Kulttuuri

Hertta Kiiski kuvaa lapsia ja eläimiä eri tavalla kuin muut, ja ajatusmaailma tiivistyy tarinaan sairaasta hybridikalasta

Turkulaisen taiteilijan töissä toislajiset saavat omaa taidetta ja tytöt ovat toimijoita. Raskaista aiheista huolimatta Kiiski työskentelee aina leikinomaisesti.

Ota kartta, ole hyvä. Kuvataiteilija Hertta Kiiskin Violetti meri -näyttelyssä kävijää kannustetaan kiertämään turistikartan kokoinen paperinen reittiopas kädessä, spiraalin muotoa seuraten.

Taiteilija pyrkii tällä palkitsemaan paikalle saapuneita ja laajentamaan valokuvan katsomiskokemusta.

“Monesti valokuvataiteen näyttelyssä saattaa miettiä, että miksi tulin tänne asti, kun tämä sama näytti paremmalta netissä, lehdessä tai kirjassa.”

Kiiski halusi seinämetrien ja kuvien asettelun sijaan ajatella kokonaista tilaa. Ennen näyttelyä hän kertoo ”leikkineensä” pitkään museon pienoismallilla.

Leikki on kantava voima Kiiskin työskentelyssä.

“Haluan, että tekeminen on leikin kaltaista ja kevyttä, mutta se ei tarkoita, ettei se samalla olisi syvällistä ja vakavaa. Sitä kautta ehkä voi päästäkin syvemmälle.” Kiiski tiivistää.


Violetti meri -näyttelyssä on esillä Kiiskin teoksia kymmenen vuoden ajalta. Monissa niissä esiintyvät Kiiskin tyttäret, tai videoiden tapauksessa nuorempi tytär yhdessä veljentyttären kanssa.

Ajan kuluminen on vahvasti läsnä. Se on suoraan esillä tekstipohjaisessa videoteoksessa, mutta näkyy myös eri teoksissa esiintyvien lasten varttumisena.

Kiiski aloitti kuvaamaan tyttäriään opiskeluaikoinaan Turun Taideakatemiassa “koska he olivat läsnä”. Lapset olivat tuolloin 2- ja 5-vuotiaita.

Alusta lähtien Kiiski päätti, että ei dokumentoi arkea tai kuvaa tyttärien omaa persoonaa.

“He tietävät aina kuvaustilanteesta, että se on olemassa. Koska kuvaan vanhalla Hasselblad-kameralla, siinä on aina jalusta ja valmistelussa kestää, joten hetket ovat todella pysähtyneitä. Se sopii ajatukseeni siitä, etten halua dokumentoida.”

Kiiski kertoo kääntäneensä selän tietynlaiselle haikealle kauneudelle, nostalgialle ja hauraudelle, joka valokuvataiteessa usein tyttöihin liitetään. Sen sijaan kuvissa näkyy kunkin teoksen teema – esimerkiksi tylsyys tai tulevaisuus – jonka käsittelyä on pohdittu yhdessä tyttöjen kanssa.


Kuvausten erillisyyttä arjesta korostavat myös esimerkiksi kuvausvaatteet ja rekvisiitta, jotka valitaan yhdessä. Videoteoksissa toimijuus kasvaa entisestään.

“He saavat käyttää tilaa, kehojaan ja liikettä, ja itse päättää, miten ovat kuvassa. Se tuntuu minustakin paremmalta.”

Koko prosessi on Kiiskin mukaan kuvattaville hyvin kiinnostava ja hauska.

”He kysyvät usein, milloin taas tehdään jotain. Jos olen sanallakaan vihjannut, että jonnekin olisi tulossa näyttely, he kyllä aktiivisesti kyselevät sen perään”, Kiiski kertoo.

Mallit ja esiintyjät ovat myös alusta asti saaneet työstään pienen palkkion, edeten karkeista ravintolakäynteihin ja kuvausvaatteisiin.

“Nykyään minulla on ehkä koirieni kanssa sama” Kiiski nauraa. “Ne tykkäävät hirveästi olla kuvattavana, koska saavat huomiota, pääsevät kilpailemaan keskenään ja saavat palkkion.”


Kiiski onkin siirtynyt kuvaamaan yhä enemmän eläimiä, joihin hän viittaa toislajisina. Sana haastaa oletuksen siitä, että ihminen olisi luonnosta erillinen tai muiden olentojen yläpuolella.

Samalla eläinten oikeudet sekä ilmastokriisi ovat nousseet keskeisiksi teemoiksi Kiiskin töissä. Taiteilija kertoo harkinneensa ympäristöasioiden käsittelyä tarkkaan, koska hän ei halua saarnata tai syyllistää.

Mieluiten hän lähestyy teemaa mielleyhtymien ja tunteisiin vaikuttamisen kautta. Monien teosten hempeät pastellisävyt viittaavat sekä kulutusyhteiskunnan kuvastoon että toivoon, joka elää lähestyvän ympäristötuhon varjossa.


Kiiski on yhdistänyt teoksissaan omia kuviaan ja Oikeutta eläimille -järjestön ottamia kuvia. Lapsen sarjakuvakissoin koristeltu kaula, Nalle Puh -paita Nasuineen ja eläinoikeusjärjestön ottama kuva oikeasta siasta tuotantolaitoksessa pääsevät esille rinnakkain.

Vielä pehmeämpänä tapana käsitellä eläinten oikeuksia Kiiski käyttää tarinallisuutta ja näkökulman kääntämistä: hän näyttää asioita toislajisen silmin ja suuntaa ihmisille totuttuja asioita, kuten taidetta, eläimille.

Sitten Kiiski kertoo uskomattoman kalajutun. Se sai alkunsa turkulaisen Wäino Aaltosen museon akvaariosta, jonka taiteilija halusi ottaa osaksi kesän 2018 yhteisnäyttelyä.

“Sain pitkän keskustelun jälkeen luvan yhdessä akvaarion hoitajan kanssa muokata kalojen ympäristöä. Vanhat akvaariojutut otettiin pois ja rakensin sinne uuden, ihanan, värikkään maailman.”

”Kuvasin myös akvaariosta kalojen katsantokantaa museon kahvilaan. Ne olivat ikään kuin päähenkilöt ja me ihmiset tyyppejä, joita he katselivat.”

Akvaarioon oli tullut viettämään eläkepäiviään kaksi papukaija-kirjoahventa. Kalat olivat Taiwanissa lajeja risteyttämällä syntyviä hybridikaloja, joiden söpöt ominaisuudet tekevät olennaisista elintoiminnoista, kuten syömisestä, vaikeaa.

“Ne ovat kirkkaan oransseja, mutta toinen oli menettänyt värinsä ja oli aivan valkoinen. Hoitaja sanoi, että se ei elä enää kauan.”

Kiiski risti kalan Paiksi, ja päätti omistaa teoksen sille. Taiteilijan päätös uudistaa akvaarion sisus täysin veden vaihtamista myöten oli kuitenkin riski: Kuolisiko sairas kala muutosten myötä?

“Mutta se piristyi! Ei tiedetä yhtään, mistä se johtui. Ehkä kun se sai paljon värejä sinne”, Kiiski kertoo.

Pai eli vielä koko näyttelyn ajan (9.6.–16.9.2018).

”Hän sinnitteli viime marraskuuhun asti ja kuoli ihan luonnollisen kuoleman. Hain museolta hänen ruumiinsa, ja se tuhkattiin.”


Kiiski näyttää postikorttiversiota Pain muotokuvasta. Kalan tuhkia ja muotokuvaa Kiiski hyödyntää uusissa teoksissa, jotka ovat osa 14. heinäkuuta Porin Yyterissä aukeavaa ympäristötaidenäyttelyä.

”Olen tyytyväinen projektiin, koska vaikka teos oli todella paikkasidonnainen, se voi silti lähteä toiseen paikkaan ja aivan eri kontekstiin”, Kiiski iloitsee.

Ilo projektin jatkuvuudesta kertoo Kiiskin vaikeuksista sovittaa ympäristöahdistus ja fyysisen taiteen tekeminen. Suurten valokuvavedosten tuottaminen ei ole kovin ekologista, mutta Kiiski ei periaatteesta halua esitellä samoja töitä monessa eri näyttelyssä. Siksi hän on päätynyt osittaiseen kierrättämiseen.

”Olen tehnyt uuden säännön itselleni: Voin käyttää vanhoja töitä ja se on toivottavaakin, mutta teen niistä silloin uuden teoksen.”

Uusvanhaa on esillä myös Violetti meri -näyttelyssä. Vanhaa kuvaa hyödyntävien kollaasien lisäksi näyttelyssä on työhuoneelle kertyneestä materiaalista koottu pesämäinen tekstiilirakennelma.

Sen äärellä kävijä on näyttelyn opaskartan mukaan päässyt perille.

Kuka?

Hertta Kiiski


 Turkulainen valokuvataiteilija.

 Syntynyt vuonna 1973.

 Valmistui kuvataiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemian valokuvataiteen vuonna 2012 ja kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian Tila-aikataiteen ohjelmasta 2015.

 Kymmenen vuoden töitä esittelevä näyttely Violetti meri avoinna Suomen valokuvataiteen museossa 1. syyskuutta saakka.

 Mukana myös 14. heinäkuuta aukeavassa, Porin kulttuurisäätö -kollektiivin järjestämässä Sandstorm-ympäristötaidenäyttelyssä Yyterissä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  4. 4

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  5. 5

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  6. 6

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  7. 7

   Miksi koirankakkaa pusseineen ei saa panna biojätteisiin?

  8. 8

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  3. 3

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  4. 4

   Kävelyvauhti saattaa paljastaa, millainen on ikääntyneen kuolemanriski

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   Helsinkiin ilmestyi uusia kaupunkipyöriä, joilla voi ajaa yli 40 kilometrin tuntivauhtia ympäri vuoden

  7. 7

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   ”Hullu maalishow – hysteriaa Suomessa”: Näin jalkapalloilija Teemu Pukin hattutempusta kirjoitettiin Ruotsissa ja Englannissa

  9. 9

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  10. 10

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   Jalkapallo. Kielletty. Farkut. Kielletty. Seurustelu. Kielletty – Nuoret naiset kertovat, miten heidän elämäänsä rajoitetaan Suomessa perheen kunniaan vedoten

   Tilaajille
  4. 4

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  6. 6

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  7. 7

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  8. 8

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää