Kulttuuri

Talousvaikeuksien kanssa kamppaileva kitaran­valmistaja Gibson alkoi ärhennellä oikeus­jutuilla: Kitaristit raivostuivat ja yhtiö taipui pyytämään anteeksi

Gibsonilla on takanaan vuosikymmenien perinne kaikkein tunnetuimpien sähkökitaramallien valmistajana. Sen kitaramalleja ovat muiden muassa Les Paul, SG ja ES.

Gibson, yksi maailman vanhimmista ja maineikkaimmista sähkökitaroiden valmistajista, on joutunut kritiikin kohteeksi alettuaan uhata muita kitaranvalmistajia oikeusjutuilla. Gibsonilla on takanaan vuosikymmenien perinne kaikkein tunnetuimpien sähkökitaramallien valmistajana. Sen kitaramalleja ovat muiden muassa Les Paul, SG ja ES.

Viime vuosina Gibson on kamppaillut talousvaikeuksissa, minkä vuoksi yhtiö ajautui yrityssaneeraukseen vuosi sitten. Sen jälkeen yhtiön omistussuhteet ja johtoporras ovat vaihtuneet, ja uuden johdon strategiana näyttää olevan tavaramerkkisuojan entistä tarkempi valvominen, tarvittaessa vaikka oikeussaleissa.

Varsinaisena PR-mokana pidetään Gibsonin Play Authentic (”Soita autenttisesti”) -nimistä videota, jossa yhtiön tuore brändijohtaja Mark Agnesi varoittaa muita kitaravalmistajia tavaramerkkirikkomuksista. ”Kitaranvalmistajille haluamme sanoa, että teitä on varoitettu”, Agnesi sanoo videolla.

Gibson latasi videon Youtube-videopalveluun kesäkuun alkupuolella, mutta poisti sen pian palvelusta jouduttuaan laajasti kritiikin kohteeksi. Videosta tehtyjä kopioita toki on edelleen nähtävillä muiden käyttäjien lataamina, esimerkiksi tämän linkin takaa.

Jo toukokuussa Gibson haastoi oikeuteen yhdysvaltalaisen soitinvalmistajan Armadillo Enterprisesin, jonka kitaramerkkejä ovat Dean ja Luna. Miljoonaluokan kanteessa Gibson syyttää Armadilloa esimerkiksi tavaramerkkirikkomuksesta ja tavaramerkin väärentämisestä.

Armadillon toimitusjohtaja Evan Rubinson kiistää väitteet. ”Kunnioitamme ja arvostamme muiden aineettomia oikeuksia. Mutta jotkin asiat ovat vain niin yleisiä ja perustavanlaatuisia, ettei mikään yksittäinen yritys voi väittää niitä omakseen”, Rubinson kirjoitti kitaroidensa jälleenmyyjille lähettämässään kirjeessä, jota Guitar.com-sivusto siteeraa.

Toisen kitarajätin Fenderin mallien ohella Gibsonin kitaramallit edustavat kaikkein keskeisintä ja tunnetuinta kitarasuunnittelua. Siksi useimmat muut kitaranvalmistajat joutuvat ottamaan huomioon Gibsonin ja Fenderin luoman perinnön, ja monet valmistajat viittaavatkin niiden klassikkokitaroiden muotoiluun omissa tuotteissaan.

Siksi useimmilla kitaravalmistajilla on malleja, jotka muistuttavat suuresti Gibson Les Paulia ja Fender Stratocasteria. Jotkut tekevät malleihinsa käytännössä vain niin pieniä muutoksia kuin mahdollista, niin että kauempaa katsottuna vain harva huomaa eroa.

Agnesi luetteli videollaan muutamia Gibsonin tavara­merkkejä, joita kiistely koskee. Näitä ovat Les Paul-, SG- ja ES-mallien rungot, jotka ovat toki selvästi tunnis­tettavia. Hienovaraisempiin tunnus­merkkeihin kuuluu esimerkiksi lavan muoto: Gibsonin Les Paulissa viritystapit kiinnitetään lapaan, jonka päädyssä on avatun kirjan silhuetti (muotoa on kuvattu myös viiksiksi ja kyyhkysen siiviksi). Samaa lavan muotoa ei voi käyttää muissa kitaramalleissa, ei edes Gibsonin tytäryhtiön Epiphonen Les Pauleissa, vaikka Epiphone saakin käyttää Les Paul -mallinimeä.


Deanin tapauksessa oikeusjuttu koskee myös hieman erikoisempia, futuristisia kitaramalleja, Flying V:tä ja Exploreria, jotka Gibson toi markkinoille 1950-luvun lopussa. Mallien rungot ovat kuin tyyliteltyjä muunnoksia V- ja Z-kirjaimista.

Ongelmallista oikeusjutussa kuitenkin on se, että Dean on valmistanut V- ja Z-mallisia kitaroita jo 1970-luvun puolivälistä saakka. ”Monet muutkin valmistajat ovat käyttäneet näitä geneerisiä muotoja vuosikymmenten ajan. Meidän mielestämme Flying V:n ja Explorerin muotoilua ei voi suojella, ja Gibsonin tavaramerkkikirjaukset pitäisi mitätöidä”, Evan Rubinson kirjoittaa yllä mainitussa kirjeessä.

1970-luvun lopulla myös japanilainen soitinteollisuus alkoi laajentua ja kansainvälistyä, ja merkittävässä roolissa laadun parantumisessa oli kopioiminen. Japanilaiset tehtaat kopioivat surutta länsimaisia soittimia ja myivät niitä lännessä, kunnes isot amerikkalaismerkit laittoivat tälle lopun. Vaikka oikeussaliin asti ei yleensä päädytty, 1970-luvun lopun japanilaisia kitaroita kutsutaan usein Lawsuit-kitaroiksi.

Japanilaiset valmistajat joutuivatkin lopettamaan kopioimisen ja kehittämään omaa tuotantoaan edelleen, ja nykyisin japanilaiset kitaramerkit ovat hyvinkin arvostettuja. Niihin kuuluvat esimerkiksi Ibanez, Tokai ja ESP, ja esimerkiksi amerikkalaisella Fenderillä on oma tehdas Japanissa.

Varsinainen halpatuotanto on siirtynyt muualle Kaukoitään. Tämänhetkisistä tavaramerkkiongelmista suurin on kiinalainen piratismi. Jos Japanissa 1970-luvulla tyydyttiin kirjoittamaan valmistajan nimi Gibsonia tai Fenderiä muistuttavalla logolla, Kiinassa tehdään nykyisin suoranaisia tuoteväärennöksiä mahdollisimman halvalla, väärentäen myös Gibsonin logot sellaisenaan.


Verkkokeskusteluissa kiinalaiset Gibson-kopiot on nimetty Chibsoneiksi, ja käytettyä Gibsonia ostavan on nykyisin syytä olla tarkkana, jotta erottaa aidon tuotteen Kiinan-kopiosta. Kopiot kun saattavat joissakin tapauksissa olla hämmästyttävänkin laadukkaita, kuten tässä vertailussa todetaan.

Verkkokeskusteluissa on puhuttu myös siitä, että Gibsonin oma laaduntarkkailu olisi viime vuosina ollut ongelmissa. Gibsoneita ja muita laatukitaroita myyvän Kitarapajan omistajan Ilkka Pusan mukaan näin ei kuitenkaan ole: ”Se on kilpailijoiden levittämää propagandaa.”

”Gibsonin ongelmat johtuvat ihan muusta. Alalla on ollut sellainen sanonta, että Gibson ostaa kaikki ne firmat, joita Fender ei ole jo ostanut.”

Esimerkiksi vuonna 2014 Gibsonin emoyhtiö osti Philipsin kuluttajaelektroniikkamerkin, ostettuaan sitä ennen muitakin saman alan yrityksiä, kuten Onkyon ja Teacin. Tuottoa ei kuitenkaan tullut halutulla tavalla, vaikka Gibsonin kitarat kävivät edelleen hyvin kaupaksi.

Suuria yritysostoja pidetään suurena syynä yhtiön viimeaikaiseen talousahdinkoon, joka huipentui toukokuussa 2018 saneeraushakemukseen. Velkaa oli tuolloin noin puoli miljardia dollaria.

”Gibsonin kitarat sinänsä ovat olleet erittäin hyvätasoisia ja niiden myynti on ollut erittäin kannattavaa koko ajan”, kertoo Kitarapajan Ilkka Pusa.

Sittemmin yhtiön velkojat ovat järjestelleet toimintaa uusiksi, ja johtoporraskin on vaihtunut. Uuden toimitusjohtajan James Curleigh’n strategiana on tukeutua Gibsonin perinteisiin tuotteisiin: siis kymmeniä vuosia vanhoihin kitaramalleihin kuten Les Pauliin.

Aiempi toimitusjohtaja Henry Juszkiewicz nosti Gibsonin 1980-luvulla sen edellisestä kriisistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän pyrki uudistamaan tuotevalikoimaa, mistä perinnetietoiset kitaristit eivät erityisesti pitäneet. Kuluttajaelektroniikkaan panostaneen Juszkiewiczin aikana Gibson muun muassa toi markkinoille ”robottikitaran” vuonna 2007. Siinä käytettiin automaattista virityskoneistoa, jonka avulla kitaristi pystyi vaihtamaan kitaran viritystä yhtä nappia kääntämällä.

Robottikitarassa nähdyt virittimet tulivat vakiona useimmissa vuosimallin 2015 Les Paul- ja SG-malleissa. Tarkoituksena oli houkutella uutta, nuorempaa asiakaskuntaa, mutta kävikin niin, että vanhat asiakkaat alkoivat äänestää jaloillaan.

”Se oli ihan kuolleena syntynyt ajatus”, sanoo Kitarapajan Ilkka Pusa. ”Me myimme niitä sillä ajatuksella, että jos asiakas nimenomaan haluaa ostaa tuollaisen mallin, voimme vaihtaa niihin tavalliset koneistot. Ne eivät menneet kaupaksi, mutta kaikkea muutahan oli tarjolla.”

Vuoden 2018 konkurssin aikoihin Gibson oli velkaa automaattivirittimien saksalaiselle valmistajalle 50 miljoonaa dollaria.

Gibson on edelleen voimakas brändi, ja kitarat menevät kaupaksi myös uuden johdon alaisuudessa. Silti yhtiöllä ei ole varaa vieraannuttaa uskollista asiakaskuntaa eikä kitarayhteisöä yleensäkään. Siksi yhtiö taipui viime viikon alussa pyytämään anteeksi brändijohtaja Mark Agnesin videon uhkailevaa sävyä.

”Tässä on selvästi oppimisen paikka viestintämme äänensävyn ja laintulkinnan selitysten suhteen. Viime viikot ovat tarjonneet reaaliaikaisen mahdollisuuden alkaa kääntyä oikeussaleista kohti yritysten välistä yhteistyötä”, Gibsonin tiedotteessa sanotaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  4. 4

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  5. 5

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  6. 6

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää