Kulttuuri    |   Näkökulma

Näin raha pyörittää viihdemaailmaa: miljonääri Jeffrey Epstein pyöri #metoo-aikanakin Hollywood-juhlissa, vaikka oli jo tunnettu ja tuomittu seksuaalirikollinen

Seksikaupasta ja alaikäisten hyväksikäytöstä epäilty pankkiiri Jeffrey Epstein oli viime vuoteen asti tuttu näky Hollywoodin seurapiireissä, vaikka hänet oli tuomittu seksuaalirikoksista jo vuonna 2008.

Muutama päivä sitten uutisoitiin, että amerikkalaismiljonääri Jeffrey Epstein, 66, on pidätetty epäiltynä seksikaupasta ja useiden alaikäisten hyväksikäytöstä.

Syyttäjän mukaan Epstein käytti hyväkseen nuoria naisia ja lapsia kartanoissaan Manhattanilla, New Yorkissa ja Palm Beachilla Floridassa vuosina 2002–2005. Epstein maksoi joillekin tytöille uusien tyttöjen värväämisestä ja hänen työntekijänsä tiesivät verkostosta. Epstein on kiistänyt syyllisyytensä.

HS julkaisi laajan jutun Epsteinin rikosvyyhdistä keskiviikkona.

Tapausta on verrattu mediassa laajasti Harvey Weinsteinin ahdistelutaustan paljastumiseen. Elokuvatuottaja Weinstein ahdisteli naisia seksuaalisesti kymmenien vuosien ajan, ja vasta syksyllä 2017 teot alkoivat tulla julki The New York Timesin ja New Yorkerin paljastusjuttujen myötä.

Siitä sai alkunsa #metoo-liike. Kampanja alkoi tuoda seksuaalista häirintää ja muuta vallan väärinkäyttöä julki niin elokuva-alalla kuin muuallakin.

Weinsteinin tapaan Epstein oli seurapiirijulkkis, jolla riitti vaikutusvaltaisia ystäviä. Upporikkaan investointipankkiiri Epsteinin ystäväpiiriin kuuluivat muun muassa Yhdysvaltain ex-presidentti Bill Clinton, nykyinen presidentti Donald Trump ja Britannian prinssi Andrew.

Weinstein-vertaus on osuva siksikin, että vaikka Epstein ei toiminut suoraan viihdealalla, hänellä oli läheinen suhde myös Hollywoodin silmäätekeviin.

Epstein oli hyvin kiinnostunut elokuva-alasta. Hänen 2015 julkisuuteen vuotaneesta henkilökohtaisesta osoitekirjastaan löytyi esimerkiksi monien tunnettujen näyttelijöiden tietoja. Menneinä vuosina Epstein on kutsunut juhliinsa ja yksityislentokoneeseensa Woody Allenin ja Kevin Spaceyn kaltaisia nimiä. Hollywoodin seurapiireissä hän oli tuttu näky.

Mutta yksi ero #metoon myötä paljastuneiden viihdenimien ja Epsteinin välillä on.

Kun Weinsteinin ja muiden teot olivat tulleet julkisiksi, heistä tuli nopeasti ei-toivottuja henkilöitä Hollywood-piireissä. Ensi-iltakekkereihin ja vastaaviin ei enää kutsuja tullut, entiset ystävät kaikkosivat.

Weinstein erotettiin heti tuotantoyhtiöstään The Weinstein Companysta. Niin ikään ahdistelusyytösten kohteeksi joutunut näyttelijä Kevin Spacey pyyhittiin pois jo kuvatusta All the Money in the World -elokuvasta, jossa hän näytteli keskeistä roolia, ja korvattiin toisella näyttelijällä.

Mutta Epstein pyöri Hollywood-bileissä kuin kala vedessä vielä senkin jälkeen, kun hän oli saanut tuomion seksuaalirikoksista.

Siis: häntä kohtaan ei ollut ainoastaan esitetty syytöksiä seksuaalirikoksista, vaan hänet oli tuomittu niistä oikeudessa – kauan ennen #metoota.

Epstein joutui jo yli kymmenen vuotta sitten oikeuden eteen samoista rikoksista, joista hän on nyt uudelleen syytteessä: alaikäisten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta.

2008 oikeusistuin totesi hänet syylliseksi seksikauppaan. Nuorin uhreista oli 14-vuotias.

Tuomio oli hyvin erilainen verrattuna siihen, mitä seksuaalirikolliset Yhdysvalloissa yleensä saavat.

Epstein sai 13 kuukautta vankeutta. Sen hän suoritti vankilassa omassa privaattisiivessään. ”Työsyistä” hän myös pääsi vähän väliä pois vankilasta omaan toimistoonsa, parhaimmillaan kuutena päivänä viikossa 12 tunniksi kerrallaan.

Miljonäärin mitätön tuomio herätti kyllä pöyristystä mediassa, mutta Epsteinin asemaa vaikutusvaltaisena julkkiksena se ei juuri horjuttanut.

Eikä se, että Epstein päätyi tuomionsa jälkeen kotiosavaltionsa New Yorkin seksuaalirikosrekisteriin. Hänellä oli siinä ”kolmannen tason” luokitus, mikä tarkoittaa, että hänellä oli viranomaisten mielestä korkea riski syyllistyä samoihin rikoksiin uudelleen.

Eikä se, että Epstein oli julkisesti vähätellyt tekojaan.

”En ole raiskaaja, olen ’rikollinen’”, hän sanoi 2011 New York Post -lehdelle. (”I’m not a sexual predator, I’m an ‘offender’.”)

”Se on sama ero kuin murhaajan ja rinkelivarkaan välillä.”

Keskiviikkona julkaistussa jutussaan The Hollywood Reporter kertoo, kuinka Epstein kuljeskeli muina miehinä esimerkiksi vuonna 2016 Batman V Superman -jättielokuvan ensi-iltajuhlien vip-alueella, näyttelijätähtien ja muiden julkkisten seassa.

Kun elokuvan tuotantoyhtiön Warnerin edustajalta kysyttiin, mitä tuomittu seksuaalirikollinen tekee kaupungin kuumimmissa julkkisjuhlissa, edustaja kieltäytyi kommentoimasta.

Marraskuussa 2017 #metoo-liike oli jo täydessä vauhdissa. Muun muassa Weinsteinin ja Spaceyn urat olivat jo tyssänneet ahdistelusyytöksiin. Samalla Woody Allenin ahdistelusyytös sekä Roman Polanskin vanha seksuaalirikostuomio nousivat uudelleen tapetille.

Samaan aikaan Epstein paistatteli New Yorkin Gotham Independent Film Awards -palkintojuhlan punaisella matolla.

Epsteinin uudet syytteet ovat seurausta viime loppuvuonna julkaistusta The Miami Herald -lehden laajasta artikkelista. Siinä haastateltiin useita naisia, jotka kertoivat joutuneensa Epsteinin hyväksikäytön uhreiksi, osa lapsina.

Nyt Epsteiniä saattaa odottaa 45 vuoden tuomio. Samalla valokeilaan ovat joutuneet Epsteinin tunnetut ystävät ja mahdolliset suojelijat, kuten Donald Trumpin nykyinen työministeri Alexander Acosta, joka toimi aiemmin Floridassa syyttäjänä. The Miami Heraldin mukaan Acosta junaili Epsteinille lievät seuraamukset tämän aiemmasta seksuaalirikostuomiosta.

Epstein on jälleen kerran esimerkki rahan ja vallan tuomasta suojasta ja siitä, kuinka vahva se suoja voi olla, niin politiikan, yritysmaailman kuin viihdealankin huipulla.

Mitkään #metoon kaltaiset yhteiskunnalliset liikkeet eivät sitä helpolla horjuta.

Kun valtaa on tarpeeksi, sen väärinkäytön ei tarvitse edes pysyä piilossa.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin seudun päivystykset ovat kriisissä: Potilaiden määrä kasvaa uhkaavasti, eikä lääkäreitä saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin rasistiseksi syytetyn kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  7. 7

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  8. 8

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  9. 9

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  10. 10

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  9. 9

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää