Kulttuuri

Robin Packalenin ensimmäinen keikka tauon jälkeen kesti vain noin 20 minuuttia – Milloin on oikea hetki arvioida, onnistuiko maailmanvalloitus?

Kansainvälistymisprojektin onnistuminen mitataan olympiadeissa, sanoo manageri Mikko Saukkonen.

Hassuttelusetti. Se oli sana, jolla Robin Packalen päätti kuvata esiintymistään Turun Ruisrockissa lauantaina 6. heinäkuuta.

Kyseessä oli Packalenin ensimmäinen festarikeikka tauon jälkeen. Se kesti rapiat 22 minuuttia ja sillä kuultiin viisi kappaletta. Kolme omaa, kaksi coveria.

Etunimellään uransa rakentanut Packalen jäi puolitoista vuotta takaperin tauolle armeijan vuoksi. Helmikuussa hän palasi breikiltä ja ilmoitti esiintyvänsä jatkossa englanniksi. Paluusinglen nimi oli I’ll Be With You, ja siinä olivat mukana saksalaistuottajat Kovee ja Joznez. Samalla Packalen, 20, brändäsi itsensä uudelleen koko nimellään.

Lue tästä HS:n artikkeli, jossa paljastettiin Robin Packalenin suunnitelmat.

I’ll Be With Youta on kuunneltu Spotifyssa kevään ja kesän aikana reilut 3,1 miljoonaa kertaa, mikä on kelpo luku melkein kenelle tahansa suomalaiselle.

Huhtikuussa ilmestyi toinen single Suit That. Sillä kuuntelukertoja on kirjoitushetkellä alle 600 000.


Ruisrockin lavalla Robin teki muun muassa vakiotemppunsa, voltin, mutta yleisössä ei hirveästi hypelty. Iltalehti arvioi katsojia olleen keikan alussa joitain satoja.

Kontrasti on hurja, jos vertaa Robinin viimeiseen keikkaan ennen taukoa. Se oli loppuunmyydyllä Hartwall-areenalla.

Robin Packalen on kuitenkin käytännössä aivan toinen artisti kuin aiemmin.

Musiikkivientiä edistävä Music Finland myönsi Robin Packalenia manageroivalle Comusic Managementille tänä kesänä 40 000 euron vientistrategiatuen. Kyse on kolmevuotisesta fast track -musiikkivienti- ja kasvuohjelmasta, jolla tuetaan yritysten tai niiden edustamien artistien tai tekijöiden pitkäjänteisiä strategioita. Tuki myönnetään aina vuodeksi kerrallaan.

Tuella rahoitetaan Robin Packalenin vientiin liittyviä toimenpiteitä, kuten showcase-keikkoja, biisintekomatkoja ja yhteistyökumppanuuksia.

Comusicin saama tuki oli fast track -tuista suurin. Saman summan sai myös Master Corporation maailmalla jo kiertäneen Battle Beastin kansainvälisen läpimurron edistämiseen.

Fast Track -ohjelman rahat tulevat opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Musiikin edistämissäätiöltä.

Comusic Managementin toimitusjohtaja Mikko Saukkonen korostaa puhelimessa moneen kertaan, että Robin Packalen on pitkä projekti, ja vielä ollaan ihan alussa. Saksassa on hyvä yhteistyökumppani, Universal Music, jolle myös Alma levyttää.

Helmikuinen I’ll Be With You oli Saukkosen mukaan selkeä kärkibiisi, joka saatiin soimaan myös kaupallisilla radiokanavilla. Radiosoittoja tilastoivan biisit.infon mukaan se on soinut suomalaisessa radiossa noin tuhat kertaa.

Huhtikuussa julkaistua Suit Thatia ei radiossa kuultu kuin yksittäisiä kertoja, eikä sitä kanaville erikseen esiteltykään.

”Tiedettiin, että olisi haasteellista tarjota radioille noin pian uutta englanninkielistä biisiä”, Saukkonen sanoo.

”Suomessa valtaradiot soittavat paljon suomenkielistä musiikkia. Jotkut hittiradiot nostavat myös ulkomaista. Siellä me taistellaan jonasbrothersien ja muiden kanssa soittoajasta.”


Music Finlandin strategiaan on kirjattu musiikkivientiin liittyvä ongelma nimeltä ”kultainen häkki”. Se tarkoittaa sitä, että tekijän on aina loogisempaa ja houkuttavampaa kohdentaa toimintansa omille kotimarkkinoille, koska siellä uran pystyy käynnistämään ja rahat tulouttamaan nopeammin.

Kotimaisen viennin haasteena on rohkaista ihmisiä astumaan häkistä ulos.

Popin ja rockin vientipäällikkönä Music Finlandissa työskentelevä Niko Kangas sanoo, että musiikkimarkkinoiden ”domestikoituminen” on kiihtynyt kaikilla kielialueilla. Omankielistä musiikkia kulutetaan yhä enemmän.

”Se tarkoittaa, että vientiä tekeviä artisteja on vähemmän. Meidän kannalta on äärimmäisen hyvä juttu, että on Robinin kaltaisia keissejä, jotka lähtevät kunnianhimoisella mutta realistisella suunnitelmalla tekemään kansainvälistä uraa”, Kangas sanoo.

”Toivon, että se on rohkaiseva esimerkki myös muille.”

Music Finlandin toiminnanjohtaja Kaisa Rönkkö suhtautuu Packaleniin yhtä toiveikkaasti. Nuori turkulainen on Rönkön mukaan äärimmäisen kova esiintyjä ja luontainen tähti, ja biisitkin ovat hyviä.

”Paketti on hirveän hyvin kasassa ja lähtökohdat ovat mitä parhaimmat”, Rönkkö arvioi.

Journalistien keskuudessa ja sosiaalisessa mediassa Robin Packalenin uuteen tulemiseen on suhtauduttu varauksella. Ulkomaille ei olla Suomesta juuri lähdetty, eikä siellä varsinkaan olla pysytelty. Him ja The Rasmus myivät levyjä ja keikkoja, mutta muuten on ollut aika hiljaista.

”Ne, jotka ovat kansainvälisesti onnistuneet, ovat myös hiipuneet nopeahkosti, vaikka toisaalta Nightwishin ja Sunrise Avenuen tapaiset kestomenestyjät luovat uskoa”, Saukkonen sanoo.


”Ei meillä ole abboja, aceofbaseja tai roxetteja, jotka olisivat pitäneet pintansa vuosikymmeniä.”

PME Recordsin Antti Kosonen arvioi, että suomalainen musiikkivienti on esimerkiksi Ruotsia niin paljon jäljessä, ettei vertailu välttämättä kannata.

Toisaalta hän korostaa myös, ettei musiikkibisnes ole maailmalla sen kummempaa kuin Suomessakaan. Ja osaamista täältä kyllä löytyy.

Kosonen palkittiin vuoden 2017 Musiikki & Media Industry Awardsissa vuoden managerina. PME edustaa muun muassa Suomen kansainvälisesti menestyneintä popparia Almaa.


Popmusiikin maailma on nopea, kiitos internetin. Tähtiä syttyy hetkessä. Billie Eilish ja Lil Nas X eivät olleet vuosi sitten ketään, nyt heille levitetään punaista mattoa maailmanmaineeseen.


Siksi journalistit myös arvioivat artistien tekemisiä yhä lyhyemmällä aikajänteellä. Albumisyklistä on siirrytty biisisykliin ja oma paikka täytyy lunastaa jokaisella julkaistulla kappaleella uudestaan.

Niko Kangas ymmärtää tendenssin, mutta näkee sen ongelmana silloin, kun yritetään arvioida lyhyestä vinkkelistä kauaskantoisempia hankkeita.

”Usein on tapana tarkastella omia vientiartisteja hyvin kriittisesti. Jos et ole Lady Gagan kokoinen artisti parissa vuodessa, aletaan miettimään, että mikäs tässä menikään mönkään”, Kangas sanoo.

Hän viittaa Oskari Onniseen, joka kysyi HS-artikkelissaan huhtikuussa, onko Almasta tulossa suuren luokan floppi?

Ja koska Robin on Suomessa jo iso stara, hänen liikkeitään kammataan paljon tiheämmällä kammalla kuin yhtäkään toista kaksi biisiä julkaissutta artistia.

Asiat voivat tapahtua nopeasti, Kangas sanoo, mutta se, että niin ei käy, ei välttämättä kerro epäonnistumisesta.

Antti Kosonen huomauttaa, ettei yhden kappaleen kuulijaluvuilla ole hirveästi painoarvoa. Varsinkaan, jos sen irrottaa kontekstistaan. Esimerkiksi Alman uudet biisit on hänen mukaansa julkaistu osana albumikampanjaa.

”Kukaan ei ole odottanut niiltä älyttömiä striimauslukuja. Alman biisinkirjoitus on kehittynyt ekoista hiteistä, ja soundi muuttunut. Me ollaan rakennettu hommaa uudestaan nollista”, Kosonen sanoo.

Koska sitten voimme sitten sanoa, kannattiko Robin Packalen?

2–3 vuoden päästä, Kangas arvioi.


Vasta silloin nähdään, onko Packalenin tiimin huolella rakentama strategia onnistunut. Vasta silloin nähdään, ollaanko hänelle onnistuttu kirjoittamaan hittejä. Vasta silloin nähdään, nähdäänkö Robinia festivaaleilla myös Suomen ulkopuolella.

”Tietyt etapit ovat pikajuoksuja, mutta tämä on edelleen kestävyyslaji”, Kangas sanoo.

Antti Kosonen odottaisi, että ensimmäinen levy on julkaistu.

”Silloinkin seuraisin muita mittareita kuin pelkkiä Spotifyn kuulijalukuja.”

Mikko Saukkonen puhuu olympiadista, eli neljästä vuodesta. Olympiadin jälkeen voidaan arvioida isommassa kuvassa sitä, miten hanke on toteutunut.

Entä lyhyempi ajanjakso? Missä ollaan vuoden päästä?

”Tarkoitus on julkaista tasaisissa sykleissä biisejä. Paljon riippuu asioista, joihin me emme voi vaikuttaa. Kansainvälisillä markkinoilla on äärimmäisen kova kilpailu”, Saukkonen sanoo.

”Toisaalta se tuottaa myös positiivisen haasteen. Pitää olla kovempi kuin muut.”

13.7.2019, kello 13.53: Muokattu kohtaa, jossa puhutaan Himin ja The Rasmuksen kansainvälisestä suosiosta. Jutussa luki alun perin: ”Him ja The Rasmus myivät levyjä ja keikkoja, mutta suosiokäyrät taittuivat nopeasti laskuun.”

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Perheenisä Kim Holvialan silmien alla liikkui vuosia huumeita – Nyt hän kertoo, miten Tor-verkon pimeä huumekauppa toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Merkittävin päätös, minkä Kone on koskaan tehnyt” – Suomalaisella hissijätillä on edessään valtava valinta, joka ei ole vain yhtiön omissa käsissä

  4. 4

   Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa

  5. 5

   67 kylmän sodan ydinpommia jätti jälkensä: Marshallinsaarilla säteilee paikoin voimakkaammin kuin Tšernobylin alueella

  6. 6

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  7. 7

   Pyöräilijöiden suosima Pohjoisbaana kärsi vauriosta heti ensimmäisenä talvenaan: nyt uudehkon pyörätien kunto on paikoitellen karmea

  8. 8

   Ihmiset ovat erilaisia lukemattomin eri tavoin, mutta yhdessä asiassa he ovat samanlaisia

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Mitä jos kahdeksan­vuotiailla olisi äänioikeus tai valtio myisi kaikki talousmetsänsä? HS pyysi asiantuntijoita pohtimaan kahdeksaa tulevaisuudenkuvaa Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  3. 3

   Kaiken nähnyt kaupunkitutkija jättää Helsingin yliopiston ja sanoo viimeisen sanansa: Helsinki ei ole vieläkään oikea kaupunki

  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Pahan olon tunnustaminen ihmissuhteessa on hyvä merkki

  6. 6

   Brittilehti The Guardian lyttää tylyin sanakääntein suomalaisten rakastaman Helene Schjerfbeckin näyttelyn: ”Kylmä suihku kakkoslaatuista taidetta”

  7. 7

   Yhdysvaltain edustajainhuone vaatii selvitystä siitä, onko punkkien kantaman borrelioosin leviämisen syynä Pentagonin bioaseohjelma

  8. 8

   Kaksi olutta päivässä nostaa painoa jopa pari kiloa kuukaudessa

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä-trollien vainoama Ylen toimittaja Jessikka Aro oli Yhdys­valtain alahuoneen kuultavana Venäjän informaatio­sodasta

  10. 10

   HS selvitti Rinteen hallituksen avustajien taustat: Tässä ovat hallituksen näkymättömät vallankäyttäjät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  8. 8

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  9. 9

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää