Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Entinen diplomaatti väittää, että presidentti Koivisto oli Neuvostoliiton marionetti, joka esti Karjalan palauttamisen

Todisteeksi Jukka Seppinen tarjoaa hataria mielikuvia, satunnaisia arkistolöytöjä ja hämmentäviä tulkintoja.

Tietokirja

Jukka Seppinen: Kun presidentti Koivisto esti Karjalan palauttamisen. Minerva. 316 s.

Kirjan kirjoittaja määrittelee teoksensa tutki­mukseksi, mutta osuvampi luonnehdinta voisi olla muistelma- tai hyvityskirja, jonka minäkeskeistä todistusvoimaa on tehostettu historiatieteellisellä koristelulla.

Teoksen päähenkilö on Karjala-aktivisti Jukka Seppinen, joka haluaa palauttaa luovutetut alueet Suomelle. Kerronta kiertyy hänen kohdalleen osuneiden todellisten ja luuloteltujen vääryyksien ympärille.

Seppinen (s. 1945) toimi 1970- ja 80-luvuilla ulkoministeriössä diplomaattina, jota useat ”äärivasemmistososiaalidemokraattiset”, ”pasifistiradikaalit” ja muut ”Neuvostoliitto-uskoiset” kollegat hänen mukaansa kohtelivat kaltoin.

Kirjassaan entinen diplomaatti todistelee salaliittoteoriaa, joka on kuultu ennenkin: kun Seppinen ei suostunut tekemään yhteistyötä Neuvostoliiton turvallisuus- ja tiedustelupalvelu KGB:n kanssa, se kosti suomalaisten kätyriensä avulla ja katkaisi diplomaatin virkatien.

Ulkoministeriö muuttui 1980-luvun mittaan ”KGB:n käskyläisten suojatyöpaikaksi”, jossa kaikki riippui KGB:n antamista ”sertifikaateista”. Seppinen osoittaa syyttävän sormensa erityisesti yhteen mieheen, Mauno Koivistoon.

Vastavalittuna presidenttinä Koivisto lietsoi ulkopoliittista moraalittomuutta ja rappiohenkeä rakentaessaan ja tiivistäessään yhteyksiään Tehtaankadulle ja Moskovaan. Seppinen uskoo aivan vakavissaan, että Koiviston johdolla isänmaa oli matkalla punatautiseksi kaalimaaksi ja Neuvostoliiton tasavallaksi.

Kekkosen aikana kaikki oli ollut paremmin, suoraselkäisemmin.

Pakkomielteenomaista Koivisto-vihaa tihkuvaa kirjaa on vaikea ottaa tosissaan.

Lukija saa kuulla kerta kerran perään, ettei Koivisto turkulaisena nurkkapatrioottina ja aloitekyvyttömänä velttoilijana ”seissyt omilla jaloillaan” vaan ”noudatti KGB:n pienintäkin inahdusta”. Hän oli ”Neuvostoliiton marionetti” ja ”umpisokea vasalli”, joka otti nöyrästi tehtäviä KGB:ltä.

Seppinen selittää agenttiteorialla sen, ettei Suomi saanut Karjalaa ja muita menetettyjä alueita takaisin 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun mittaan. Historiallinen tilaisuus lipesi käsistä, koska Koivisto oli KGB:n taskussa.

”Iin suuren piirin” entiseksi nimismieheksi esittäytyvä Seppinen vetoaa useasti lakiin.

Tästä tulkinnallisesta vinkkelistä hän jakaa surutta tuomioita ja kieltäytyy käsittämästä, että Koiviston ja muiden hänen inhokkiensa asenteille ja poliittisille valinnoille voisi olla monivivahteisia, reaalipoliittisia selityksiä.

Jokainen Fingerpori-sarjakuvaa lukenut muistaa lehtimiehen hahmon. Jos vaikkapa kaupunginjohtaja lausuu kielikuvan tai muun sukkeluuden, lehtimies tulkitsee sanoja kirjaimellisesti ja tekee niistä jymyuutisen.

Ironian hienouksia, metaforia ja diplomatian viekasta kieltä Ilta-Fingerin toimittaja ei ymmärrä laisinkaan.

Seppisen myllyssä johtopäätökset rakentuvat hieman samaan tapaan. Monet Koiviston Karjala-aiheiset lausunnot, sutkautukset ja pohdiskelut muuttuvat irvikuvikseen. Niistä tulee ”rikollisia” ja ”merkillisiä pelejä”.

Historiassa saa – ja pitääkin – esittää kovia väitteitä, mutta niiden tulee seistä tukevalla pohjalla ja logiikan olla pitävää.

Jos ja kun näin ei ole, jäljelle ei jää mitään todistusvoimaista. Tästä Seppisen kirja on valitettava esimerkki.

Tulkinnallisia ongelmia on mahdotonta erottaa siitä, että teos on pullollaan huolimattomuusvirheitä, toistoa ja suoranaista jankutusta. Kustantamossa on joko torkuttu tai oltu täysin välinpitämättömiä.

Harmillisinta on ehkä kuitenkin se, että kirja sohii aihetta, joka ansaitsisi tieteelliset kriteerit täyttävän tutkimuksen. Toivottavasti tietokirjailijana tuotteliaan Seppisen teos kirittää jonkun tutkijan sellaisen tekemiseen.

Arvion kirjoittaja on historiantutkija Helsingin yliopistossa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  8. 8

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Kolme sinistä miestä on kerännyt katsomoihin jo 35 miljoonaa ihmistä, nyt ryhmä vierailee ensi kertaa Suomessa – Miksi The Blue Man Group on niin suosittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  8. 8

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  9. 9

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  10. 10

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää