Kulttuuri    |   Televisioarvostelu

Kuka kantaa seuraukset? – Ahdistava mutta taitava Share-elokuva iskee ajankohtaiseen keskusteluun raiskauskulttuurista

Palkittu lukiolaisdraama kuvaa seksuaalisen väkivallan jälkimaininkeja.

Share ★★★★

USA 2019

HBO Nordic

Teini-ikäinen Mandy saa tiedon videosta, jossa on tietämättään pääosassa. Video on kuvattu kotipirskeissä, vessassa, jonka lattialla Mandy makaa tiedottomassa tilassa joukko naureskelevia poikia ympärillään.

Elokuva Share ahdistaa alkumetreiltään asti. Mandy (Rhianne Barreto) herää kotinsa pihanurmelta tietämättä, miten on päässyt pirskeistä kotiin. Hän löytää kropastaan ruhjeita mutta jatkaa elämäänsä normaalisti: käy koripallotreeneissä ja koulussa, syö päivällistä perheensä kanssa.

Video muuttaa kaiken. Draama kertoo tapahtuneen jälkiselvittelystä, niin Mandyn epätietoisuuden ja epätoivon yhdistelmästä kuin läheisten reaktioista.

Kun tyttö kysyy tapahtumista videossa esiintyneeltä pojalta, tämä kutsuu videota ”hauskaksi” ja ”pikkujutuksi”. Lukion rehtori ehdottaa Mandylle kotikoulua. Vanhemmat sen sijaan ottavat asian vakavasti, kumpikin tavallaan.

Share pohjaa samannimiseen lyhytelokuvaan, jonka käsikirjoittaja-ohjaaja Pippa Bianco teki neljä vuotta aikaisemmin. Se palkittiin Cannesissa uusille tekijöille varatulla Cinéfonda­tion-palkinnolla.

Puolitoistatuntinen versio on Biancon esikoispitkä. Se taas palkittiin Sundancessa käsikirjoituksestaan sekä Rhianne Barreton näyttelijäsuorituksesta, joka onkin vaikuttava. Hänen näyttelemäänsä hahmoa ympäröivät vahvat tukiverkot – perhe ja tiivis korisjengi –, mutta Barreton roolityöstä huokuu myös eristyneisyys ja yksinäisyys, jota tyttö tuntee.

Sivuhahmot on tarkoituksella jätetty sivummalle. On kuitenkin ilahduttavaa, kuinka yhdysvaltalaisen lukion piirejä ei esitetä televisioperinteen mukaisesti yhdenmukaistettuina hahmoina. Mandyn korisjengiin mahtuu erinäköisiä tovereita, jotka eivät asetu simppeleihin kategorioihin.

Elokuva saa jännärimuodon. Mandy yrittää selvittää, mitä hänelle tehtiin sammumisen jälkeen ja kuka toimintaan osallistui. Jännärilinja ei kuitenkaan tunnu yhtä painavalta kuin draama tytön pään ja lähipiirin sisällä.

Katsoja pakotetaan miettimään omaa suhdettaan tapahtumiin ja siihen, miten uhrin tulisi edetä asiassa. Julkisuus tuntuu raskaalta, ja puhelin piippaa jatkuvasti viestejä, joita Mandy ei vaivaudu enää katsomaan.

Olisiko sittenkin helpompi antaa asian olla? Yksinkertaisia vastauksia ei ole tarjolla, ja elokuva tuntuu ehdottavan, ettei niitä ole olemassakaan.

Share iskee ajankohtaiseen keskusteluun raiskauskulttuurista, nuorten kohtaamasta ahdistelusta ja suostumuksen merkityksestä. Sen vetävästi kerrottu tarina myös pakottaa ulos viileän ajattelun turvallisista tiloista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  3. 3

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa karkotus Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset asejoukot tappoivat siviilejä, teloittivat vankeja ja ryöstivät kartanoita Viron vapaussodassa – Uusi tutkimus saa lukijan tuntemaan häpeää

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Erikoisartikkeli esittelee Tero Pitkämäen uran kuvina: Osakan MM-kulta oli kirkkain hetki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  3. 3

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  6. 6

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  7. 7

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  8. 8

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää