Kulttuuri

Lizzo on räpin seuraava supertähti ja hänen huilullaankin on oma Instagram-tili: Pluskokoinen artisti huutelee epäkorrekteja ja twerkkaa huilusoolojensa tahdissa

Räppäri perui esiintymisensä kesäkuun Sideways-festivaalilla Helsingissä. Se ei ole mikään ihme: suosio räjähti huippuunsa keväällä, ja nyt rautaa on taottava isommilla areenoilla.

Musiikin seuraava nais-ikoni. Seuraava supertähti. Uusi Beyoncé.

Harvemmin kenestäkään artistista kirjoitetaan niin yksimielistä ylistyslaulua kuin laulaja, räppäri, humoristi, näyttelijä ja huilisti Lizzosta on kirjoitettu tämän vuoden aikana.

Hän kulkee ylpeästi kehon kaikki muodot paljastavassa kireässä Spandexissa, pitsikorsetissa tai hohtavassa paljettijumppapuvussa, keskisormet pystyssä ja huutelee epäkorrekteja.

Varsinkin sosiaalisessa mediassa jo pitkään suosiotaan kasvattaneen 31-vuotiaan Lizzon, syntymänimeltään Melissa Jeffersonin, nousua supersarjalaisten joukkoon on odotettu jo vuosia.

Tänä keväänä se viimein tapahtui.

Ehkä yllättävintä on se, että Lizzo on myös klassisesti koulutettu, taitava huilisti.

Guardian kirjoitti pari päivää sitten, kuinka varsinkin Lizzon ansiosta huilu on kokenut soittimena todellisen renessanssin.

Huilua soittaessaan Lizzo huutaa ”bitchiä” ja muutenkin ”väärinkäyttää” sitä kaikin mahdollisin tavoin. Mutta hän tekee sen kekseliäästi, taitavasti ja asenteella.

Oheisella videolla Lizzo opettaa, kuinka twerkataan samalla kun soitetaan huilua:Tämän linkin takaa pääsee näkemään muitakin Lizzon kehittelemiä, jokseenkin epäsovinnaisia tapoja esiintyä huilun kanssa.

Lizzon huilulla on jopa oma Instagram-tili. Sasha-nimisellä huilulla on jo 135 000 seuraajaa. Lyhyiltä, humoristisilta videoilta voi seurata Sasha-huilun elämää lavoille ja niiden taakse.

Viimeisin video näyttää Sashan tunnelmat autossa sen jälkeen, kun tämä on valloittanut Glastonburyn festivaaliyleisön:
Räppärin suosion räjäytti huhtikuussa julkaistu kolmas levy, joka on samalla ensimmäinen suurelle levy-yhtiölle tehty tuotos. Cuz I Love You -levyn takana on perinteikäs Atlantic Records.

Levyn arviot ovat olleet liki pelkästään ylistäviä, menestys mairittelevaa.

Cuz I Love You -nimihittiä ja megaballadia on verrattu Aretha Franklinin ja Amy Winehousen parhaimmistoon.

Vastustamattomasti funkkaava hyväntuulinen Juice-retrodiskoilu taas ylsi keväällä liki kaikille Billboardin listoille Hot 100:sta, klubimusiikin, R&B:n, hip hopin, aikuismusiikin ja valtavirtamusiikin listoille asti.

Se on päässyt ainakin yhteen elokuvaan, Broad City -tv-sarjan viimeiseen jaksoon sekä Charlize Theronin ja Seth Rogenin tähdittämän Mahdoton yhtälö -elokuvan traileriin.

Lizzo on käynyt esittämässä Juicea erilaisissa tv-ohjelmissa niin Jimmy Kimmelin, Jimmy Fallonin ja Ellen DeGeneresin vieraana kuin MTV:n palkintogaalassa.

Kappaleeseen tehty video kierrättää hauskalla tavalla nyt niin muodikasta, mainoksista ja Jane Fondan aerobic-vhs-kaseteista tuttua 1980-luvun kuvamaailmaa. RuPaul’s Drag Race -sarjan kilpailijatkin tekivät videosta oman versionsa ja Lizzo oli toki mukana ohjelmassa.

Katso Juice-video alta:Tänä vuonna häntä on nähty myös suurilla musiikkifestivaaleilla Coachellasta Glastonburyyn.

Ei mikään ihme, että räppäri perui esiintymisensä kesäkuun Sideways-festivaalilla Helsingissä. Suosio on niin valtaisaa, että rautaa on nyt taottava ihan muualla kuin Helsingin jäähallissa.

Mikä tekee Lizzosta niin suositun?

Se, että hän on niin taitava, niin karismaattinen. Mutta ennen kaikkea siksi, että hän rakastaa itseään.

Nyt ei puhuta mistään nokkavasta narsistista. Nyt puhutaan pluskokoisesta mustasta naisesta. Hänen kaltaisilleen on maailmanhistoriassa näytetty paikkaa takarivissä, mutta ääri-itsevarma ja mitään häpeämätön Lizzo antaa piut paut vanhoille paikoille.

Lizzo on vuoden 2019 vastine Spice Girlsille. Hänen ”girl powerinsa” on vain paljon räväkämpää ja suorasukaisempaa.

Angstisten popmuusikoiden rinnalla Lizzo on vilvoittava tuulahdus uskallusta ja iloa.

Afroamerikkalaisen musiikin BET-gaalassa hänet tavattiin muutama viikko sitten valloittamassa hääkakun päällys ja edusta. Rihannakin pomppasi pystyyn osoittamaan suosiotaan. Katso esitys täältä.


Lizzo puhuu niin kehopositiivisuuden kuin kaikenlaisen muunkin itsevarmuuden puolesta, oli sitten kyse seksuaalisuudesta, ihonväristä tai mistä tahansa.

Kuvioon sopii, että Lizzon taustatanssijatkin eli Big Grrrls -niminen ryhmä koostuu totuttua isokokoisemmista tanssijoista.

Samaa sanomaa painottaa moni muukin artisti, mutta Lizzo on sanomansa kanssa yhtä.

Musiikillisesti Lizzo on vetoava yhdistelmä modernia hip hoppia sekä retroa funkia ja diskoa.

Hetkittäin hän on kuin vahvaa megaballadia kailottava Adele, toisessa hetkessä sytyttävästi funkkaava Prince, kolmannessa kovalla energialla räppäävä Missy Elliott.

Lizzon kappaleiden voimaannuttavat sanat vilisevät one-linereita, joita tekee mieli opetella ulkoa.

Otetaan esimerkiksi ote Truth Hurts -hitistä:

”I just took a DNA test, turns out I’m 100% that bitch.” (Tein juuri dna-testin ja kävi ilmi, että olen sataprosenttisesti narttu.)

(Tästä säkeestä on levinnyt hauska haastekin videopalvelu TikTokissa. Siinä ihmiset ottavat kyseisen säkeen soidessa itseltään dna-testiä, h-hetkellä tulos sitten paljastetaan. Tulokset ovat olleet moninaisia.)

Tai esimerkki Juicesta:

”Mirror, mirror on the wall. Don’t say it ’cause I know I’m cute.” (Kerro, kerro kuvastin. Ei, älä sano sitä, kyllä minä tiedän olevani söpö.)

Lizzo soittaa huilua tietysti tismalleen samalla asenteella, jolla hän laulaa ja räppääkin. Niinpä hän on onnistunut tekemään huilusta suorastaan coolin soittimen.

Amerikkalaisessa popkulttuurissa ja sille tyypillisessä narratiivissa soittoniekat ovat aina niitä luokan noloja nörttejä.

Räppäri Lizzo oli samanlainen high schoolin marssibändiläinen. Myöhemmin hän opiskeli klassisen huilun soittamista Houstonin yliopistossa. Nykyäänkin hän harjoittelee soitintaan neljä tuntia päivässä aina kun se vain on mahdollista.

Kuten varsinkin naisartistien kohtalona usein on, jotkut ehättivät jo epäilemään Lizzon huilunsoittotaitoja. Ajateltiin, että se on vain nousevalle artistille keksitty taustatarina.

Tästä suivaantunut artisti julkaisi keittiössä kuvatun Instagram-videon, jossa näytetään närhen munat epäilijöille.

Katso video alta:
Uusille kierroksille Lizzon aloittama huiluhurmos lähti viime syksynä, kun hän aloitti sosiaalisessa mediassa räväköihin huilusooloihin kannustavan haasteen tunnisteella #FluteAndShoot.
Suureksi yllätykseksi itse näyttelijä Will Ferrell, tai pikemminkin hänen eeppisistä huilunsoittotaidoistaan tunnettu hahmonsa, Uutisankkuri-elokuvista tuttu tv-ankkuri Ron Burgundy, tarttui tammikuussa haasteeseen.

Katso Burgundyn haaste tästä:
Pian Lizzo otti haasteen vastaan kahta väkevämmin. Hän julkaisi Anchorman-elokuvan kuulua jazzklubikohtausta pieteetillä imitoivan videon.

Siinä Lizzo ilmoittaa Burgundyn tapaan ”I’m not even prepared”, vetäisee huilun hihastaan, painuu klubin lavalle ja vetäisee uskomattomat lämmittelyasteikot kuin pöyhkeä Burgundy konsanaan. Sitten hän alkaa soittaa Juice-kappalettaan.

Ohessa hän muun muassa imaisee huilunsa läpi valtavan drinkin, puhaltaa huilusta tulenlieskoja, käy häiritsemässä jonkun wc-istuntoa ja huutelee soolonsa lomassa lizzomaisia, epäkorrekteja iskulauseita.

Katso video alta:Muusikkohuumoria taidolla ja asenteella sekä positiivista minäkuvaa levittävää sanomaa.

Kuka tätä voisi vastustaa?

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Iran otti haltuunsa brittiläisen säiliö­aluksen Hormuzin­salmella – joukot tunkeutuivat myös toiseen alukseen

  4. 4

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  5. 5

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Kaksi vuotta Töölönlahden rannalla toiminut jäätelökioski sai äkkiä kaupungilta lähtöpassit ja ilmoituksen 1 000 euron sakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää