähti, että miten ensimmäiset työkalut tehtiin, kun ei ollut työkaluja”, Pyysiäinen sanoo.

”Nykyisin ajattelen, että oma työni uskontojen parissa on pyörinyt tämän saman kysymyksen ympärillä. Että mitä silloin oli, kun ei ollut vielä mitään. Uskonnot ovat tarjonneet vastaukseksi erilaisia myyttejä.”

Pyysiäinen on viettänyt koko työuransa uskontojen parissa. Opinnot Helsingin yliopiston ­teologisessa tiedekunnassa hän aloitti 1979. Neljässä vuosikymmenessä tieteellisiä artikkeleita ja erilaisia kirjallisia teoksia on syntynyt satoja.

”Aika paljon on tullut tehtyä”, Pyysiäinen arvioi itse.

Se, että hänestä tuli uskontotieteilijä, on silti sattuman kauppaa.

Lukiosta päästyään Pyysiäinen ehti pyrkiä kahteen otteeseen Sanoman toimittajakouluun ja kerran opiskelemaan suomen kieltä yliopistoon. Ovet eivät kuitenkaan auenneet, ja hän päätti hakea isänsä kannustamana lukemaan teologiaa.

Ei siksi, että uskonto olisi häntä erityisesti kiinnostanut. Pyysiäisen suurimpana motivaattorina toimi helpon opintopaikan saaminen. Tiedekuntaa hän alkoi vaihtaa heti ensimmäisen opintovuoden jälkeen.

”En sitten kuitenkaan laiskuuttani viitsinyt”, Pyysiäinen toteaa puolittain leikillään.

Tuotteliaan uransa ohella Pyysiäinen tunnetaan ankarana uskontokriitikkona. Hänen omassa elämänkatsomuksessaan jumaluuksille tai muille yliluonnollisille asioille ei löydy tilaa. Uskonnot selittyvät hänen mukaansa ennen kaikkea ihmisten tarpeella löytää kaikelle selitys.

Ateistiksi Pyysiäinen ei silti tunnustaudu.

”Inhoan sitä, kun ihmiset sanovat olevansa ateisteja. Se sisältää oletuksen, että uskoo johonkin tai jättää jonkin asian pois. En itse näe siinä mitään järkeä. Uskonnot eivät yksinkertaisesti kiinnosta tai liikuta itseäni millään lailla.”

Olet kuitenkin tehnyt niiden parissa urasi? Pyysiäinen naurahtaa.

”Niin, ehkä se sitten oli väärä valinta. Ehkä minusta olisi pitänyt tulla neurotieteilijä.”

Tavallaan hänestä tulikin. Suurimpana saavutuksenaan Pyy­siäinen pitää kognitiotieteen tuomista kotimaiseen uskontotutkimukseen.

Kognitiotiede on monitieteinen tieteenala, joka tutkii tieto­ilmiöitä kuten havaitsemista, oppimista, muistia, ajattelua, kieltä ja käsitteitä, sekä näiden syntymekanismeja. Siinä yhdistyvät muun muassa neurotieteessä, psykologiassa ja filosofiassa käytetyt metodit.

Kimmokkeen kognitiotieteisiin Pyysiäinen kertoo saaneensa amerikkalaisen tutkijan E. Thomas Lawsonin kirjasta Rethinking Religion (1990). Teos ”mullisti” hänen akateemisen uransa ja sai hänet ajattelemaan asioita uudelta kantilta: Mitä on uskonto? Miten uskonnot leviävät ja miksi? Miten jumalakäsitteet rakentuvat?

Suomessa tämä kaikki oli vielä 1990-luvulla uutta.

”Uskontotieteissä perinne oli ollut se, että vertailtiin uskontoja ja niiden tapoja keskenään. Ei oltu niinkään kiinnostuneita siitä, miten ihmisen mieli toimii uskonnossa. Kognitiivinen uskontotiede etsii vertailun perustaa ihmismielen toiminnasta ja rakenteesta.”

Pyysiäinen myöntää olevansa taipuvainen pitämään uskonnollisuutta tietynlaisena heikkoutena. ”Monesti olen miettinyt, miten hyvin fiksutkin ihmiset voivat väittää ihan mahdottomia juttuja ja perustella niitä uskon asioina. Samalla on kuitenkin todettava, että monet uskonnolliset ihmiset ovat paljon älykkäämpiä kuin minä itse.”

Kovin ruusuista tulevaisuutta Pyysiäinen ei silti ennustaisi. Hän olettaa uskontojen elävän tällä hetkellä viimeisiä vaiheitaan. Mitään tarkkaa päivämäärää hän ei kuitenkaan osaa antaa.

”En tiedä, onko meitä ihmisiäkään olemassa sadan vuoden päästä”, Pyysiäinen sanoo.

”On kuitenkin tosiasia, että mielenkiinto uskontoja kohtaan on vähentynyt koko ajan, ja sanoisin, että ne tulevat ennen myötä katoamaan. Niin luonto toimii.”

Nykyisin Pyysiäisen elämä pyörii pitkälti perheen ympärillä. Selkää vaivaava skolioosi on tehnyt liikkumisesta vaivalloista ja kotoa poistumisesta on tullut koko ajan hankalampaa. Hoitokeinoja tautiin ei juuri ole.

Kolme vuotta sitten Pyysiäisen oli pakko jättäytyä pois työelämästä.

”Kyllä se vituttaa suoraan sanoen”, hän sanoo.

”Mieli kyllä tekisi tehdä tutkimustyötä. Mutta kun ei jaksa, eikä ajatuskaan oikein sairauden vuoksi enää kulje. Toisaalta ajattelen, että olen tehnyt elämäni aikana niin paljon duunia, että olen oman osani jo tehnyt. Tämä kyllä riittää.”

Kuka?

Ilkka Pyysiäinen


 Syntynyt Järvenpäässä 1959. Asuu Espoossa.

 Uskontotieteen tutkija, dosentti ja teologian

tohtori.

 Tutkimuskohteina ovat olleet erityisesti kognitiivinen uskontotiede, kristinusko ja buddhalaisuus.

 Väitöskirja: Beyond

Language and Reason: Mysticism in Indian
Buddhism (1993).

 Teoksia: Ymmärtämisen aave? Kokemuksellisuus uskonnon tarkastelussa (1986), Ilo pitkästä itkusta: Buddhalaisuus ja terapiat (1993), Jumalan selitys: 'jumala' kognitiivisena kategoriana (1997), Harvat ja valitut: Kirjoituksia ihmismielestä ja uskonnosta (2001), Jumalten keinu: Kiertoajelu uskontotieteessä (2006), Supernatural Agents: Why We Believe in Souls, Gods (2009), Jumalaa ei ole (2010)

 Perheeseen kuuluu

vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta.

 Täyttää 60 vuotta

tiistaina 9. heinäkuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Täpötäysi bussi ja rekka törmäsivät Helsingissä: HSL:n mukaan rekka tuli kolmion takaa

  2. 2

   Kerrostalon rakennustyöt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupunginosaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  3. 3

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  4. 4

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Poliisi tutkii: Laittomilla viininmaistelu­tilaisuuksilla tehtiin voittoa jopa kymmenen vuoden ajan Helsingissä

  8. 8

   Tutkimus: Huumekauppa huolestuttaa itäisessä kantakaupungissa ja Itä-Helsingissä asuvia

  9. 9

   Lahti alkoi tarjota köyhempien alueiden koululaisille ilmaista aamupalaa – Helsingin apulaispormestari: ”Siitä nousisi aivan hirveä meteli”

  10. 10

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  2. 2

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Voiko Pasilan Triplan reikäinen julkisivu käynnistää trypofobia­reaktion? Arkkitehti: ”Kaikennäköisiä asioita selvitimme, mutta tätä emme”

  7. 7

   Korkeimmalta oikeudelta merkittävä ennakkopäätös: Humalan aiheuttama estojen löystyminen ei ole merkki väitetyn raiskausuhrin avuttomuudesta

  8. 8

   Puunpolton terveyshaittoihin kuolee jopa 200 ihmistä vuosittain, ja nyt haittoja aiotaan vähentää – Näin pientaloasukas voi vaikuttaa päästöihin

  9. 9

   Long Play: Aalto-yliopiston muodin koulutusohjelmassa toistuvaa suosimista, eristämistä ja simputusta

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää